Resepi Kupang Tumis Cili Padi
Assalamualaikum wbt.
Petang semalam, kami jalan-jalan di Pantai Balok. Air laut tengah surut sangat hingga sampai ke batu besar yang biasa kami tengok ada kat tengah laut.
Orang yang pernah datang sini dia tau la kot. Tengah main-main di gigi air tu, anak bagitau ada pakcik tengah kutip kupang.
Ya, pakcik tu tengah kutip kupang pada batu yang ada dekat-dekat situ.
Lepas tu terus kami tengok pada batu yang ada dekat depan mata kami tu. Eh iyelah. Banyaknya kupang!
Walaupun banyak yang kecil-kecil, masih baby2, tapi ada juga yang besar2.
Maka gigihlah encik suami dan anak saya mengutip kupang pada tepi batu tu sampai basah baju2.
Alhamdulillah dapatlah juga sebesen ni ha.
Boleh tahan banyak kan? Saya suka yang sedang2 gini. Tak suka yang besar sangat.
Ok jom kita terus kepada resepi.
Oh jap. Mungkin ada yang nak tau macam mana cara nak bersihkan kupang ni. Yelah dia melekat dekat batu dalam laut. Mesti ada batu2 karang, lumpur, sampah, pasir melekat dekat dia.
Ni cara saya la ye. Saya rendam dengan air garam. Buh dalam besen kecil, tuang garam kasar dalam 2 sudu besar ke. Lebih pun takpe.
Saya buat cara manual. Buang tali serabut2 tu lepas tu kikis batu2 yang ada pada cengkerang. Ambil masa sikit la. Saya buat satu-satu. Gigih tak.
Sambil-sambil tu korang boleh la berangan apa2 yang patut. Huhu. Campak dalam besen kedua yang turut diisi dengan air garam.
Dah siap semua. Biar dia terendam dalam besen tu selama 15 minit. Tengokla kekotoran akan keluar.
Saya buat sampai 3 kali rendam. Dah bersih semua, tapiskan.
Ok baru boleh tengok resepi. Jomm!
Resepi Kupang Tumis Cili
Tumbuk lumat (kisar pun takpe):
Bawang merah 3 ulas
Bawang putih 3 ulas
Halia
Cili api 5 biji atau ikut suka
Lengkuas sikit
Titik 3 batang serai
Daun limau purut
Sos tiram
Garam
Air sikit
Asam keping kalau tak dak jus limau nipis
Cara:
1.Tumis bahan tumbuk sampai wangi dan garing
2. Masuk sos tiram
3. Masukkan kupang
4. Masukkan semua bahan lain
5. Boleh masuk air lebih sikit jika nak ada kuah
6. Perasakan dengan garam dan gula
Gaul sampai masak.
Dah siap!
Ternyata kupang yang dikutip sendiri lebih sedap rasanya. Kihkih..
Selamat mencuba ye.
#KakSu
Petang semalam, kami jalan-jalan di Pantai Balok. Air laut tengah surut sangat hingga sampai ke batu besar yang biasa kami tengok ada kat tengah laut.
Orang yang pernah datang sini dia tau la kot. Tengah main-main di gigi air tu, anak bagitau ada pakcik tengah kutip kupang.
Ya, pakcik tu tengah kutip kupang pada batu yang ada dekat-dekat situ.
Lepas tu terus kami tengok pada batu yang ada dekat depan mata kami tu. Eh iyelah. Banyaknya kupang!
Walaupun banyak yang kecil-kecil, masih baby2, tapi ada juga yang besar2.
Maka gigihlah encik suami dan anak saya mengutip kupang pada tepi batu tu sampai basah baju2.
Alhamdulillah dapatlah juga sebesen ni ha.
Boleh tahan banyak kan? Saya suka yang sedang2 gini. Tak suka yang besar sangat.
Ok jom kita terus kepada resepi.
Oh jap. Mungkin ada yang nak tau macam mana cara nak bersihkan kupang ni. Yelah dia melekat dekat batu dalam laut. Mesti ada batu2 karang, lumpur, sampah, pasir melekat dekat dia.
Ni cara saya la ye. Saya rendam dengan air garam. Buh dalam besen kecil, tuang garam kasar dalam 2 sudu besar ke. Lebih pun takpe.
Saya buat cara manual. Buang tali serabut2 tu lepas tu kikis batu2 yang ada pada cengkerang. Ambil masa sikit la. Saya buat satu-satu. Gigih tak.
Sambil-sambil tu korang boleh la berangan apa2 yang patut. Huhu. Campak dalam besen kedua yang turut diisi dengan air garam.
Dah siap semua. Biar dia terendam dalam besen tu selama 15 minit. Tengokla kekotoran akan keluar.
Saya buat sampai 3 kali rendam. Dah bersih semua, tapiskan.
Ok baru boleh tengok resepi. Jomm!
Resepi Kupang Tumis Cili
Tumbuk lumat (kisar pun takpe):
Bawang merah 3 ulas
Bawang putih 3 ulas
Halia
Cili api 5 biji atau ikut suka
Lengkuas sikit
Titik 3 batang serai
Daun limau purut
Sos tiram
Garam
Air sikit
Asam keping kalau tak dak jus limau nipis
Cara:
1.Tumis bahan tumbuk sampai wangi dan garing
2. Masuk sos tiram
3. Masukkan kupang
4. Masukkan semua bahan lain
5. Boleh masuk air lebih sikit jika nak ada kuah
6. Perasakan dengan garam dan gula
Gaul sampai masak.
Dah siap!
Ternyata kupang yang dikutip sendiri lebih sedap rasanya. Kihkih..
Selamat mencuba ye.
#KakSu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan