Enter Keyword

Set Gout Shaklee Kurangkan Serangan Gout

/ September 21, 2019
Sakit kaki macam nak tertanggal. Kaki bengkak dan rasa pedih...

Inilah sebahagian rungutan yang biasa didengari oleh mereka yang mengidap gout.

Bila gout menyerang, dia tak kira kita sedang buat apa pun. Baik sedang memandu atau sedang bersuka ria main dengan cucu.

Sekarang penyakit gout dah tak kenal umur. Usia 30-an pun dah ramai yang kena gout.

Selain menjaga pemakanan, pesakit gout perlu pantang banyak makanan terutamanya makanan yang tinggi kandungan purin. Mereka juga perlu minum banyak air kosong untuk meneutralkan paras asid urik serta membuang toksin.

Satu perkara yang boleh di amalkan oleh pesakit gout  ialah mengambil suplemen. Suplemen atau makanan tidak berfungsi sebagai ubat, namun begitu ia sangat penting untuk mengurangkan keradangan.

Set Gout Shaklee

Cara rawat gout

Set ini antara pilihan 'favorite' bagi mereka yang mengidap gout.

Apakah fungsi dan kelebihan set ini?

Vivix

Terlibat dalam pengawalan genetik iaitu dengan cara:

▶️menyingkirkan toksin dan meneutralkan radikal bebas dalam badan

▶️mengurang dan melindungi sel daripada terus rosak

▶️memberi tenaga kepada sel

▶️mencegah pembengkakan dan mengurangkan radang

Omega Guard

Minyak ikan tulen dengan Omega 3 yang terbukti dapat membantu:

▶️melancarkan perjalanan darah

▶️mengurangkan bengkak dan radang

▶️melancarkan pergerakan sendi

Alfalfa Complex

Tumbuhan alfalfa adalah raja segala tumbuhan yang sangat kaya dengan nilai nutrisi terutama garam galian.

Alfalfa membantu dengan cara:

▶️detoks darah iaitu membuang toksin dalam sel dan salur darah

▶️menurunkan dan mengawal paras asid urik dalam darah

Sekali dah terkena gout, seseorang tu dah kena berjaga-jaga kerana tersilap sikit pun gout akan menyerang semula kadang kala hingga tak boleh berjalan langsung!

Kawal gout, pantang makan, amalkan Set Gout Shaklee. Mudah-mudahan gout tak menyerang lagi.

Set Gout Shaklee berharga RM668. Anda boleh dapatkan pada harga yang lebih rendah apabila menjadi ahli berdaftar Shaklee.

Jika berminat nak dapatkan Set Gout Shaklee, boleh hubungi saya.

Puan Suhaila
Whatsapp klik: www.wasap.my/60132369434


Sakit kaki macam nak tertanggal. Kaki bengkak dan rasa pedih...

Inilah sebahagian rungutan yang biasa didengari oleh mereka yang mengidap gout.

Bila gout menyerang, dia tak kira kita sedang buat apa pun. Baik sedang memandu atau sedang bersuka ria main dengan cucu.

Sekarang penyakit gout dah tak kenal umur. Usia 30-an pun dah ramai yang kena gout.

Selain menjaga pemakanan, pesakit gout perlu pantang banyak makanan terutamanya makanan yang tinggi kandungan purin. Mereka juga perlu minum banyak air kosong untuk meneutralkan paras asid urik serta membuang toksin.

Satu perkara yang boleh di amalkan oleh pesakit gout  ialah mengambil suplemen. Suplemen atau makanan tidak berfungsi sebagai ubat, namun begitu ia sangat penting untuk mengurangkan keradangan.

Set Gout Shaklee

Cara rawat gout

Set ini antara pilihan 'favorite' bagi mereka yang mengidap gout.

Apakah fungsi dan kelebihan set ini?

Vivix

Terlibat dalam pengawalan genetik iaitu dengan cara:

▶️menyingkirkan toksin dan meneutralkan radikal bebas dalam badan

▶️mengurang dan melindungi sel daripada terus rosak

▶️memberi tenaga kepada sel

▶️mencegah pembengkakan dan mengurangkan radang

Omega Guard

Minyak ikan tulen dengan Omega 3 yang terbukti dapat membantu:

▶️melancarkan perjalanan darah

▶️mengurangkan bengkak dan radang

▶️melancarkan pergerakan sendi

Alfalfa Complex

Tumbuhan alfalfa adalah raja segala tumbuhan yang sangat kaya dengan nilai nutrisi terutama garam galian.

Alfalfa membantu dengan cara:

▶️detoks darah iaitu membuang toksin dalam sel dan salur darah

▶️menurunkan dan mengawal paras asid urik dalam darah

Sekali dah terkena gout, seseorang tu dah kena berjaga-jaga kerana tersilap sikit pun gout akan menyerang semula kadang kala hingga tak boleh berjalan langsung!

Kawal gout, pantang makan, amalkan Set Gout Shaklee. Mudah-mudahan gout tak menyerang lagi.

Set Gout Shaklee berharga RM668. Anda boleh dapatkan pada harga yang lebih rendah apabila menjadi ahli berdaftar Shaklee.

Jika berminat nak dapatkan Set Gout Shaklee, boleh hubungi saya.

Puan Suhaila
Whatsapp klik: www.wasap.my/60132369434


Continue Reading
Assalamualaikum wbt.

Dah hampir 2 minggu rasanya negara kita diselubungi jerebu. Syukurlah tempat saya ni tak seteruk tempat lain.

Dengar ceritanya ramai dah orang mula rasa tekak kering dan perit, mata gatal, hidung gatal, berair dan selsema.

Dah selsema mula la batuk. Bagi orang yang memang ada penyakit lelah, atau sesak nafas, lagi lah pulak. Kena harus berwaspada.


Hari tu dalam berita tengok dia kata peningkatan 30% orang dapatkan rawatan di klinik / hospital dalam musim jerebu ni.

So, take care guys. Stay indoor. Minum banyakkk air dan ambillah makanan yang boleh bantu boost kita punya sistem imun.

Bagi anda yang sedang mengalami batuk yang teruk atau dah lama, makesure pergi hospital untuk cek tau.

Lagipun sekarang banyak kes TB. Harap-harap bukan kitalah mangsanya.

Saya nak share beberapa amalan yang boleh dilakukan untuk bantu kurangkan batuk. Letih oii batuk ni. Saya pernah kena sampai sakit tulang rusuk dibuatnya. Dah la lama.

1. Minum sangat banyak air kosong yang suam

Air mampu mencairkan kahak. Nak best lagi tambah hirisan lemon dalam air.

2. Minum sup bawang putih

Apa-apa sup lah. Janji lebihkan bawang putih di dalamnya.

Bawang putih ni antibiotik semulajadi. Kalau mampu makan kunyah cenggitu je, teruskan.

3. Madu + perahan limau nipis

Makesure madu original tau. Madu kelulut pun boleh.

Tak mau madu dalam botol plastik dekat pasaraya. Membongak je tu gula sebenarnya. Nanti lagi batuk jadinya.

Caution! Madu tak boleh campur air panas nanti 'pecah' asid amino di dalamnya. So takde khasiat.

4. Pudina + halia

Rebus air dalam periuk kecil, masukkan hirisan halia. Letak stevia sikit kalau nak rasa manis. Kemudian campakkan beberapa helai daun pudina.

Minum seperti minum teh suam.

Kombinasi pudina dan halia bukan setakat buang angin tapi mampu mencairkan kahak dan bagi rasa 'sejuk' pada kerongkong.

5. Vivix Shaklee


Jika dah try petua di atas selama seminggu pun masih tak kurang kurang juga, apa kata cuba Vivix Shaklee.


Selain menguatkan imun, Vivix bantu lindungi sel kita daripada kerosakan.

Sementelah jerebu jerebu ni, UV indeks pun tinggi, partikel halus dalam asap jerebu juga mampu sebabkan kanser.

Alang-alang nak sihat, kita cover semua sekali. Barulah berbaloi.

Semoga siapa-siapa yang batuk, yang sakit, akan segera sihat seperti sebelumnya.

Bagi yang nak tanya atau nak dapatkan Vivix, boleh hubungi saya segera.

Suhaila
Whatsapp klik: www.wasap.my/60132369434

Entry sebelum ni saya dah berkongsi tentang cara semulajadi untuk menurun dan mengawal kolesterol.

Ada saya sebutkan beberapa makanan yang dapat membantu menurunkan kolesterol jika di amalkan dengan konsisten.

Jadi, selain pengambilan makanan yang betul, pengambilan suplemen atau makanan tambahan juga sangat banyak manfaatnya.

Ia memberi kesan lebih cepat dan menyeluruh.

Cara turunkan kolesterol

Set Kolesterol Shaklee Dan Kelebihannya

ESP

●Serbuk protein kacang soya non-GMO yang berkualiti tinggi

●Membekalkan 9 asid amino penting kepada manusia

●Membantu merendahkan paras kolesterol

●Membantu mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung

●Indeks glisemik (GI) rendah menjadikannya sesuai untuk sesiapa saja termasuk pesakit kencing manis

Omega Guard

■Minyak ikan tulen dengan 7 spektrum asid lemak Omega 3

■Melancarkan peredaran darah

■Menghalang pembentukan plak dalam salur darah

■Mencegah penyakit berkaitan salur darah dan strok

■Mengekalkan tekanan darah sihat dan mengawal lemak trigliserida

Lecithin

>> Diekstrak daripada kacang soya organik

>> Melindungi hati dengan menghalang endapan lemak dihati

>> Bertindak sebagai 'natural emulsifier' iaitu pengurai lemak semulajadi

>> Merendahkan kolesterol dan mengawal tekanan darah

>> Mencuci salur darah

Phytocol ST

● Sumber sterol dan stanol daripada tumbuhan

●Struktur kimianya sama dengan kolesterol oleh itu ia mampu bersaing untuk penyerapan sekaligus membantu mengawal paras kolesterol jahat

● Menghalang kolesterol daripada makanan melekat dalam salur darah

Cara turunkan kolesterol

Keseluruhan set ini berharga RM550. Anda boleh dapatkannya pada harga lebih rendah dengan mendaftar jadi ahli.

Sekiranya berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang set ini, hubungi saya.

Amalkan set ini dengan konsisten pasti akan ada perubahan pada tahap kolesterol dan kesihatan secara keseluruhannya. 😊

Puan Suhaila
Whatsapp klik : www.wasap.my/60132369434
ID: 868994


"Tingginya bacaan kolesterol awak. Bahaya ni!"

Benarkah kolesterol tinggi ini bahaya? 

Sebelum kita pergi jauh, ada baiknya kita kenal dulu apa itu kolesterol.

Kolesterol adalah bahan berminyak atau berlemak yang terdapat dalam darah kita.

Kolesterol ni dihasilkan oleh organ hati. Ia bukan saja-saja ada dalam badan ni, tetapi kolesterol ada fungsinya tersendiri.

Banyak peranan kolesterol dan antaranya ialah untuk menghasilkan hormon, juga penting untuk penghadaman.

Kolesterol wujud dalam manusia dan haiwan. Tumbuhan tidak ada kolesterol ye.


Dalam sumber haiwan, kebanyakan kolesterol datang dari daging yang berlemak, kuning telur, susu haiwan dan produknya seperti keju.

Gejala / Simptom Tinggi Kolesterol

Berita buruknya, kolesterol yang tinggi dalam badan tidak menghasilkan sebarang tanda.

Tidak ada simptom!

Seseorang boleh tahu tahap kolesterol hanya dengan melakukan pemeriksaan darah.

Kita digalakkan buat pemeriksaan darah sekurang-kurangnya 1 tahun hingga 3 tahun sekali.

Penting untuk kita tahu level kolesterol kita di tahap mana kerana paras kolesterol yang berlebihan (LDL tinggi, HDL rendah) adalah petanda komplikasi masalah kesihatan yang lebih serius.

Orang kurus boleh tinggi kolesterol? Kanak-kanak? 

Kolesterol tak kenal umur, tak kenal jantina dan tak kenal sama ada orang tu kurus macam bihun atau gemuk macam makaroni.

Lagi pun, kolesterol dalam badan ni boleh berkumpul dalam salur darah sejak dari kita kanak-kanak lagi.

Timbunan kolesterol (serta bahan lain) dalam salur darah inilah yang dinamakan --》plak.

Bahaya plak (plaque) dalam salur darah

Penyakit kardiovaskular berlaku apabila plak yang terbentuk menghalang arteri koronari menghantar darah ke jantung.

Complete blockage pada arteri koronari boleh mengganggu aliran darah ke jantung dan menyebabkan serangan jantung 'heart attack'.

Darah beku boleh terbentuk pada plak dan menyempitkan arteri.

Ubat untuk turunkan kolesterol

Biasanya apabila seseorang tu disahkan mempunya tahap kolesterol yang sangat tinggi, mereka akan dibekalkan dengan ubat seperti statin.

Ubat statin (HMG-CoA reductase inhibitors) sering digunakan untuk menurunkan level kolesterol.

Statin bertindak dengan cara menyekat tindakbalas enzim semasa proses sintesis kolesterol, dengan itu paras kolesterol akan diturunkan.

Keburukan ubat statin, ia akan turut menurunkan koenzim Q10 (Coq 10) yang sangat penting untuk tenaga sel.

Bagaimana cara nak turunkan kolesterol tanpa ubat? 

❗Ubat perlu di ambil mengikut nasihat doktor

Selain penggunaan ubat, adalah lebih baik jika kita turut mengamalkan cara yang lebih selamat dan semulajadi.

Pendekatan ini di panggil pendekatan holistik (pencegahan secara menyeluruh)

Jadi, apa yang perlu dilakukan?

1. Mengamalkan gaya hidup yang sihat, tinggalkan gaya hidup tak sihat yang sudah menjadi kebiasaan itu.

🚭 Berhenti merokok
✔ Rajin bersenam
✔ Minum banyak air kosong
🚫 Tinggalkan minuman berperisa

2. Ambil makanan yang kaya serat larut

Sumber makanan yang kaya serat mampu memerangkap kolesterol berlebihan dan membersihkan salur darah.

Antara contoh makanan kaya serat larut ialah:

● Oat bran
● Sayur-sayuran dan buah-buahan
● Sterol dan stanol tumbuhan
● Soya
● Kekacang
● Asid lemak Omega 3

3. Elakkan mengambil makanan yang tinggi lemak tepu dan lemak trans seperti:

○ daging berlemak
○ kuning telur
○ produk tenusu
○ biskut dan kek
○ muffin dan snek
○ segala jenis makanan segera (fast food dan instant food) yang ternyata tinggi kandungan lemak dan gula

Kolesterol ni sama macam api. Sikit-sikit jadi kawan, banyak-banyak jadi lawan.

Sama-samalah kita menjaga kesihatan dengan pastikan paras kolesterol sentiasa dalam level selamat. 😊

Puan Suhaila
Pengedar & Konsultan Nutrisi Shaklee
ID: 868994


Tekanan darah yang sihat sepanjang masa memang impian semua orang.

Namun begitu, kadang-kala ia bukan seperti yang kita harapkan.

Apabila cek tekanan darah, rupanya ia kerap tinggi. Patutlah selalu ada rasa pening kepala, sakit dada...

Hmmm.. awas juga. Tekanan darah tinggi selalunya tidak menunjukkan sebarang gejala. Sebab tu kita di galakkan selalu periksa tekanan darah.

Bagi anda yang memang dah ada penyakit darah tinggi. Pastikan ikut nasihat doktor.

Makanlah ubat seperti yang disarankan. Pesakit darah tinggi sangat di galakkan untuk menjaga pemakanan, amalkan gaya hidup aktif, hindari stress dan tekanan.

Anda boleh baca entry sebelum ni mengenai bahaya dan komplikasi jika tekanan darah tinggi tidak di kawal.

Selain rawatan hospital, anda juga boleh mengamalkan pemakanan tambahan atau suplemen.

Suplemen tidak bertujuan menggantikan fungsi ubat, ia membantu menambah baik tahap kesihatan dengan membekalkan zat-zat nutrien mengikut keperluan.

Set Darah Tinggi Shaklee

Shaklee kuantan

Set Darah Tinggi Shaklee adalah antara suplemen yang sentiasa tinggi permintaannya kerana ia di jamin selamat, semulajadi dan berkesan.

Fungsi setiap botol dalam set ini adalah berbeza-beza.

Vivix Shaklee

Produk berpaten ini secara klinikalnya dapat memperbaiki kerosakan sel, memberi tenaga, meningkatkan daya tahan sel serta menyingkirkan toksin pada sel salur darah.

Omega Guard

Minyak ikan tulen dengan 7 asid lemak antaranya DHA, EPA berfungsi melancarkan peredaran darah serta mencegah berlakunya darah beku dalam saluran darah yang lazim berlaku kepada pesakit darah tinggi.

Lecithin

Lemak soya ini pula berfungsi sebagai pengemulsi (pengurai) lemak dan kolesterol. Ia menggalakkan peredaran darah serta mempercepatkan pembakaran lemak untuk pelangsingan.

Alfalfa Complex

Tumbuhan alfalfa sangat kaya dengan nutrien seperti vitamin dan mineral serta serat. Ia bertindak sebagai agen detoks yang berkesan untuk mencuci toksin dalam badan.
Ia juga mampu menyerap lemak serta kolesterol yang terurai lalu menyingkirkannya keluar melalui najis.

Garlic Complex

Sumber bawang putih yang organik dan premium. Bawang putih terkenal dapat membantu mengawal tekanan darah, menyingkirkan logam toksik, menjaga kesihatan hati.

Garlic juga dapat membantu menurunkan kolesterol jahat LDL, serta meningkatkan kolesterol baik HDL untuk melindungi jantung.

Amalan memakan bawang putih dan suplemen ini dapat membantu mencegah strok serta penyakit koronari.

Menjaga kesihatan salur darah tidak semestinya kena tunggu sakit. Ia harus diamalkan semasa kita masih sihat dan belum mendapat apa-apa penyakit lagi.

Mencegah lebih baik daripada mengubati.

Set Darah Tinggi Premium ini berharga RM 779.

Anda boleh mendapatkannya pada harga lebih rendah dengan menjadi ahli Shaklee.

Sekiranya berminat dengan set ini, boleh hubungi saya:

Puan Suhaila
Pengedar & Konsultan Nutrisi Shaklee
Whatsapp, klik 👇: 
www.wasap.my/60132369434

Set Darah Tinggi Shaklee

by on Ogos 23, 2019
Tekanan darah yang sihat sepanjang masa memang impian semua orang. Namun begitu, kadang-kala ia bukan seperti yang kita harapkan. Apabil...
Assalamualaikum wbt.

Baru-baru ni (19/8/19) kami dikejutkan dengan berita pemergian seorang rakan sekelas kami masa sekolah menengah dulu.

Arwah dikatakan tiba-tiba pengsan dirumah dan terus dikejarkan ke hospital.

Doktor mendapati ada darah beku di kepala dan pembedahan dibuat.

Masa ni rakan kami masih tak sedarkan diri. Doktor bagi ubat tidur untuk dia berehat.

Setelah pembedahan membuang darah beku, masih ada bahagian yang bengkak dalam kepala. Pembedahan berjalan lancar namun begitu keadaan beliau masih tak stabil.

Update dari rakan kami yang juga kakak iparnya, doktor sendiri tak dapat nak buat apa-apa dah kerana arwah masa tu tiada sebarang respons.

Mungkin masanya sudah tiba.

Akhirnya beliau pergi juga meninggalkan isteri, anak dan keluarga tercinta.

Masa mula-mula baca update kakak ipar dia tu, hati terus teringat dekat arwah abang2 saya.

Sedih betul rasanya. Memikirkan pula dia tu sebaya dengan saya dan suami.

Dalam ramai-ramai rakan sekolah kami, dia yang pertama di jempit Ilahi. 😢

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas arwah Mohd Sani.


Innalillahi wainna ilaihi rojiun. Al-Fatihah.

Darah Tinggi Penyebab Kematian

by on Ogos 21, 2019
Assalamualaikum wbt. Baru-baru ni (19/8/19) kami dikejutkan dengan berita pemergian seorang rakan sekelas kami masa sekolah menengah dulu....
Perkongsian Dr Ahmad Luqman Bukhari (yang saya ambil dari wall Dr. Zubaidi untuk panduan dan rujukan saya).

"Eh, mak cik tak sangkalah waktu tu. Tiba-tiba je lepas dia balik surau, pakcik mengadu lenguh-lenguh badan sebelah kiri.

Dalam pukul 12 malam tu, dia tumbang. Terkencing, tak boleh nak kawal.

Pukul 1 lebih barulah makcik teringat nak panggil ambulans.

Dibawalah pakcik ke Hospital Mersing, lepas tu terus ke JB. Doktor bagitahu, ada darah beku dalam kepala. Tekanan darah pun tinggi betul, sampai 200!

Masa tu, keadaan pakcik macam sedar tak sedar aje..."

Panjang dia bercerita.

Dah 2 tahun, wanita tu jaga suaminya yang diserang angin ahmar.

Daripada asalnya langsung tak boleh bercakap dan menelan makanan, Alhamdulillah kini dah mula boleh bersuara sepatah-patah.

Makan pun dah boleh berkunyah sendiri.

"Sebelum kena stroke tu, pakcik memang ada tekanan darah tinggi ke?" Aku sekadar bertanya.

"Ada doktor. Tapi itulah, pakcik ni degil. Ubat darah tinggi tak nak makan. Dia kata dulu badan dia sihat aje. Tak rasa sakit apa-apa pun." Balas wanita tu.

****

Inilah sebahagian daripada kisah-kisah yang biasa saya jumpa. Samada waktu ziarah semasa aktiviti home visit atau semasa tugasan di hospital.

Cerita yang hampir serupa, hanya orang yang mengalaminya berbeza.

Tahu ada darah tinggi, tapi tak nak ubah lifestyle. Ubat dah dibekalkan untuk kawal tekanan darah, tapi enggan makan sebab masih terasa sihat.

Akibatnya, bila penyakit tu tiba-tiba 'meletup', beban dan kesan penyakit tu bukan setakat menyusahkan pesakit, bahkan memberatkan orang sekeliling.

****

Kawan-kawan, sekiranya kalian adalah seorang anak yang mempunyai ibu atau ayah yang disahkan memiliki masalah tekanan darah tinggi, ambil tahu keadaan mereka.

Banyaknya komplikasi berbahaya boleh berlaku pada ibu ayah kalian jika tekanan darah tidak dikawal secara serius:

1. Kerosakan pada salur darah menjadikan salur darah mereka semakin keras dan tebal (arteriosclerosis) serta semakin sempit  (atherosclerosis).

