Khamis, 13 Februari 2014

VITAMIN C MENGHILANGKAN SINUSITIS DAN RESDUNG DENGAN BERKESAN!

Assalamualaikum, hai..

Hari ni MS nak cerita tentang sinusitis sebab hari ni MS baru dapat testimoni dari customer MS yang ada sinusitis dan dia makan Vitamin C Shaklee.(sebenarnya bukan hari ni..dah lama giler entry ni terbantut..so hari ni baru ada masa nak continue.. Kisah ini berlaku bulan 11 tahun 2013.

Memula kita kena tahu dulu tentang sinusitis. Sama ke macam resdung? Haa jom baca.

Apa itu sinusitis?

Sinusitis atau rhinosinusitis adalah pembengkakan pada rongga paranasal. Ia boleh disebabkan oleh jangkitan, alahan atau masalah autoimun. Kebanyakan kes sinusitis adalah disebabkan jangkitan virus.


Sinusitis boleh dikelaskan kepada beberapa kategori:

Akut: jangkitan baru yang boleh berlaku sehingga 4 minggu dan boleh dipecahkan secara simptomatik kepada severe atau non-severe. Pesakit merasa gejala seperti hidung tersumbat dan nyeri pada wajah.

Sub-akut: keradangan yang berlaku dalam 4 hingga 8 minggu

Kronik: Gejala radang sinus yang berlaku selama 8 minggu atau lebih.

Berulang: beberapa serangan dalam setahun

Antara gejala sinusitis yang sering di alami oleh pesakit:

  • nafas berbau
  • sakit kepala
  • hidung tersumbat
  • postnatal drip
  • batuk biasanya teruk pada waktu malam
  • rasa sakit atau adanya tekanan pada bahagian dahi, pipi, hidung, dan antara mata
  • mukus hijau pekat
  • demam
  • kurang deria bau dan rasa
  • gejala menjadi teruk pada waktu malam dan cuaca sejuk

Adakah gejala sinus dan resdung adalah sama?

Ya. Gejala dan resdung dan sinusitis adalah sama! Kerana gejala resdung berlaku dirongga sinus. (rujuk gambar di atas)

Berbalik kepada cerita customer saya tadi...Beliau seorang staff di Hospital Swasta yang tiba-tiba mengalami jangkitan sinusitis..Bila rujuk kepada doktor, doktor siap refer dia ke Pakar ENT lagi. Doktor kata dia sampai bengkak dan bernanah! Ngeri tak? Doktor ada juga suggest dia makan vitamin C.

Saya cadangkan beliau ambil dengan Alfalfa dan B complex sekali. Memandangkan beliau memang mengamalkan alfalfa untuk kurus, maka beliau cuma menambah vitamin C dan makan seperti yang disarankan.

Alhamdulillah..lebih kurang 2 minggu kemudian, saya follow up beliau, ini jawapan beliau,

"salam sue.. ok, sinus da ok, bengkak dan nanah pun da hilang, ok sangat vit c tu. kulit nampak bersih je"

Betapa gembiranya beliau apabila pulih dari sinusitis yang sangat menyakitkan!

Apa peranan Vitamin C kepada masalah sinusitis ini?

Vitamin C adalah vitamin yang sangat diperlukan oleh tubuh tapi tubuh kita tak dapat hasilkannya. Ia mesti didapati daripada pemakanan. Dalam masalah resdung dan sinusitis, ia bertindak sebagai:

  1. Antioksidan yang memerangi radikal bebas dalam badan
  2. Melawan dan menyekat bakteria dan virus yang menyebabkan jangkitan
  3. Menguatkan sistem imunisasi tubuh
  4. Membantu dalam baik pulih tisu
  5. Membantu dalam proses penyembuhan pada lapisan mukosa tubuh (mulut, paru-paru)

set resdung Shaklee

Ini salah satu testimoni daripada berjuta-juta pengguna Set Resdung/ Sinusitis Shaklee.


-> selalu gatal-gatal hidung?
-> hidung berair?
-> kerap bersin?
-> alergik habuk dan sejuk?
-> tak boleh makan seafood dan belacan?

-> gatal-gatal badan?
-> ekzema?
-> jerawat?
-> tak boleh kena kipas waktu pagi?
-> kerap selsema?
-> sistem imun lemah?
-> resdung teruk???

Untuk kegunaan 4-6 bulan! Cuma RM1 sehari! Tak percaya kan??


Set resdung/alergi/jerawat/eczema yang menjadi kecintaan saya! Hubungi Mama Su dan dapatkan konsultasi berterusan, nasihat dan panduan pemakanan istimewa untuk anda,



Suhaila 

012-9645614


Tiada ulasan:

Catat Ulasan