Assalamualaikum wbt.

Ada seorang kawan saya dalam Facebook selalu letak gambar salmon bakar. Dia pun ada share resepi salmon untuk dimakan dalam pantang hari tu. Tapi duduk pantang di kampung, mana datangnya salmon kan?

Kemudian, semasa dalam kelas Omega kami hari tu, banyak la keluar bab Omega 3 boleh hilangkan stress. Nak tahu? Orang Jepun jarang dapat stress dan jarang nyanyuk. Umur depa panjang dan kulit mereka cantik. Agak-agak sebab apa? Yes!! Omega 3 lah.

Untuk dapat manfaat Omega 3, kita mesti makan makanan segar contohnya ikan dari lautan sejuk / atlantik sebab ia mengandungi kandungan omega 3 yang tinggi. Selain makan suplemen Omega 3, mesti juga makan sumber Omega tulen seperti ikan salmon. Tu yang MS teringin sangat nak cuba masak sendiri.

Sebelum ni kan makan salmon dalam fish and chip . Entah ada tak lagi khasiat Omega 3 sebab ia kan digoreng secara deep fry dengan api yang kuat. Protein daripada ikan tu pun sah-sah la dah denatured.

Hari Sabtu kelmarin gigih la MS pergi beli ikan salmon dekat Giant. Ambik dua ketul kecil je kekonon nak rasa dulu. So semalam MS cubalah masak untuk dinner. Boleh pulak lupa nak beli asparagus. Kalo tak memang kombinasi yang cun ala-ala Masterchef kan?

Salmon grill with asparagus. Gambar ihsan Google.
Cara MS masak salmon mudah je. Gambar tak sempat nak snap, cepat sangat licin.

1. Panaskan kuali leper atau non-stick pan. Letak ikan salmon. Minyak ikan akan keluar sepatutnya. Tapi semalam MS letak sikit olive oil sebab nampak dia macam nak melekat pada kuali.

2. Tabur garam dan sedikit serbuk lada hitam atau lada sulah.

3. Bakar hingga warna keemasan dan siap!

Enak di makan panas-panas dengan kulitnya yang rangup! Dah sejuk pun enak juga. Anak MS yang umur 3 tahun+++ sukaaa sangat rupanya. Dia sorang habiskan 3/4 ikan. Boleh buat lagi lepas ni ;)

Boleh dihidangkan dengan asparagus kukus/gril bersama sedikit garam dan minyak zaitun.

Sedikit info:
Omega 3 ialah asid lemak politaktepu dan berada dalam kumpulan asid lemak perlu dimana badan kita sangat perlu kerana badan kita tak boleh hasilkan sendiri. Jadi, kita memang kena dapatkan daripada makanan. DHA, EPA, ALA adalah komponen asid lemak dalam Omega 3 yang sangat penting untuk otak manusia. Kekurangannya boleh menyebabkan banyak masalah berkaitan otak sedangkan otak adalah pusat yang mengawal segala aktiviti dan tindakbalas dalam tubuh kita.

Nak makan minyak ikan tulen Omega Guard, berserta konsultasi percuma? Hubungi:

Suhaila Budin
SMS/ WhatsApp: 012-9645614


Assalamualaikum w.b.t

Semasa Aidilfitri yang lalu, saya dan geng sekolah berkumpul dan kami beraya dari rumah ke rumah. Sampai waktu Zohor, kami segera ke surau yang kebetulan berdekatan dengan rumah salah sorang kawan kami.

Selesai mengambil wuduk, terus saja saya ke ruang solat wanita. Agak terkejut saya kerana tidak ada sehelai telekung pun disitu dan saya pula tidaklah membawa telekung sendiri.

Jarang benar surau atau masjid di tempat kita tidak menyediakan keperluan solat terutama untuk wanita. Alhamdulillah mujur saja ketika itu saya memakai baju lengan panjang, skirt labuh yang tebal juga stokin. Alhamdulillah saya boleh bersolat seperti biasa. 

Di belakang saya ada seorang makcik yang sebelum itu keluar semula daripada surau untuk mengambil stokin juga.

Bersolat tanpa telekung masih agak janggal daripada pandangan orang sekeliling kita. Begitu juga dengan saya pada mulanya kerana kita tak biasa. Mungkin sama halnya dengan bersolat di jalanan atau bukan tempat yang dikhususkan untuk solat seperti surau dan masjid.

Tapi saya sering melihat foto kawan-kawan yang berada di luar negara bersolat tanpa telekung malah mereka bersolat dimana-mana saja tempat yang bersih. Yang penting kewajipan solat itu mesti diutamakan dan bagi wanita pakaian yang sah di bawa solat perlu dititik beratkan.

Ye lah, kalau berada diluar negara khususnya bukan negara Islam, siapa pula nak provide kemudahan seperti itu.

Sebenarnya Islam cukup mudah. Solat juga mudah. Cuma sesetengah kita rasa 'tak boleh solat' kalau tanpa telekung. Disinilah pentingnya kita memakai pakaian yang menutup aurat dan solat ready setiap masa jika tidak berada di rumah.

Pengalaman ini sebenarnya tarbiah yang berguna juga untuk saya. Sentiasa pastikan diri menutup aurat sesempurna mungkin apabila hendak keluar rumah. Kita boleh solat bila-bila masa (sebaik masuk waktu) dan di mana-mana.

Dan sebenarnya inilah pengalaman pertama saya solat tanpa telekung. Mungkin pelajaran pertama sebelum Allah izinkan saya ke luar negara kelak (101 impian). Siapa tahu kan? Allah selalu menyediakan kita sebelum di ujinya kita dan sebelum kita sendiri tahu apa yang Allah telah rancangkan untuk kita kelak.

Wallahua'lam.

Salam sayang.

Assalamualaikum wbt.

Kali ni MS nak cerita pasal satu produk penjagaan badan yang MS baru beli. Kisahnya, MS kan baru bersalin, jadi terasa macam sel-sel kulit mati semasa mengandung kat badan tu masih ada. Lepas berurut haritu (bidan guna french oil) terasa la kulit lembut licin.

Dah beberapa minggu kemudian ni, rasa macam kasar dan tak best je. Sendiri boleh rasa la kan. So MS tercari-cari juga produk macam scrub ni. Nak ke spa tak mungkin lah pulak.

Masa sembang-sembang dengan geng Shaklee MS, dia ada bagitau yang di jual produk body scrub juga. Wah! pucuk dicita, ulam mendatang ni. Lepas tanya sedikit sebanyak, MS terus order. Dah memang nak beli pun kan?

Dua hari kemudian...


Taraaa!! Inilah bendanya!

Namanya Exclusive Royal Scrub. Masa pakai ni memang fefeeling futeri raja gitu. Cara pakainya mudah je, ambil 3 sudu, campur dengan air suam. Sapukan pada badan sekali harung ngan muka pun boleh. Tunggu 3-5 minit, kemudian bilas.

Memang best giler! Kulit rasa lembut, halus, licin je. Rasa nak pakai setiap hari. MS tak pasti la pulak memang boleh pakai setiap hari ke atau kena jarakkan. Sebotol ni boleh 3-4 kali sesi jugak kot. MS baru pakai sekali.

Antara bahan dalam ni ialah serbuk beras, dan halia pun ada untuk buang angin. Banyak lagi campuran bahan lain yang memang berguna sangat untuk buang daki-daki, lembutkan kulit, lancarkan angin dan darah.

Selain suplemen untuk dalaman, apa salahnya pakai bahan semulajadi macam ni kan? Macam tagline kat botol tu, because your skin deserves the best!

Ok, MS tak jual. Kalau nak boleh cari di Facebook nama Exclusive Royal Scrub.

Sharing is beautiful!


Assalamualaikum w.b.t

Bersalin adalah satu proses yang sakit, memenatkan, menggunakan banyak urat, dan mengeluarkan banyak darah. Ditambah pula kalau kita ni memang Hb low semasa mengandung, memang wajah akan nampak pucat dan tak bermaya.

Jika anda artis, bolehlah anda bersolek sebelum ditolak ke bilik bersalin, supaya nanti dekat wad nampak seri bercahaya bila wartawan ambil gambar. LOL! Jika bukan artis pun apa salahnya nak bersolek, takde sapa nak larang aih!

Che Ta yang selalu berseri dengan babynya yang super comel macam anak patung
Bagaimana wajah boleh hilang seri?
Apabila bersalin, badan kita bekerja keras, kita akan menggunakan banyak tenaga bagi proses meneran. Ini akan membuat kita menjadi penat dan letih. Selain itu, perjalanan darah yang tidak lancar juga boleh menyebabkan wajah pucat lesi dan hilang seri.

Rahsia Dan Petua Naikkan Seri Wajah 
Ok, ini ada beberapa rahsia dan petua ringkas yang ibu boleh amalkan masa berpantang supaya wajah akan nampak berseri, segar dan tak pucat lagi.

1. Kerap minum air kosong. Walaupun orang kata berpantang tak elok minum air banyak, badan kita sebenarnya memang perlukan banyak air. Caranya minumlah sikit-sikit tapi kerap. Masa minum tahan nafas dan ketatkan bahagian perut.

2. Minum air akar kayu dengan mencampurkan ibu kunyit hidup. Kunyit ni akan bantu melancarkan peredaran darah dan naikkan seri wajah. Tapi awas, kalau takut baby kena jaundis, tangguhkan dulu minum air akar kayu ni ye.

3. Minum air rebusan daun inai. Petua ini banyak MS jumpa dalam google. Caranya, rebus beberapa tangkai daun inai dan minum airnya pada waktu pagi dan petang.

4. Melakukan amalan berpantang tradisional seperti bertungku, berurut, dan mandi air daun. Ini semua untuk membantu membuang angin, melancarkan peredaran darah dan menaikkan seri wajah. Jadi takde alasan ibu-ibu malas nak buat semua ni ok.

5. Mengambil nutrisi seimbang iaitu cukup protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral. Jangan terlalu tegas berpantang nanti badan sendiri tak cukup zat. Ambil semua sumber tapi berpada-pada.

6. Ambil makanan tambahan. Makanan tambahan/ suplemen sangat-sangat membantu pada waktu ini kerana, amalan terlalu menjaga pemakanan menyebabkan ibu sering tidak dapat zat dan khasiat mencukupi. Vitamin B kompleks, Vitamin C dan Omega Guard sangat membantu untuk melancarkan peredaran darah, membantu pemulihan dan wajah akan lebih cantik berseri!

Jadi kalau nak wajah kelihatan berseri, segar, cantik dan tiada lagi wajah pucat macam zombie, amalkan petua diatas, atau cara mudahnya makan suplemen!

Hubungi saya untuk konsultasi percuma:

Suhaila Budin
SMS/WhatsApp: 012-9645614
Shaklee ID: 868994

Masa fikir tajuk ni teringat lagu Bujang Lapok "........bau ashem, ketiak sapa busuk"

Rupanya Bujang Lapok pun ada masalah bau badan. Tak perlu segan mengaku sebab ini memang masalah global namun cuba disembunyikan dengan memakai bergelen-gelen minyak wangi. Cuma orang yang rapat aje lah yang tahu tahap kemasaman tapi tak sampai hati nak bagitahu.

Itu belum lagi kalau tengah berpeluh. Baru lepas bersukan atau bersesak-sesak dalam LRT. Baunya MasyaAllah boleh pening kepala!

Sebenarnya bau badan yang busuk ni adalah disebabkan pengumpulan toksin dalam badan. Toksin boleh berkumpul di mana-mana sama ada di bawah kulit, dalam salur darah, dan pada organ contohnya perut dan usus.

Badan dan mulut berbau berlaku kerana proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin. Tak guna kalau sembur berbotol-botol minyak wangi tapi kita tak bantu untuk flush out toksin tu keluar daripada badan.

Bagaimana nak buang? Selain banyak minum air kosong, boleh juga ambil produk yang menggalakkan detoksifikasi secara semulajadi.

Alfalfa Complex
Agen detoks yang terkenal. Ia membantu membuang toksin daripada salur darah, usus, dan hati. Perjalanan darah menjadi lancar begitu juga proses perkumuhan oleh organ hati dan perut.

Herb-lax
Meransang usus untuk melakukan proses pembersihan secara lembut dan mengembalikan proses semulajadi pergerakan usus.
Selepas bantu tubuh kita menyingkirkan toksin, badan akan lebih sihat dan segar, masalah badan berbau busuk masam tiada lagi dan kita boleh bergerak dengan bebas dan yakin!

Untuk pembelian dan cara pengambilan yang berkesan, cepat-cepat hubungi:
Suhaila (868994)
SMS/ WhatsApp: 012-9645614
fb: Su AnNajah
emel: butik.annajah@gmail.com

Anak cerdik dan cergas adalah impian semua ibu bapa. Cerdik dalam kelas sahaja tidak ada guna dan nilai melainkan anak cerdik itu juga anak yang baik, mulia, tinggi adab, sopan, memahami, menyenangkan hati orang disekeliling dan suka membantu serta membuat kebajikan. Inilah sebenarnya anak yang genius. Dia mampu menyesuaikan diri dalam apa jua persekitaran dan situasi dan dirinya mudah disayangi.

Anak genius terbentuk daripada rumah iaitu atas asuhan ibu bapa yang bijak dan penuh keprihatinan. Perhatikan perkara berikut yang boleh dijadikan panduan untuk melahirkan insan genius sejak dari kecil.

1. Anak kecil suka meniru tingkahlaku. Tunjukkan tingkahlaku yang baik, hati-hati dengan perkataan yang digunakan.

2. Beri masa untuk dia menikmati peringkat/ tahap hidupnya. Jangan tergesa-gesa untuk membentuk dirinya.

3. Hadapi cabaran dengan tenang dan terkawal kerana anak sebenarnya memerhatikan kita dan menyerap apa yang dia lihat.

4. Terima dia seadaanya. Jangan cuba cari kesalahan dan merendahkan kebolehannya. Fokus pada kekuatan yang dia ada.

5. Biar anak lakukan sendiri perkara baru. Beri perhatian dan sokongan supaya mereka tidak mudah putus asa dan tidak takut gagal.

6. Kurangkan menegur tabiat buruknya. Cuma awasi tabiat buruk dan puji tabiat baiknya.

7. Stabilkan emosi dan jiwa

8. Elakkan berleter kerana anak kecil lebih banyak bertindak daripada bercakap. Mereka akan memilih untuk tidak mendengar.

9. Layan mereka seperti kita melayan orang dewasa supaya mereka tahu mereka wujud.

10. Berlatih mendengar apa yang ingin mereka sampaikan secara aktif. Bantu mereka cari perkataan yang sesuai.

11. Berikan mereka kasih sayang tanpa syarat untuk mengelak mereka berasa terpaksa menagih kasih sayang. Kasih sayang sentiasa jadi milik mereka sejak mereka dilahirkan.

12. Bercakap jujur dengan anak, elakkan menipu supaya anak bersikap jujur.

13. Elakkan menjerit, memukul, bersikap kasar dan keras terhadap anak. Jangan memendam sakit hati atau bercakap sesuatu kurang elok mengenai anak ketika sedang marah.

14. Tepati janji yang telah kita buat. Jika janji dicapati kelak kata-kata kita akan jadi tak bermakna.

15. Jangan bertolak ansur pada perkara yang membabitkan nilai dan kepercayaan.

16. Jangan menidakkan rasa takut kerana pada mereka rasa takut memang wujud. Anak kecil belum pasti pada banyak benda di sekeliling mereka.

17. Jangan mencela atau merendahkan anak dihadapan orang atau ketika dia ada bersama. Hormati maruah anak.

18. Ajar anak berfikiran sihat setiap masa. Bantu dia meluah perasaan dengan cara positif dan tidak memendam perasaan atau mengguna kata-kata kesat.

19. Didik mereka menyanjungi dan menghargai kehidupan contohnya melihat semut berjalan amat menarik perhatian mereka.

20. Ingatkan diri sendiri bahawa anak itu masih kanak-kanak. Anak berusia dua tahun mesti diperlakukan seperti anak berusia dua tahun. Paksaan melakukan sesuatu yang dia tidak bersedia boleh menjurus kepada masalah tingkah laku.

Nah dengan mengamalkan panduan ini, ibu bukan sahaja melahirkan anak yang bijak, tapi teguh jiwanya, kental hatinya, perkasa kasih sayangnya, dan insyaAllah akan menjadi insan genius yang disukai masyarakat.

Bila cerita suami curang yang tulis surat kepada isteri dia jadi trending di Facebook semalam, rasanya ramai juga kaum isteri dan wanita yang melenting.

Kisah suami curang dan berzina dengan perempuan lain bukan kisah baru. Ia sudah pun berlaku sejak lama dulu. Agaknya kenapa suami curang? Isteri tak cantik? Suami nafsu kuda? Masalah kewangan? Entahlah MS tiada jawapan.

Tapi sebagai wanita, sepatutnya kita ambil langkah berjaga-jaga dalam hal ini. Bukan MS nak suruh para isteri sentiasa berburuk sangka dengan suami, cemburu tak tentu pasal. Iskk tak baik tu. Yang MS maksudkan disini ialah, para isteri wajib ambil peranan dalam memastikan rumah tangga sentiasa harmoni. Kalau suami benar-benar nak curang pun, mungkin itu adalah ujian Allah untuk kita, sedang kita dah berusaha zahir dan batin untuk suami terus menyayangi.

Antara 'peranan' yang boleh dimainkan oleh isteri ialah sentiasa menjaga penampilan. Antara faktor utama suami curang katanya ialah sebab isteri dah tak cantik, tak ketat, tak mantop. Biar suami pun dah macam getah sekerap dia pun ada hati nak tengok isteri dia cantik macam mula-mula kawin dulu.

Suami pun jangan la expect lebih-lebih sangat sebab umur masing-masing dah meningkat. Mustahil amatlah si isteri tu boleh bertukar jadi muda balik macam dulu. Asal isteri tak selekeh, selalu berdandan, berpakaian seksi (tapi bukan depan anak), bijak, dan bagi layanan yang superb insyaAllah suami akan terus sayang.

Isteri kalau agak berat badan dah terlebih had, ambil langkah perlahan-lahan untuk turunkan. Kalau rasa kulit dah kusam, kering tak bermaya, jagalah pemakanan. Ambil protein dan vitamin yang betul. Kalau aset dah makin kendur, boleh makan kolagen. Kalau bau badan pun dah makin 'harum', buang-buanglah toksin dalam badan tu.

Dalam kes suami curang sampai berzina ni MS tak salahkan isteri. Dalam hidup berumahtangga, suami di pertanggungjawabkan untuk membimbing anak isteri. Kalau dah suami pergi berzina, itu bukan suami yang baik. Kalaupun betul si isteri tu dah tak cantik, tak ketat, tak mantop, tetap bukan alasan yang menghalalkan zina. Bertaubatlah!

Wahai isteri yang bijaksana, kalau sayangkan perkahwinan, kalau tak mahu suami pandang perempuan lain, jom kita ubah diri kita. Makeover kata orang putih.
Jaga makan, jaga badan, jaga rumahtangga, jaga solat, jaga hati, jaga hati suami, jaga hubungan dengan Allah, insyaAllah Dia akan bantu jaga kita dan suami kita.

Siapa nak makeover jadi tegang, ketat, mantop, anjal, gebu, cerah, muda dan selamatkan rumahtangga, jom segera hubungi MS:

Suhaila (868994)
SMS/ WhatsApp: 012-9645614
emel: butik.annajah@gmail.com


Assalamualaikum w.b.t

Hari ni kita out of topik la sikit ye.. Asyik cerita pasal bisnes je, jom keluar dari tempurung jap. Hari tu MS ada tulis pasal tajuk Grup Mak Tak Marah Anak dalam Facebook kan? (kalau ada yang baca la) haha. Grup yang sangat best terutama untuk mak-mak yang garang macam MS ni..

Panduan dan tips dalam tu, bila diingat-ingat insyaAllah boleh bagi cool down sikit time tengah naik angin dengan anak. Kesian anak kan?

Ok antara satu tips yang best yang di kongsi oleh rakan grup ialah amalan makan berjemaah atau lebih tepat lagi makan dalam talam. Amalan sunnah yang semakin di lupakan kan? Tapi rasanya anak-anak yang belajar sekolah agama masih praktikkan amalan ni kot. Ataupun dekat masjid-masjid. MS tak pasti sebab jarang nampak amalan ni dihidupkan dalam masyarakat.

Makan dalam talam mampu pupuk sifat kasih sayang antara adik-beradik -kredit foto Ummi Zubari
Buat ibu atau bapa yang ada masalah anak selalu bergaduh, bertengkar, bermasam muka, bercakaran, ber'smack-down' cuba praktikkan amalan makan dalam talam ni. MS pun teringin nak ajar anak-anak makan macam ni, tapi kenalah beli talamnya dulu. Hii..

Apa agaknya hikmah makan bersama-sama dalam talam ni ye?

1. Memupuk sifat kasih-sayang antara adik beradik

2. Adik-beradik belajar berkongsi. Selalu kan anak-anak ni suka berebut mainan. Dengan cara ni mungkin boleh latih mereka untuk berkongsi apa saja yang mereka ada

3. Mengeratkan ukhuwah antara mereka sebab bila makan sama-sama ni, mereka saling bercerita dan saling mendengar antara satu sama lain

4. Saling tolong-menolong dalam menghabiskan makanan

5. Mereka belajar untuk menghargai orang lain dan tak mementingkan diri sendiri. Iaitu dengan wujudnya sifat kebersamaan antara mereka.

6. Mengelakkan pembaziran.

7. Tidak makan terlalu banyak. Perasan tak bila makan ramai-ramai macam ni, kita akan cepat kenyang. Jadi sesuailah dengan saranan nabi suruh kita makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. Jadi mak-mak tak perlu nak hidangkan makanan terlalu banyak.

Amalan makan berjemaah ni juga boleh dipraktikkan oleh seluruh ahli keluarga termasuk suami isteri. Suami suap isteri, isteri suap suami, kan manis gitu. Anak-anak pun boleh suap mak dan ayah sekali kan?

Jom beli talam dan praktikkan amalan makan berjemaah bermula dari keluarga kita dulu.


Wanita dalam usia lingkungan 30-an selalu terdedah kepada masalah jeragat. Semasa berjalan-jalan, MS sering perhatikan wajah orang. Memang kebanyakan yang mempunyai jeragat berusia dalam lingkungan 30 hingga 50-an.

Rupanya ada juga wanita (kadang-kadang lelaki) yang lebih muda pun ada masalah jeragat. Jeragat selalu terjadi di kalangan wanita Asia seperti Malaysia.

Jeragat dalam istilah perubatan dikenali sebagai melasma. Ia selalunya kelihatan dengan jelas di kawasan pipi dan boleh juga terbentuk di kawasan hidung dan atas bibir.

jeragat memang tidak menyakitkan tapi boleh buat kita kurang keyakinan diri

Apa punca jeragat?
Ada banyak faktor terbentuknya jeragat atau tompok hitam di muka. Antaranya ialah:
1. Kerap terdedah kepada cahaya matahari yang terik
2. Penggunaan hormon sintetik contohnya dalam pil perancang
3. Penggunaan bahan kosmetik dan perawatan kulit wajah yang tidak sesuai
4. Faktor keturunan

Rawatan jeragat
Ada banyak kaedah rawatan yang boleh dilakukan mengikut masalah kulit masing-masing. Namun ia perlu di rawat oleh pakar kulit yang bertauliah sahaja.

Antara rawatan yang boleh dilakukan ialah teknik penglupasan kimia (kos RM450-RM600), rawatan laser (kos RM1000- RM2000), Mikrodermabrasion dan HV lontophoresis, penggunaan krim dan sunblok sebagai rawatan susulan.

Cara Selamat Hilangkan Jeragat
Pengambilan nutrisi yang betul boleh membantu mengurangkan seterusnya menghilangkan kesan jeragat pada wajah. Selain selamat, ia tidak memerlukan kos yang mahal.

Nutrisi seimbang dan mencukupi sangat penting untuk mengembalikan kulit wajah yang lebih muda, sihat, dan cantik. Lagipun tubuh kita memang perlukan zat yang berkhasiat untuk menjalankan fungsinya dengan baik.
Antara suplemen yang boleh MS cadangkan ialah Collagen Powder, ESP Shaklee, Vitamin C, GLA Complex dan Vitamin E.

Kesemuanya memainkan peranan tersendiri dalam mengembalikan keremajaan kulit.
Collagen Powder membantu membentuk kulit yang tegang dan anjal. Manakala Vitamin C membantu dalam meransang pengeluaran kolagen.

ESP pula membantu dalam pembinaan sel-sel kulit yang baru, dan GLA berperanan dalam keseimbangan hormon. Vitamin E pula ialah antioksidan kuat yang membantu mengurangkan jeragat, tompok hitam dan bintik penuaan.

Tidak mustahil lagi untuk menghilangkan kesan jeragat yang sudah lama berada di muka. Apatah lagi kita wanita bekerja yang kerap berjumpa dengan ramai orang.

Cukupkan pengambilan air kosong, guna sunblock yang selamat, kurangkan penggunaan bahan kimia di wajah dan mulailah dengan mengamalkan nutrisi semulajadi yang selamat. :)

Jadi ahli dan dapatkan penjimatan hingga 25%!

Hubungi:
Suhaila (868994)
SMS/WhatsApp: 012-9645614
Fb: Su AnNajah
Emel: butik.annajah@gmail.com
Buah pinggang atau ginjal adalah organ yang sangat penting kepada manusia. Tanpa buah pinggang, kita tak mampu nak proses darah dan air yang ada dalam badan kita.


Kita juga tak mampu nak keluarkan bahan-bahan sisa yang badan kita tak perlukan. Kalau rosak buah pinggang, bayangkan sisa-sisa tu duduk kekal dalam badan. Toksin yang sepatutnya keluar, elok je bermastautin sampai akhirnya tubuh kita lemah dan rosak keseluruhannya.

Apabila rosak buah pinggang, antara penyakit yang boleh terjadi ialah batu karang. Sakit mencucuk di kawasan pinggang, sakit apabila nak kencing, badan lemah, sakit-sakit dibahagian kaki dari pinggang ke bawah adalah antara gejala dan permulaan kepada kerosakan buah pinggang.

Antara petanda awal buah pinggang kita ada masalah

Satu gejala yang boleh kita perhatikan ialah warna dan tekstur air kencing.

1. Buah pinggang sihat akan mengeluarkan air kencing yang jernih.

2. Kerap membuang air pula tanda kita banyak mengambil minuman bersifat deuretik, banyak sisa berlebihan di dalam ginjal dan tanda kencing manis.

3. Sakit semasa kencing tanda jangkitan pada salur kencing.

4. Manakala kencing kotor sering dikaitkan dengan kurang pengambilan air kosong.

5. Kencing berserbuk dan sakit pula tanda batu karang.

6. Kencing berminyak tanda kita banyak mengambil makanan berminyak, dan terdapat sisa lemak berlebihan dalam ginjal.

7. Bagaimana pula dengan warna air kencing yang keruh atau berwarna kuning?

Ini tindakbalas normal jika kita baru memulakan pengambilan dietary suplemen seperti B kompleks. Ini juga bermaksud tubuh sedang mengeluarkan toksin dan tubuh sedang mengawal selia.

8. Kencing berdarah menunjukkan kita mengalami penyakit batu karang dan ginjal telah rosak!

Apabila kita mengambil suplemen, tanda-tanda inilah juga yang akan keluar dan ini di panggil healing process.

Apapun, jika mengalami perubahan pada air kencing atau mengesyaki buah pinggang bermasalah, segeralah dapatkan rawatan doktor.

Suplemen untuk buah pinggang kembali normal dan sihat

Bayangkanlah orang yang ada sakit buah pinggang dan terpaksa buat dialisis. Bukan saja banyak kos nak keluar, badan jadi penat dan rasa semakin sakit!

Cara semulajadi untuk bantu kesihatan buah pinggang ialah dengan mengamalkan minum Vivix Shaklee.

Vivix adalah minuman botani yang 100% berasaskan tumbuhan. Kandungannya terdiri daripada 4 jenis tumbuhan premium yang amat kaya dengan polifenol dan antioksidan termasuk resveratrol sebanyak 10 kali ganda!

Vivix ternyata memberi impak kepada kesihatan buah pinggang dengan cara:

1. Mengurangkan inflamasi dan keradangan pada buah pinggang

2. Menguatkan sistem imun untuk melawan jangkitan

3. Memulihkan semula kerosakan sel pada buah pinggang hingga ke tahap DNA

4. Memberi kesan kepada beberapa jenis penyakit yang berkaitan dengan buah pinggang iaitu kencing manis, darah tinggi, kecederaan akibat ubatan.

5. Mengembalikan semula fungsi buah pinggang dan mengurangkan gejala penyakit berkaitan buah pinggang


Alhamdulillah, dengan izin Allah, memang dah ramai sangat yang dapat manfaat daripada Vivix Shaklee ni. 

Testimoni #1:



Testimoni #2:


Testimoni #3:



Testimoni #4:

Keberkesanan Vivix Shaklee bukanlah berdasarkan testimoni semata-mata, tetapi ia telah dibuktikan selamat dan berkesan secara saintifik, melalui kajian unggul Landmark Study.

Dengan rawatan yang betul, di tambah dengan pengambilan suplemen semulajadi seperti Vivix, insyaAllah penyakit buah pinggang dapat di elakkan dan di kurangkan.

Tentu kita tak mahu keluarkan kos yang lebih banyak dari tahun ke tahun sedangkan penyakit tak sembuh-sembuh.

Sekiranya berminat mendapatkan Vivix Shaklee, harganya RM503 sebotol. Anda boleh jimat dengan membeli 2 botol dan terus menikmati harga ahli di samping keahlian percuma dengan bonus!

Organ kita, seperti buah pinggang, jika rosak, memang buruk padahnya. Sama-sama kita jaga kesihatan buah pinggang.

Minum banyak air kosong, jauhi makanan terproses yang mengandungi banyak bahan kimia sintetik. Jom kembalikan kesihatan dengan suplemen semulajadi Shaklee ;))

Hubungi saya untuk pembelian dan mendapatkan info lanjut:

-Puan Suhaila-

012-9645614 
(WhatsApp prefered)

Shaklee Malaysia

ID:868994


Hari ni kelakar.

Lepas selesai Majlis Graduasi Ammar tadi, kami terus menuju ke bandar Kuantan untuk selesaikan beberapa urusan.

Berjalan dengan budak-budak tau ajelah. Bawak baby yang belum dua bulan pulak tu kan. Dah la yang abang-abangnya pun boleh tahan. Ikutkan hati memang MS malas nak pergi, tapi urusan ni memang perlukan MS ada di situ.

Ok, selesai urusan pertama, kami ke Tabung Haji untuk buka akaun baby dan tambah duit abang-abangnya. Keadaan memang lengang, tak ramai orang pun.

Lepas suami selesai tulis borang untuk buka akaun, MS pun ke kaunter. Suami pula tulis borang masuk duit untuk dua orang lagi anak.

Yang Ammar duk tolak stroller baby. Boleh pulak dia tinggalkan adik tu dekat tengah2 ruang orang ramai pastu datang kat mama sibuk dia main skrin tepi meja kaunter.

Yang si Aqil pulak kelentang kelentung pijak tong sampah yang boleh ternganga mulut bila kita pijak kaki dia tu.

MS pulak sibuk2 la dengan borang tu semua. Sekali pandang belakang haa nah!

"Ammar kenapa tinggal baby sorang2 tu, kang orang bawak lari. Yang adik ni pulak Ya Allah apasal main tong sampah ni?"

Mula-mula memang nak marah, pastu geli hati pulak tengok perangai bebudak ni. Adoii.. yang sorang tu la jakun benor ngan tong sampah.

Sampai pegawai kat kaunter tu cakap,

"Dia tak pernah jumpa tu" sambil senyum-senyum. Dalam hati mama rasa macam, ok kena beli tong sampah macam ni satu agaknye.

Sebenarnya mama teringat kat grup facebook Mak Tak Marah Anak tu. Betul, tengok cerita mak-mak lain, semua budak pun sama. Buat apa kita nak marah. Memang tu sifat budak-budak yang lincah, cergas, aktif, sihat, bijak. Agaknya kalau anak kita sakit, kita tak sanggup nak marah, kan?

Bersyukurlah anak kita sihat boleh melompat, memanjat, bermain, berfikir, berimaginasi, belajar dan sebagainya. Bayangkan kalau anak kita sakit. Kita pun tak sanggup nak tengok.

Oleh itu mama mama sekalian, no no no! Tak mau marah marah anak lagi ok!

Hati mana yang tak sedih, bila suami yang di sayang sering mengejek dan memperli bentuk badan kita yang semakin tembam ni. Katanya dah tak cantik macam sebelum beranak dulu.

Lebih menyakitkan hati bila si suami membandingkan kita dengan wanita lain. Bayangkan semasa berjalan di shopping complex, suami menyiku dan berbisik,

"cuba awak slim macam perempuan tu, kan cantik"

Bila mata asyik memandang pakaian yang hanya sesuai untuk mereka yang bersaiz S,

"tak payah tengok beria sangat, memang tak muat dengan awak"

Agaknya kalau tak kerana dia suami kita, mau aja kita mintak putus tang tang tu jugak!

Ini realiti dan kisah ini benar-benar wujud. Dah jadi lumrah, wanita lepas berkahwin dan melahirkan anak, bentuk badannya agak berisi dan sukar menurunkan berat badan.


Hanya segelintir sahaja yang mampu menurunkan berat badan ke saiz asal manakala segelintir lagi memang dalam kategori underweight.

Masalah mula timbul apabila suami hanya memandang paras rupa dan bentuk badan yang semakin berubah itu, walaupun layanan dan tanggungjawab lain masih sama. Agaknya mungkin kerana perubahan diri isteri di bahagian itu sangat ketara?

Di pihak suami kemungkinan dia ingin isterinya kelihatan kurus langsing seperti sebelum mempunyai anak dahulu. Mungkin bukan niat dia untuk menyakitkan hati isteri, cuma mahu isterinya mengambil lebih inisiatif  untuk menurunkan berat badan.

Dan bagi si isteri pula, walaupun perkataan suami amat menyinggung, mulakanlah langkah perlahan-lahan untuk turunkan berat badan. Sekurang-kurangnya dengan melihat usaha anda, suami akan mendorong dan memberi galakan sepenuhnya malah turut sama menyertai misi anda.

Apa nak buat?
Mulalah concern tentang makanan seharian. Cek balik keluar masuk kalori. Cek balik kita ni suka makan banyak ke? Suka makan manis2? Suka makan lemak2?

Kalau makan banyak lemak, memang kita tahu ia penyebab kegemukan. Tapi tahu tak makanan manis juga boleh buat jadi gemuk? Sebab gula yang tidak ditukar kepada tenaga akan bertukar jadi lemak dan disimpan di bawah kulit!!

Cukupkan pengambilan air kosong 6-8 gelas sehari. Air kosong meninggikan metabolisme, 0 kalori malah membantu kita untuk rasa lebih kenyang. Jadi kuranglah keinginan kita untuk makan.

Banyakkan buat aktiviti fizikal supaya banyak kalori di bakar. Bersenam, bersukan, kemas rumah, berkebun, main kejar-kejar dengan anak memang akan buat banyak kalori di bakar.

Makanan tambahan juga amat membantu. Sebab kita tak tahu apa yang kurang pada badan kita, maka badan kita tak berfungsi dengan baik, seterusnya kita susah sangat nak turunkan berat badan.

Contohnya vitamin B kompleks bantu tubuh menukar lemak, karbohidrat, dan protein kepada tenaga. Protein pula bantu kita untuk rasa kenyang disamping mengekalkan tenaga.

Apa yang penting, kita wajib disiplin untuk mendapatkan berat badan ideal seterusnya kekal sihat bertenaga untuk melakukan aktiviti harian.

Perlukan bantuan? Hubungi:
Suhaila (868994)
SMS/ WhatsApp: 012-9645614
Fb: Su AnNajah
emel: butik.annajah@gmail.com

Banyak kali juga MS terbaca seseorang mengadu soya dan ESP Shaklee boleh menyebabkan alahan atau alergik.
Kulit timbul bintik-bintik, gatal-gatal, tak selesa, malah boleh membentuk ruam atau eczema.

Ramai yang selepas mengambil ESP, serta-merta menyalahkannya sebagai punca badan mendapat alahan. Sebenarnya betul ke itu semua salah ESP? Apa sebenarnya punca yang menyebabkan tubuh badan boleh dapat alahan?

Alahan ialah tindakbalas hipersensitif atau terlebih sensitif oleh sel imunisasi badan kepada sesuatu bahan atau alergen. Ia menyebabkan respons berbeza, bergantung kepada organ badan mana berlakunya alahan itu.

Alergen yang menyebabkan alahan boleh berpunca daripada pelbagai sumber. Alergen akan memasuki badan pesakit dan meransang sistem imunisasi, menjadikannya terlalu aktif. Keadaan ini menimbulkan simptom alahan.

Satu sumber alahan ialah pemakanan. Contohnya soya, kekacang, makanan laut, ayam, telur, gandum, susu dan ini juga berbeza antara individu.

Satu point yang perlu anda tahu ialah; alahan ialah sesuatu yang pesakit tidak pernah tahu kecuali sesudah terdedah kepada alergen dan pesakit mengalami alahan terhadapnya.

Faktor utama penyebab alahan ialah keturunan!

Jika seseorang mempunyai alahan, kemungkinan besar generasi berikutnya mengalami alahan tetapi tidak semua simptom adalah sama.

Jadi, dalam kes soya dan ESP di atas, adalah tidak patut sama sekali menyalahkan makanan yang kita ambil.

Ibaratnya kita menyalahkan duit penyebab orang kaya menjadi sombong, padahal duit hanya benda mati, dan tak semua orang kaya sombong.

Apabila kita mengambil sesuatu makanan, terdapat simptom alahan, itu bermakna badan kita memang alah kepada benda tersebut. Maka jauhilah ia. Tidak perlu menyalahkan sesiapa sebab orang lain yang makan elok saja.

Apapun, cek diri sendiri dulu.

*Tiba-tiba teringat ada seorang kawan MS yang katanya alah kepada susu lembu, tapi bila minum MealShake elok saja tanpa sebarang alahan.

Kalau nak beli ESP, dapatkan konsultasi dulu dengan MS ye ;)

Suhaila (868994)
SMS: 013-2369434
WhatsApp: 012-9645614
Fb: Su AnNajah
emel: butik.annajah@gmail.com

Soya, ESP Shaklee Dan Alahan

by on November 10, 2014
Banyak kali juga MS terbaca seseorang mengadu soya dan ESP Shaklee boleh menyebabkan alahan atau alergik. Kulit timbul bintik-bintik, gatal...

Ramai yang takut makan ubat. Tapi akhirnya terpaksa bergantung dengan ubat sepanjang hayat. Siang dan malam tak pernah berpisah dengan ubat. Kemana saja pun mesti dengan ubat. Jika tanpa ubat, badan mula lemah, sakit, malah boleh membahayakan nyawa!

Bahaya sangatkah ubat? TIDAK. Ubat diperlukan oleh seseorang untuk menghilangkan simptom penyakit. Memang ubat sangat diperlukan oleh pesakit jika tidak simptom sakit makin teruk dan nyawa boleh terancam. Dalam kes-kes tertentu tidak dapat tidak, ubat mesti di ambil mengikut dos pada kadar waktu yang telah ditetapkan.

Ubat adalah bahan kimia sintetik yang bertindak mengubah tindakbalas biologi dalam badan. Sebagai contoh, pesakit darah tinggi mengambil ubat untuk membesarkan salur darah. Ini bermakna ubat memaksa salur darah membesar supaya perjalanan darah menjadi lancar.

Tahu tak bahawa kita boleh hidup sihat tanpa ubat? YA! Iaitu dengan mengambil nutrisi yang betul. Ada kes kanser boleh sembuh hanya dengan mengamalkan cara hidup positif dan cuma mengambil jus sayuran. Jawapannya kembali kepada alam semulajadi!

Sebab itu sangat penting kita menjaga pemakanan dan mengamalkan gaya hidup sihat. Dengan nutrisi yang betul, di amalkan berterusan, hidup sihat bebas ubat bukan lagi mustahil.

Mencegah jauh lebih baik daripada mengubati. Itu belum lagi rawatan akibat kesan sampingan daripada ubat sintetik. Semakin lama kita bergantung kepada ubat, semakin banyak kerosakan sel yang bakal di hadapi. Ibaratnya keluar mulut buaya masuk mulut naga.

Jangan pelik bila anda dengar pesakit kencing manis atau darah tinggi tiba-tiba mengalami kerosakan buah pinggang pula.

Sebelum terlambat, jom ikuti Kempen Hidup Sihat Tanpa Ubat. Cuma beli produk semulajadi Shaklee, amalkan dan rasai bagaimana bahagianya apabila tidak lagi bergantung dengan ubat.

Dan jangan lupa kongsikan pengalaman anda di Facebook dengan menggunakan hashtag #sihattanpaubat dan #drugsfree.

Sebarang maklumat lanjut sila hubungi:

Suhaila (868994)
SMS: 013-2369434
Wassap: 012-9645614
Fb: Su AnNajah
emel: butik.annajah@gmail.com

Sejak kes penderaan kanak-kanak di taska, pusat asuhan  dan pusat jagaan semakin berleluasa, ramai ibu mula terfikir untuk berhenti kerja dan jadi surirumah sepenuh masa. Keinginan mereka semakin kuat apabila ada pula kes bayi meninggal tersedak susu, lemas, jatuh dan sebagainya. Ibu mana yang tak risau kan?

Pagi kita hantar elok molek sihat ceria, tiba ke petang kita terima, anak dah sejuk kaku biru. Nauzubillahiminzalik. Sebagai hamba kita kena redha dengan takdir Allah ini.

Kini ramai ibu mula mencari side income yang memberi imbuhan lumayan agar cepat-cepat dapat berhenti kerja. Sebagai wanita dan ibu, MS faham naluri seorang ibu. Ingin sentiasa berdampingan dengan anak, melihat perkembangan mereka hari demi hari, melayan karenah comel yang kadangkala buat kita pening kepala. Itulah sebenarnya dunia wanita!

Ada pro dan kontra dalam hal ini. Negara juga memerlukan wanita dalam sektor tertentu contohnya bidang perubatan dan kesihatan. Kita memerlukan pakar wanita O&G. Kita juga sangat memerlukan jururawat wanita. Sanggup ke jururawat lelaki menukar pakaian atau mencuci berak kencing kita? Sanggup ke bidan lelaki menyambut kelahiran bayi kita? Dah tentu tidak! Memang amat mustahil tidak ada langsung wanita yang tidak ingin menjadi jururawat.

Keinginan menjadi surirumah adalah hak individu. Timbangkan baik buruknya, berbincang dan dapatkan izin suami.

Sebagai sedikit panduan, di bawah ni beberapa perkara yang anda harus pertimbangkan sebelum berhenti kerja dan terjun ke dalam bidang surirumah yang amat mencabar ini.

1. Selepas berhenti kerja, anda sudah tidak menerima gaji bulanan. Ini bermakna perbelanjaan bulanan juga perlu dijimatkan. Kalau sebelum ni anda dan suami berkongsi membayar segala bil, anda masih ada duit untuk diri sendiri. Bila dah berhenti kerja, anda tidak boleh berbelanja suka hati lagi. Unless anda memang ada side income yang lain. So, kalau anda jenis wanita yang suka berbelanja, tolong fikir masak-masak!

2. Anda perlu jadi wanita yang keras hati dan tebal telinga. Sediakan telinga yang tuli untuk dengar segala cacian dan perlian orang sekeliling. 'Belajar tinggi-tinggi jadi surirumah, baik belajar takat SPM je', 'Gaji dah besar kenapa berhenti, ruginya!', 'dapat apa kau duduk rumah, baik kerja', 'emm surirumah ni tak menyumbang pada ekonomi negara, menyusahkan lagi adalah!' dan banyak lagi ayat-ayat yang sewaktu dengannya.

3. Jangan merasa bosan! Dilema ibu yang dah biasa bekerja, tiba-tiba berhenti dan duduk diam di rumah, kena menghadap anak-anak dari pagi sampai ke malam. Anak bergaduh, menjerit, menyepahkan rumah, merajuk, menangis memang amat mencabar. Silap haribulan ibu boleh menangis sendirian dan mula terfikir nak kerja semula. Tambah lagi suami langsung tidak membantu dan hanya mengharap kita sendiri menguruskan rumah dan anak-anak. Tapi alah bisa tegal biasa.

Sebelum anda ambil keputusan untuk berhenti kerja, semak semula kedudukan ekonomi keluarga kerana ini yang paling penting. Adakah berbaloi anda berhenti kerja? Adakah dengan berhenti kerja perbelanjaan semakin meningkat atau semakin berkurang? Adakah anak-anak tidak terabai sekalipun kita berhenti kerja? Tahankah kita dengan kerenah anak-anak yang makin membesar? Tepuk dada tanya diri sendiri dan pasangan.

Namun, saya nasihatkan jika ada keinginan kuat, semuanya akan jadi mudah. Sentiasa mohon petunjuk dan bantuan dari Allah. Semoga niat yang baik akan mendapat redha Allah dan pahala di sisiNya, InsyaAllah.

Nak join team jana pendapatan 4-5 angka dari rumah? Hubungi:

Suhaila
SMS/ WhatsApp: 012-9645614
fb: Su AnNajah
emel: butik.annajah@gmail.com

Ngeri ada, takut pun ada. Ye lah, berpuluh-puluh tahun hidup, boleh melihat walaupun ada masa kabur, tiba-tiba doktor bagitahu kemungkinan buta! Terus terbayang wajah anak isteri, mak ayah, kawan-kawan, rumah comel dan segala keindahan di sekeliling kita. Ngeri! Memang ngeri!


Baru-baru ni MS terbaca pula artikel dalam Harian Metro. Statistik menunjukkan seorang buta setiap lima minit! Semakin ramai orang rabun dan mempunyai masalah penglihatan. Ini harga yang harus kita bayar hidup di zaman laptop, smartphone, televisyen HD dan pencemaran alam sekitar yang kian tenat.

Masalah rabun kelihatan melanda hampir setiap individu. Tak banyak sikit mesti ada rabun. Kita khuatir kalau-kalau rabun kita ini sebenarnya permulaan kepada masalah lebih besar seperti tumor atau kanser. Nauzubillahi min zalik.

Seperti kisah abang ipar MS yang pernah MS ceritakan. Rupanya bukan sorang dua, ibu kepada jiran MS pun mengalami masalah katarak, begitu juga ibu sahabat MS. Alhamdulillah, selain mendapat rawatan doktor, mereka berikhtiar juga dengan produk Shaklee, Carotomax. Cumanya suplemen seperti ini haruslah diambil secara konsisten. Barulah ia memberi kesan seperti diharapkan selain menjaga pemakanan yang lain.

Nasihat MS, banyakkan makan sayur dan buah yang mengandungi antioksidan dan vitamin A. Jaga pandangan (elakkan memandang sesuatu yang haram), banyakkan melihat Al-Quran dan alam semulajadi yang menghijau.

Konsultasi dan pembelian Carotomax Shaklee boleh hubungi MS:
Suhaila (868994)
SMS: 013-2369434
Wassap: 012-9645614
Fb: Su AnNajah
emel: butik.annajah@gmail.com
Ini kisah benar, mengenai salah seorang pelanggan MS. Identitinya biarlah rahsia. Semoga ia jadi iktibar untuk kita semua terutama kepada kaki rokok.

MS memang terkejut bila dapat mesej WhatsApp daripada beliau. Mula- mula bertanyakan hal biasa mengenai suplemen. Tiba-tiba dia mengaku dia nak berhenti merokok sebab dia nak kawin.

MS biarkan dia terus bercerita. Katanya tunang dia baru tahu yang selama ni dia merokok. Selama ni memang dia sorokkan dan tak pernah bagitahu tunangnya bahawa dia merokok. Sebaik saja tunang dia dapat tahu, tunang dia sedih sangat.

Mungkin tunang dia memang tak suka lelaki merokok. Dan bila tiba- tiba tunangnya itu dapat tahu bahawa tunangnya sendiri merokok, tu yang dia jadi down dan sedih sangat. MS tak de lah nak korek lebih dalam pasal tu. Hal peribadi diorang kan.

Cuma MS nak bagitahu kat sini, perempuan sebenarnya memang tak suka lelaki merokok! Suami-suami yang merokok, cuba tanya isteri masing-masing, 'sayang suka tak kalau abang berhenti merokok?' For sure diorang akan senyum dan bahagia sangat!

