PENING KEPALA TANDA ANEMIA DAN TEKANAN DARAH RENDAH

Hai..Assalamualaikum...

Hmm, pernah tak korang rasa keadaan macam ni:

Sedang duduk atau baring. Kemudian bangun secara tiba-tiba. Terasa kepala berpusing-pusing, pening-pening dan terasa seperti hendak jatuh?

Itu ialah salah satu tanda menunjukkan kita mempunyai masalah tekanan darah rendah dan boleh jadi anemia.

MS selalu sangat rasa macam ni, dan memang pun MS ada masalah mild low blood pressure. Ada ketika kalau berdiri terlalu lama rasa macam nak pitam. Tapi tak pernah pitam lagi setakat hari ni. Pernah rasa pandangan tiba-tiba gelap, tapi cepat-cepat MS duduk. Ini selalu terjadi semasa perhimpunan pagi zaman sekolah-sekolah dulu.


Pernah, ada doktor cek, dia tengok MS punya tekanan darah rendah, dia tanya "memang biasa macam ni ke?" MS angguk je la.. Tak de pulak doktor tu bagi cadangan kat MS suruh makan vitamin ke hape ke.. Dia pun tak tau kot..huhuhu

Ok lah, jom kita baca lebih lanjut tentang masalah tekanan darah rendah ni, mana tau korang pun ada masalah serupa MS kan?

Hipotensi (low blood pressure) ialah keadaan dimana tekanan darah kurang daripada 90/60.

Tekanan darah optimal pula ialah kurang daripada 120/80 (sistolik/diastolik). Sistolik-tekanan dalam arteri apabila jantung berdenyut dan dipenuhi dengan darah. Diastolik - tekanan semasa jantung sedang rehat antara dua denyutan.

Masalah tekanan darah rendah ni bukanlah kronik. Tetapi ia menjadi bahaya apabila terdapat tanda-tanda seperti berikut:
  • kepala pening dan berpusing
  • pitam/pengsan
  • dehidrasi dan dahaga melampau
  • kurang konsentrasi
  • pandangan kabur/gelap
  • loya
  • tubuh sejuk, kulit pucat
  • pernafasan deras
  • lesu dan penat
  • depresi
Bagaimana ia boleh terjadi?

1. Berbaring atau duduk terlalu lama
2. Hamil
3. Penurunan isipadu darah
4. Pengambilan ubat tertentu
5. Masalah jantung
6. Masalah sistem endokrin
7. Jangkitan bakteria pada organ yang memasuki salur darah
8. Tindak balas alergik contohnya terhadap penisilin
9. Misscommunication antara jantung dan otak
10. Kekurangan vitamin tertentu

Hmm..ok apa pulak anemia? Sama ke dengan tekanan darah rendah? Maklumlah dua2 pun libatkan darah.

Anemia pula ialah keadaan dimana darah kita kekurangan sel darah merah yang sihat atau hemoglobin. Hemoglobin pula ialah komponen utama dalam darah yang tugasnya mengikat pada oksigen.

Kalau kita ada banyak sel darah merah yang abnormal, hemoglobin abnormal atau hemoglobin rendah, sel-sel dalam tubuh kita tidak akan mendapat oksigen yang mencukupi.

Ada banyak jenis anemia tapi yang paling biasa ialah anemia disebabkan oleh kekurangan zat besi.

Apa yang menyebabkan anemia?

400 jenis anemia, dan kesemuanya dibahagikan kepada 3 kumpulan utama:-
  • Anemia disebabkan kehilangan darah
  • Anemia disebabkan penurunan/kesalahan dalam penghasilan sel darah merah
  • Anemia disebabkan pemusnahan sel darah merah
Iron-deficiency anemia (Anemia disebabkan kekurangan zat besi)

Sum-sum tulang ditengah tulang memerlukan zat besi untuk menghasilkan hemoglobin. Tanpa zat besi yang mencukupi, badan tak dapat hasilkan hemoglobin untuk sel darah merah. Ini boleh membawa kepada anemia.

Anemia jenis ini boleh terjadi oleh sebab:

1. Diet rendah zat besi seperti kepada bayi, kanak-kanak, remaja, remaja, vegans dan vegetarian

2. Keperluan metabolik contohnya bagi ibu hamil dan menyusu yang sering kekurangan simpanan zat besi

3. Menstruasi

4. Kerap menderma darah

5. Latihan ketahanan

6. Masalah penghadaman

7. Sesetengah ubat, makanan, dan minuman berkafein

banyakkan makan makanan tinggi zat besi

Vitamin-deficiency anemia (anemia disebabkan kekurangan vitamin)

Ini berlaku apabila kekurangan vitamin B12 dan asid folik dalam diet harian. Dua vitamin ini sangat diperlukan untuk menghasilkan sel darah merah.

Apakah suplemen terbaik untuk kedua-dua masalah diatas??


Apa yang best tentang Set Daily Essential Health Shaklee ini?

1. Lengkap dengan zat nutrisi yang badan kita perlukan iaitu sebagai sumber protein, vitamin, mineral serta lemak yang tulen dan semulajadi

2. Memberi tenaga, memperbaiki sel rosak

3. Membantu membina sel darah merah

4. Ada sumber zat besi dan mineral seperti Vitamin B complex dan Vitamin C 

5. Melancarkan peredaran darah ke seluruh badan

6. Menstabilkan tekanan darah

7. Menguatkan imun lapisan pertama iaitu kulit dan membran sel

8. Memperbaiki masalah kesihatan seperti gastrik, migrain, stress dan mengimbangi hormon

9. Mencantikkan kulit dan menaikkan seri wajah

10. Mencegah penuaan sel dan melawan radikal bebas penyebab penyakit kronik

Set ni memang sangat penting untuk kita ambil setiap hari sebab kita memang kekurangan nutrisi dan makanan berkhasiat. Hidup pun sibuk je memanjang sampai lupa nak jaga kesihatan. Betul tak?

Di samping amalkan suplemen, pastikan:

1. Cukup pengambilan air kosong untuk mengelakkan dehidrasi, dan menggalakkan peredaran darah

2. Cukupkan pengambilan sodium dan pottasium

3. Kurangkan kafein 

Daily Essential Health Set berharga RM390 dan tahan dari 2-4 bulan. Jika berminat mendapatkan set ini, boleh hubungi MS bila-bila masa sahaja. MS akan berikan juga jadual makan supaya dapat kesan yang optimum.

Semoga anda terus sihat agar dapat melakukan semua aktiviti yang di gemari ;)


012-9645614

ID:868994
Pengedar Shaklee Malaysia

*Produk ini tidak bertujuan untuk mencegah, merawat, mendiagnosis sebarang penyakit. Untuk mendapatkan diagnosis yang tepat tentang masalah kesihatan anda, segera ke klinik / hospital.

4 ulasan:

  1. saya sedang alami semua tanda kat atas tu. adoiii nak kena tambah stok vita lea balik la ni

    BalasPadam
  2. cik su !! atie memang low HB tau.. memang seksa.. tak boleh nak melasak sikit.. nasib kenal brand S nih.. selesai suda masalah.. hee~

    BalasPadam
  3. maaf tanya,bila ada simpton dekat atas tu..zakar pum mmg ssh nak tegang kah?

    BalasPadam
  4. Nk tnya klau ada simptom kt atas untuk tekanan darah rendah bahaya ke
    Sbb selalu sngt baru bangun tetiba rasa nk jatuh

    BalasPadam