Khamis, 26 Disember 2013

PETUA BAGAIMANA MERAWAT KEPUTIHAN YANG TERUK

Assalamualaikum..

Lama MS tak tulis blog. Sibuk mencuci dan mengemas rumah. Maklumla rumah MS terlibat dengan banjir besar di Kuantan pada awal bulan haritu. Pastu line internet pulak kejap ada lama tak de..Sekarang semua dah ok..Alhamdulillah.

MS tiba-tiba nak tulis tentang keputihan. Sebelum ni dah pernah tulis. Boleh baca semula tajuk entry Masalah Keputihan dan Cara Mengatasinya.

MS teringat masa hamilkan anak kedua, keputihan MS agak teruk juga. Sampai doktor bagi ubat kaler pink (MS lupa pulak namanya) yang mana ubat tu kena masukkan ke dalam miss V. Lepas pakai ubat tu, ok lah sikit..takde lah jadi teruk sangat seperti sebelumnya.

Untuk pengetahuan, keputihan (atau Leuchorroea) ada pengeluaran lendiran berwarna putih yang pekat, melekit dan berbau daripada vagina seorang wanitaserta boleh menyebabkan keradangan dan kegatalan yang teruk. Ia boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria di kawasan genital, kebersihan yang tidak dijaga atau juga fungsi imun yang tidak baik.

Antara penyebab lain ialah:-
-pengambilan berlebihan makanan yang agak berat, berminyak, sejuk dan manis
-pengambilan terlalu banyak susu, yogurt, butter dan cheese
-aktiviti seksual yang terlalu kerap
-keguguran berulang
-diet dan gaya hidup yang tidak sihat semasa kitar menstrual
-kebersihan vagina yang tidak dititikberatkan

So harini nak share sikit tips dan petua bagaimana nak kawal dan kurangkan keputihan yang menyebabkan rasa tak selesa itu.
  1. Kurangkan makan makanan berat, berminyak, manis, berempah dan masam
  2. Elakkan kopi, teh dan makanan bukan-vege
  3. Lebihkan makan buah-buahan, sayur-sayuran dan salad
  4. Tingkatkan water intake. Air kosong 2 liter dan banyakkan makanan berkuah seperti sup dan jus. Ini bantu untuk 'flush out' toksin dalam badan.
  5. Tingkatkan kebersihan diri dan pakaian. Basuh pakaian dalam dengan cecair anti-bakteria dan jemur dibawah matahari. Elakkan memakai pencuci vagina terlalu kerap.
  6. Kurangkan juga aktiviti seksual. :)
Petua tradisional mengurangkan keputihan:-

1. Daun jambu batu
Rendam dan gunakan air rendaman sebagai 'cecair pencuci'. Ia bertindak sebagai astringent yang kuat.

2. Biji fenugreek
Juga rendam dalam air suam selama 1/2 jam. dan gunakan sebagai pembersih.

Suplemen Shaklee untuk keputihan?

Oleh kerana keputihan juga disebabkan oleh kulat dan kuman, maka MS menyarankan kepada anda untuk mengambil Alfalfa Complex dan Garlic Complex.

Alfalfa Complex ialah agen detoks dan anti-kulat yang berkesan. Ia dihasilkan daripada serbuk tumbuhan alfalfa yang dikeringkan, dikompress dan di bentuk menjadi tablet kecil mudah telan. Alfalfa juga mempunyai sangat banyak manfaat khususnya dalam hubungan suami isteri.



Garlic Complex pula ialah bawang putih asli premium yang dijadikan tablet supaya mudah ditelan. Khasiat bawang putih sangat terkenal khususnya sebagai antibiotik semulajadi dan bertindak membunuh kulat yang menyebabkan masalah keputihan kronik.


Jika anda atau ada sesiapa yang anda kenal ada mengalami masalah keputihan, bolehlah mencuba suplemen Shaklee yang selamat ini. Yang bestnya, suplemen ni bukan semata untuk keputihan tapi insyaAllah dapat membantu mengatasi masalah-masalah lain juga. Contohnya Garlic sangat baik untuk peredaran darah dan kesihatan jantung! Belum lagi alfalfa yang mampu menurunkan tahap asid yang tinggi dalam tubuh.

Konsultasi pengambilan atau pembelian boleh hubungi MS:

Suhaila 013-2369434
WhatsApp: 012-9645614
fb/ su.annajah

Ahad, 1 Disember 2013

OMEGA 3 KURANGKAN SAKIT SENDI, GOUT DAN ARTHRITIS

Salam sejahtera...

Hari ni MS nak cerita tentang omega 3 dan sendi. Al maklum promo Omega bulan ni. Omega 3 ada banyak sangat fungsi termasuk memelihara kesihatan jantung, peredaran darah, untuk orang hamil, asthma, anti-penuaan, untuk fungsi otak termasuk juga untuk sendi seperti arhtritis, gout, rheumatoid arthtritis, osteoarthtritis dan sakit sakit sendi biasa.

Entry ni khusus untuk sakit sendi seperti tajuk di atas sahaja.

Apakah persamaan kepada ketiga-tiga penyakit di atas?

Ya, ia menyebabkan pembengkakan sendi dan adakalanya menjadi terlalu sakit hingga sukar berjalan.

Apa kaitan Omega 3 dengan fungsi sendi?

Omega 3 mengandungi asid lemak perlu (EFA- essentials fatty acid) seperti EPA dan DHA. EPA dan DHA adalah blok binaan yang tubuh kita perlukan untuk menghasilkan resolvins.

Resolvins bekerja dalam darah untuk menghasilkan protein yang mempunyai komponen anti-radang dan mengurangkan kesan pembengkakan.

Tubuh kita TIDAK BOLEH menghasilkan sendiri resolvins dan ia HANYA boleh didapati melalui pemakanan sama ada makanan kaya Omega 3 atau suplemen.

Banyak kajian khususnya dari Universiti luar negara contohnya Universiti Bristol yang menemui pesakit osteoarthtritis yang mengamalkan Omega 3 dapat mengurangkan kesakitan. Ini kerana, Omega 3 memperlahankan kehilangan kolagen, iaitu sejenis protein yang bertanggungjawab kepada kesihatan tisu penghubung (kartilaj/ tulang rawan). Apabila kartilaj ini berkurang, tulang akan bergesel bersama dan menyebabkan kesakitan.

Paras asid lemak Omega 3 ini akan melarut dalam tisu rawan, oleh itu ia boleh mencegah kemusnahanenzim yang membentuk tisu rawan.

Sumber Omega 3 yang biasa didapati?

Ikan lautan sejuk (seperti tuna, salmon, hering, makerel, sardin dsb), flaxseed, kekacang seperti walnut, biji labu, dan sayuran hijau seperti brokoli dan bayam.

Omega Guard Shaklee


Bersumberkan ikan lautan sejuk. Minyak ikan yang terbaik yang mengandungi EPA, DHA, ALA, dan banyak lagi asid lemak perlu. Ia tiga kali lebih tumpat dari minyak hati ikan (biasa dikenali sebagai liver oil), paling tulen di dunia dengan gred farmaseutikal.

Dapatkan juga Omega Guard di dalam set penjagaan sendi dan tulang dengan gabungan Advanced Joint Health Tablet (AJHT) dan Ostematrix Shaklee yang terbaik!

Konsultasi istimewa berterusan percuma atau sebarang pertanyaan, cepat-cepat hubungi:

Suhaila 013-2369434
WhatsApp: 012-9645614
fb/ su.annajah

Sabtu, 30 November 2013

KHASIAT DAN KEBAIKAN VIVIX SHAKLEE ~ AMAZING!

Assalamualaikum wbt.

Jika di tanya, apa suplemen antipenuaan yang terbaik pernah ada di pasaran dunia? Jawablah Vivix.

Ini bukan overclaim, tapi berdasarkan ribuan malah jutaan testimoni daripada pengguna Vivix Shaklee sendiri di seluruh dunia.


Kenapa Shaklee sangat berbangga dengan Vivix?

Kerana ia adalah satu revolusi penemuan dalam anti-penuaan pada tahap sel. Vivix merupakan suplemen anti-penuaan terbaik di dunia yang di bangunkan selepas penyelidikan bertahun-tahun oleh saintis Shaklee.

Vivix adalah minuman botani yang di hasilkan daripada empat tumbuhan istimewa iaitu anggur muscadine, lobak ungu, elderberi, dan knotweed Jepun.

Di dalam kajian makmal, ramuan Vivix telah menunjukkan impak kepada empat mekanisme penting penuaan pada tahap sel.

1. Melindungi dan memperbaiki sellular DNA daripada kerosakan akibat serangan radikal bebas. Serangan ini merosakkan pangkalan data genetik, lalu menghasilkan satu 'typo' yang mana akan mengganggu fungsi dan hayat sel.

2. Vivix mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan pada tahap sel.

3. Vivix menggalakan pembentukan mitokondria (tapak jana tenaga) bagi sel, dengan itu meningkatkan tahap tenaga sel tubuh.

4. Ramuan Vivix adalah 10 kali lebih kuat dari resveratrol (sejenis antioksidan dalam anggur muscadine) yang bertindak melambatkan pembentukan protein AGE.

Protein AGE (Advanced Glycation End products) boleh menyebabkan kerosakan pada tahap sel yang akan mengganggu keutuhan dan hayat sel.

Tonton video ini untuk mendapatkan gambaran bagaimana sel badan boleh mengalami kerosakan dan bagaimana Vivix membantu.

video

Bagaimana Vivix memperbaiki tahap kesihatan?

Rata-rata pengamal Vivix merasakan perbezaan walau hanya selepas menikmati sesudu Vivix. Sama ada seseorang itu sihat walafiat, perokok tegar, atau juga mempunyai penyakit kronik yang sukar sembuh, tetap boleh mengamalkan Vivix untuk memperbaiki tahap kesihatan masing-masing.

Vivix adalah minuman botani yang kaya polifenol dan antioksidan. Kita mengetahui antioksidan sangat di perlukan untuk meneutralkan radikal bebas dalam badan. Radikal bebas pula adalah molekul tidak stabil yang boleh menyebabkan kerosakan sel pada tahap DNA dan menjadi penyebab kepada pelbagai masalah kesihatan dan penyakit kronik termasuk jantung, buah pinggang, kencing manis malah juga kanser.

Pengambilan Vivix secara konsisten dapat meneutralkan semula radikal bebas, memperbaiki kerosakan sel, melindungi dan mencegahnya daripada rosak. Vivix juga bertindak sebagai agen detoks yang dapat 'mencuci' toksin pada tahap sel.

Siapa yang boleh mengambil Vivix?

Mereka yang mementingkan kesihatan, ingin efek awet muda, ingin mengambil alternatif lain untuk sembuh daripada penyakit selain bergantung kepada perubatan dan rawatan moden, ingin lebih sihat dan cergas dengan cara paling selamat dan semulajadi.

Vivix amat di syorkan kepada:

1. Lelaki dan wanita

2. Mereka yang tinggal di bandar dan kawasan tinggi pencemaran

3. Mereka yang mengalami stress dan tekanan berhadapan tugasan seharian

4. Usia 30an dan ke atas

5. Mereka yang berkulit kusam, kelam dan nampak tua

6. Pesakit kencing manis untuk mengawal tahap gula dalam darah

7. Pesakit darah tinggi untuk mengawal tekanan darah

8. Pesakit sendi untuk mengembalikan semula kekuatan sendi dan rawan

9. Perokok tegar untuk mencuci nikotin dalam badan dan berhenti merokok

10. Pesakit gout untuk mengurangkan radang dan mengawal kepekatan asid urik dalam darah

11. Menurunkan kolesterol

12. Mencuci atau detoks sel

13. Pesakit jantung untuk menguatkan semula sel, tisu dan organ jantung

14. Pesakit Alzheimer untuk menguatkan semula sel-sel dan tisu dalam otak

15. Pesakit saraf untuk mengawalselia urat dan saraf

16. Pesakit strok untuk menguatkan dan memperbaiki sel yang rosak dan lumpuh

17. Pesakit kanser untuk menguatkan sistem imun melawan jangkitan dan pertumbuhan sel abnormal

18. Mereka yang ada masalah tenaga, cepat lesu dan lemah

19. Pesakit asthma untuk menguatkan imun dan mengukuhkan sel-sel peparu dan pernafasan

20. Pengidap resdung, sinusitis untuk menguatkan imun dan sel

21. Pesakit anemia dan talasemia untuk menguatkan dan menghasilkan sel darah yang sihat

22. Mereka yang ada masalah ginjal dan pundi kencing

23. Mereka yang ingin menurunkan berat badan

24. Wanita yang menopaus untuk mengembalikan kekuatan dan kemudaan sel

25. Wanita yang mengalami haid tidak teratur

26. Wanita yang berpantang dan lesu

27. Pengidap vertigo

28. Mereka yang ada masalah kulit seperti eczema dan psoriasis

29. Mereka yang ada jeragat dan pigmentasi

30. Pesakit lupus (SLE) untuk kekuatan sel dan badan

31. Mereka yang ada masalah rambut gugur, botak atau beruban

32. Mereka yang mengalami penuaan pramatang

33. Mereka yang ada masalah hormon tidak stabil

34. Mereka yang ada masalah athtritis atau reumatoid arthtritis

35. Mereka yang mengalami masalah mata seperti katarak dan glaukoma

36. Pesakit slip disc

37. Mereka yang ada masalah sakit belakang dan patah tulang

37. Lelaki dan wanita yang ingin meningkatkan kesuburan dan mendapatkan anak

38. Lelaki yang ada masalah prostat dan impotence

39. Mereka yang mempunyai masalah fibroid, cyst dan tumor

40. Mereka yang akan atau telah menjalani pembedahan

Pendek kata sesiapa sahaja boleh mengambil Vivix.

Vivix tidak menggantikan ubat dan rawatan yang telah di ambil. Ia cuma ikhtiar sampingan untuk kembali sihat di samping kita tetap patuh kepada rawatan dan prosedur perubatan moden. Ibarat kita tetap makan buah walaupun kita sedang sakit untuk mendapatkan khasiat dan vitamin, begitulah Vivix berfungsi.

Kesembuhan daripada sakit datang dari Allah. Jika sihat selepas selepas mengamalkan Vivix, itu juga kuasa Allah. Buat sujud syukur dan nyatakan kesyukuran sebanyak-banyaknya.
Satu daripada ribuan testimoni Vivix

Vivix produk berpaten dan eksklusif hanya di Shaklee.

Berminat untuk mendapatkan Vivix dengan harga ahli, hubungi:

Puan Suhaila Budin
012-9645614
ID:868994

Atau boleh membuat belian sendiri secara online. Klik:


**Nota: Belian 2 botol Vivix melayakkan anda untuk menikmati diskaun sebanyak 5%, keahlian percuma, penghantaran percuma dan bonus RM38! Hubungi 012-9645614 hari ini.



Jumaat, 29 November 2013

BAGAIMANA MERAWAT PAYUDARA SEMASA HAMIL

Err kelihatan seperti topik yang agak 'malu' untuk diperkatakan.

Tapi kena cakap juga sebab kebanyakan wanita hamil mengalaminya. Dan mereka juga malu untuk mendapatkan jawapan.

Semasa hamil, perubahan fisiologi tubuh wanita berkembang dengan pesat termasuk bahagian payudara. Ini kerana berlaku perubahan hormon yang boleh menyebabkan payudara menjadi lebih besar, tegang dan penuh.

Sejak awal kehamilan lagi payudara akan mengalami perubahan. Sesetengah wanita akan merasa sedikit sakit pada payudara. Menjelang akhir kehamilan, payudara akan membesar 1-5 kali lebih besar daripada sebelum hamil.


Ramai juga wanita tidak menitikberatkan kebersihan payudara kerana tiada pengetahuan atau malas kerana berasa ia tidak penting.

Penjagaan payudara sebenarnya sangat penting lebih-lebih lagi saat melahirkan akan tiba kerana kita akan memberi minum bayi melalui payudara!

Antara perubahan pada payudara yang berlaku semasa hamil ialah:

1. Payudara lebih padat, penuh dan berat
2. Payudara menegang hingga menyerlahkan urat-urat disekelilingnya
3. Puting susu dan aerola bertukar menjadi lebih gelap dan lebih luas
4. Pada saat akhir kehamilan, puting susu mengeluarkan 'benda putih' dan jika tidak dibersihkan, ia akan menjadi daki dan menyumbat puting susu. Benda ini sebenarnya ialah minyak yang bertujuan melindungi puting semasa menyusukan bayi kelak.

perubahan payudara semasa hamil

Tips Merawat Payudara Semasa Hamil

1. Pakai bra yang sepadan dengan payudara.
Bra yang terlalu ketat akan mengurangkan sirkulasi darah, manakala bra yang terlalu longgar menyebabkan payudara jatuh.

Pilih bra dengan tali yang lebar supaya dapat menampung payudara yang berat dan berdawai jika payudara terlalu besar. Gunakan bra daripada jenis kapas kerana ia mampu menyerap peluh semasa hamil.

2. Urutan perlahan
Sapukan payudara dengan minyak yang lembut seperti minyak zaitun atau minyak kelapa. Boleh juga digunakan air suam atau sejuk.

Urut perlahan mengikut arah jam dan lawan arah jam, kemudian urut dari tepi ke bahagian puting. Tepuk perlahan untuk melancarkan peredaran darah sekeliling payudara.

Bagi puting yang terumbat, sapukan dengan minyak zaitun dan gosokkan perlahan dengan tisu atau kapas lembut untuk membersihkannya. Lakukan dengan kerap supaya puting sentiasa bersih sehingga anda bersalin agar memudahkan bayi menghisap dan melancarkan pengeluarannya.

Minyak lembut ini juga boleh digunakan untuk mengurangkan kesan stretch mark semasa hamil.

3. Senaman
Ini bertujuan untuk menguatkan otot dada dan meransang penghasilan susu yang lebih maksimum.

Lakukan senaman sebelum atau selepas mandi mengikut langkah ini:

1. Berada dalam posisi 'peluk tubuh'. Tekan kuat-kuat tangan ke arah dada sehingga terasa tarikannya pada otot-otot di dasar payudara. Selepas beberapa saat, lepas kembali. Lakukan berulang-ulang sehingga 30 kali.

2. Pegang bahu dengan kedua-dua tangan. Pusingkan siku ke dalam sehingga ia menolak payudara ke atas. Teruskan gerakan sehingga 20 kali putaran.

Penjagaan payudara sangat penting kerana ia merupakan aset wanita yang berharga , walaupun semasa hamil. Lebih-lebih lagi ia merupakan tempat keluarnya zat berkhasiat untuk bayi kita nanti.

p/s: Set Mengandung Shaklee boleh didapati dengan menghubungi Mama Su di no. 013-2369434/ WhatsApp 012-9645614 atau emelkan ke butik.annajah@gmail.com.

Terima kasih.

Isnin, 18 November 2013

SUSU IBU- BAGAIMANA MENGHADAPI SUARA NEGATIF DAN MENDAPATKAN SOKONGAN MORAL

Susah juga nak cari tajuk yang sesuai ni.

MS maksudkan disini ialah, bagaimana cara nak menghadapi serangan/hasutan/bisikan/ suara negatif orang sekeliling yang tak support usaha kita untuk menyusukan bayi dengan susu ibu dan bagaimana cara untuk kita dapatkan sokongan moral daripada orang-orang sekeliling kita. Haa panjang kan? Takkan satu perenggan ni nak jadi tajuk entry pulak.


Sudah menjadi lumrah, nak nak pulak ibu tu ibu baru, anak pertama. Sama ada dia surirumah atau ibu berkerjaya, dia tetap akan hadapi dilema. Bila ibu dah nekad nak menyusukan bayi secara eksklusif, ada pulak suara-suara negatif bagitahu," alah susah-susah je nak pam-pam, lepas tu nak simpan, nak kena panaskan pulak. Bagi je susu formula selesai masalah. Nak yang bagus beli yang mahal tu.."

Suara negatif no.2. " bagi je susu tepung, senang nanti kau nak kerja jauh-jauh. nanti kalau bagi susu ibu susah pulak dia asyik nak melekat dengan kau je"

Like "helloo!! susu lembu walaupun mahal ia tetap susu lembu tau! I nak bagi anak i susu ibu!" ..hehe tapi kalau nak jawab macam ni kena jawab dalam hati jek la. :))))

Ok lah, di bawah ni tip-tips yang boleh ibu2 amalkan untuk menangkis serangan negatif dan mendapatkan sokongan moral orang sekeliling.

1. Senyum. Tak perlu kata apa-apa.
Memang susah. Mulut tu gatalll je nak menjawab. Tapi percayalah.  Ia berbaloi. Senyum sambil dalam hati kata "so what, ko ade?"

2. Jawab dengan berhemah
Terangkan dengan tulus ikhlas dari hati mengapa kita nak anak kita menyusu dengan susu ibu. Boleh ikut skrip ni, " Apa yang saya tahu, dan ikut pembacaan saya, susu ibu ni lebih banyak khasiat dari susu formula. Sebab susu ibu ni memang special Allah cipta untuk manusia. Lagipun saya nak ikut sunnah Nabi, supaya akhlak anak-anak saya baik seperti Rasulullah. Awak doakanlah yang terbaik untuk saya ye"

Sure orang tu nangis-nangis suruh kita menyusukan anak dia jugak. errkk!

Hehe jangan pula jawab macam "so what, ko ada?" tadi.. Kalau cakap dengan mak mertua mau kena pelempang. huhu.

3. Bagi bahan bacaan untuk mereka
Ini kira macam menjawab melalui tindakan. Lepas dia bebel-bebel, kita pun bagi sebijik buku. Nah baca kau. Buku bertajuk "Hikmah menyusukan bayi dengan susu ibu". Eh,ada ke buku macam ni di pasaran yer? MS pun nak beli je rasa. Kalau takde buku boleh je bagi pamplet ke, link website mana yang best-best seperti susuibu.com.

4. Sabar
Kesabaran tahap jurus 99 memang sangat diperlukan kalau balik-balik topik sama je derang nak bebel. Macam takde topik lain kan. Cer sembang pasal harga gula naik ke, atau bagaimana meningkatkan pendapatan dizaman ekonomi serba mencabar ini...haa ada jugak pekdahnya. Kan? kan?

So...sabar jelah!

5. Dapatkan sokongan suami
Siapa lagi nak bagi moral support untuk ibu jika bukan si bapa bayi berkenaan kan? Ibu2 mesti dah berbincang dengan suami terlebih dahulu, apa, bagaimana, siapa, bila, di mana (1H,4W pulak dah) tentang susu ibu ni kan?

So bagi suami-suami pula, kalau tengok isteri kena hentam contohnya dengan adik beradik kita atau mak mertua dia (mak kamu la tu) back up la sikit.. Kesian isteri. Bayi tu anak kamu juga. Kamu juga berhak menentukan apa yang terbaik untuk anak kamu.

Bukan suruh jadi derhaka, tidak. Nauzubillah. Tapi at least pujuk-pujuk la isteri kalau tengok dia memendam rasa, mengalir air mata gara-gara keceluparan ahli keluarga kita.

Nak pujuk, belikan aje  Set Menyusu Lengkap Shaklee ni. Mesti isteri suka. Dia tak akan stress dah sebab dalam set ni ada B complex yang melegakan tekanan. hiiiii...

6. Dapatkan sokongan keluarga
Terutamanya adik beradik, ibu bapa dan keluarga mertua kita. Sama seperti point no. 2 tadi, berikan penjelasan supaya derang turut sama berbangga dan suka dengan keputusan kita untuk eksklusif breastfeeding.

Okey lah..cukup dulu 6 tips ini.. InsyaAllah kita bertemu dalam topik penyusuan yang lain pula.

Salam sayang untuk ibu-ibu menyusu. Teruskan perjuangan anda. Kuatkan semangat!

Penyusuan susu ibu itu sunnah. Penyusuan susu ibu itu jihad!

Mama Su
013-2369434
fb/su.annajah

Ahad, 17 November 2013

TAK SEMPAT NAK BLOGWALKING

MS tulis laju-laju.

Korang baca laju-laju.

Then bertindak laju-laju.

Sebab ni semua gara-gara tak sempat!!

1. Follow blog MS ni..

2. Tinggalkan link blog korang diruangan komen

3. Tunggu MS datang blog korang.

4. Kalau MS lupa nak datang, boleh sound balik di ruangan komen.

Mekacey ye sayang2..

Seriously MS naaaaaaakkkk sangat jalan blog korang, tapi tak sempat nak google.

Pakai cara ni mudah sikit kot.

Mekasih..mekasih..mekasih.....

Sayaaaaannngggg korang!

Sabtu, 16 November 2013

SHAKLEE PASANG BILLBOARD DISELURUH MALAYSIA!

Gempak tak? gempak tak?

Hihihi... syarikat Shaklee mengorak langkah setapak lagi selepas melancarkan sistem online dan kini memasang billboard pula diseluruh Malaysia!!

Tsunami Shaklee yang masih berterusan hingga kini menyebabkan pihak syarikat akhirnya terpaksa 'tunduk' dengan kehendak rakyat Malaysia; iaitu pengiklanan secara besar-besaran.

Dulu-dulu MS pernah tulis entry yang Shaklee tak letak papan iklan tepi-tepi jalan sebab duit tu diguna untuk bayar BONUS kepada beratus ribu pengedar dia setiap bulan. Baca entry tu DI SINI.

Tup tup keluar pulak papan iklan ni ha!!

kalau tak silap MS, lokasi yang ini di Johor 
Eh, tapi masa pergi Johor minggu lepas MS tak perasan pulak papan iklan ni duk ada.. Ye la.. sampai sana pun dah malam..hujan pulak tu..rabun pulak tu..huhuhu

Habis tu cemana? cemana? habis la BONUS kitorang...!!!

Jangan panik! jangan panik! BONUS kitorang tetap masuk seperti biasa..issued dari bank di Amerika lagi. (Sape nak bonus meh join Shaklee. Tak perlu menjual. Makan sendiri pun boleh dapat bonus)

Dan dengan berdirinya papan-papan ini di seluruh Malaysia tidak bermaksud Shaklee akan menghabiskan duit tidak tentu hala. Ala.. Shaklee tak letak billboard pun sales dah cecah RM25 juta setiap bulan. Kalau ada pengiklanan macam ni mau sampai RM100juta kot!

Lepas tu naik pulak billboard baru bertulis "#1 Shaklee- SYARIKAT NUTRISI SEMULAJADI DI MALAYSIA DAN U.S!"

Hmm katanya, sepanjang laluan Plus Highway nanti akan ada 15 billboard seperti ini! Korang nanti balik kampung dari KL ke Perlis, atau Perlis ke Johor, jumpa billboard ni, snap gambar, tunjuk kat MS. Mana tau bertuah boleh dapat hadiah free!! Kat gambar tu mesti ada sekali muka korang enterprem. Boleh?? Sape berani buat boleh claim hadiah dengan MS. SERIOUSLY!

Sape nak claim hadiah, emelkan bukti tersebut ke: butik.annajah@gmail.com.

Nak register jadi ahli memeriahkan suasana, boleh kontek MS di emel yang sama atau hubungi Mama Su 013-2369434.


BAGAIMANA NAK BELI PRODUK SHAKLEE SECARA ONLINE

Rasanya semua dah tahu kan yang Shaklee sekarang dah menjalankan sistem online untuk semua pengedar-pengedarnya. Jadi semua orang yang ada ID Shaklee dah boleh membuat pembelian melalui sistem online ni.

Selain boleh membeli produk secara online, pengedar juga boleh:

1. Cek PUV dan GUV diri sendiri dan downline masing-masing
2. Memeriksa bonus statement
3. Transfer UV
4. Mendaftarkan ahli baru
5. Mengemaskini data
6. Mengetahui tentang seminar2, ceramah anjuran Shaklee di kawasan masing-masing
7. Melihat pengumuman terkini
8. Membuat pertanyaan dan aduan secara terus
9. Download bahan bacaan untuk bisnes


So hari ni MS nak kongsi kot-kot ada pengedar yang masih tak tahu macam mana nak beli barang secara online kan.

Kalau korang2 yang bukan ahli tapi nak beli barang guna sistem online ni, MESTILAH mendaftarkan diri dahulu! Untuk mendaftar jadi ahli, tolong emel Mama Su ke butik.annajah@gmail.com. MS perlukan beberapa maklumat untuk diisi ke dalam borang online kami.

Kemudian, bolehlah ikut langkah dibawah:

1. Pergi ke laman web ini https://www.shaklee2u.com.my/mbst_en/

2. Masukkan No ID anda di ruangan 'Login ID'

3. Masukkan 6 digit no terakhir kad pengenalan di ruangan 'Password'

4. Klik pada butang 'Shopping'

5. Klik butang 'Agree' di bawah.

6. Klik 'Next'

7. Masukkan alamat emel di ruangan berkenaan. Klik ' Confirm'.

8. Klik pada gambar mana-mana produk yang ingin di beli. Kemudian klik 'Add to shopping cart'
Ulangi jika masih ada barang yang ingin dibeli dengan klik 'Continue to order'.

9. Jika anda hendak membeli 3 botol Alfalfa, (contoh) tukar bilangan Alfalfa di bahagian Quantity dalam kotak kecil itu.

10. Apabila selesai, klik 'Submit'

11. Untuk membuat belian online, anda boleh gunakan sama ada kredit card atau debit card. Jadi klik dalam kotak kecil ruangan 'credit card' itu.

12. Masukkan maklumat kad kredit atau kad debit anda. No CCV ialah 3 no. dibelakang kad.

13. Kemudian klik 'Please confirm payment info'.

14. Apabila keluar tetingkap kecil itu, klik OK dan tunggu sistem proses order anda.

15. Jika anda menggunakan kad debit pastikan kod MSOS di aktifkan terlebih dahulu (call customer servis bankcard anda) dan naikkan had pembelian (di mesin ATM) ke jumlah yang sesuai sebelum membuat pembelian. Jika tidak, proses pembelian akan sangkut dan gagal.

16. Anda akan menerima SMS dan emel apabila order telah selesai dilakukan.

Mudah je kan!!

Alhamdulillah..sistem online ini sangat menjimatkan masa dan sungguh efisien.

Oh ye, pastikan line internet anda laju untuk membuat belian ye ;)

Eh, kenapa MS harini terasa macam skema je, macam skema je.. hihi

Ok, ada apa2 masalah atau nak register keahlian untuk nak try sistem online yang best ni, hubungi MS:

Suhaila 013-2369434
fb/su.annajah
emel: butik.annajah@gmail.com

Rabu, 6 November 2013

TAMBAH SELERA MAKAN ANAK DENGAN MEALSHAKES

Hai..

Harini MS nak cerita tentang Meal Shakes, testimoni dari kawan MS yang bagi anak dia makan Mealshakes Shaklee.

Menurut cerita kawan MS yang datang kerumah ni, dulu anak dia tak suka makan. Makan nasi susah, makan biskut susah, makan vitamin apatah lagi. Mak dia ada beli Chewable Vita C Plus untuk anak dia memandangkan anak-anak dia kerap demam, sakit. Nak-nak yang baru lepas berhenti dari menyusu ibu tu. Masa tu anak dia baru 2 orang, sorang dalam perut.

Mak dia pun susah hati bila anak selalu tak sihat, jadi mak dia beli Chewable Vita C Plus. Tapi, anak-anak dia tak mau makan. Lama kemudian, selepas mak dia bersalin baby no.3, mak dia belikan pula MealShakes supaya anak dia suka makan, selera bertambah dan jarang sakit.

Mak dia cerita, lepas je bagi anak dia makan MealShakes tu (bancuh dalam sesudu campur dengan susu atau minuman kegemaran) anak dia jadi suka makan! Memang seronok bila anak-anak asyik minta nak makan jer.. Badan yang dulu kurus, kini dah berisi. Dulu yang selalu sakit-sakit sekarang dah kurang Alhamdulillah.

Untuk pengetahuan ibu2 atau bapa2, MealShakes ni adalah sumber protein yang lengkap dengan 24 jenis vitamin dan asid amino yang penting untuk pertumbuhan dan kesihatan terutamanya pada kanak-kanak.

Apabila mengambil MealShake, selera makan anak-anak akan bertambah, dan ini menunjukkan sel anak-anak kita menjadi semakin sihat kerana telah dibekalkan dengan nutrisi berkhasiat.

Analoginya begini, bayangkan kita demam. Ada selera tak kita nak makan? Takde kan? Letaklah ayam panggang ke nasi arab ke KFC ke tapi sebab sel kita tak sihat, maka keinginan untuk makan itu tiada. Bila kita sembuh dari demam, keinginan untuk makan membuak-buak pula. Betul tak? Itu tandanya sel-sel kita dah sihat dan ia menghantar isyarat ke otak untuk berikan kita nutrisi yang sepatutnya.

Jadi, jangan peliklah kalau lepas makan Meal Shakes (atau apa juga jenis vitamin) selera makan kita bertambah. Itu bermakna sel kita telah menjadi sihat dan diaktifkan.

Nak baca lebih lanjut tentang MealShakes BACA DISINI.

Ada yang bertanya, orang dewasa boleh makan ke Meal Shakes ni untuk tambah berat badan?

Dah tentu lah boleh dan sangat-sangat di galakkan. Ada juga orang dewasa yang kurang selera, under weight, jadi protein tambahan seperti Meal Shakes dapat membantu menaikkan selera dan menambah berat badan insyaAllah. Cuma untuk orang dewasa saya galakkan juga mengambil multivitamin dan multimineral Vitalea. Selain itu kena ikut panduan pemakanan untuk menambah berat badan bagi golongan underweight ni.


Oleh itu, jika ada antara anak kita yang mudah sakit, takde selera makan, berat badan kurang, kurus atau makan yang terlalu memilih hingga kita risau anak kita tak mendapat nutrisi yang cukup untuk pembesaran dan pertumbuhannya, saya syorkan untuk ibu2 dan bapa2 mencuba Meal Shakes. Cara pengambilan akan saya beritahu selepas membuat pembelian :)

Dapatkan Meal Shakes dan konsultasi istimewa berterusan percuma dengan menghubungi:

Suhaila 013-2369434
WhatsApp:012-9645614
fb/ su.annajah
fanpage/ SayaMahuSihat

Selasa, 5 November 2013

KENAPA VIVIX SHAKLEE MAHAL GILER?

Assalamualaikum w.b.t.

Haa korang semua dah tau kan Vivix ni minuman botani anti-penuaan yang terbaik? Ramai yang tak meragui khasiat dan kebaikan Vivix sebab ia sudah terbukti berdasarkan lambakan testimoni 'REAL' daripada blog Mama Su ni dan blog kawan-kawan juga.

Tapi bila sebut je harga semua terbeliak bijik mata. Kenapakah??

Kepada mereka yang belum tahu, Harga Runcit Vivix Shaklee ialah RM475 bagi Semenanjung Malaysia dan  RM499 bagi Sabah/Sarawak.

Mahal tak?? Tak kan?? hihi. Sebenarnya tak adil mengatakan Vivix mahal berdasarkan harganya semata. Korang kena tengok bahan-bahan dan ramuan utama Vivix, lepastu kena tengok pulak bagaimana Vivix ni bertindak ke atas tubuh terutamanya ke atas sel-sel dan DNA yang 'sakit'.

terbeliak macam ni takpe, comeyyy ;)

Vivix adalah sirap yang kaya dengan resveratrol iaitu polifenol tumbuhan yang sangat berkuasa. Dalam Vivix, resveratrolnya diekstrak daripada tumbuhan 'mahal' dan susah dijumpai seperti anggur muskat dan Knotweed Jepun. Selain itu, ia juga kaya anti-oksidan  yang mana antioksidan berfungsi menghambat radikal bebas perosak sel dan boleh melawan sel kanser!

Selepas bertahun-tahun penyelidikan oleh saintis, maka hasil gabungan ramuan utama Vivix iaitu anggur liar muskat (yang ada 20 kromosom), elderberries, purple carrot dan Knotweet Jepun, maka terhasillah Vivix yang mampu bertindak dengan 4 mekanisme penuaan tahap sel dengan
  • melindungi dan memperbaiki kerosakan sel peringkat DNA!
  • mengaktifkan kawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan
  • menggalakkan pembentukan biogenesis mitokondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel
  • ramuan Vivix sendiri adalah 10kali lebih kuat dari resveratrol untuk melambatkan pembentukan protein AGE (advanced glycation ends products)
Diulangi, peringkat DNA!!! Iaitu benda yang paling paling paling asas dalam tubuh manusia.



anggur muskat kat belakang tu.

Untuk pengetahuan korang juga, produk Shaklee, seperti juga Vivix juga telah melalui ujian klinikal oleh pihak ketiga. Ini bermakna sesiapa pun nak buat ujian ke atas produk Shaklee dialu-alukan. Konfiden giler kan? Jadi produk Shaklee tidaklah di 'claimed' bagus oleh Shaklee sendiri melainkan oleh pihak ketiga yang membuat ujian tersebut.

Lagi best, tagline Vivix ''25 TAHUN LEBIH MUDA'' juga adalah atas hasil ujian pihak ketiga (third party) tersebut.

Jadi, bagi menjawab soalan kenapa Vivix Shaklee mahal giler, pertimbangkan jawapan ini:

1. Ramuan2 Vivix memang 'mahal', susah didapati, semulajadi dari alam, bebas bahan kimia.

2. Penyelidikan bertahun-tahun oleh para saintis

3. Kuasa tindakan 4 mekanisme penuaan tahap sellular a.k.a tahap DNA

4. Ujian klinikal juga keatas ramuan-ramuan utamanya yang 4 jenis itu.

5. Eksklusif maknanya tiada dua atau tiga yang seperti ini. EKSKLUSIF!

6. Sangat mudah diserap oleh tubuh dan memberi kesan

7. Kesan anti-penuaan iaitu:- membantu melindungi DNA, membantu impak positif pembinaan  genetik dan penuaan sel, menggalakan penghasilan mitokondria penjana tenaga dalam sel, menggalakkan pertambahan jangka hayat sel, meningkatkan tenaga sel.

8. Manfaat lain:- menggalakkan kesihatan dan hidup sihat, menyokong kesihatan sistem imun, antioksidan bertindak melawan radikal bebas,  menyokong kesihatan otak dan kognitif, menyokong kesihatan jantung dan kardiovaskular, menyokong kesihatan sendi, meningkatkan tenaga fizikal, mengekalkan kesihatan usus.

9. Pendek kata siapa yang minum Vivix ni (cuma sesudu kecil sehari) akan berasa:

  • sihat seperti 25  tahun yang lalu
  • muda seperti 25 tahun yang lalu
  • cergas seperti 25 tahun yang lalu
  • cantik seperti 25 tahun yang lalu
  • bertenaga seperti 25 tahun yang lalu
10. Saya memang mengesyorkan Vivix Shaklee untuk sesiapa sahaja yang pentingkan kecantikan, kesihatan dan kecergasan. Lebih-lebih lagi jika korang atau ahli keluarga ada menghadapi masalah kesihatan. Highly recommended!


Wow! Feeling 25 years more younger and more healthier!! Sape tak suka?? Sebab itu sebenarnya harga Vivix tak mahal pun malah berbaloi-baloi!

Baca lebih lanjut tentang Vivix di LINK INI.

Promosi Vivix sepanjang masa:
Beli 2 dengan free membership dan cashback bonus!

Yes! you are beautiful, that's why you need Vivix!

Hubungi MS untuk konsultasi pengambilan, dan MS akan add anda ke group facebook yang istimewa khas untuk pelanggan MS tersayang ;)

Suhaila 013-2369434
WhatsApp: 012-9645614
fb/ su.annajah
fanpage/ SayaMahuSihat

Isnin, 4 November 2013

PAHANG JUARA PIALA MALAYSIA!

Hahaha out of topic sat.

Walaupun MS tengok tak tengok je game Pahang vs Kelantan semalam, sebab duk berebut remote ngan anak-anak, MS tetap bersemangat!

Sebenarnya dulu-dulu memang minat bola.. tapi semenjak dah masuk usia matang ni, cam malas nak layan bola sangat. Tapi disebabkan aura Pahang vs Kelantan tu kuat sangat, terjebak juga lah MS.. Terima kasih pada teman2 FB yang selalu update pasal bolo yang menyebabkan MS terjebak sama.hehe.

21 tahun ye tak pegang piala... isk isk.. Alhamdulillah.. akhirnya Piala Malaysia jadi milik Pahang juga.

Teringat masa tahun 1992, masa Pahang menang piala, MS baru darjah 4. Kebetulan MS baru pindah dari Temerloh ke Jerantut. Bila kata team Pahang nak turun Jerantut, kami semua pakat hadir ke Padang dekat Masjid Sultan Ahmad Shah (eh ke Masjid Sultan Abu Bakar) masjid lama yang kaler biru tu.

Masa tu memang semangat kebolaan sungguh! Ye la, dalam rumah ada 3 orang lelaki yang tengok bola, pahtu kawan2 abang pun selalu lepak kat rumah tengok bola (rumah kami kat kawasan kedai), jadinya memang merioh la.. kira zaman tu tv rumah kami ala-ala big screen.

Masa game bola atau game badminton  zaman-zaman2 Rashid Sidek dulu rumah kami memang happening..Ohh semua itu tinggal kenangan...sob sob.

Cerita di padang tadi..haaa masa tu memang excited la dapat tengok player Pahang. Masa tu geng2 Zainal Abidin Hassan, Dollah Saleh..MS mmg kenal la, nak2 Zainal Abidin tu kan..hiii.. Paling best masa Piala tu bergerak masing2 pakat nak pegang..huhu. kami tengok dari jauh je sebab ramai sangat manusia.

Cerita malam tadi, disebabkan husband MS kerja, tu yang MS tak berapa dapat tengok. Kalo tak harus juga. MS malas nak berebut ngan bebudak ni.

Si teruna Ammar tak bagi mama tengok bola. Katanya orang perempuan tak boleh tengok bola. hahahaha.. Punya kedekut remote.

Masa jiran2 menjerit GOL!! MS pun berlari-lari ke TV tukar channel. ALHAMDULILLAH....Lepastu MS pergi sapu2 sampah, kemas tempat tido budak2 ni..pastu buka FB.. dah minit ke '93++ baru MS tengok TV semula.. Masa ni memang terkinja-kinja nak menang la..haha padahal ketaq jugak kot2 terbolos sebijik. Dalam hati berdoa cepatlah referee tiup wisel.

Preett pretttt preeeeetttttt!!!! Akhirnya.........

Yeah.. tak sabar nak tengok Piala Malaysia berarak keliling negeri..kali ni insyaAllah tak lepaskan peluang lagi.

Ni gambar-gambar kemenangan..yang MS cilok daripada FB..hahaha.. muka sape la yang bertuah duduk dalam Blog Mama Su ni yer... cekitout!

Kredit pic: Encik Faizal Telaney



Datuk Siti dan suami penyokong setia Pahang..macam kitorang. hehek.


Piala Malaysia milik Pahang... tahniah!!

Tak lupa juga pasukan Kelantan yang bermain dengan sangat 'gomo'nya.. tahniah dapat jadi Naib Juara. Kita masih dibawah awan Pantai Timur Yang sama.. :))

Semoga pasukan Pahang, Kelantan, Terengganu terus menyinar pada musim depan..;)

Selasa, 29 Oktober 2013

BISNES ONLINE MODAL RENDAH

Haa ni dia entry sambungan daripada topik sudah Bisnes Online Tanpa Modal.

Kepada yang tertunggu-tunggu entry terbaru MS (giler bajet hebat sangat la kau), MS ucapkan tahniah dan terima kasih. Heeee...peace yaww!

Bisnes Online Modal Rendah

Seperti yang saya sebut dalam entry terdahulu, kalau korang nak berjinak-jinak dengan bisnes online tanpa sebarang ilmu, mulakan dulu dengan modal yang rendah. Pada saya, kalau modal permulaan mencecah RM500 pun dah sangat mahal. Tapi kalau RM500 dapat barang yang berkualiti, boleh jual takpe. Teruskanlah melabur. Tapi kalau kita sendiri tak pasti hala tuju bisnes kita, setakat nak try test market, saya nasihatkan, gunalah dengan apa yang ada di tangan dulu.


Kalau bisnes yang kita jangkakan untung tapi akhirnya rugi, dengan modal yang rendah, takde lah terasa sangat kerugiannya kan? Meniaga online, kalau takde ilmu, main redah, main tengok orang, main agak-agak jer..jadilah ia 'indah khabar dari rupa'. Ini pengalaman sendiri tau.

Modal yang paling penting untuk bisnes online ialah ILMU!! Ilmu apa yang patut kita tahu?? Sila salin dalam buku, ni kalau korang memang serius nak bisnes ONLINE.

1. Ilmu buka 'kedai'
Bisnes online, kedainya adalah facebook dan blog. Untung kalau korang ada friendlist facebook yang melebihi 2000 orang, atau pengikut blog sekurang-kurangnya 500 orang. Tu paling koman. Tapi kalau kurang dari itu pun, xde masalah, kawan boleh dicari kan? Yang utama, binalah kedai tu dulu. Kalau kedai pun takde macam mana nak jual.

2. Ilmu menjual
Tahu tak, menjual secara online ada ilmu khusus? Bukan boleh main lelong-lelong, murah3 ala mail 2 ringgit. Ilmu menjual korang akan dapat berperingkat-peringkat ikut pengalaman masing-masing. Bagusnya kalau ada mentor yang boleh guide korang.

3. Ilmu mengiklan
Macam mana nak buat poster, macam mana nak iklan, macam mana nak tarik lebih ramai peminat dan pembeli.

4. Ilmu strategi pemasaran
Apa2 bisnes pun kena ada strategi. Bagaimana nak capai target, bagaimana nak mengembangkan perniagaan supaya sampai ke golongan sasar, bagaimana nak tarik orang untuk terlibat dalam bisnes kita, dsb.

5. Ilmu dalaman/ spiritual
Yang ini paling penting. Ramai orang kecundang dalam bisnes sebab tak sabar, tak fokus, hangat-hangat tahi ayam, nak cepat untung tapi usaha malas, baru untung sikit dah sombong dan lupa diri, mudah dengki tengok orang lain berjaya, menindas orang lain, paling tenat lupa Tuhan. Nauzubillah. (Semoga kita kaya seperti Abdul Rahman bin Auf, bukan kaya seperti Qarun)

Contoh-contoh Bisnes Online Modal Rendah
1. Jual kek / cupcake
2. Jual biskut raya
3. Jual kerepek / keropok
4. Jual frozen foods
5. Jual baju/ tudung jahit sendiri (custom made)
6. Jual barang kraftangan (felt /gubahan pengantin)
7. Jual produk kesihatan
8. Jual insurans
9. Jual servis (design, promotion, adds,dsb)
10. Jual produk makanan 'segera masak' contoh tepung kek, tepung goreng pisang
11. Jual buku/majalah
12. Jual Shaklee

banyak lagi lah idea yang boleh korang fikirkan sendiri.. saya pun malas nak fikir dah..huahuahua..

Ok, sekarang ni saya nak cerita tentang Bisnes Online Modal Rendah Shaklee! Ada beberapa sebab korang boleh buat Bisnes Online Modal Rendah Shaklee.

1. Modal dia memang rendah pun!
RM65 atau RM650+. Mana satu korang nak? RM65 cuma dapat beg oppurtunity kit. RM650+ korang akan dapat:
  • oppurtunity kit
  • membership free (worth rm65)
  • produk pilihan (syarat 200uv ke atas)
Saya sendiri bermula dengan modal RM65 jer..

2. Tak perlu menyimpan stok
Saya memang takde stok banyak dirumah. Kalau dulu mula-mula join, memang takde stok langsung. Orang order, saya order pula dengan Shaklee. Shaklee poskan terus kepada customer.

Cuma sekarang ni ada buat stok sikit-sikit. Lecithin, alfalfa, ostematrix, GLA, Vitalea, Vitamin E dan barang-barang yang laris daripada saya. Saya simpan stok ni sebab ada member duduk dekat2, nak COD takkan nak pos dari Shaklee pulak kan.

3. Tak perlu pos barang
Ini macam saya terangkan kat atas tu, kita tak perlu susah-susah nak gi pos barang kalau tak suka keluar rumah. Semua dihujung jari.

Untuk permulaan ni, kalau korang nak pos sendiri kena fikir pulak nak bungkus, nak beli free gift, nak gi pos. Kalau tak de modal, tak payah. Serahkan semuanya kepada Shaklee

4. Tak perlu nak setup 'kedai' mahal-mahal
Nama pun bisnes online, kenalah ada kedai. Kedainya boleh jadi BLOG, FANPAGE atau facebook profile kita sendiri. Pakai modal tak? Tentulah tidak. Melainkan korang ada bajet lebih, nak upah orang buat blog cecantik atau nak buat FB Ads, itu memang kena modal. Modalnye kredit kad. Kalau tak de, tak payah.

Gunakan je medium mana yang kita rasa selesa.

5. Tak perlu bayar untuk dapat nasihat mentor
Ini yang paling best. Mentor kita adalah upline kita dan super upline kita. Diorang akan train kita sampai pandai (melainkan kita sendiri malas, tak dapek nak nolong dah ha). Tak perlu modal apapun sebab pihak Shaklee yang akan bayar diorang.

Kita cuma cedok, cedok, cedok ilmu, praktis dan duplicate apa yang mentor kita ajar. Tak payah nak kuar beratus nak gi kelas Dr. Azizan bagai. Kalau nak gi pun ape salahnya. heheh.

Okeylah setakat tu je dulu MS boleh kongsikan.

Kalau nak tahu lebih lanjut tentang bisnes Shaklee yang ramai sangat orang duk buat sekarang ni, silalah emel MS ke butik.annajah@gmail.com atau hubungi melalui telefon 013-2369434 (Suhaila), WhatsApp: 012-9645614 atau ke personal fb/su.annajah.

MS memang teruja sangat nak kongsi peluang bisnes yang best ini dengan korang, dan MS cuma cari orang yang betul-betul MAHU mengubah hidup, keluar dari comfort zone dan hidup secara luar biasa!

Jumaat, 25 Oktober 2013

TESTIMONI HAMIL DENGAN GLA COMPLEX DAN ESP SHAKLEE

Nyaris-nyaris terlupa dah nak tulis ni..sebab masa dapat testimonial ni saya tengah bizi melayan tetamu. Dan bizi dilayan tetamu :P

Kira masih panas jugak la ni..testimoni terbaru saya dapat, hari Ahad lepas. Sebelum saya cerita panjang, ikuti 'perbualan' SMS antara saya dan beliau, kawan lama merangkap pengguna Shaklee atau lebih tepat lagi GLA dan ESP Shaklee ;)

Baby comel idaman semua ibu bapa

Hana: Akak 
Saya: Eh, siapa ni? (sebab beliau pakai no. lain)
Hana: Hanalah
Saya: Oh, Hana..no. lain ek.ngape hana?
Hana: Hehe..saya check pagi ni ada 2 line...tapi tak gi cek doktor lagi
Saya: Yeke, Alhamdulillah..Nanti gi cek jugak doktor eh..hana haritu beli GLA kan? Kena stop dah sekarang ni
Hana: Saya stop ikut akak cakap haritulah..tq akak.. Akak, ESP tu boleh makan kan?
Saya: Sama-sama..tahniah hana..Jaga makan jugak ye. Awal-awal ni jangan lasak sangat. Hihi.. ESP boleh..takde masalah..makan je cam bese
Hana: InsyaAllah

Alhamdulillah..alhamdulillah..segala puji hanya untuk Allah!

Untuk pengetahuan tuan2 puan2 sekalian.. Hana ni dah setahun berkahwin..Masa awal2 perkahwinan, beliau belum merancang untuk punya anak sebab masa tu tengah study. So sekarang baru teringin tapi beliau ada masalah kitar haid tak tetap. Lalu beliau berikhtiar dengan GLA Complex serta ESP.

Saya ada bagitahu dia, supaya kira waktu subur dengan betul, then makanlah GLA ikut step yang saya cadangkan. Sudah tertulis rezeki untuk dia barangkali, belum habis botol pertama beliau akhirnya disahkan hamil. Syukur Alhamdulillah..

Buat tuan2 puan2 yang merancang untuk punya cahaya mata tapi agak sukar untuk hamil, saya sarankan berikhtiarlah dengan Shaklee. Shaklee bukan ubat untuk hamil, tetapi vitamin-vitamin dan nutrisi yang Shaklee bekalkan adalah untuk menampung kekurangan dalam diet seharian kita yang kebanyakannya penuh dengan bahan kimia.

Jadi dengan nutrisi yang lengkap, segala tindak balas biokimia dalam tubuh berjalan dengan lancar dan diaktifkan semula.

Sebagai contoh GLA Complex Shaklee (yang sering disalahertikan sebagai pil hamil) sebenarnya adalah asid lemak Omega-6 yang badan kita PERLU tetapi badan tak boleh hasilkan. Maka kita perlu ambil Omega-6 dari sumber luar. Begitu juga vitamin-vitamin yang lain.

Ada sesetengahnya pula, walaupun ia dihasilkan oleh badan, namun dengan gaya hidup dan pemakanan kita, apa yang badan kita hasilkan tidak mencukupi untuk ia bertindak dengan berkesan.

Tiada masalah jika tuan2 puan2 berikhtiar dengan apa cara sekalipun (asalkan halal) tetapi keperluan ASAS tubuh mestilah dipenuhi terlebih dahulu. Keperluan asas tersebut ialah protein, vitamin, lemak, karbohidrat, garam dan mineral.

Sebab itu kami mencadangkan set lengkap kehamilan yang terdiri daripada protein (ESP), multivitamin dan multimineral (Vitalea), B complex, Vitamin C, Vitamin E, Zink, GLA Complex untuk seliaan hormon, serta nutrisi pilihan seperti Alfalfa Complex.

Set kesuburan Shaklee

Tetapi tak bermakna anda harus ambil kesemuanya sekali. Anda boleh pilih mengikut bajet dan kesesuaian. Sebelum dapatkan vitamin2 tersebut, dapatkan dulu konsultasi eksklusif daripada saya.

Nak baca tentang set kesuburan boleh KLIK SINI. Ok, sebelum membuat belian, pastikan dulu masalah anda, then hubungi saya untuk konsultasi percuma.

Semoga impian anda untuk mendapat cahaya mata dimakbulkan Allah. Amiinn..

Meh2 hubungi saya;

Suhaila 013-2369434
WhatsApp:012-9645614
fb/ Su AnNajah

Khamis, 24 Oktober 2013

JUST TO SAY HI

Eceh..mengada nye tajuk..

Huhu MS dalam mood 'kering idea' + malas + takde mood + buntu nak tulis blog..

Sebab tu dah berhari-hari tak update..Maaf pada yg lama tunggu entry dari MS yer..kahkahkah (poyo nyerrr Ya Allah)..macam la aku Fatin Liyana orang nak tunggu2.

Sebenarnya dah berderet2 draft MS tulis..semenye sekerat jer..tulis tak habis.. so semua draft tu tak ada penutup yang best. Nanti lah insyaAllah nak cari balik kekuatan untuk tulis blog dengan laju.

Lepas ni MS akan post 5 entry sehari. Korang wajib baca semua okeh.. mampu??

Oklah.. ni pun takde penutup jugak.

Gud nite..babai sayang..

P/s nak beli Collagen harga promosi meh SMS 013-2369434 (Su)

Rabu, 16 Oktober 2013

BISNES ONLINE TANPA MODAL

Assalamualaikum..

Tetibe malam ni MS terasa nak berkongsi dengan semua pembaca blog MS yang cantik dan kacak ni, tips bisnes online tanpa modal atau modal rendah.

Maklumlah sebelum MS terjebak dengan Shaklee ni, MS pun terlibat dengan bisnes online tanpa modal jugak ;) MS tau sangat sekarang ni ramai betul orang buat bisnes sampingan untuk menampung perbelanjaan harian dan kos sara hidup yang semakin meningkat kan? Itu tindakan yang sangat bijak daripada korang...TAHNIAH!

Daripada kita kalut-kalut fikir masalah minyak naik, barang naik, kos naik, gaji je tak naik-naik, apa kata kita cari jalan keluar daripada semua masalah berikut. Sebenarnya masalah2 tu bukan masalah tapi CABARAN supaya otak kita ni, berfikir, berkembang dan kreatif sikit. Betul tak?

Kenapa bisnes tanpa modal atau modal rendah?
Bisnes tanpa modal atau modal rendah adalah bisnes yang paling selamat untuk anda yang baru berjinak-jinak nak menceburkan diri dalam bidang perniagaan online. Bisnes tanpa modal atau modal rendah tidak mendatangkan risiko kerugian yang BESAR.

Ramai orang berniaga dengan membuat pinjaman, tetapi perniagaan semakin lingkup, hutang semakin bertimbun. Ini sangat SALAH. Mulakan dulu dengan apa yang ada di tangan. Kalau takde modal, bisneslah cara tiada modal, dan kalau modal cuma RM100, bisneslah cara modal RM100.

Bisnes Online Tanpa Modal
Ini kisah saya. Dulu, apabila tengok orang bisnes online macam mudah je, saya pun teringin nak cuba. Tapi saya tak tahu apa yang saya nak jual. Memandangkan dalam ramai2 friendlist saya di facebook, tiada sorang pun yang jual pakaian seperti blouse dan baju muslimah, maka saya memutuskan untuk menjual pakaian tersebut.

Mula-mula saya search di internet di mana nak beli pakaian muslimah secara borong. Ok, lepas jumpa apa yang dicari, saya terfikir pula dimana nak ambil modal? Saya bukan bekerja untuk kumpul modal. Maka saya membuat pinjaman dengan emak sebanyak RM1000. Saya borong baju muslimah beberapa helai dulu dalam anggaran RM600. Duit lebihnya saya terfikir untuk borong blouse dari kedai borong.

Akibat tiada ILMU dalam bisnes, baju muslimah cuma terjual 1-2 helai. Mujur juga blouse, cardigan, skirt, kemeja terjual agak banyak, tapi sebab tiada ilmu mengurus wang, wang bisnes terguna untuk menampung keperluan harian yang tak cukup. Kesian kan??

Kemudian semasa saya 'berjalan-jalan' di internet saya terjumpa website yang menawarkan untuk jadi agen dropship. Saya punya tak tahu apekebende dropship saya pun buka Kamus Oxford Fajar ni tapi bengang sebab dalam kamus takde pun istilah 'dropship'. Takkan kapal jatuh kot?? Hahahaha...vengong betul rasanya diriku di kala itu.

Tapi ikut terma dan syarat dalam website tu, rasanya boleh agak apakah itu agen dropship. Saya pun beranikan diri untuk mencuba. Mujur juga syaratnya tak perlu apa-apa modal untuk register jadi agen. Sedangkan ada beberapa website siap kenakan bayaran RM50 untuk jadi agen dropship. Aku dah la mula kedukut nak keluar modal2 ni.

Bisnes dropship
Untuk anda yang pun BLUR apa itu bisnes 'kapal jatuh', meh sini saya nak terangkan. Tak payah buka-buka kamus cari maksud dia yer ;P

Bisnes dropship ialah anda menjalankan bisnes TANPA MODAL dan TANPA STOK. Anda menjadi AGEN DROPSHIP(dropshippee) kepada Pemilik bisnes/Tuan Kedai (dropshipper). Anda dikehendaki mendownload dan mengupload gambar-gambar berkenaan contohnya baju ke, produk makanan ke, ape2 la dan promosikan di FB atau blog.

Apabila anda mendapat tempahan daripada pelanggan, anda forwardkan tempahan berikut kepada dropshipper. Pelanggan buat bayaran kepada anda, anda transfer bayaran kepada dropshipper, dropshipper bungkus dan pos kepada pelanggan. Anda mendapat komisen daripada setiap helai (contoh kalau baju) tempahan tersebut.

Alhamdulillah, saya dulu mendapat dropshipper yang sangat best! Kadang-kadang dia mengadakan pertandingan untk agen dan beri hadiah kalau ada agen yang dapat jualan tertinggi. Jangan tak tahu MS pernah dapat voucher RM50 untuk beli baju muslimah. Dah la komisen dapat, hadiah pun dapat.

Sekarang MS dah tak jadi agen dropship (sebenarnya masih berminat), kerana dropshipper sibuk dengan urusan bisnes tadikanya..huhuhu. Tapi MS pulak yang jadi dropshipper dengan jual produk Shaklee. ;) MS pulak dapat bantu orang sekarang ni, alhamdulillah.

Bisnes Online Modal Rendah

TO BE CONTINUE.... Jangan lepaskan update blog MS..Jom jadi follower atau subscribe entry2 menarik dari blog MS yer..

Ada apa-apa nak tanya, boleh emel kepada MS butik.annajah@gmail.com.

Ok, jom tidur..esok kita sambung cerita. Gud nite sayang-sayang semua. <3 <3

Ahad, 13 Oktober 2013

SEMAKIN RAMAI RAKYAT MALAYSIA JADI JUTAWAN SHAKLEE!

Perghhhh!!!

Entry ini sempena kemasukan bonus bulan September ke dalam akaun Maybank hari ini! Ngeh3...
Alhamdulillah..insyaAllah saya kini stabil dengan income 4 angka. Syukur Ya Allah..

Sape sangka bisnes saja-saja, duduk-duduk rumah boleh dapat income 3,4,5,6 malah 7 angka! Income 5,6,7 angka tu bakal menyusul tak lama lagi..sabar Mama Su..sabarrrr...

Alhamdulillah, dengan berkat kesabaran inilah, saya akhirnya dapat jugak merasa income 4 angka dari bisnes MLM! Kalo ikutkan dugaan, halangan, ketaksabaran, mungkin dah lama saya quit. Tapi sayang sangat kalau saya quit beberapa bulan dulu kan??

aku bakal jutawan!!!

Sebab tu makin menderu-deru orang join Shaklee dan nak buat bisnes dengan Shaklee! Memang rugilah sape yang pakat tengok je orang-orang lain mengorak langkah, kita masih terkial-kial, tak yakin, was-was, ragu-ragu, takut-takut, sebab katanya ini bisnes MLM. Sebab ini bisnes MLMlah korang kene join!

Semua orang nak jadi 'bisnesman', 'ahli perniagaan' dan semua orang ada mentaliti 'pinjam bank', 'modal ribu-ribu' untuk stat bisnes. Sampai ada bergolok gadai semata-mata nak jalankan bisnes yang tak tahu hujung pangkal.

Betul, perniagaan itu sunnah Rasulullah S.A.W. Rasulullah pun ada cakap 9/10 rezeki itu datang dari perniagaan. Tapi ramai yang tak tahu bahawa 9/10 perniagaan lingkup pada 3 tahun pertama lagi!!

Macam-mana tak lingkup, semangat berkobar-kobar, tak fikir panjang kita pergi pinjam bank, Tekun, Along, Angah dan sebagainya. Lepastu ILMU bisnes langsung takde. Lepas tu nak kena bayar itu ini, sewa itu ini. Lepas tu strategi bisnes takde. Lepas tu nak pasarkan produk tak reti. Lama-lama kita jadi fed-up terus gulung tikar.

Tidak, saya bukan nak mematikan semangat korang. Tidak sama sekali. Sekurang-kurangnya dapatkan ilmu dulu. Salah satunya dengan menceburkan diri dalam bisnes online. Dah tentu-tentunya Shaklee.

Kenapa kena menimba ilmu dengan bisnes Shaklee?? Meh sini saya nak senaraikan.

1. Produk
Nak bisnes, mestilah produk yang paling penting. Melainkan kita nak bisnes 'perkhidmatan'. Contohnya perkhidmatan menaip surat-surat atau menulis tender tak payahlah nak sediakan produk.

Produk Shaklee bukan calang-calang. Bukan produk cap ayam, semalam bancuh-bancuh hari ni jual. No no no! Produk Shaklee adalah hasil kajian para saintis bertahun2, produk semulajadi, bebas bahan kimia berbahaya walau secoet, selamat, terbukti secara klinikal oleh pakar, diterbitkan dalam Jurnal Saintifik, dan Jurnal Saintifik tu pula menjadi rujukan para saintis!

Produk Shaklee memang best!! Kalau tak, takkan berjuta-juta rakyat Malaysia pilih Shaklee. Takkan sales syarikat Shaklee boleh capai hampir RM25 juta pada September lepas!

2. Mentor
Bayangkan, kita nak buka kedai bakeri. Apa yang perlu ada? Tentulah skill membuat kek kan? Ok lah..katakan skill kita dah mantop, tapi macam mana kita nak mulakan perniagaan? Apa ilmu yang patut ada? Yang kita tau cuma buat kek. Tapi macam mana nak branding, macam mana nak buka kedai, macam mana nak uruskan kedai, macam mana nak pasarkan kek, macam mana nak ambil bahan mentah dan sebagainya lagi, pening tak nak fikir?

Dengan Shaklee, mentor dah tersedia. Kalau korang register dengan saya, sayalah mentor. Upline saya, super upline saya, dan great2 upline juga! Percayalah, apa yang mentor dalam Shaklee ajar boleh diaplikasikan untuk sebarang jenis bisnes pun!

Saya ada sorang downline yang jual kek. Online. Tapi lepas join Shaklee, kelihatan bisnes keknya juga turut berkembang. Skill dia dah ada, tinggal lagi nak dapatkan panduan je daripada mentor. Mudahkan?

Perlu diingat, mentor yang hebat sangat penting dalam bisnes! Dalam Shaklee, Alhamdulillah saya berada di bawah naungan mentor-mentor yang sangat hebat!. Dalam susur galur saya ke atas, ada 1 bakal Master, 2 Master Coordinator dan 1 Presidential Master.

3. Strategi
Bila dah ada mentor yang hebat, strategi juga insyaAllah akan hebat juga. Bagaimana strategi bisnes yang hebat?? Tentulah dengan network yang hebat. Apa itu network yang hebat?? InsyaAllah saya akan jawab kalau korang sign up dengan saya... aci tak?? ;)

Strategi ini rahsia bisnes yang diperturunkan dari great upline kami. Tak boleh reveal disini, kena jadi ahli dulu. Ampunkan Mama yerrrr.... ;)))))

4. Sistem
Agaknye kenapa produk Shaklee yang hebat guna sistem Multi Level Marketing (MLM)? Kenapa Shaklee tak letak dikedai-kedai ke, farmasi ke? Kenapa? kenapa? Ramai orang tak faham konsep sebenar MLM. Tapi ramai pulak orang yang memanipulasikan sistem untuk cepat kaya! Lagi ramai orang yang tak tahu apa-apa then main tuduh  je semua MLM pun sama. Sebab dia dah terkena dengan MLM yang 'haram jadah' itu.  Maaf bahasa agak kasar. MLM haram jadah tu khusus untuk MLM kaki penipu 'tu'.

Ok, meh nak citer.. dalam kedaan biasa, produk yang dihasilkan dari luar negara, contohnya henset cap 'Cokia' (bukan nama sebenar), sebelum dipasarkan di Malaysia, ia akan melalui beberapa orang tengah iaitu pengimport, pemborong, peruncit dan pengedar. Harga asal henset cap COKIA (bukan nama sebenar) dari kilang katalah RM500. Sampai kepada pengedar agak-agak berapa harganya?? Mau RM2-3K.

Sedangkan sistem MLM memasarkan produk terus dari pengilang kepada pengguna dengan melalui pengedar sahaja! Jadi pengedar mendapat upah atas kerja-kerjanye menjual produk. Kenapa MLM? Sebab lebih mudah si A nak bagitau si B daripada si A kena bagitahu BCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ.. haa tak pasal main ABC plak malam ni. Jadi kerja si B bagitahu maklumat ke pada C. C bagitahu maklumat kepada D dan gitulah seterusnya.

Cakap pasal sistem patuh syariah, YA sistem pemasaran Shaklee sememangnya patuh Syariah. Tiada unsur penganiyaan terhadap pengedar atau pengguna. Macam mana nak tahu sama ada sistem tu patuh Syariah ke tak? Boleh la ke laman web ustaz zaharuddin.net kemudian cari Garis Panduan Perniagaan Jualan Langsung Secara MLM Menurut Syariah oleh Jakim, download dan baca. Saya dah teliti, dan memang Alhamdulillah terbukti syarikat dan sistem Shaklee patuh syariah.

Yang tak patuh syariah ialah apabila ada pihak berasa teraniaya, contohnya terpaksa membuat pinjaman bank, dipaksa menjual produk yang entah apa-apa, ditipu dengan harta benda dunia, kualiti produk tak sepadan harga, dipaksa mencari orang, cari kaki, cari kepala dan sebagainya yang korang seme sedia maklum kan??

5. Berjemaah
Bukan solat je kena berjemaah untuk dapat pahala lebih, nak kaya pun kena berjemaah baru la best!! Satu lagi ciri MLM yang hebat ialah peluang yang adil terhadap semua pengedar. Siapa-siapa pun boleh naik jadi leader malah siap boleh tinggalkan upline dia dibelakang nun! MLM lain ado???

Dalam Shaklee, untuk seseorang tu berjaya, dia harus menjayakan downline-downlinenya juga. Nampak macam kerja keras disini kan? Maksud saya, untuk seseorang itu naik rank, dia WAJIB memimpin organisasi dia supaya sama-sama naik. Contoh dari title Supervisor (SV) ke Senior Supervisor (SR.SV), SV tersebut mestilah menarik downline untuk naik ke SV supaya dia boleh jadi SR.SV. Apabila SV yang baru dah break dari uplinenya, maka SV baru boleh tinggalkan upline dia tadi dan terus naik rank lagi dan lagi. Kalo fenin baca meh register, senang saya nak cerita.hihihi..

mari kita kaya berama-ramai

So, nampak tak kenapa SEMAKIN RAMAI RAKYAT MALAYSIA JADI JUTAWAN SHAKLEE??

Sebab kitorang naik together-gether, berjaya bersama-sama, sedih bersama, ketawa bersama..gitewww.. sebab tu lah semakin ramai orang register jadi ahli Shaklee dan buat bisnes Shaklee.

Kalau nak tahu..bulan September sahaja ada 4 orang Master Coordinator lahir menjadikan semua 24 orang Master Coordinator di bawah empayar Presedential Master kami. Kalo 24 orang Master, bygkan la pulak yang bawah-bawah tu...pangkat Supervisor je entah berapa ribu orang. FYI income Supervisor kalo dia dapat menten memang 4 angka. InsyaAllah..

Saya bimbang juga...kot kot la sebab terlalu ramai orang sign up as distributor setiap bulan, nanti syarikat Shaklee tetapkan pendaftaran perlu RM100 ke RM200 ke RM500 pulak kerrr kan??? Sape tau?? So sementara tengah murah ni baiklah register sekarang RM65 jer + pos RM10.

Atau nak dapat free membership beli lah dengan 200uv ke atas..bonus pun dapat!!

Panjang lebar saya mengexplain ni..jadi nak tau lebih lanjut hubungi MS okeh!! Jom ramai- ramai jadi Jutawan Shaklee, kita bayar zakat, bantu lebih ramai orang sakit, susah dan memerlukan seperti sahabat-sahabat Nabi.. InsyaAllah..jom! jom!


Suhaila 013-2369434

Rabu, 9 Oktober 2013

OSTEMATRIX KURANGKAN SAKIT PINGGANG SEMASA MENGANDUNG

Sudah menjadi lumrah bagi ibu-ibu mengandung, akan sakit pinggang dan sakit belakang terutama apabila kandungan kian membesar.

Macam MS sendiri, mengandungkan Aqil, anak kedua, seawal bulan ke-2 MS dah sakit pinggang yang amat sangat. Paling sakit masa baring. Nak je pergi kiropraktik tapi takkan pulak kan.. Suruh suami tolong picitkan pun tak jalan.


Kenapa ibu hamil boleh sakit pinggang?
Ikut pembacaan MS, sakit pinggang ni berlaku disebabkan oleh kelonggaran ligamen yang mengikat tulang dan sendi.

Selain itu postur tubuh kita semakin tidak stabil, kedudukan ligamen punggung telah 'lari' disebabkan kita nak menampung berat perut yang kian membesar. Pusat graviti kita pun dah berubah serta hormon pun mengendurkan ligamen pada pelvis kita.

Berat bayi dalam kandungan yang semakin membesar juga boleh menekan salur darah dan saraf pada pelvis dan belakang badan.

Adakah sakit pinggang ni bahaya?
Selalunya ia tidak berbahaya. Sakit pinggang akan berkurangan secara perlahan selepas ibu melahirkan bayi :)

Bolehkah sakit pinggang ini dikurangkan?
Kemungkinan boleh. Ibu-ibu boleh cuba cara-cara berikut:

1. Latih postur yang betul
  • berdiri lurus dan tegak
  • angkat dada
  • lurus dan legakan bahu
  • duduk dengan rileks, sandarkan belakang badan dengan bantal lembut
2. Pakai kasut tumit rendah, bukan flat dan sebolehnya pakai kasut yang menyokong tapak kaki

3. Angkat beban (walaupun kecil) dengan kaki, bukan dengan cara membongkokkan badan

4. Tidur mengiring, jangan menelentang.
Makanya 8-9 bulan MS tak boleh nak meregangkan badan..huhuhu.. memang tidur mengiring setiap masa. Kalau nak tidur menelentang, boleh cuba letak bantal di bawah pinggang.

5. Ambil suplemen pelega saraf seperti vitamin B kompleks dan pil kalsium.


Kisah Kawan Saya

Ada seorang kawan, namanya Baiti, semasa di penghujung kehamilan  (anak ke-3)dia ada datang ke rumah mengambil ESP dan Ostematrix. (masa tu MS baru2 pindah Kuantan). Kemudian, tak sempat MS tanya tentang perubahan-perubahan yang dia rasa semasa hamil, dia sendiri yang buka cerita..

Katanya, best makan Ostematrix ni. Dia dah tak sakit pinggang. Kalau tak makan, memang pinggang rasa sakit. Jadi dia ambil paling kurang 2 biji sehari. Sekarang ni, walaupun babynya dah masuk usia 4 bulan, beliau masih lagi makan Ostematrix, malah berkongsi-kongsi pula dengan mak dan neneknya. Haa best kan?

Baru ni dia datang lagi, beli 3 botol Ostematrix. Katanya nak bagi dekat mak dan nenek. Dia cerita dulu mak dia ada sakit-sakit sendi kesan dari demam Cikgunya. Sekarang sakit sendi dah kurang tapi masih rasa kebas-kebas tangan. Lagipun mak dia ada kencing manis. Bila mak dia cuba ostematrix beberapa kali, rasa kebas-kebas tu dah semakin kurang. Alhamdulillah, alhamdulillah. Happy sangat dapat feedback positif macam ni. :)))

Pengalaman Sendiri

Lepas mengandung anak kedua, MS rasa serik nak mengandung lagi tau. Trauma sangat rasa. Serius dalam banyak-banyak mengandung, mengandung anak kedualah rasa pinggang macam nak tercabut.

Nak bongkok tak boleh, nak angkat kaki tak boleh, nak pakai seluar tu, kena duduk dulu kat katil, bentang seluar, baru masuk kaki. Haa punya teruk. Kalau bangun pagi tu lagi laaa..sampai berseret kaki. Huhuhu..

Mengandung anak ketiga, dah tahan sikit, sebab dah makan Ostematrix. Mengandung seterusnya lepas tu, bila kandungan dah sarat barulah sakit. Normallah tu kan.

Alhamdulillah, memang puas hati sangat dengan Ostematrix. Memang wajib ambil masa mengandung ni. Dah berapa kali mengandung, beranak, menyusu, kalau kita tak cukup kalsium, rasakanlah penangannya. Tak payah tunggu tua. Sekarang pun dah boleh rasa.

Sebab?? Anak kita dapat sumber kalsium dari kita. Dia serap dari tulang, dari otot, dari gigi. Kalau kita tak ambil kalsium tambahan, jadi badan kita makin kekurangan kalsium. Sedangkan fungsi kalsium dalam badan ni sangatlah banyak sekali. 

Apa itu Ostematrix??


Ostematrix adalah pil kalsium Shaklee yang membekalkan 1000mg kalsium, 400mg magnesium serta 400IU vitamin D yang mana semua komponen ini sangat penting untuk penyerapan maksimum kalsium serta membolehkan kalsium bertindak lebih baik.

Tahu tak, kekurangan kalsium boleh membawa masalah kekejangan otot kerana kalsium penting untuk membantu pengecutan otot dan kelancaran saraf serta membantu mengekalkan tekanan darah normal?

Jadi, apabila keperluan kalsium mencukupi (lebih-lebih lagi pada ibu mengandung) komplikasi akibat kekurangan kalsium dapat dikurangkan.

Walaupun anda mengambil susu, suplemen Ostematrix sangat membantu penyerapan kalsium daripada susu yang anda minum dengan lebih sempurna kerana Ostematrix mengandungi vitamin D. Tanpa vitamin D, kalsium tidak dapat diserap secara optima ke dalam darah.

Sebotol Ostematrix berharga RM61 je. Ada 120 biji. Sehari boleh makan 4 biji dan boleh up dos kalau sakit.

Jadi ibu-ibu, jom dapatkan Ostematrix dalam Set Mengandung Shaklee ni.. tak cuba tak tahu, memang best!! Jom beri yang terbaik untuk baby kita sejak mereka dalam kandungan lagi!!

Hubungi:

-Puan Suhaila-

012-9645614

Shaklee Malaysia
ID: 868994

Khamis, 3 Oktober 2013

B COMPLEX UNTUK IBU MENGANDUNG

Salam mama dan bakal mama!

Tahniah dan syabas kerana anda ibu yang prihatin dan penyayang ;) Syabas juga kerana sampai ke blog MS ni untuk cari info tentang ibu hamil.

Ok, kali ni MS nak cerita tentang vitamin B kompleks untuk ibu hamil. Setiap kali hamil, mesti doktor akan bekalkan B complex dalam gugusan vitamin untuk ibu hamil kan? Rasa-rasanya apa fungsi vitamin B untuk ibu mengandung ye??


Kalau tak makan B complex tak boleh ke?

Mengandung adalah satu peringkat dimana wanita akan mengalami komplikasi kesihatan fizikal. Oleh kerana bayi dalam kandungan perlukan nutrisi, mineral, vitamin dan kalsium daripada tubuh ibu, jadi ibu akan mengalami kesan kekurangan nutrisi tersebut. Sebab tu doktor akan bekalkan vitamin-vitamin supaya ibu dapat tampung kekurangan itu tadi.

Vitamin B complex contohnya berfungsi dalam banyak tindak balas biokimia tubuh serta memberi perlindungan kepada wanita daripada risiko komplikasi.

Komplikasi yang sering di alami oleh ibu hamil

1. Anemia
2. Water retention (kaki bengkak)
3. Rendah paras homosistein
4. Tekanan mental
5. Dermatitis
6. Tekanan darah tinggi
7. Aras gula meningkat
8. Morning sickness
9. Sakit pinggang
10. Kepanasan

Macam MS sendiri, semasa mengandung (pengalaman 2 kali) MS akan:
-morning sickness (anak ke dua takde morning sickness)
-gatal-gatal (mungkin perubahan hormon)
-hb low
-sakit pinggang (even kandungan baru 2 bulan)
-kepanasan (anak kedua kurang sikit)

Berdasarkan Kongress Obstetrik dan Ginekologi Amerika (ACOG), kajian menunjukkan pengambilan vitamin B6 bukan sahaja selamat, malah sangat berkesan untuk mengurangkan kesan 'morning sickness' seperti loya, mual dan muntah.

Haa ni kalau ibu-ibu ada problem macam ni, silalah makan vitamin B complex Shaklee. Eh! :D

Asid Folik tu sama ke dengan B complex??

Asid folik adalah vitamin B juga. Vitamin B complex mengandungi 8 jenis vitamin B (B1,B2,B3,B5,B6,B7,B9,B12). Asid folik adalah vitamin B9. Jadi, kalau beli vitamin B complex, pastikan ia ada 8 jenis vitamin B macam yang Shaklee punya ni...

Asid folik sangat penting sebab fungsi utama dia untuk pembentukan saraf tunjang yang sempurna. Kekurangan asid folik akan sebabkan kecacatan bayi termasuk otak. Bahasa omputihnya tube neural defect.

Kesan kekurangan B complex

Satu kajian yang dikeluarkan pada 2007 menunjukkan, wanita yang mengalami kekurangan vitamin B (khususnya B6) susah untuk hamil, dan jika boleh hamil pun mereka akan mudah keguguran. (Wallahua'lam)
*kajian ke atas 300 wanita china selama setahun*

Bakal ibu yang yang ada masalah genetik, kekurangan vitamin B12 semasa awal kehamilan, akan meningkatkan risiko bayi untuk mendapat masalah jantung kongenital. *Kajian Jurnal Genetic and Metabolisme*

Tengok betapa pentingnya kita makan makanan yang ada vitamin B complex seperti sayur-sayuran, namun selalunya ia tak mencukupi (tidak menepati ODA- Optimum Daily Allowance) nak-nak ibu hamil pulak yang berkongsi vitamin dengan baby kan?

Sebab itu disarankan makan vitamin tambahan B complex.

Ada banyak lagi fungsi vitamin B complex, untuk kecantikan pun ye jugak.

Jadi nak pilih yang mana?? Vitamin Klinik ke Vitamin Shaklee?? Vitamin klinik tu ok, tapi vitamin Shaklee much better sebab ia semulajadi! ;)

Kebaikan vitamin  B complex Shaklee tak perlu diragui lagi, sekarang ramai ibu-ibu hamil bijak memilih untuk yang tersayang bakal lahir tu..

B complex untuk ibu mengandung

Pengambilan B complex seeloknya di mulakan sejak sebelum hamil lagi, iaitu semasa anda dan suami merancang untuk memiliki cahaya mata. Bukan B complex jer seboleh2nya vitamin-vitamin penting ni memang perlu ada dalam diet kita seharian. Tengok LINK INI.

Vitamin B Complex Shaklee mengandungi kesemua 8 vitamin B, dan asid folik sebanyak 200mcg. Ia tiada perasa, pemanis, pewarna dan pengawet, juga bebas gluten.

Wahai ibu-ibu jelita sekalian, dapatkan B complex daripada MS, hubungi:

Suhaila 013-2369434
WhatsApp: 012-9645614
fb page/ SayaMahuSihat


Rabu, 2 Oktober 2013

BEZA KOLAGEN SHAKLEE DENGAN KOLAGEN LAIN DI PASARAN

Rata-rata orang mesti tertanya-tanya dalam hati, apa beza kolagen yang Shaklee jual dengan kolagen yang banyak-banyak orang jual tu? Macam sama jewww...

Eh, tak sama tau!

PERBEZAAN NO.1

MS dah cek kebanyakan kolagen (macam semua jer) yang dijual di pasaran, yang bukan brand Shaklee, satu pun takde guna kolagen dari sisik ikan merah macam Shaklee. TIADA!

Shaklee la satu-satunya yang guna kolagen dari sisik ikan merah ni. Sebab itu ia best dan sangat berbeza!

Nak tahu kenapa Shaklee guna kolagen ikan merah?? Bukan ikan talapia, bukan kolagen lembu, bukan kolagen ayam, bukan kolagen vavi??? Nak tau?? Sini baca.

1. Kolagen dari sisik ikan merah paling tahan lasak.
Maklumla ia hidup di lautan laut dalam dengan kedalaman 5000m. Giler tak lasak! Tekanan tinggi, bukan calang-calang ikan yang boleh hidup dalam-dalam macam tu.

2. Ikan merah boleh menahan tekanan sehingga 20 paun, bertelur dan hidup bebas dalam lautan dalam yang paling dalam.

3. Sisik ikan ni sangat elastik

4. Ia mempunyai kepaduan sel yang tinggi

5. Kolagennya mempunyai kapasiti tinggi dalam mengekalkan kelembapan

6. Jisim molekul kolagen sangat rendah iaitu 1000dalton.

7. Kerana struktur 'triple helix' asid aminonya sama dengan manusia!

Kolagen yang ada di pasaran? Kemungkinan ia guna kolagen sisik ikan talapia atau kolagen haiwan2 ruminan. FYI kolagen daripada lembu, ayam, kambing, vavi mempunyai jisim molekul yang sangat besar 400,000dalton!

(Lagipun haiwan2 begini sangat mudah tercemar, tak bersih, mungkin ada jangkitan penyakit. Sebab itu ia lebih murah.)

Lebih besar jisim molekul, lebih susah dicerna, lebih susah diserap oleh tubuh badan kita!

Kolagen tumbuhan tu pulak macam mana?? Dalam tumbuhan mana ada kolagen!! Baca link ini.



PERBEZAAN NO.2

Kolagen Shaklee bukan hanya ada kolagen, tapi juga 7 ramuan semulajadi penting yang berfungsi untuk meningkatkan keberkesanan kolagen.

1. Ekstrak kulit kerangan laut, Lactobacillus acidophilus, dan Kolagen ikan untuk meningkatkan keanjalan kulit.

2. Ekstrak biji Camellia Japonica dan Ekstrak Pfafia untuk meningkatkan kelembapan

3. Vitamin C, Vitamin B2 dan B6 sebagai sumber antioksidan dan meningkatkan pengeluaran kolagen.

4. Asid hialuronik untuk mengekalkan kelembapan, meningkatkan kolagen pada sendi. Asid hialuronik sebenarnya adalah komponen utama dalam bendalir sinovial sendi kita.

Apabila kesemua ramuan ni bergabung, maka terhasillah Collagen Powder  yang sangat terkenal dan diminati ramai itu.



PERBEZAAN NO.3

Kolagen Shaklee berkesan dengan bukti klinikal yang kukuh, oleh pakar.


MS bukan nak claim sendiri2, memandai2 jer tapi berdasarkan bukti yang tepat, jurnal saintifik. Tengok jelah Testimoni Collagen Powder ni... Tak sungguh orang tak kata kan? ;)

Oleh itu, jom ramai-ramai dapatkan Collagen Powder Shaklee. Kalau nak jadi orang yang unik, berbeza kenalah guna benda yang 'berbeza'.hihihihi...

Barulah dapat hasil yang berbeza seperti ini..


Nak baca lebih lanjut tentang Kolagen Shaklee?? KLIK SINI.

Dah puas hati sekarang kan?? Tak tertanya-tanya lagi kan?? Dah boleh order, hubungi MS:

Suhaila 013-2369434
WhatsApp: 012-9645614
fb/Su AnNajah
page/SayaMahuSihat