Enter Keyword

Kesan Makan Laksa Semasa Berpantang

Hai, Assalamualaikum wbt.

Trending pula hal laksa sejak dua menjak ni. Laksa ni macam soya juga, penuh kontroversi.

Korang nak tau, akak ni kategori hantu laksa. Laksa veryday pun takpe. Kalau hari raya, mak buat laksa, akak la tukang perabih dari pagi bawak ke malam.

Kadang-kadang boleh membawa sampai ke esok.

Laksa Penang..sedapnya woihh

Cerita hal pantang ni, sebenarnya akak cuma tahu yang ibu berpantang tak boleh makan laksa selepas bersalin anak pertama. Masa tu baby pun dah besar.

Akak di Penang masa ni. Satu hari tu, suami balik kerja. Tiba-tiba dia tanya akak,

"Laksa kena pantang sampai setahun ke?"

Akak pun tercengang-cengang. Lepas tu tanya dia balik,

"Ha, kenapa?"

Suami cakap, ada rakan sekerja dia happy sebab dah cukup setahun berpantang, so hari tu dia dah boleh makan laksa.

Akak lagi la pelik.

Serius, first time dalam hidup akak baru tahu kena pantang makan laksa lepas bersalin. Sampai setahun pulak tu!

Akak fikir-fikir, oh mungkin style pantang orang utara je kot. Akak dekat Pahang tak pernah pulak dengar. Mak sedara akak yang bidan tradisional tu pun tak pernah sebut. Makcik tukang urut akak pun tak pernah sebut.

Bila berpantang anak kedua, ada satu hari tu mak buat laksa. Teringin punya pasal, akak nak makan. Akak tanya la mak, boleh ke makan laksa.

Mak diam je, melarang pun tidak. Mungkin mak pun pelik dengan soalan anak dia.

Oleh sebab masih teringat-ingat tentang kena pantang setahun tu, akak makan juga la sepiring kecil. Eh, OK je. Alhamdulillah. Tak de apa berlaku pun.

Berpantang anak ketiga dan keempat, akak tak takut-takut lagi. Akak makan je semua. Huhu.

So far, alhamdulillah.

Akak pernah kena bentan. Tapi bukan sebab laksa.

First sebab makan durian dalam pantang. Ngee

Lepas tu ada le beberapa kali sebab tersalah makan benda berangin atau sejuk macam pucuk paku, buah nangka, tapai ubi kayu (of course tak makan masa pantang sebab dah tahu benda ni berangin).

Jadi, kesimpulan yang boleh akak buat ialah:

1. Follow your own body. Kita je kenal badan kita. Ada orang boleh makan something, ada orang tak boleh. Kena faham badan setiap kita tak sama walau anatominya sama.

Contohnya ada orang elergik kepada certain antibiotik, ada orang tak.

Try and error. Kalau dah makan, tak boleh juga, stop je lah. Jangan pula halang orang lain nak makan.

2. Sentiasa bersederhana dan berpada-pada. Ye walaupun laksa tu faveret akak, semangkuk cukuplah sekali makan. Janganlah bedal bermangkuk-mangkuk sekali hadap.

3. Kalau perut jenis berangin, cuba alas dulu dengan nasi. Akak buat macam ni kalau nak makan pulut.

Kalau perut kosong dah membedal pulut, confirm akan sebu perut, senak, kembang urat, angin naik ke kepala dan akak akan MUNTAH!

Bukan pulut je, mee pun sama.

4. Laksa tak salah. Apa-apa makanan pun tak salah. Yang salah badan kita ni. Adalah something wrong somewhere.

Macam seorang pakar sains pemakanan tu cakap, microguts flora yang ada dalam usus kita ni berbeza-beza.

Akak pun pernah baca tentang ni oleh doktor pakar eczema. Sebab tu sesetengah orang yang makan certain foods akan naik alahan, gatal macam ekzema.

5. Lapangkan hati, raikan perbezaan. Kita pantang ketat-ketat, jangan marah kalau orang lain pantang manja-manja je. Dah, badan dia OK. Lagi pun kalau betul akan sakit, yang menanggung dia.

Jangan peningkan kepala dengan perkara yang kita tak boleh kawal ok =)

Well, ini adalah sekadar perkongsian pengalaman dan pandangan akak sendiri. Jangan kata akak 'paksa' korang makan laksa dalam berpantang pulak tau. Sekeh kang =D

Last but not least, banyakkan membaca, beli buku, tambah ilmu, berada dalam kelompok yang berbeza dengan kita, dengar pendapat orang lain dengan hati terbuka.

Selamat menikmati hidangan laksa anda petang ni.

Nah akak belanja gambar jenis-jenis laksa.

1. Laksa Johor

kredit: majalah Rasa

2. Laksa Sarawak
kredit: Aunty's Christina

3. Laksa Sarang 

kredit: jotaro footsteps

4. Laksa Kelantan (tempat kami panggil laksa kuah lemak)

kredit: Carousell

5. Laksa Pekan, Pahang

Heheh... beginilah orang Pekan menikmati laksa; guna garfu ori. Kredit : Catatan Berkat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan