Search Here!

Punca Jeragat Dan Cara Selamat Hilangkan Jeragat Buat Wanita Berusia 30-an

Wanita dalam usia lingkungan 30-an selalu terdedah kepada masalah jeragat. Semasa berjalan-jalan, MS sering perhatikan wajah orang. Memang kebanyakan yang mempunyai jeragat berusia dalam lingkungan 30 hingga 50-an.

Rupanya ada juga wanita (kadang-kadang lelaki) yang lebih muda pun ada masalah jeragat. Jeragat selalu terjadi di kalangan wanita Asia seperti Malaysia.

Jeragat dalam istilah perubatan dikenali sebagai melasma. Ia selalunya kelihatan dengan jelas di kawasan pipi dan boleh juga terbentuk di kawasan hidung dan atas bibir.

jeragat memang tidak menyakitkan tapi boleh buat kita kurang keyakinan diri

Apa punca jeragat?
Ada banyak faktor terbentuknya jeragat atau tompok hitam di muka. Antaranya ialah:
1. Kerap terdedah kepada cahaya matahari yang terik
2. Penggunaan hormon sintetik contohnya dalam pil perancang
3. Penggunaan bahan kosmetik dan perawatan kulit wajah yang tidak sesuai
4. Faktor keturunan

Rawatan jeragat
Ada banyak kaedah rawatan yang boleh dilakukan mengikut masalah kulit masing-masing. Namun ia perlu di rawat oleh pakar kulit yang bertauliah sahaja.

Antara rawatan yang boleh dilakukan ialah teknik penglupasan kimia (kos RM450-RM600), rawatan laser (kos RM1000- RM2000), Mikrodermabrasion dan HV lontophoresis, penggunaan krim dan sunblok sebagai rawatan susulan.

Cara Selamat Hilangkan Jeragat
Pengambilan nutrisi yang betul boleh membantu mengurangkan seterusnya menghilangkan kesan jeragat pada wajah. Selain selamat, ia tidak memerlukan kos yang mahal.

Nutrisi seimbang dan mencukupi sangat penting untuk mengembalikan kulit wajah yang lebih muda, sihat, dan cantik. Lagipun tubuh kita memang perlukan zat yang berkhasiat untuk menjalankan fungsinya dengan baik.
Antara suplemen yang boleh MS cadangkan ialah Collagen Powder, ESP Shaklee, Vitamin C, GLA Complex dan Vitamin E.

Kesemuanya memainkan peranan tersendiri dalam mengembalikan keremajaan kulit.
Collagen Powder membantu membentuk kulit yang tegang dan anjal. Manakala Vitamin C membantu dalam meransang pengeluaran kolagen.

ESP pula membantu dalam pembinaan sel-sel kulit yang baru, dan GLA berperanan dalam keseimbangan hormon. Vitamin E pula ialah antioksidan kuat yang membantu mengurangkan jeragat, tompok hitam dan bintik penuaan.

Tidak mustahil lagi untuk menghilangkan kesan jeragat yang sudah lama berada di muka. Apatah lagi kita wanita bekerja yang kerap berjumpa dengan ramai orang.

Cukupkan pengambilan air kosong, guna sunblock yang selamat, kurangkan penggunaan bahan kimia di wajah dan mulailah dengan mengamalkan nutrisi semulajadi yang selamat. :)

Jadi ahli dan dapatkan penjimatan hingga 25%!

Hubungi:
Suhaila (868994)
SMS/WhatsApp: 012-9645614
Fb: Su AnNajah
Emel: butik.annajah@gmail.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan