Enter Keyword

Cara Kecutkan Ketumbuhan Payudara

/ Mei 08, 2019
Actually semalam, ada rakan bagitau, ada kenalan dia kena kanser payudara. Baru dapat detect walhal kawan dia tu sedang sarat hamil.

Tak sangka ketulan yang ada pada payudara dia rupanya kanser. Muda lagi orangnya, baru 20-an.

Terus teringat saya pada arwah anak rakan sekerja dulu. Pun muda lagi orangnya, masih menyusukan bayi. Tiba-tiba doktor kesan ada kanser payudara. Tak lama lepas tu meninggal dunia 😭. Tinggalkan dua orang anak kecil 😭😭.


Sekarang kanser payudara dah tak kira umur. Bukan lagi umur 40an atau 50an. Tak kira kita menyusu ke tak menyusu, sel kanser sekarang menyerang sesiapa je dengan sangat agresif.

Sebab itu, bila terasa ada kelainan pada payudara, ada ketulan atau benjolan, rasa sakit, ada lelehan luar biasa daripada puting susu, cepat-cepat ke hospital. Jangan tunggu. Cek dulu dengan doktor.

Namun begitu, bukan semua ketulan pada payudara adalah kanser.

Ia boleh jadi hanya sel lemak terkumpul yang membentuk cyst. Apa-apapun, tetap kena cek untuk dapatkan kepastian.

Apa nak buat jika ada ketulan atau ketumbuhan pada payudara? 

Setelah dapatkan rawatan dengan doktor, cara ini juga dapat membantu untuk menghilangkan ketumbuhan tak normal.

1. Berhenti makan atau minum makanan bergula

Gula menyebabkan sistem imun kita lemah dan akan ganggu banyak fungsi badan yang normal. Gula ni adalah toksin kepada sel badan kita.

2. Berhenti makan makanan segera, terproses, makanan rapu, junk food, dan sebagainya.

Makanan ini juga banyak bahan-bahan kimia tambahan yang bersifat toksin kepada sel badan.

Lagipun ia ada kandungan garam dan lemak trans yang tinggi.

3. Kena rajin bersenam

Bersenam akan release hormon gembira (seperti serotonin) yang bagus untuk badan kita.

4. Makan makanan sihat dan semulajadi

Rajin-rajinkan memasak guna bahan-bahan semulajadi tanpa menambah apa-apa aditif dalam makanan.

5. Banyakkan makan buah dan sayur

Terutama yang tinggi antioksidan kerana ia dapat melawan radikal bebas yang toksin kepada badan.

Radikal bebas berlebihan boleh menyebabkan penyakit kronik seperti kanser.

7. Suplemen semulajadi

Suplemen sangat perlu di ambil untuk bekalkan nutrisi dalam kadar yang lebih tinggi supaya badan gunakan dengan sebaiknya.

Suplemen yang bagus untuk kecutkan ketumbuhan ialah:

✔ Vivix - suplemen polifenol dengan superantioksidan yang menguatkan imun, lawan radikal bebas dan melindungi kerosakan DNA dan sel serta mencegah pembentukan sel kanser.

✔ Omega Guard - minyak ikan Omega 3 tulen yang mengurangkan radang dan pembengkakan.

✔ ESP - protein soya yang bantu pembinaan sel sihat juga mencegah daripada pembentukan sel kanser

Vivix untuk ketumbuhan payudara
Mencegah lebih baik daripada merawat. Kita (of coz termasuk saya sekali) kena jaga semua tu dari sekarang. Bukan dah kena baru nak jaga.

Namun, setiap penyakit ada ubatnya. Kita ikhtiar dengan bahan semulajadi yang telah dibuktikan oleh sains.

Sekiranya berminat untuk mengetahui lanjut tentang produk ini, hubungi saya,

-Puan Suhaila-
Pengedar & Konsultasi Vivix Shaklee
WHATSAPP klik >> 012-9645614
ID:868994
Actually semalam, ada rakan bagitau, ada kenalan dia kena kanser payudara. Baru dapat detect walhal kawan dia tu sedang sarat hamil.

Tak sangka ketulan yang ada pada payudara dia rupanya kanser. Muda lagi orangnya, baru 20-an.

Terus teringat saya pada arwah anak rakan sekerja dulu. Pun muda lagi orangnya, masih menyusukan bayi. Tiba-tiba doktor kesan ada kanser payudara. Tak lama lepas tu meninggal dunia 😭. Tinggalkan dua orang anak kecil 😭😭.


Sekarang kanser payudara dah tak kira umur. Bukan lagi umur 40an atau 50an. Tak kira kita menyusu ke tak menyusu, sel kanser sekarang menyerang sesiapa je dengan sangat agresif.

Sebab itu, bila terasa ada kelainan pada payudara, ada ketulan atau benjolan, rasa sakit, ada lelehan luar biasa daripada puting susu, cepat-cepat ke hospital. Jangan tunggu. Cek dulu dengan doktor.

Namun begitu, bukan semua ketulan pada payudara adalah kanser.

Ia boleh jadi hanya sel lemak terkumpul yang membentuk cyst. Apa-apapun, tetap kena cek untuk dapatkan kepastian.

Apa nak buat jika ada ketulan atau ketumbuhan pada payudara? 

Setelah dapatkan rawatan dengan doktor, cara ini juga dapat membantu untuk menghilangkan ketumbuhan tak normal.

1. Berhenti makan atau minum makanan bergula

Gula menyebabkan sistem imun kita lemah dan akan ganggu banyak fungsi badan yang normal. Gula ni adalah toksin kepada sel badan kita.

2. Berhenti makan makanan segera, terproses, makanan rapu, junk food, dan sebagainya.

Makanan ini juga banyak bahan-bahan kimia tambahan yang bersifat toksin kepada sel badan.

Lagipun ia ada kandungan garam dan lemak trans yang tinggi.

3. Kena rajin bersenam

Bersenam akan release hormon gembira (seperti serotonin) yang bagus untuk badan kita.

4. Makan makanan sihat dan semulajadi

Rajin-rajinkan memasak guna bahan-bahan semulajadi tanpa menambah apa-apa aditif dalam makanan.

5. Banyakkan makan buah dan sayur

Terutama yang tinggi antioksidan kerana ia dapat melawan radikal bebas yang toksin kepada badan.

Radikal bebas berlebihan boleh menyebabkan penyakit kronik seperti kanser.

7. Suplemen semulajadi

Suplemen sangat perlu di ambil untuk bekalkan nutrisi dalam kadar yang lebih tinggi supaya badan gunakan dengan sebaiknya.

Suplemen yang bagus untuk kecutkan ketumbuhan ialah:

✔ Vivix - suplemen polifenol dengan superantioksidan yang menguatkan imun, lawan radikal bebas dan melindungi kerosakan DNA dan sel serta mencegah pembentukan sel kanser.

✔ Omega Guard - minyak ikan Omega 3 tulen yang mengurangkan radang dan pembengkakan.

✔ ESP - protein soya yang bantu pembinaan sel sihat juga mencegah daripada pembentukan sel kanser

Vivix untuk ketumbuhan payudara
Mencegah lebih baik daripada merawat. Kita (of coz termasuk saya sekali) kena jaga semua tu dari sekarang. Bukan dah kena baru nak jaga.

Namun, setiap penyakit ada ubatnya. Kita ikhtiar dengan bahan semulajadi yang telah dibuktikan oleh sains.

Sekiranya berminat untuk mengetahui lanjut tentang produk ini, hubungi saya,

-Puan Suhaila-
Pengedar & Konsultasi Vivix Shaklee
WHATSAPP klik >> 012-9645614
ID:868994
Continue Reading
TESTIMONI 18: ZAMZAKIDAH ABDUL HAMID

[DOKTOR SAHKAN KETUMBUHAN DI PAYUDARA HILANG SETELAH 3 MINGGU AMALKAN SUPLEMEN SHAKLEE]
.

Assalamualaikum, Saya Zamzakidah Binti Abdul Hamid ingin berkongsi 1 pengalaman yang tak pernah terjangka oleh fikiran saya pada suatu ketika dulu dan sebagai seorang wanita, sesiapa pun tidak inginkan apa yang pernah saya alami.
.

Pada Julai 2014, ya pada tahun 2014,sudah hampir 3 tahun perkara ini berlalu. Tapi tak pernah saya lupakan dalan lipatan sejarah kehidupan saya apabila saya telah menerima ujian hebat dengan mengalami simptom-simptom pengidap BARAH PAYUDARA. Allahuakhbar ,betapa dunia saya terasa gelap seketika waktu itu.
.

Bermula dengan lelehan cecair yang berwarna  merah kehitaman yang keluar dari ‘nipple’ payudara sebelah kanan adalah permulaan saya menyedari masalah yang saya hadapi. Bukan cecair biasa, tapi berdasarkan dari warna dan bau cecair tersebut confirm DARAH.

Pada yang tak boleh bayangkan macam mana rupanya,saya lampirkan sekali untuk anda.Tanpa rasa sakit atau ada bonjolan disekitar payudara, tetiba boleh jadi macam ni. Boleh bayangkan tak perasaan saya masa tu. Memang sangat panik.
.

Keesokkan hari, saya terus mendapatkan pemeriksaan di  hospital yang berhampiran untuk mengenalpasti masalah yang saya hadapi walaupun ada perasaan takut jugak sebenarnya.

Hasil daripada pemeriksan dan imbasan ULTRASOUND & MAMMOGRAFI yang dijalankan oleh doktor pakar, terdapat 2 ketul ketumbuhan dikesan berada di ‘LOWER & UPPER OUTER  QUADRANT' di sebelah kanan payudara saya. Doktor terus menetapkan 1 lagi tarikh untuk saya menjalankan ujian BIOPSI  untuk mengambil sampel sebahagian tisu untuk  mengenalpasti jenis ketulan tersebut.

Dan hasil ujian  itu, ketulan ketumbuhan pada payudara saya adalah SEL BUKAN DARI KUMPULAN KANSER. Alhamdulillah, tetapi doktor tetap mencadangkan kepada saya untuk menjalankan pembedahan untuk membuang 2 ketul ketumbuhan itu supaya ianya tidak menjadi potensi untuk terjadinya kanser payudara.
.

Atas pandangan dan nasihat sahabat merangkap upline saya, VIVIX adalah satu-satunya alternatif dan usaha saya untuk mengurangkan risiko menghadapi sebarang kemungkinan sebelum hari pembedahan. Dan setelah hampir 3 minggu konsisten mengamalkan Vivix, hari yang mendebarkan telah tiba. 21 Ogos 2014,sebelum ke dewan bedah saya di bawa sekali lagi untuk membuat pemeriksaan imbasan Ultrasound.
.

Allahuakhbar !!! Ketumbuhan yang 2 ketul  tu dah tinggal 1..puas doktor mencari mana hilangnya yang seketul lagi.Confirm tak ada!!! Dan yang tinggal 1 sahaja itu pun saiz nya dah kecil dari saiz asal haritu. (tak tau nak react macam mana..tapi nangis jugak la, sebab Allah permudahkan semuanya untuk saya). Jadi, pembedahan tetap di jalankan juga untuk membuang 1 sahaja ketumbuhan yang masih tinggal.

Nasib baik la kan, kalau tak mesti kena tebuk 2 tempat. Alhamdulillah, saya selamat menjalani pembedahan yang tak sampai 1 jam pun operasinya .
.

Inilah Shaklee Story saya untuk tatapan semua. Untuk yang masih ragu-ragu dengan Vivix Si Tonik Ajaib, ini adalah kisah benar saya bersama Vivix. Bagaimana Vivik membantu saya menghadapi saat-saat kemurungan saya untuk seketika. Dan Vivix juga lah yang membuat saya kembali tersenyum gembira. Untuk membantu meningkatkan kesihatan kita secara menyeluruh, Vivix adalah pilihan yang terbaik.

Terima Kasih Vivix Terima Kasih Shaklee.

************

-Puan Suhaila-
Pengedar & Konsultasi Vivix Shaklee
WHATSAPP klik >> 012-9645614
ID:868994

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah tahniah kepada semua bakal ibu dan ibu-ibu yang telah selamat melahirkan bayi comel masing-masing.

Ciksu doakan anda dan baby sentiasa sihat, tenang dan membesar dengan baik. Membesar untuk baby. Mak-mak dah boleh stop membesar 😅.


Baru-baru ni, ada seseorang call, dia alami sakit yang amat sangat pada bahagian tulang pelvik hingga ke kaki. Sakit ini di panggil simphisis pubis yang memang selalu berlaku kepada kebanyakan ibu hamil.

Cuma, apabila lepas bersalin, ada yang sakitnya berkurang, ada yang hilang, dan ada juga yang makin teruk sampai nak berjalan pun susah. Menggeletar kaki tahan sakit.

Ciksu pun pernah alami perkara macam ni. Cuma alhamdulillah, ciksu mampu kawal dengan pengambilan suplemen.

Bagi ibu bersalin czer atau pembedahan, sakit ini boleh jadi teruk sebab ibu tak dapat nak urut, tak dapat nak berbengkung dengan ketat.

Pendek kata tak boleh nak lasak-lasak dekat bahagian yang dibedah tu.

Oleh itu, untuk ibu-ibu, Ciksu amat galakkan sangat ibu mengambil Set Berpantang Premium Shaklee ni.

Apa kelebihan set berpantang ini?

1. Ia buat luka dalaman dan luaran pulih dan kering lebih cepat.

Kita tak nak luka yang berair, basah, lama-lama bernanah dan berlaku jangkitan.

2. Ia bagi tenaga kepada ibu-ibu

3. Ia hilangkan sakit-sakit otot dan badan

Bila mengandung, banyak saraf dan otot jadi 'kembang' dan 'lari'.

Pengambilan kalsium akan bantu ketatkan semula saraf dan otot tersebut serta mengurangkan kesakitan.

*Ciksu cadangkan ibu tambah Ostematrix Shaklee

4. Ia bantu perjalanan darah jadi lancar

Ibu bersalin czer ada risiko yang tinggi untuk dapat thrombosis pulmonari iaitu kejadian darah beku yang boleh menyebabkan sesak nafas.

Darah nifas juga akan keluar dengan lancar.

5. Ia mengurangkan tekanan dan memberi ketenangan

Ibu yang tertekan dan stress menyebabkan kesihatan merosot dan pengeluaran susu badan juga terganggu.

6. Ia membantu pembinaan sel yang sihat, menyerikan semula wajah yang lesu dan penat dan mengurangkan kekusaman wajah.

Zaman sekarang ni, kebanyakan ibu bersalin especially yang anak ramai tu, dah tak boleh nak berehat sangat masa berpantang.

Banyak benda kita nak uruskan. Tu yang kadangkala kita jadi penat, stress dan mulalah cepat nak marah dan beremosi.

Ciksu faham sangat keadaan tu.

Pengambilan suplemen sangatlah penting untuk kembalikan semula kesegaran badan dan pulihkan kesihatan dalaman dan luaran.

Sel badan kita perlukan CUKUP nutrisi barulah ia dapat berfungsi dengan baik dan cekap.

Jika ibu-ibu berminat nak dapatkan Set Berpantang Premium Shaklee ini, boleh hubungi saya.

Semoga ibu-ibu semua cepat sihat. InsyaAllah.

-Puan Suhaila-
Pengedar & Konsultasi Nutrisi Shaklee
ID:868994
Assalamualaikum wbt.

Kencing manis adalah penyakit kerosakan sel yang di akibatkan oleh pengambilan gula berlebihan serta keupayaan badan menghasilkan insulin.

Pesakit kencing manis perlu sangat teliti merawat dan menjaga pemakanan.

Mereka perlu sentiasa pastikan badan mendapat nutrisi yang cukup supaya dapat kurangkan risiko penyakit kronik dan komplikasi seperti kerosakan jantung dan buah pinggang.

Komplikasi Penyakit Kencing Manis

Paras glukosa yang tidak di kawal dalam tempoh yang lama boleh sebabkan kerosakan organ.

Apakah enam komplikasi yang sering berlaku kepada pesakit kencing manis yang mempunyai paras gula tinggi serta tidak terkawal?


Salah satu nutrien yang mesti dan sangat penting untuk di ambil ialah sumber polifenol tumbuhan.

Polifenol ada banyak manfaatnya kepada badan kerana ia bersifat anti-oksidan, anti-inflamatori, anti-kanser, anti-mikrob dan berupaya melawan kerosakan sel.

Vivix, Suplemen Polifenol Terunggul


Bagaimana Vivix Shaklee membantu pesakit kencing manis?

Vivix Shaklee adalah daripada 4 tumbuhan premium iaitu anggur muscadine, Polygonum cuspidatum, lobak unggu dan elderberry eropah yang penuh manfaat untuk kesihatan.

Bagi pesakit kencing manis, ia membantu dengan cara:

1. Mengawal atur penyerapan glukosa

2. Meningkatkan sensitiviti insulin

3. Meransang perembesan insulin

4. Memperbaiki proses pemecahan glukosa dalam badan

Ubat untuk kencing manis
Bukan mudah menjadi pesakit kencing manis terutama apabila tahap glukosa selalu berada pada paras yang tinggi.

Kita bimbang akan komplikasi dan kemusnahan sampingan yang di akibatkan oleh gula berlebihan itu.

Namun begitu, pesakit kencing manis mestilah berdisiplin untuk:

1. Menjaga pemakanan

Pantang makanan bergula dan berkanji. Makan makanan yang mempunyai indeks glisemik yang rendah.

*GI (glysemix index) rendah - glukosa dipecahkan dalam kadar perlahan

2. Amalkan gaya hidup sihat

Sentiasa aktif, bersenam, positif dan kurangkan stress biologi.

3. Amalkan suplemen yang selamat dengan cara yang betul

Suplemen bukan ubat magik. Ia membantu membekalkan dan mencukupkan nutrisi serta keperluan badan untuk ia berfungsi dengan lebih baik.

Sekiranya berminat mendapatkan Vivix Shaklee, anda boleh hubungi saya.

Semoga kita bebas daripada penyakit kronik yang menganggu kehidupan, serta memperolehi semula nikmat kesihatan. Mudah-mudahan.

-Puan Suhaila-
Pengedar & Konsultasi Nutrisi Shaklee
Whatsapp (klik)>> www.wasap.my/60129645614
ID: 868994

Assalamualaikum wbt. Hai semua!

Dah try pakai skincare Youth Shaklee? Ke baru nak cuba?

Ok hari ni saya nak share serba sedikit info mengenai serum daripada rangkaian produk penjagaan kulit wajah Youth Skincare ni.


Untuk pengetahuan semua, dalam set Youth Skincare ni, ada enam item iaitu:

  • Pencuci muka
  • Toner
  • Pelembap berserta sunblock
  • Serum
  • Serum radiance C+E
  • Krim malam
Hari ni tak nak cerita panjang-panjang, cuma nak share mengenai serum yang sangatlah best ni yang di namakan Youth Activating Serum.


Apa yang best sangat tentang serum ni? Lain ke daripada serum jenama lain? 

Mungkin ada yang dah tahu, rangkaian Youth Skincare telah melalui kajian dan penyelidikan selama 8 tahun sebelum ia di lancarkan. 

Youth adalah skincare yang 100% vegan (berasaskan tumbuhan) dan bebas daripada 1500 bahan kimia yang selalu ada dalam kosmetik. Wow sangat!

Lagi pula, kajian klinikal telah menunjukkan siapa yang pakai Youth ni akan rasa perubahan dalam 7 hari. Kiranya memang proven result la nih. 

Antara salah satu item yang beri kesan pantas tu ialah Youth Activating Serum.

Memang besttt sangat. Even yang pakai kali pertama pun dah boleh rasa beza dia. Muka akan nampak lebih gebu dan glowing. 

Serum Youth ni guna ramuan semulajadi yang telah di patenkan seperti Lotus Japonicus dan stem sel epal. Lepas tu ada tambah vitamin A. 

Itu yang menjadikan dia berkuasa 10x ganda dari serum lain. 

Apa kata korang tengok dan dengar video ni dulu. 


Cara guna dan pakai pun senang yakmat lahai...

Yang best bila kita pakai set Youth Skincare ni kita rasa selamat, tenang, rasa happy je sebab kita tahu kandungan dia apa dan tak risau kulit rosak atau racun masuk dalam badan. 

Bila amalkan set ni, wajah akan nampak 10 tahun lebih muda dari usia sebenar sebab dia akan padamkan tanda-tanda penuaan yang ada kat muka kita tu. 

Berbaloi melabur dengan produk yang terbukti selamat dan ada kajian saintifik. Terbukti berkesan pulak tuh.

Siap dapat free membership dan cashback lagi. 

Nak tanya atau nak order, boleh hubungi saya. Klik link whatsapp ini >> www.wasap.my/60129645614

Untung ada promo boleh dapat barang atau produk percuuuumaaaa....!

Jom ramai-ramai kita tukar ke Youth Skincare Shaklee 😍. 

Puan Suhaila,
Certified Shaklee Distributor (since 2012)
012-9645614
ID: 868994

Assalamualaikum wbt. Salam Jumaat.

Kelmarin, saya ada baca posting oleh cikgu Mohd Fadli Salleh di facebook mengenai hilangnya adab dan budi bahasa di kalangan pelajar sekolah yang di kongsi oleh guru-guru di dalam komen posting beliau.



Saya ada 4 orang anak, dan tiga orang antaranya adalah lelaki. Dah tentu saya turut risau kalau-kalau anak saya berkelakuan biadap dan tidak sopan.

Agaknya apa punca perangai anak-anak kita boleh jadi macam tu? Jika dengan guru sendiri pun mereka tidak hormat, bagaimana agaknya dengan orang lain.

Saya mula berfikir dan di bawah ni saya senarai antara sebab dan punca kenapa anak-anak ini boleh berlaku kurang ajar dengan guru.

1. Anak membesar dalam suasana 'keras' sejak kecil.

Ibu bapa selalu bergaduh, berbantah-bantah, membentak di hadapan anak, akan buat anak hilang hormat kepada kita.

Kalau dengan ibu bapa sendiri pun anak tak hormat, apa lagi dengan orang lain?

2. Anak kurang perhatian dan kasih sayang

Kemungkinan ibu bapa sibuk bekerja atau ibu bapa memang kurang layanan terhadap anak kerana menganggap anak dah besar, boleh bawa diri sendiri dan sebagainya.

Kalau kita yang dah tua-tua ni boleh merajuk dan terasa jika pasangan kurang perhatian pada kita, rasa-rasanya anak macam mana?

3. Pergaulan dengan rakan

Anak mungkin baik di rumah, tapi akibat tersalah pilih kawan, anak mula terikut-ikut perangai kawan di luar.

Tengok aje lah kes-kes buli yang pernah berlaku sebelum ni. Selalunya pembuli datang dalam kumpulan. Kalau dia sorang agaknya berani tak nak buli?

4. Ibu bapa bercerai

Sesetengah orang, perceraian atau kematian ibu bapa ni agak berat bagi dia. Bila ibu bapa bercerai, dah tentulah anak tak dapat kasih sayang dari salah seorang mereka.

Anak rasa kehilangan, menyisihkan diri dan terjebak dengan kawan yang salah.

Adalah penting, orang yang stay dengan anak tu bagi tumpuan 100% kepada dia jangan sampai dia rasa hilang kasih sayang.

5. Anak pernah jadi mangsa penderaan

Penderaan sama ada fizikal atau mental, boleh beri kesan besar kepada perangai dan tingkah laku anak.

Sebab anak tak dapat nak balas kepada pendera, dia mula balas dendam pada orang lain, terutama kepada orang yang di anggap 'mengganggu' hidup dia.

6. Ibu bapa sendiri yang tidak beradab dan tidak tunjukkan contoh yang baik kepada anak.

Anak perhati dan serap semua yang dilihat daripada kita.

Kalau kita sendiri jenis baran, pantang di tegur nak melenting, tak boleh silap sikit terus nak mengamuk, perangai inilah yang anak-anak tiru.

7. Ibu bapa 'spoil'kan anak dengan kemewahan tanpa batasan.

Oleh sebab sibuk, semua yang anak-anak minta kita wajib tunaikan. Tak boleh tidak.

Bila ibu bapa kata tak boleh, anak mula buat perangai dan akhirnya terpaksa juga mengalah dengan ikutkan juga kemahuan anak.

Lama-lama anak pun naik lemak.

8. Ibu bapa tidak mengajarkan adab dari kecil

Mata pelajaran adab dan akhlak memang ada dalam buku. Tapi praktikalnya ibu bapa juga yang kena ajarkan.

Kalau dalam buku lain, yang di ajar dirumah lain, anak tak boleh nak 'relate'.

Pembentukan adab dan akhlak dari kecil itulah yang akan sebati dalam dirinya.


Adakah anak-anak kita tergolong dalam golongan anak kurang adab hingga di benci guru? Nauzubillah.

Masih belum terlambat nak didik anak. Mulai hari ini,

❤ beri lebih perhatian dan kasih sayang pada anak

❤ sabar dan jangan cepat marah

❤ berkawanlah dengan anak, baiki komunikasi

❤ adakan masa berkualiti (our time) dengan anak setiap hari walaupun sekejap

❤ ubah diri kita dahulu, jadilah contoh ibu bapa yang lemah lembut dan bersopan santun

❤ rendahkan ego kita

❤ banyakkan berdoa, solat jemaah dengan anak, ajak anak ke masjid sama-sama

❤ sentiasa ambil tahu dengan siapa anak kita berkawan dan apa aktiviti mereka

Jangan putus asa dengan anak. Teruskan berdoa dan sentiasa positif. Jika hari ni di takdirkan anak kita bermasalah, percayalah satu hari nanti dia akan jadi anak yang paling bermanfaat buat kita.

Yang penting kita usaha dulu jadikan keluarga kita, anak-anak kita, anak murid kita orang yang berguna.

Guru-guru pun kena maafkan anak-anak yang pernah buat salah dan biadap dengan kita kerana mereka ni aset dan masa depan negara.

Entah-entah bakal menantu kita.

Wallahua'lam.

Puan Suhaila,
Mengingatkan diri sendiri juga 😌.

8 Punca Anak-Anak Hilang Adab

by on April 12, 2019
Assalamualaikum wbt. Salam Jumaat. Kelmarin, saya ada baca posting oleh cikgu Mohd Fadli Salleh di facebook mengenai hilangnya adab dan bu...
Setiap orang dalam dunia ni mesti pernah alamai saat-saat terlupa akan sesuatu.

Lupa letak kunci dekat mana
Lupa tarikh anniversary
Lupa tarikh lahir sendiri 😅
Lupa spek mata letak mana
Lupa tutup api dapur
Lupa anak tertinggal dalam kereta. Ishk!
Macam-macam jenis lupa.


Penyakit kelupaan ni bahaya juga sebenarnya. Lupa yang kecik-kecik takpe lagi, lupa yang besar-besar mungkin boleh mengundang tragedi.

Kalau kerap sangat lupa, hilang fokus, mungkinkah otak kita dah makin mengecut?

Dr. Hamid Arshat kata, tekanan mental, tekanan emosi, tekanan fizikal boleh mencetuskan hormon steroid, iaitu kortisol yang boleh merosakkan sel-sel neuron dan pemancar sinaps khususnya di kawasan hippocampus dan prefrontal lobe yang penting bagi menyimpan ingatan dan memproses pemikiran.

Senang cerita, tekanan-tekanan semua tu menyebabkan radikal bebas berkumpul dalam otak, lalu jadilah penyakit otak seperti susah nak ingat, susah faham, hilang fokus, lupa, hilang ingatan, Alzheimer dan sebagainya.

Dr. Hamid pun suruh banyak makan buah-buahan dan herba terutama yang mengandungi tinggi antioksidan, bioflavonoid untuk meransang dan mengaktifkan semula neuropemancar elektrik dalam otak.

Antioksidan dalam tumbuhan berfungsi meneutralkan semula dan menurunkan radikal bebas dalam sel badan terutamanya sel otak.

Ingat, radikal bebas ni punca penyakit kronik.  So nak cegah penyakit kronik seperti kanser, alzheimer, diabetis, athritis dan sebagainya tu, wajib makan banyak antikoksidan.

Pilihan saya?

Of coz la si Vivix yang ada 10x ganda resveratrol.

Resveratrol ni salah satu antioksidan. Dalam Vivix ada banyak kandungan antioksidan termasuk juga resveratrol dan asid ellagik.

Vivix akan meneutralkan semula radikal bebas, mencegah sel-sel otak daripada musnah dan cepat tua, mengaktifkan mitokondria dalam sel otak, menggalakkan pengaliran darah beroksigen ke otak serta meransang lagi pertumbuhan sel-sel otak yang baru dan sihat.

Tapi...jangan tunggu tua baru nak makan Vivix. Kena amalkan dari muda, barulah lambat otak kita menua.

Akal yang sihat dari badan yang sihat.

Jika anda sekarang kerap sangat lupa, mudah hilang fokus, tak dapat nak kawal emosi, cubalah Vivix.

Mudah-mudahan kandungan antioksidan yang tinggi tu mampu mengurangkan simptom kemerosotan otak.


Sebotol Vivix ini harganya RM475. Pembelian 2 botol melayakkan anda dapat diskaun istimewa serta layak jadi ahli percuma dengan cashback sebanyak RM36.

Sekiranya berminat mendapatkan Vivix, boleh hubungi saya 😊.

-Puan Suhaila-

Certified Shaklee Distributor


ID: 868994

#brainbooster #tsunamishaklee #VivixShaklee

Kenapa Selalu Lupa

by on Mac 21, 2019
Setiap orang dalam dunia ni mesti pernah alamai saat-saat terlupa akan sesuatu. Lupa letak kunci dekat mana Lupa tarikh anniversary Lupa...
Assalamualaikum wbt.

Tersentak rasa hati di tengah hari Jumaat semalam, tiba-tiba lalu berita mengenai serangan di masjid di Christchurch dalam facebook.

Di kebanyakan tempat, ramai orang awam meletakkan bunga di masjid sebagai simbolik sokongan mereka kepada mangsa serangan. Lelaki dalam gambar ini pula mengambil tindakan menjaga di luar masjid semasa tengah solat. 

Lepas tu ada pula kawan share link videonya dalam grup Whatsapp dan saya pula pergi tengok.

Tak sanggup nak tengok sampai habis, cuma sampai pengganas keluar daripada masjid je.

Terus rasa geram, marah, sedih bercampur-baur. Geram je nak maki dan sumpah2 masa tu. Menyesal betul tertengok video tu. Nak solat Zohor pun rasa tak tenang. Terbayang-bayang 😓.

Allahuakbar. Innalillahi wainna ilaihi rojiun.

Hampir 49 orang meninggal dunia kalau tak silap dan berpuluh-puluh yang lain cedera.

Bila tak lama lepas tu baca si pengganas dah kena tangkap, legalah sekejap. Alhamdulillah.

Sebenarnya saya yakin, ia tak berhenti disitu.

Ada sesuatu yang lebih besar lagi di belakangnya. Wallahua'lam.

Apapun kita doakanlah semoga seluruh umat Islam di pelihara dan dilindungi Allah.

Hasbunallah wa nikmal wakeel.

Sedih-sedih pun kita kena redha. Ini qadak dan qadar dari Allah.

Allah kata jadi, maka jadi lah.

Allah tahu apa yang berlaku.

Dan kita mesti ingat, jika mereka membuat perancangan, Allah juga merancang. Dan sesungguhnya perancangan Allah yang paling baik. - Surah Ali 'Imraan ayat 54.

Sebagai umat Islam, kita kena teguhkan iman kita.

Follow rapat-rapat Al-Quran dan Sunnah. Didik anak kita supaya jadi hamba Allah yang taat.

Usaha sungguh-sungguh jadi umat terbaik. Jadi hamba yang paling banyak menyumbang kepada agama dan ummah.

Kita dah di akhir zaman. Anything can happen.

At the end of the day, kepada Allah jualah kita akan di kembalikan.

Sekian, my random thought.

#prayfornewzealand
Assalamualaikum.

Anak-anak memang penyeri dalam rumah tangga. Lebih ramai anak, rumah jadi lebih meriah.

Orang ada ramai anak je yang tahu 'kemeriahannya'.



Namun begitu, kajian terbaru menunjukkan bahawa wanita yang mempunyai ramai anak mengalami stress dan tekanan yang lebih tinggi berbanding wanita yang bujang atau yang punyai bilangan anak cuma seorang atau dua.

Ops! Ini bukan bermaksud ibu-ibu tak perlu beranak ramai ye.

Sangatlah bagus kita meramaikan lagi umat Nabi Muhammad dan kita mahu zuriat berkualiti yang dapat menyumbang kepada pembangunan negara, agama dan ummah.

Tugas menjadi pendidik dan pengurus dalam sesebuah rumah tangga bukannya mudah.

Lebih ramai ahli tentu lebih banyak karenahnya.

Tambahan, kekerapan wanita itu hamil sangat memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan emosinya.

Dalam tak sedar rupanya badan kita mengalami stress dalaman atau biological stress.

Telomere memendek lebih cepat

Telomere adalah bahagian penutup pada hujung kromosom yang berfungsi melindungi kromosom daripada rosak. Kromosom pula membawa maklumat dan data genetik seseorang manusia.

Struktur kromosom dan telomere (merah)

Apabila usia kita bertambah, DNA kita akan melalui banyak kali proses replikasi. Semasa proses ini berlaku, telomere akan memendek.

Telomere juga boleh memendek akibat daripada:

Punca kerosakan DNA: sinar UV, metabolisme sel, keradangan sel, pencemaran udara dan air, merokok, pencemaran kimia, pemakanan dan sebagainya. 


Apabila seseorang wanita melalui proses hamil, bersalin, menyusu, menjaga anak siang malam bersilih ganti, badan mereka mengalami stress dan ini turut menyumbang kepada pemendekan telomere!

Kajian mengenai telomere ini telah giat di jalankan oleh Dr. Elizabeth Blackburn, seorang saintis dan Pemenang Hadiah Nobel Dalam Perubatan berserta pasukannya.

Dalam kajian tersebut mereka mendapati lebih panjang tempoh menjaga anak, lebih tinggi tekanan seseorang wanita dan lebih cepat telomerenya memendek.


Mengapa perlu risau dengan telomere yang pendek?

Lebih cepat telomere pendek, lebih tinggi risiko berlakunya penyakit degeneratif (kemerosotan sel) dan lebih cepat menjadi tua!

Tua saja tak mengapa. Tetapi kerosakan DNA adalah punca utama penyakit kronik seperti diabetes, penyakit jantung, alzheimer, depression dan kanser.


Penuaan boleh di lambatkan!

Kita risau dengan telomere yang semakin memendek ni kan. Ye lah, anak-anak pun kecil lagi dan masih ramai perlukan perhatian kita.

Jangan risau, berita baiknya, pemendekan telomere boleh di lambatkan.

Bagaimana nak lambatkan telomere kita daripada cepat pendek?


Mulai hari ini, ubahlah tabiat buruk yang kita selalu amalkan.

1. Dapatkan tidur yang cukup

2. Rajin bersenam 30 minit sehari

3. Amalan pemakanan sihat

4. Hindari gula, dan garam berlebihan, makanan terproses

5. Hidup positif, kuatkan amalan rohani

6. Mula ambil suplemen dengan betul!

Vivix Shaklee melambatkan penuaan

Berita baik lagi kepada pengguna-pengguna vitamin Shaklee termasuklah peminat Vivix Shaklee.

Hasil kajian Dr. Elizabeth dan pasukannya juga mendapati, pengguna produk Shaklee dan Vivix mempunyai telomere yang lebih panjang berbanding pengguna suplemen lain atau yang tidak mengambil apa-apa suplemen.


Wahh seronok kan?

Suplemen Shaklee iaitu Vivix terutamanya mengandungi antioksidan yang tinggi termasuk resveratrol.

Antioksidan tinggi ini bertindak menurunkan radikal bebas dalam badan dan mengurangkan kerosakan DNA.

Kajian dalam makmal mendapati Vivix Shaklee memberi impak kepada sel seperti berikut:


Sebab itulah, mereka yang mengamalkan produk suplemen Shaklee yang semulajadi ini selama bertahun-tahun mempunyai tahap kesihatan yang sangat baik, bebas penyakit kronik dan ternyata lebih cantik dan awet muda walaupun mempunyai bilangan anak yang ramai.


Vivix adalah minuman botani premium yang sangat tinggi dengan polifenol tumbuhan antaranya resveratrol dan asid ellagik.

Polifenol tumbuhan bertindak sebagai antioksidan yang meneutralkan radikal bebas, mencegah kerosakan DNA serta menggalakkan fungsi sel yang sihat.

Vivix mempunyai kuasa sehingga 10 kali ganda lebih kuat berbanding antioksidan resveratrol itu sendiri.


Setiap orang mesti rasai kehebatan suplemen Shaklee dan Vivix terutamanya. Jadikan amalan harian sebanyak satu sudu sehari untuk transformasi kesihatan yang menakjubkan.


Sebotol Vivix ini berharga RM475 untuk lebih kurang sebulan penggunaan.

Pembelian minima 2 botol melayakkan anda mendapat keahlian Shaklee secara percuma, termasuk diskaun istimewa dan cashback bernilai RM36 ringgit.

Sekiranya berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Vivix, serta membuat pembelian, jangan ragu-ragu untuk hubungi saya.

Cegah pemendekan telomere, cegah penyakit kronik, cegah penuaan sel dan nikmati hidup lebih sihat, ceria, bahagia dan gembira.

Bacaan lanjut mengenai kajian ini sila klik link
>> http://www.jfoodnutrition.org/article/154/10.11648.j.jfns.20180605.13

-Puan Suhaila-

Certified Shaklee Distributor


ID: 868994


Assalamualaikum.

Hari tu saya dah tulis tentang punca utama jeragat.

Macam yang kita tau, jeragat ni memang susahhh sangat nak hilangkan. Sampai tak tahu nak sental dengan apa lagi dah.


Kalau boleh nak cara semulajadi, yang mudah. Tak naklah yang bahaya atau sampai kena laser-laser pulak.

Sebelum tu kita harus tanam dalam minda kita, setting balik mindset kita, bahawa
Jeragat memang ambil masa nak hilang dan ia takkan hilang dalam sekelip mata. 

So jom kita tengok apakah yang menyebabkan jeragat pada wajah kita ni lambat atau susah sangat nak hilang walaupun kita dah ada produk terbaik.

1. Tak sabar

Nak kesan cepat sedangkan jeragat nak jadi pun ambil masa bertahun2.

Bila kita buat petua semulajadi pun, ia tetap juga akan ambil masa yang lama.

Pendek kata kita kena sabar dan konsisten dengan apa yang kita sedang buat / pakai.

2. Selalu skip skincare

Skincare ada rutin dia. Kalau Youth Skincare yang saya pakai, dia ada 6 barang yang dah  lengkap dengan fungsi mencuci, exfoliating, melembap, renewal dan siap menyuntik nutrien lagi ke dalam kulit.

Tak kiralah apa jenama skincare, pakai hari2, dua kali sehari. Kena taat pakai skincare without missed.

Pilih skincare yang bersumber natural macam Youth Shaklee.

3. Poor diet / lifestyle

Kurang air kosong, banyak makan processed food, obesiti, smoking akan buat sel kita lambat bertindak.

Sel kita ni perlukan nutrien, bukannya toksin atau racun. Cek balik pemakanan dan lifestyle kita.

4. Genetik

Ada ahli keluarga yang jenis jeragat, dia akan ambil masa sikit nak hilang.

5. Tak pakai sunblock / sunscreen

Setiap kali kulit kita kena matahari, setiap kali itu lah melanin dikeluarkan. Prosesnya tak habis-habis, jadi jeragat akan berkumpul di kawasan yang sama.

Bila hilang di belah atas kulit sekalipun, belah dalam kulit masih produce melanin.

Melainkan kita pakai produk yang merencat pertumbuhan melanin spt hidrokuinon tapi ia sangatlah bahaya.

6. Aturan pemakaian sunblock yang betul

Pakai serum dulu -> baru sunblock -> pelembap -> make-up

Youth punya sunblock dah siap2 dengan pelembap. Dah jimat situ. Terus boleh apply make-up.

7. Tak pakai serum

Dalam serum ada retinol. Tapi dalam Youth retinol dia dari sumber semulajadi. Concentration dia pun tinggi.

8. Berhenti makan / minum gula

Gula akan buat kolagen semulajadi dalam sel kita 'putus' atau rosak.

Nanti bukan je jeragat makin teruk, bahkan kulit kita pun cepat kedut dan kendur!

9. Banyak berjemur bawah matahari

Kadangkala tugas atau aktiviti kita memerlukan kita duduk lama bawah matahari.

Itu yang buatkan jeragat kita makin worse. Jika tak dapat nak elakkan, makesure pakai sunscreen setiap kali keluar rumah.

Last but not least...

10. Tak pakai skincare yang betul

Sesetengah skincare ada letak bahan perencat melanin iaitu hidroquinon dan merkuri untuk cepat hilangkan jeragat.

Berita buruknya, kedua-dua ini adalah bahan terlarang. Ia bukan saja boleh rosakkan kulit kita tapi boleh meresap ke dalam darah, pergi ke organ dan merosakkan organ seperti hati dan buah pinggang.

Lagipun, kenapa nak block melanin sedangkan melanin tu berfungsi untuk protect kulit kita dari sinar UV yang boleh menyebabkan penuaan kulit pramatang serta kanser kulit.

Sangatlah penting untuk kita berhati-hati pilih skincare.

Next entry saya share tentang pemakanan dan suplemen yang bagus untuk mencantikkan kulit, awet muda dan menghilangkan jeragat.

-Puan Suhaila-
Youth Skincare Beauty Consultant
Certified Shaklee Distributor
ID: 868994

#notakulit
#notajeragat
Assalamualaikum.

Semasa membelek wajah di cermin, ada satu tompok kecil kelihatan bawah mata saya.

Umur macam saya ni, walaupun baru 30-an (semasa entry ini di tulis), memang lah risau sangat dengan wajah yang dah mula berubah walaupun kecil.

Saya bukanlah seorang yang beauty concious sangat. Tapi kalau dah hari-hari membelek muka, mesti kita nampak apa yang timbul apa yang hilang. Betul tak?

So hari ni saya nak cerita pasal jeragat. Sebenarnya jeragat mungkin dah muncul masa usia kita 20-an tapi belum sangat ketara.

Sebenarnya, apa itu jeragat? Dari mana dia datang?


Kulit kita ni ada tiga lapisan. Epidermis, dermis dan lapisan paling bawah hipodermis.

Pada lapisan epidermis, ada sel yang dinamakan melanosit. Melanosit ni tujuan dia untuk hasilkan melanin iaitu pigmen kulit yang memberi warna pada kulit kita.

Orang berkulit gelap bermakna kulit dia menghasilkan banyak melanin berbanding orang berkulit cerah.

Melanin ni sebenarnya berfungsi melindungi kulit kita daripada sinar UV. Sinar UV ni bukan saja boleh sebabkan kulit kita mengalami penuaan pramatang, bahkan mampu menyebabkan kanser kulit.

Jeragat berlaku apabila melanin di sesuatu kawasan pada muka di hasilkan terlalu banyak (overproduce), serta di terukkan lagi oleh faktor luaran seperti cahaya matahari.

Tiga punca utama jeragat

Ada banyak faktor yang menyebabkan jeragat begitu ketara di wajah seseorang.

Antara faktor tersebut ialah sebab genetik, obesiti, pemakanan yang tak sihat, selalu terdedah kepada matahari, faktor hormon dan banyak lagi.

Namun begitu, pakar kulit menjelaskan tiga sahaja punca utama masalah jeragat. Apa dia?

Teruskan bacaan...

Punca 1: Cahaya matahari

Seperti yang disebutkan di atas tadi, melanin ni berfungsi untuk melindungi kulit kita dari sinar UV.

Maknanya setiap kali kita kena matahari, melanin akan dikeluarkan. Lepas bertahun-tahun, of coz makin banyak melanin di hasilkan untuk melindungi kulit kita.

Apabila kita berjemur, kulit akan jadi gelap (tanned). Ini sebenarnya adalah mekanisme self-defense. Tapi semakin lama ia merosakan kulit.

Mulalah terbentuk kelompok berwarna gelap atas kulit kita.

Sinar UV ni boleh tembus tingkap rumah atau tingkap kereta.

Makesure kita pakai sunscreen (seeloknya dimulakan dari awal remaja) untuk elakkan jeragat muncul 10-20tahun lagi.

Punca 2: Hormon

Jeragat sebab hormon pula biasanya muncul semasa atau selepas kehamilan atau juga apabila seorang wanita itu mula makan pil perancang.

Jeragat sebab hormon ni kita panggil melasma.

Melasma ni akan jadi teruk apabila terdedah kepada cahaya matahari.

Punca 3: Post-inflammation hyperpigmentasi

Apabila muka kita naik jerawat atau terkena apa-apa luka, ia akan meninggalkan parut hitam.

Ini juga di kategorikan sebagai jeragat tetapi lebih mudah untuk di hilangkan.

Bila muka kita bengkak, itu adalah self-defense mechanism kulit melawan jangkitan dan kecederaan.

Tidak di nafikan, jeragat adalah masalah kulit yang paling liat nak di hilangkan.

Nak tahu kenapa?

Baca entry saya seterusnya ya. Atau boleh search keyword jeragat 😊.

-Puan Suhaila- 
Youth Skincare Beauty Consultant
Certified Shaklee Distributor
ID: 868994