Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, tahun 2017 ini genap lima tahun saya menjalankan bisnes Shaklee secara online atau lebih tepat lagi menggunakan medium Facebook dan blog.

Mungkin ramai yang tertanya-tanya, kenapa lama sangat bertahan dengan bisnes Shaklee? Tak bosan ke? Dah la Shaklee ni asyik-asyik kontroversi, asyik-asyik kena kecam. Silap orang, kalau tak tahan tu memang dah lama cabut lari.

Sebenarnya, buat bisnes apa pun, even menjual nasi lemak depan rumah, memang tak boleh nak lari daripada menghadapi saat-saat sukar. Susah senang, jatuh bangun memang adat meniaga. Mana ada bisnes yang tak melalui fasa-fasa merudum sebelum benar-benar berjaya.

Tapi, untunglah saya buat bisnes Shaklee. Hihi.. Ini yang saya nak cerita.

Dulu saya mulakan dengan modal RM75 (termasuk pos). Sekarang dah kena GST, jadi nak daftar kena bayar RM79.50. Alhamdulillah lepas 2-3 bulan meniaga dah pulang modal RM75 ni.

Saya memang mulakan bisnes Shaklee dengan niat nak bisnes, bukan sebab termakan produk dia seperti kebanyakan pengedar yang lain. Tapi, bila dah join, haruslah kena makan produk dia dulu barulah boleh menjual.

Tapi, saya tak makan dulu, saya jual dulu. Eh paham ke apa saya cakap ni.

Produk pertama saya cuba ialah Ostematrix sebab masa tu saya ada masalah sakit pinggang yang teruk sangat (rupanya saya mengandung tapi saya tak tahu dan tak lama lepas tu saya keguguran).

Apabila nak mula menjual mestilah nak tahu maklumat pasal produk. Jadi saya google dan baca blog-blog pengedar Shaklee untuk kutip sebanyak mungkin info.

Saya juga banyak bertanya dengan upline saya. Macam-macam saya tanyakan maklumlah budak baru belajar, kena banyak bertanya.

Saya memang seronok buat bisnes ni sebab banyak sangat benda yang saya belajar. Dari bab bisnes sampai bab kesihatan.

Sebelum ni memang saya tak ambil berat langsung bab-bab kesihatan keluarga. Anak saya batuk sampai saya sesak nafas pun saya tak tau nak buat apa. Teruk betul! Syukur takde perkara buruk yang jadi.

Lebih lama dengan Shaklee, lebih banyak saya tahu dan belajar.

Tapi, korang mesti nak tahu jatuh bangun saya dengan Shaklee kan? Takkan takde kisah sedih? Takkan happy2 je sentiasa?

Bisnes Shaklee sama je macam bisnes lain. Kena bersusah-susah dahulu membina bisnes. Puan Ainon selalu cakap 3 tahun pertama tu tahun puaka bagi pendiri bisnes. Maknanya apa?

Tak kira kita jual tudung ke, produk kosmetik ke, produk makanan ke, tahun-tahun pertama kita akan struggle gila untuk kukuhkan bisnes kita.

Lepas tiga tahun pertama dah ok? Tak. Lepas tiga tahun pertama, angka bungkus tu lagi tinggi. Jadi, kalau korang buat bisnes bukan MLM, jangan nak syok sangat dulu. Lagi pulak kalau buat bisnes jenis ikut trend ni. Lagi cepat bungkus kalau trend dah habis.

Eh, saya bukan doakan. Nak bagitahu realiti kehidupan.

Habis tu, untung ke bisnes Shaklee?

Ni lah nak bagitahu. Shaklee ada produk terbaik. Terbaik bukan setakat dah lebih 50 tahun dalam Malaysia, tapi produknya dah lebih seratus tahun wujud atas muka bumi ini.

Produk Shaklee ada kajian saintis. Kiranya kita dah tak payah nak fikir pasal produk, nak cari bahan, nak buat R&D, biar je Shaklee uruskan semua tu.

Tugas kita bina empayar bisnes kita sendiri je.

Ini yang seronoknya bisnes Shaklee.

Kita cuma fikir macam mana cara nak dapat pelanggan, nak buat sales dan kembangkan team kita. Itu aje.

Nak kembangkan team ni yang tak senang sangat, yang mana ramai orang give up dan cabut buat bisnes lain (padahal lepas tu sama jugak nak kena cari orang jugak jadi agenlah, jadi dropshiplah).

Alhamdulillah..saya masih disini.

Membantu ahli team saya membina bisnes diorang pula. Seronok tengok dari yang jenis malu-malu kini berani buat vlog sendiri, dari buta IT dah boleh bina blog dan dapatkan sales daripadanya, daripada surirumah yang takde pendapatan dah boleh tampung sikit-sikit perbelanjaan keluarga.

Nak berjaya pokok pangkalnya diri kita sendiri.

Dah jumpa peluang terbaik, maka buatlah yang terbaik. Kita dah berada dalam bisnes yang fleksibel, yang tak perlukan modal besar, yang mempunyai produk diiktiraf dan terbukti secara saintifik, yang mempunyai sistem bisnes yang terbaik.

Dah ada dalam Shaklee, kaji betul-betul, tanya mereka yang berpengalaman dan dah lama dengan Shaklee.

Orang dah berjaya, tapi kita gagal, itu bukan salah company tapi memang salah diri sendiri!

Oh, buat korang yang masih tertanya-tanya bisnes Shaklee ni macam mana, saya ringkaskan.

1. Shaklee adalah syarikat nutrisi yang menjual produk suplemen kesihatan terbaik. Boleh baca lanjut Kenapa Saya Pilih Suplemen Brand Shaklee.

2. Modal permulaan cuma pendaftaran ahli sebanyak RM79.50.

3. Tak perlu buat stok menimbun-nimbun sebab Shaklee boleh proses order kita secara online saja terus ke pintu rumah pelanggan.

4. Shaklee menggunakan sistem Multilevel Marketing (MLM) untuk memasarkan produknya. Sebab tu kita tak jumpa Shaklee di jual secara terbuka di farmasi atau drugstore.

Tujuan sistem MLM ni supaya pelanggan / pengguna mendapat maklumat yang cukup mengenai produk contohnya bila kita jadi ahli dan makan produk Shaklee, kita akan sentiasa dapat konsultasi serta khidmat nasihat daripada upline (penaja) kita.

Dengan itu proses menyampaikan maklumat tu lebih mudah dan jelas. Kita boleh tanya upline kita tu macam-macam untuk lebih faham mengenai produk atau bisnes tu sendiri.

Namun begitu, ada juga individu yang menyalahgunakan sistem MLM ini untuk cepat naik pangkat dan cepat kaya. Maka hingga sekarang pun bisnes MLM ini sering disalah anggap.

Boleh baca sini MLM Suci vs MLM Haram jadah.

Kesimpulannya, saya seronok dengan bisnes Shaklee dan saya akan terus membesarkan team saya supaya kami sama-sama dapat menikmati insentif dan bonus yang Shaklee tawarkan.


Ini gambar masa menghadiri National Convention 2016. Tahun 2017 tak pi sebab sarat mengandung. Tahun 2016 ni Adibah Noor jadi MC.


Gambar dengan salah seorang #SLGLeader. Tak aci betul lampu suluh kat dia saya nampak gelap. Ye, Shaklee bisnes yang sangat mesra keluarga. Pergi convention pun boleh bawak anak.

Ok lah panjang dah tulis ni. Nak join team saya, wasap je ke www.wasap.my/60129645614 nanti saya reply.

Salam kejayaan, bai!

Assalamualaikum wbt.

Pernah tak suatu hari tu, kita rasa badan tiba-tiba menggigil, takde tenaga, rasa berpeluh dan rasa macam nak pitam?

Kalau nak tahu, itulah tanda kita mengalami hipoglisemia iaitu keadaan dimana paras gula dalam badan kita sudah menurun melebihi paras normal.

Saya sendiri kerap juga mengalami keadaan ni terutama apabila menghampiri tengah hari walaupun saya ada mengambil sarapan pada awal pagi.

pengedar shaklee kuantan

Dulu, semasa hamil, saya ada berjumpa pakar pemakanan lalu saya menceritakan keadaan tu kepada beliau.

Pakar pemakanan kata, memang ada banyak makanan yang kita makan boleh menyebabkan gula naik cepat tapi cepat menurun.

Antara makanan tersebut ialah
  • nasi
  • mee
  • kueh tiaw
  • makanan bertepung putih
Kenapa hipoglisemia boleh berlaku?

Glukos ialah sejenis gula yang ditemui dalam darah kita. Apabila kita makan, glukosa dalam darah akan meningkat.

Secara normal, bila glukosa dalam darah meningkat, badan kita secara automatik akan membebaskan hormon insulin. Insulin berfungsi supaya sel badan kita menyerap glukosa tadi dan kandungannya dalam darah akan menurun secara perlahan-lahan. 

Bagi orang yang mengalami hipoglisemia, badannya melepaskan terlalu banyak insulin selepas kita makan. Oleh itu ia menyebabkan penurunan gula mendadak dalam darah. Apabila penurunan melebihi paras normal, hipoglisemia berlaku.

Begitu juga bagi orang yang tidak mengambil sebarang makanan dalam tempoh yang lama. Paras glukosa akan menurun dan jika terus tak makan, hipoglisemia akan berlaku.

Bagaimana nak cegah hipoglisemia?

Kalau kita berada di rumah, ok lah juga. Macam mana kalau kita berada di luar? Tengah kerja? 

Badan kita menggunakan glukosa untuk menghasilkan tenaga. Jika terasa badan dan mula nak hipo, cepat-cepatlah makan. 

Untuk mencegah berlakunya hipoglisemia kena juga jaga pemakanan kita. Elakkan makan makanan yang boleh menyebabkan glukosa naik tinggi (sebab kita tak mau insulin dilepaskan terlalu banyak).

Oleh itu cuba elakkan makanan yang saya sebut di atas. Antaranya lagi termasuk juga:
  • gula-gula
  • air kotak
  • air soda atau minuman bergas
  • dan sebarang minuman yang bergula seperti jus buah dalam kotak
Semua minuman ni memang akan buat kita cepat bertenaga, tapi cepat juga buat gula darah drop. Lagipun tidak bagus diambil selalu kerana boleh menyebabkan punca penyakit. 

Makanan terbaik untuk mencegah daripada berlakunya hipoglisemia ialah banyakkan makan makanan berkarbohidrat kompleks berbanding karbohidrat ringkas.


Karbohidrat kompleks lebih bagus sebab ia mengandungi fiber dan kanji yang mana usus kita mengambil masa untuk memecahkannya menjadi glukos.

Makanan jenis ini juga duduk lebih lama dalam usus dengan itu kita akan rasa kurang lapar. Selain itu, makanan jenis ini biasanya mengandungi indeks glisemik rendah (GI rendah).

Jika memang jenis kerap mengalami hipo, sediakanlah makanan atau minuman yang dapat membantu mengurangkan gejala tersebut contohnya kismis, buah kurma, minuman protein shake seperti ESP, serta buah-buahan dan sayur sama ada dijadikan salad atau makan begitu saja.

Ambillah juga makanan dengan kerap untuk mengekalkan paras gula sihat dalam darah.

Bahaya ke hipoglisemia?

Sudah tentulah bahaya. Setiap sel dalam badan kita ni amat memerlukan glukosa untuk berfungsi. Apabila glukosa terlalu rendah, sel kita akan 'kelaparan' tenaga. 

Kita akan rasa simptom seperti di atas tu tadi. Dan jika keadaan berlanjutan, kita boleh rebah tidak sedarkan diri dan boleh juga menyebabkan kematian. 

Tahukah anda?  Apabila gula drop tengah malam, kita akan mengalami mimpi ngeri ,menangis dalam tidur 😭   dan tingkahlaku yang pelik2🤔


Hipoglisemia atau hiperglisemia, memang selalunya ada kaitan dengan kencing manis. Jika memang ada penyakit kencing manis dan kerap mengalami hipoglisemia, berbincanglah dengan doktor ya. 

ESP Shaklee bantu kurangkan hipoglisemia!

Eh, betul ke?

Mestilah betul.

ESP Shaklee ni serbuk kacang soya premium yang kaya protein serta mengandungi karbohidrat kompleks. Bukan tu je, indeks glisemik ESP ni rendah jadi gula dalam darah tidak akan naik mendadak.

Sesiapa yang minum ESP Shaklee ni pasti akan rasa:

1. Lebih bertenaga dalam masa yang lama

2. Kenyang lebih lama

3. Paras gula darah sentiasa terkawal (bagus untuk pesakit diabetes)

Bukan itu saja, badan lebih sihat dan jarang sakit. Protein kan asas kepada pembinaan sel.

Sebab itu ramai yang sukakan ESP Shaklee ni. Dari ibu mengandung hinggalah ke nenek yang tiada selera makan. ESP boleh jadi meal replacement bagi orang yang tiada selera makan, tapi nak sumber protein untuk kekal bertenaga.

Banyak lagi sebenarnya khasiat ESP ni. Saya sendiri pengamal tegar sejak lima tahun dulu. Anak-anak saya pun cukup suka!

Bila saya terasa nak hypo je (walaupun stay di rumah, kebizian menyebabkan saya jarang makan) cepat-cepat saya bancuh ESP ni. Alhamdulillah, segar kembali. Macam tu juga bulan puasa. Saya minum ESP masa sahur lepas makan nasi. 

Pada anda yang selalu mengalami hipoglisemia, ataupun yang jenis sibuk sangat sampai selalu tak sempat nak makan, shake aje ESP ni. Mesti puas hati!

Jika berminat nak beli, boleh beli secara online bagi pemegang kad debit atau kad kredit. Klik di bawah:


Atau boleh juga menghubungi saya :



ID: 868994

*Produk ini tidak bertujuan untuk merawat penyakit, ia adalah suplemen yang mencukupkan zat nutrisi sahaja.
"Kau ada keputihan? Cubalah buat meruang tu. Aku dah buat memang clear keputihan aku!"

Seringkali kita menganggap, meruang dapat membersihkan keputihan. Tapi...betul ke?

Sebagai wanita, kita memang akan mengeluarkan lendiran faraj atau discaj. Warna, bentuk, bau, jumlah, kekerapan semuanya bergantung kepada tubuh badan seseorang.

Lebih-lebih lagi apabila menjelang haid. Discaj vagina akan kelihatan seakan pekat, likat dan berwarna keputihan. Lendiran ini adalah normal mengikut hormon yang dikeluarkan sepanjang kitar haid seorang wanita setiap bulan.

shaklee kuantan

Namun begitu, ada sesetengah keadaan, lendiran yang dikeluarkan lebih banyak, dan boleh menjadi petanda bahawa kita ada penyakit keputihan.

Kita memang akan keliru dengan lendiran-lendiran ini. Tapi selagi ia tidak gatal, tidak menyebabkan bengkak, merah, dan ketakselesaan, maka tak perlulah risau sangat.

Bila patut risau?

Lendiran tersebut mungkin adalah punca penyakit jika ia:

  • lendir yang kental dan melekat
  • berwarna kuning, kelabu atau hijau
  • berbau busuk
  • keluar dengan banyak
  • berlaku terlalu kerap hingga rasa tak selesa
  • gatal bahagian faraj
  • faraj berwarna merah serta bengkak
Ini selalunya tanda jangkitan kuman telah berlaku. Jika mendapati keadaan seperti ini, segeralah dapatkan rawatan di hospital. Bukan meruang dengan jamu!

Antara kuman yang menyebabkan keputihan teruk ini ialah Gardnerella vaginalis, Thricomonas vaginalis, dan Candida albicans.

Punca penyakit keputihan

1. Kebersihan

Kena pastikan bahagian faraj sentiasa kering kerana faraj yang sentiasa lembap akan memudahkan pembiakan kuman, bakteria serta mudah menyebabkan jangkitan.

2. Hormon

Hormon yang tak seimbang juga turut menyebabkan keputihan menjadi kronik. Ada banyak cara hormon boleh menjadi tak seimbang contohnya seperti pengambilan ubat-ubatan, antibiotik, gangguan emosi, pil perancang atau pil pencegah kehamilan.

3. Kencing manis dan penyakit

Wanita yang ada kencing manis, memang sering mengalami keputihan disebabkan kandungan gula yang tinggi dalam faraj. Begitu juga jika seseorang itu ada penyakit yang boleh melemahkan imun seperti HIV, kanser, leukimia yang mana akan mengganggu kesihatan faraj. 

Awas juga kepada wanita yang suka sangat makan dan minum benda manis dan bergula. Ini pun boleh buat keseimbangan faraj terganggu.

4. Gaya hidup

Kerap melakukan hubungan seks terutama seks rambang.

Penyakit keputihan memang bahaya dan jika tidak di rawat dengan betul, boleh menyebabkan penyakit yang lebih teruk dan mengancam nyawa. Kesuburan seorang wanita boleh terjejas, susah hamil, kehamilan luar rahim, serta kanser rahim boleh berlaku.

Cara cegah dan rawat keputihan


  • Sentiasa memastikan bahagian faraj berada dalam keadaan bersih dan kering.
  • Elakkan penggunaan pembersih faraj yang menganggu kestabilan PH atau menyebabkan kegatalan.
  • Sentiasa menukar atau mengganti tuala wanita semasa menstruasi (haid).
  • Gunakan pelapik seluar dalam (panty liner) pada saat yang diperlukan sahaja. Elakkan juga pemakaian seluar dalam yang ketat dan diperbuat daripada kain satin.
  • Jangan menggunakan sebarang produk wangian seperti bedak atau ubat sembur pada bahagian faraj.
  • Elakkan pengambilan ubat secara berterusan tanpa nasihat doktor.
  • Kurangkan pengambilan makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi.
  • Amalkan gaya hidup sihat dengan mengelakkan aktiviti seks rambang atau hubungan kelamin dengan lebih daripada seorang.
  • Elakkan kehadiran benda asing di dalam faraj seperti kondom yang tertinggal selepas aktiviti seks.
  • Basuh bahagian sulit dengan air yang bersih dan buang air kecil selepas aktiviti seks.
  • Berjumpa dengan pegawai perubatan dengan segera dan melakukan pemeriksaan vagina jika terdapat sebarang tanda-tanda yang dinyatakan di atas.
  • Melakukan apa-apa aktiviti yang menenangkan fikiran dan mengurangkan tekanan seperti melancong. http://www.myhealth.gov.my/penyakit-keputihan/

Tak boleh ke meruang?

Dalam faraj kita ni, ada ekosistemnya yang tersendiri. Allah dah buat cantik dah. Ada bakteria baik yang fungsinya mengekalkan pH atau keasidan kawasan tu (pH 3.5-4.6). Namanya bakteria Lactobacillus.

Keseimbangan ekosistem ni boleh terganggu kalau kita ni memandai je nak masukkan sesuatu bahan dalam faraj kita. Contohnya jamu insert, atau juga feminine wash.

Feminine wash tu basuh kat luar je taw tu pun pH mesti betul.

shaklee kuantan

Meruang pula kita masukkan jari dan mengorek habis apa yang ada di dalam faraj kita tu. Jika kita memang ada keputihan, memanglah segalanya keluar, tapi ia tetap tidak merawat punca keputihan tu sendiri.

Lagipun, tak takut ke dengan bakteria baru yang kita masukkan melalui tangan kita?

Meruang ni hanya amalan mak-mak bidan zaman dulu dan tak pernah ada bukti secara saintifik ia membantu mengatasi keputihan.

Saya sendiri tak pernah buat. Mak tak pernah ajar, maklong saya yang memang bidan lama yang duk mengurut saya setiap kali beranak tu pun tak pernah sebut. 

Doktor perubatan pula kata, faraj kita ni self-cleansing, seperti juga telinga. Kita cuci belah luar je cukup la. 

Jika was-was dengan lendiran yang keluar daripada faraj kita tu, segeralah jumpa doktor. Buatlah pap smear setahun sekali. Tak sakit pun.

Minum air kosong yang banyak, kurangkan makanan manis dan bergula serta bertepung putih, banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya antioksidan. 

Nak ikhtiar dengan suplemen semulajadi, hubungi saya 012-9645614 (Puan Su)


Assalamualaikum wbt.

Bagi mereka yang dah lama mengenal Shaklee, khasiat ESP tak perlu diperkenalkan lagi. Tapi bagi yang baru first time nak cuba ni, mestilah nak tahu apa yang best sangat sehinggakan orang beli bertong-tong waktu promosi.

Bagus sangat ke ESP ni? Hmmm...

ESP adalah singkatan kepada Soy Protein Isolate Powder. Sudah jelas disitu ia berasaskan sumber soya.

Dalam dunia ni, kita mendapat sumber protein biasanya daripada haiwan. Tapi ia sebenarnya tidak mencukupi malah mungkin badan kita tak dapat pun nak serap sumber daripada haiwan tersebut.

Dalam banyak-banyak tumbuhan, soya adalah sumber protein yang paling lengkap dengan kesemua asid amino yang badan kita perlukan.

shaklee kuantan

Protein pula adalah blok yang membina badan kita ni. Bayangkan sebuah rumah yang sedang dibina. Batu bata tersebut ialah protein. Jika tiada batu bata, bagaimana nak bina sebuah bangunan yang kukuh?

Protein sangatlah penting kerana tanpa protein, proses pembinaan, pertumbuhan, perkembangan serta fungsi sel akan terjejas.

Tahukah anda? Dr. Forrest C. Shaklee mencipta formula protein soya isolat pada tahun 1961 lagi.

Oklah, saya akan share dengan pembaca semua apa khasiat utama ESP Shaklee yang menjadi sebutan ramai ni.

1. Membekal tenaga utama

Serius kalau kita jenis yang sibuk, tak sempat nak makan ikut jadual, ESP lah penyelamatnya. Cara nak minum pun mudah.

Cedok masuk tumbler, shake shake, sambil buat kerja pun boleh minum.

Minuman lain pun mungkin bagi tenaga, tapi ada ke yang bekalkan sumber protein?

ESP ni bagi tenaga segera dan lama.

2. Bantu kawal gula darah

Selain bagi tenaga, ESP bagus untuk mereka yang nak kawal gula atau yang ada kencing manis.

ESP mempunyai indeks glisemik yang rendah, yang mana ia tidak akan menyebabkan kenaikan aras gula mendadak.

shaklee kuantan

Selain itu, bagus untuk mereka yang sering mengalami hipoglisemia iaitu keadaan gula yang rendah.

Hipoglisemia ni serius dan bahaya. Boleh pengsan dibuatnya.

Simptom hipoglisemia biasanya badan akan mengigil, lemah, berpeluh, dan kita rasa haus dan lapar.

3. Boleh cantikkan kulit

Ini ramai orang tak percaya. Dah amal baru rasa.

ESP kan protein yang mudah dihadam dan diserap oleh tubuh. Protein berfungsi untuk membina sel dalam badan kita ni. Bila makan ESP, sel badan termasuk sel kulit yang dibina akan lebih sihat.

Kita tak makan ESP pun memang sel akan membahagi. Tapi dengan protein seperti ESP, ia akan bantu pembinaan dan pertumbuhan yang sihat.

Kulit wajah pun akan kelihatan lebih berseri, lembut dan gebu.

4. Bagus untuk pengidap gastrik

ESP akan membantu mengurangkan lapar dan membaik pulih ekosistem serta sel dalam perut dan sistem penghadaman.

Minum ESP sebagai sarapan, lunch atau minum malam. Boleh juga di ambil between meal sebagai snack.

Orang ada gastrik memang wajib buat stok ESP ni. Tak rugi pun.

5. Bantu turunkan berat badan

ESP kan mengenyangkan dengan cara yang sihat. Sesuai sangat untuk orang yang nak kurus tu.

Protein ESP membantu membina otot yang mana akan menggalakkan pembakaran tenaga / kalori. Apabila otot terbina, metabolisme badan akan jadi lebih tinggi.

Baca lebih lanjut bagaimana ESP turunkan berat badan tanpa perlu berlapar.

6. Membantu penyusuan susu ibu

Golongan mak-mak memang suka benor dengan ESP ni. Dari mengandung, berpantang sampai menyusu, semua dengan ESP. Macam sayalah.

ESP bertindak sebagai milk booster, menghasilkan susu yang lebih berkualiti dan pekat. Saya ambil #setbreastfeedingshaklee dan Alhamdulillah mampu menyusukan anak sehingga umur dua tahun.

7. Meningkatkan kesuburan

Memang ramai yang subur dan berjaya hamil dengan ESP. ESP membantu keseimbangan hormon semulajadi dalam badan kita.

ESP juga bantu hasilkan sel telur dan sperma yang lebih sihat. Boleh ambil ESP dalam set kesuburan juga.

8. Membantu pemulihan luka

Tak kiralah luka disebabkan cedera, bersalin normal atau pembedahan dan sebagainya, luka akan pulih dengan sangat cepat.

Biasa saya cadangkan ambil sekali dengan vitamin C.

9. Mencantikkan rambut dan kuku

Sel rambut, sel kuku seperti juga sel-sel yang lainnya pada badan kita ni terbina daripada protein.

Apabila cukup makanannya, rambut akan lebih subur, lebat, sihat, kuat, dan kuku akan lebih cantik berkilat.


10. Membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular seperti jantung, kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi, kencing manis, strok serta kanser.

Selain menguatkan sistem pertahanan badan, protein ESP kaya dengan asid amino yang amat penting untuk mengekalkan kesihatan organ dalaman, salur darah, urat saraf, melancarkan peredaran darah.

Amalkan ESP setiap hari mudah-mudahan kita akan terhindar dari penyakit kronik tersebut.

Haa ini baru 10 manfaat utama ESP. Sebenarnya ada banyak lagi. Anda boleh baca fungsi protein kepada badan.

Mungkin ada yang kata, kita tak perlu dah protein protein tambahan ni. Cukuplah makan ikan, daging, ayam setiap hari. Seketul setiap kali hidangan.

Dah lah seketul, kecut pulak tu kena goreng.

Ya, kita memang kena makan benda tu semua. Tapi tengok aje lah ayam daging biasa yang kita beli di pasar tu, ia gemok sihat sebab kena suntik dengan hormon dan antibiotik.

Ok, saya tak nak ulas panjang bab ni.

ESP Shaklee ini memang berbeza dengan mana-mana suplemen protein tambahan yang lain.
shaklee kuantan

Tapi saya memang ambil protein ESP untuk melengkapkan sumber protein saya. Anak-anak pun suka.

ESP berharga RM161 setong. Penggunaan 1-2 bulan.

Berminat mendapatkan ESP boleh hubungi saya di 012-9645614 (Puan Su) berserta konsultasi percuma.

Boleh juga beli sendiri menggunakan kad debit atau kad kredit dengan klik di bawah ini:



*Produk ini tidak bertujuan untuk merawat, mengubah, mencegah, mendiagnos atau menyembuh sebarang penyakit.


Assalamualaikum wbt.

Saya nak kongsi pengalaman saya menggunakan medium blog untuk berbisnes online.

Dulu, masa saya menjual pakaian dan menjadi agen dropship, saya mengambil inisiatif sendiri membina blog untuk meluaskan pasaran saya.

Ya, saya takde mentor pun.

Sebelum tu memang saya ada blog sendiri tapi blog tu saya jadikan macam diari. Dari situ saya belajar yang prospek akan lebih meluas dengan adanya blog.


Dari pemerhatian saya masa tu, saya akan reach lebih ramai orang bukan setakat daripada kalangan rakan-rakan facebook saya sahaja.

Dan Alhamdulillah, siapa sangka pelanggan saya paling jauh masa tu dari Brunei. Memang saya tak terfikir!

Dan apabila saya buat bisnes Shaklee, ianya lebih mudah dengan blog. Boleh dikatakan 90% pelanggan Shaklee saya memang datang daripada blog yang saya bina sejak 2012 ini.

Menariknya, blog saya ini percuma saja. Cuma baru-baru ini saja upah orang untuk make-over supaya nampak cantik dan mesra pembaca.

Untung ke bisnes dengan blog ni?

Alhamdulillah, saya mampu menjana pendapatan 4 angka dengan Shaklee setakat ini.

Berbisnes dengan blog ini bukannya senang, tapi tak juga susah. Asalkan ada kemahuan dan kerajinan, sales akan mudah masuk daripada blog.

Apa yang penting, pada peringkat permulaan, kita kena usaha keras supaya blog kita dikenali dan sentiasa berada pada ranking pertama enjin carian Google.

Alhamdulillah, dengan pengalaman sendiri serta tunjuk ajar daripada mentor, saya makin memahami rentak dan permainan bagaimana untuk berbisnes menggunakan medium blog ini.

Saya benar-benar puas hati.

Jika ada yang berminat untuk cuba menjana pendapatan dengan blog, boleh hubungi saya di www.wasap.my/0129645614 (Su).

Saya sediakan ebook umum untuk memulakan bisnes dengan blog.


Manakala ebook khas untuk mereka yang mendaftar menjadi ahli di bawah saya akan saya berikan kemudian.

Dalam buku itu akan ditunjukkan cara lebih lengkap termasuk tip-tip SEO mudah dan praktikal untuk dilakukan.

Bisnes dengan blog bukanlah sesuatu yang asing. Banyak kelebihan jika menggunakan blog sebagai kedai online kita.

Antara kelebihannya ialah:

1. Ia boleh meluaskan prospek kita ke serata dunia

2. Boleh di akses bila-bila masa

3. Tidak mengganggu waktu tidur atau waktu cuti kita

4. Tidak memerlukan modal yang besar malah percuma!

5. Sesuai untuk mereka yang low profile atau pemalu

Jom kita sama-sama bisnes. Jemput join team saya kemudian binalah empayar bisnes anda sendiri!

Hubungi 012-9645614 sekarang juga!