Enter Keyword

Resepi: Keropok Lekor Homemade Yang Mudah Sangat Nak Buat

Alhamdulillah, hujung minggu baru ni, akak berkesempatan buat keropok lekor sendiri.

Jiran sebelah bagi ikan selayang banyak sangat sampai nak makan pun dah tak lalu. Nak masak apa pun tak tau dah. Budak-budak dalam rumah ni bukannya makan pun.

Tiba-tiba tercetus dalam kepala akak ni ilham untuk buat keropok lekor.

Akak pun apa lagi, cepat-cepat search resepi dekat fb. Akak jumpa banyak juga resepi, cara buatnya lebih kurang je, cuma tolak tambah bahan yang kita tak mau guna.


Dengan excitednya akak bagitahu suami, dia pun semangat juga pi cari bahan. hihihi..

So, inilah akak share resepinya dengan korang.

Nanti musim ikan murah,  atau tiba-tiba ikan jatuh dari langit, bolehla korang buat keropok sendiri. Lebih terjamin kebersihan dan kesihatannya gitew.

Resepi Keropok Lekor Homemade

Bahan:

Ikan fresh (tak kisah nak guna ikan apa. Kembung boleh, selayang boleh)
Tepung ubi kayu
Garam
Gula
Serbuk lada sulah
Serbuk penaik sikit (taknak tak payah)

Cara buat, follow gambar di bawah ni:


1. Ambil isi ikan. Isinya saja tau, tulang semua buang. Akak nasihatkan korang pakai ikan yang tak banyak tulang, so takde lah jenuh sangat sampai sakit jari jemari kau mengutil tulang ikan tu.


2. Basuh bersih-bersih isi ikan tu, then masukkan dalam mesin pengisar (blender). Masukkan sedikit air sejuk peti. Akak tak tau sebab apa, akak follow je resepi ni. Korang jangan derhaka, nanti tak jadi baru hang taww.


3. Ok, ni tepung ubi dengan lada sulah yang akak guna. Kau jangan tanya kenapa akak pakai brand ni, kan akak cakap laki akak yang beli bahan tadi. Demi menghormati perasaan dia, pakai je lah.


4. Ini lah hasil kisaran isi ikan tadi. Kental aje. Kau jangan bayang berlebih-lebih pulak. Akak cepuk kang.

5. Ok, isi ikan yang dah dikisar ni masukkan dalam besen. Kemudian masukkan segala bahan yang lain tu. Tepung tu masuk sikit-sikit tau. Jangan pergi tuang semua.

Tepung tu agak-agak je mungkin dalam 2 cawan lebih. Semuanya depend kepada banyak mana ikan kau guna. Akak tak sukat pun, akak guna gerak hati dan gerak iman.

6. Sudah sebati dan sekata semua bahan, mulakanlah proses menggentel menjadikan bentuk panjang begini. Masa ni, adunan memang lembik dan melekat-lekat.

Tak mau bagi lekat, caranya gunakan tepung ubi tu.


7. Faham ke akak tulis ni. Alah, kalau buat kuih terap2 kan kita buh tepung tak bagi melekat, camtulah. Asal melekat je, sapu tepung ubi.

8. Gentelkan jadi memanjang macam dalam gambar akak ni. Besaq mana, panjang mana, ikut angpalah noks.


9. Sesambil kau menggentel, boleh dah rebus air dalam periuk sampai dia menggelegak, baru masukkan keropok yang dah siap di gentel tadi.

10. Tunggu keropok tu terapung, baru cedok dan toskan dalam penapis.


11. Beginilah rupanya keropok kita yang dah siap di rebus. Kalau nak makan, boleh makan je terus. Kalau nak goreng, potonglah kecik-kecik goreng macam biasa.

Senang kan?

Akak pun ingat susah buat keropok. Rupanya senang je. Susah sikit tang mengutil tulang ikan tu jelah.

Lepas ni korang dah boleh ambik order. Jual mahal pun tak pe sebab ikan mahal. Hukhuk..

Selamat Mencuba!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan