Search Here!

Awasi Alahan Makanan Berikut Kepada Bayi

Seorang ibu marah-marah apabila anak kecilnya tiba-tiba mengalami bengkak di seluruh badan, muntah-muntah serta demam secara tiba-tiba apabila anaknya memakan kek yang diberi oleh seorang saudara.

Saudara tersebut tidak mengetahui yang si kecil itu mempunyai masalah alergik atau alahan terhadap telur.

Ini situasi yang biasa berlaku. Malah ada juga ibu yang tidak mengetahui bahawa anaknya itu ada mengalami  masalah alahan terhadap makanan. Sehinggalah anaknya menunjukkan simptom alahan, dan akhirnya dirujuk kepada pakar, barulah ibu itu tahu yang anaknya ada alahan terhadap makanan tertentu.


Masalah alahan pada makanan ini sebenarnya bukan luar biasa. Lebih kurang 6-8%  kanak-kanak yang berusia di bawah enam tahun akan mengalami alahan makanan. Selebihnya mungkin hanya mengalami ketakserasian terhadap makanan.

Apa itu alahan makanan?

Alahan makanan berlaku apabila sistem imun tubuh bertindakbalas dengan protein yang wujud dalam sesetengah jenis makanan.

Sistem imun badan kita akan memberi tindak balas berlebihan terhadap protein makanan yang disebut sebagai alergen (apa-apa yang boleh mendatangkan alergi). Sejenis antibodi yang di panggil imunoglobulin iaitu IgE terlibat dalam tindak balas ini di mana, antibodi yang bertemu dengan alergen tertentu dalam makanan, akan melepaskan bahan kimia tertentu, maka tindak balas akan berlaku di mana wujudlah simptom-simptom seperti:

  • gatal dan ruam pada kulit diikuti pembengkakan
  • gatal dan bengkak pada bibir dan mulut
  • kejang perut
  • mual
  • muntah
  • cirit-birit
  • mata berair dan gatal
  • hidung berair dan tersumbat
Simptom atau gejala lebih serius yang mungkin boleh berlaku ialah seperti sukar bernafas, sakit dada, rasa tercekik, pening, dan kejang.

Bagaimana mengelak alahan makanan pada bayi

Caranya ialah dengan melambatkan proses memperkenalkan makanan yang berpotensi menyebabkan alahan kepada anak.

Jika ibu ingin memperkenalkan makanan pejal kepada bayi (selepas 6 bulan dan ke atas), berikan hanya dalam kuantiti yang sedikit terlebih dahulu.

Jika ibu mengesan sebarang simptom atau gejala, berhentikan memberi makanan tersebut, dan bawalah berjumpa doktor untuk rawatan lanjut.


Berikut ialah senarai makanan yang sering menjadi penyebab kepada alahan:


1. Susu lembu atau susu soya

Perut bayi tidak dapat menerima laktosa atau protein daripada susu lembu atau soya. Masalah ini sangat biasa di alami oleh kanak-kanak. Selalunya anak akan mengalami cirit-birit yang teruk, muntah-muntah diikuti demam.

2. Telur

Bayi tidak digalakkan diberi makan telur kerana telur mengandungi bakteria salmonella.

3. Madu

Madu juga tidak boleh diberi kepada kanak-kanak di bawah usia dua tahun kerana madu mengandungi botulisme

4. Ikan

Ikan atau makanan laut yang lain juga sering menjadi punca alahan. Selalunya akan menyebabkan gatal-gatal dan pembengkakan di bahagian tertentu atau seluruh badan.

5. Kekacang dan kerang-kerangan

 Pakar paediatrik menyarankan ibu bapa untuk tidak memberi anak mereka makan kekacang atau kerang-kerangan selagi belum berusia dua tahun.

Makanan ini boleh menyebabkan serangan anafilaksis iaitu tindakbalas abnormal badan terhadap antigen tertentu.

6. Strawberi

Ramai tidak menyangka bahawa ada sesetengah kanak-kanak alah kepada strawberi . Alahan strawberi boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami ruam pada pipi, dan sekitar mulut, dan adakalanya boleh sebabkan bengkak sekitar mulut, bibir, tekak dan muka.

Pakar paediatrik menyarankan strawberi hanya boleh diberi kepada bayi berusia 12 bulan ke atas.

7. Gandum

Alahan terhadap gandum boleh menyebabkan cirit-birit, kekeringan, gatal pada kulit  dan kepala. Biasanya ia disebabkan oleh protein gluten yang wujud dalam gandum.

Kanak-kanak alah gandum perlu mengamalkan diet yang bebas gluten (gluten free foods).

Alahan, walaupun biasa kadang-kadangkala boleh menyebabkan masalah lebih serius seperti melibatkan nyawa.

Ibu mesti berhati-hati dan mengawasi pemakanan anak-anak. Ingatkan juga saudara-mara atau sesiapa saja untuk tidak memberi sebarang makanan jika mendapati anak-anak ada mengalami alahan makanan.

Ibu bijak, anak sihat!

********

Dapatkan vitamin anak sihat pintar dengan menghubungi:

~Suhaila Budin~
012-9645614
ID:868994


Tiada ulasan:

Catat Ulasan