Ketahuilah bahawa, isteri kita sebenarnya kalau boleh nak kita berhenti merokok. Tapi sebab sayang dan nak jaga hati suami, si isteri pendamkan saja rasa hati mereka tu. MS selalu jumpa dengan isteri yang tanya, ' ada tak ubat untuk berhenti merokok?' Nah dari sini MS tahu para isteri memang naaaaakk sangat suaminya yang di sayangi bebas daripada sihir rokok.

Walaupun kita tahu rokok tu haram, berbahaya untuk kesihatan, walaupun harga rokok naik beringgit-ringgit, kita masih setia meletakkan puntung beracun itu di bibir sehingga kadang-kadang merisikokan nyawa isteri dan anak kita sendiri.

Berbalik kepada cerita MS tadi, MS ucapkan syabas kepada pelanggan MS yang memang nekad nak berhenti merokok sebelum menjelang hari bahagia. Dan semoga niatnya untuk menggembirakan hati bakal isterinya tercapai. MS juga doakan mereka berbahagia hingga ke jinjang pelamin dan menjadi pasangan yang paling sihat dan bahagia. Aamiinn InsyaAllah..

Berhenti merokok cara pantas dan selamat? Hubungi:

Suhaila Budin
SMS/ WhatsApp: 012-9645614
fb: Su AnNajah
emel: butik.annajah@gmail.com

Hari tu masa MS blockwalking, tersinggah ke satu blog apa entah lupa pulak namanya. Dia cerita pasal minyak ikan.

Dia mengalami sakit macam takde tenaga, selalu penat, selalu selesema dan demam. Doktor sarankan dia ambil minyak ikan. Lepas amalkan minyak ikan tu, dia rasa lebih sihat dan jarang sakit. Alhamdulillah...

Tapi yang MS rasa tak seronok ialah dia ambil tu minyak bersumberkan hati ikan which is not so good berbanding minyak daripada flesh fish yakni isi ikan. Sebab? Nanti MS cerita.

Rupanya ikan dan minyak ikan ni banyak khasiatnya. Al-Quran pun sebut Allah jadikan hidupan laut untuk kita ambil manfaat. Cuba buka terjemahan Al-Quran surah An-Nahl ayat 14 dan surah Al-Faathir ayat 12.

Ikan adalah sumber protein yang baik. Ikan seperti salmon kaya dengan asid lemak yang baik untuk jantung dan peredaran darah. Begitu juga minyak ikan. Ia kaya dengan asid lemak Omega 3 yang badan kita sangat perlukan.

Beruntunglah mereka yang suka makan ikan terutama ikan dari air masin.

Ok, jom kita tengok apa fungsi minyak ikan.

1. Ia memberi tenaga, melancarkan peredaran darah dalam badan dan menghalang pembekuan darah.

2. Merendahkan kolesterol,mengawal tekanan darah tinggi, mengurangkan risiko sakit jantung

3. Membantu turunkan berat badan, kawal obesiti

4. Kuatkan sistem imun, membantu penyakit yang berkaitan dengan alahan seperti eczema, psoriasis, lelah (asthma).

5. Baik untuk perkembangan otak terutama bayi, kanak-kanak, dan pelajar. Ia bantu fokus dalam pelajaran serta kuatkan memori.

6. Memelihara penglihatan, pendengaran dan mencegah migrain.

7. Mencegah dan melawan kanser

8. Baik untuk sendi

9. Kurangkan tekanan dan stabilkan emosi termasuk pada kanak-kanak hiperaktif dan autisme.

10. Mengimbangi perubahan hormon pada lelaki dan wanita, mencantikkan kulit.

Haa best kan manfaatnya? Seperti yang MS bagitahu awal-awal tadi, seeloknya kita ambil minyak ikan dari isi ikan sebab minyak dari hati ikan (liver oil) mengandungi toksik kerana hati ialah tempat proses bahan2 toksik.

Selain tu, kena makan minyak ikan yang ada semua tujuh jenis asid lemak Omega 3 seperti DHA, EPA, dan ALA. Barulah ia berfungsi secara menyeluruh.

Sekarang ni banyak minyak ikan di pasaran tidak di proses secara betul. Habis hilang khasiat dan nilai nutrisi silap-silap logam bahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik pun masih ada. Sebab tu kena cari minyak ikan yang betul-betul tulen. Ingat nak sihat tapi penyakit yang dapat kan. Nauzubillah.

So, nak minyak ikan yang tulen, insyaAllah boleh hubungi MS seperti no. di bawah:

Suhaila
SMS: 013-2369434
WhatsApp: 012-9645614
fb: Su AnNajah
emel: butik.annajah@gmail.com

Assalamualaikum w.b.t

Ramai yang suka dan naaaakkk sangat kulit yang mulus bak gadis Jepun kan? Tapi tak ramai yang tahu bahawa ikan dan minyak ikan mampu buat kulit cantik macam gadis Jepun.

Ha? Serius? Minyak ikan boleh buat kulit cantik? Biar betul ni!

Ini betul betul, bukan chobaan.

Kalau nak tahu, ikan dan minyak ikan terutama daripada perairan laut dalam beriklim sejuk seperti perairan Jepun adalah yang terbaik. Ikan seperti jenis sardin, mackerel, hering, anchovies kaya dengan Omega-3.

Asid lemak Omega 3 adalah lemak yang badan kita perlu tetapi badan kita tak boleh hasilkan. Kita mesti ambil daripada makanan. Omega 3 yang berasaskan tumbuhan tidak dapat ditukarkan kepada EPA dan DHA secara berkesan oleh badan.

Sebab itu Omega 3 daripada minyak ikan lebih baik.

Apa fungsinya?
Omega 3 ni akan mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS, ia membuatkan kulit menjadi licin, kemerah-merahan dan berseri. Kulit jadi pinkish macam sapu blusher gitu!

Lagipun ia membantu melancarkan peredaran darah. Bila peredaran darah lancar, kulit akan lebih sihat, tak pucat malah akan bantu hilangkan masalah pada kulit jugak seperti bintik penuaan atau pigmentasi. Best tak? best tak?

Untuk mereka yang ada masalah genetik kulit seperti eczema dan psoriasis, lagilah digalakkan mengamalkan minyak ikan ni. Sebab ia akan bantu menguatkan sistem imun untuk memperbaiki alahan pada kulit. Menarik kan?

Apa brand minyak ikan yang bagus?
Saya cadangkan Omega Guard Shaklee sebab:
1. Ia BUKAN dari hati minyak ikan (liver oil)

2. Ia 3 kali lebih tumpat dari hati minyak ikan

3. Paling tulen di dunia

4. Ada 7 jenis asid lemak Omega 3 termasuk EPA, DHA dan ALA

5. Melalui proses pengekstrakan paling tulen di dunia dan paling semulajadi

6. Menyingkirkan bahan kimia industri yang berkemungkinan wujud dalam ikan.

Untuk anda yang mementingkan kecantikan sekaligus kesihatan dalaman, Omega Guard Shaklee adalah pilihan terbaik!

Jom tambah Omega Guard dalam senarai produk kecantikan wajib ada anda!  ;)))

Nak dapatkan minyak ikan ni, hubungi sy:

Suhaila (868994)
SMS/Wassap: 012-9645614
Fb: Su AnNajah
Emel: butik.annajah@gmail.com