Ianya menyebabkan bekalan oksigen dan nutrien pada organ penting dalam badan seperti jantung, otak dan buah pinggang berkurangan.

2. Tekanan darah tinggi berterusan dan tak terkawal menyebabkan dinding salur darah lemah dan menipis (aneurysm).

Salur darah yang lemah akan mudah pecah, seterusnya mengakibatkan pesakit meninggal dunia kerana kehilangan darah.

3. Mudah diserang penyakit jantung disebabkan tekanan darah tinggi mengurangkan bekalan darah pada jantung. Kelewatan menerima rawatan boleh membawa pada kematian.

4. Jantung membengkak  dan dinding jantung menjadi lemah. Akhirnya berdepan dengan kegagalan jantung (heart failure)

5. Bekalan darah ke otak yang berkurangan mendedahkan pesakit kepada serangan angin ahmar (stroke).

6. Kerosakan pada salur-salur darah buah pinggang menyebabkan air dan toksin berkumpul dalam badan. Jika ianya berterusan, ibu ayah kalian mungkin memerlukan rawatan dialysis atu renal transplant.

7. Pendarahan dalam mata mungkin berlaku, seterusnya penglihatan mula kabur dan jadi buta. Keadaan memang akan jadi lebih teruk sekiranya turut sama memiliki penyakit kencing manis.

8. Tekanan darah tinggi mengakibatkan jumlah kalsium dalam badan berkurangan, lantas menyebabkan tulang jadi makin rapuh (osteoporosis).
.

Justeru, ingatkanlah selalu insan yang kalian sayangi supaya mereka berjaga-jaga. Semua itu sebenarnya boleh dielak daripada berlaku, dengan syarat tekanan darah sentiasa dikawal dengan baik.

Semoga bermanfaat.

#notaDrALB
Assalamualaikum wbt.

Salam 18 Zulhijjah.

Hari ni nak share sikit pengalaman akak yang pernah mengalami bengkak gusi.

Elok tiga hari sebelum Raya Haji baru-baru ni, akak di serang sakit gigi (atau lebih tepat sakit gusi).

Gusi mula membengkak tapi tidaklah begitu sakit sangat. Akak makan Ostematrix Shaklee untuk kurangkan sakit tu.

Jadinya akak masih mampu raya dengan gembira siap boleh ikut family belah suami jalan-jalan naik bot di Taman Negara, Kuala Tahan. Next entry akak akan story lanjut pasal ni ye.

Elok je habis percutian di kampung, dah sampai Kuantan, gusi mula membengkak dengan ketara.

Masa ni terlanggar pipi dengan anak pun rasa nak menjerit je. Dia punya sakit...fuhh!

So hari Jumaat akak ajak suami teman pergi klinik gigi.

Nampak tak pipi bengkak sebelah tu. Masa ni perut pun menggelodak nak ke tandas. Sempat pulak aku selfie. 

Bila doktor cek, dia kata ada jangkitan dan siap ada nanah sekali.

Patut la akak selalu ada rasa masin2 je 😂. Doktor kata kena cabut tapi tak boleh cabut lagi. Kena bagi bengkak tu surut dan nanah tu hilang dulu.

Maka doktor prescribe ubat untuk akak.

Ubat tahan sakit
Antibiotik
Ubat kumur

Dulu masa kecik2, bau klinik gigi tu buat seram kan. Rupanya bau antiseptik (ubat kumur tu). Dia punya rasa...yewww! Nak termuntah akak. Tapi nak buang kuman hadap je lerr...

Hari ni masuk hari ke 4 sejak Jumaat hari tu. Bengkak dah semakin surut.

Tetiba berdebar nak kena cabut gigi 😅.

So korang, kalau ada sakit gigi diikuti bengkak silalah segera jumpa dentist. Tak de apa yang perlu di takutkan pun.

Oh, mungkin korang nak tahu macam mana gusi akak boleh bengkak?

Actually, gigi geraham tu memang dah lama pecah pun. Jadi semakin hari semakin memecah (my bad, tak pergi klinik awal2 utk tampal), lama-lama dia mencucuk gusi.

Kemungkinan gusi pun jadi luka. Bila kita makan, u know dengan bakteria dalam mulut segala tu dia start jadi infection lalu bengkak dan bernanah.

Jadi...mendapatlah kan. Haha

Siapa yang ada gigi pecah2 tu pergilah klinik tampal. Klinik gigi dah canggih sekarang. Sekejap je boleh cantikkan gigi.

😁😁

Punca Gusi Bengkak Dan Sakit

by on Ogos 19, 2019
Assalamualaikum wbt. Salam 18 Zulhijjah. Hari ni nak share sikit pengalaman akak yang pernah mengalami bengkak gusi. Elok tiga hari se...
Assalamualaikum wbt.

Sempena Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia yang berlangsung antara 1 Ogos hingga 7 Ogos ni, akak sebagai mak penyusu nak share la sikit petua untuk ibu-ibu baru sekalian.

My cikebum. Lagi dua hari cukup 2 tahun 4 bulan menyusu dengan mama ❤

Ibu lama tak yah la naa...Mesti dah pro kan.

Muqodimah la sikit. Alhamdulillah akak berjaya jua menyusukan 4 orang anak dengan susu ibu cukup sampai 2 tahun. Malah yang bongsu ni terlebih2 pulak.

Kira akak ni boleh dapat PhD dalam bidang penyusuan la kan?

Nak berjaya susukan anak dengam susu ibu ni bukannya susah. Dan tak la senang sangat juga. Paling penting mental kena kuat dan tahu dengan jelas sebab apa nak susukan anak dengan susu ibu.

Bila dah jelas tujuan barulah segala halangan dan cubaan dapat diatasi dengan mudah seterusnya membuahkan kejayaan.

Fuh ada macam pakar motibasi tak akak?

Ok ini 7 perkara yang WAJIB di praktikkan kalau nak dapat PhD macam akak.

1. Tidak skip waktu makan. Walau terlewat macam mana pun mesti kena makan juga. Macam akak kena makan nasi. Biar anak menangis kejap janji perutku terisi. Ye lah kejap lagi nak isi perut baby pulak.

2. Tidak stress kerana stress menyebabkan pengeluaran susu boleh terganggu sebab hormon stress akan kacau hormon susu.

Namun begitu untuk seorang manusia, tidak stress adalah mustahil la pula. Jadi kawal stress anda.

3. Minum air kosong yang banyak. Ibu menyusu memang selalu haus terutama yang baru2 bersalin tu kan. Baby menyedut je automatik kita rasa haus.

Sediakan sebotol besar air dekat dengan kita biar senang nak minum bila2 masa.

4. Bf on demand. Bukan astro je ada on demand. Baby pun nak nyusu on demand. Dia lapo je bagi. Dia nangis je bagi. Memang ada masa kita geram juga la asyik nak 'mengempeng' je kata orang jawa. Nak buat kerja apa pun tak boleh kan.

Ada fasa-fasa perkembangan dia. Layan je kehendak baby tu dan kawallah stress anda 😬.

5. Makan makanan berkhasiat. Kita sendiri tahu makanan berkhasiat ni yang badan kita guna untuk produce susu.

Kalau makan maggie, jajan je mana maunye. Baby pun tak dapat zat untuk membesar. Silap-silap dapat penyakit pulak. Hishh.

6. Suplemen. Depend kepada keperluan anda. Macam akak sangat memerlukan suplemen untuk bantu kejayaan akak. Pilihan akak of coz la shaklee. Selamat berkesan semulajadi. Gitu.

Akak makan semua dalam set breastfeeding shaklee tu. Termasuk B Complex untuk kawal stress. Kalau nak tau pape, roger eh 😘.

7. Last sekali support dari orang sekeliling especially suami. Biar la makcik bawang cakap bagi susu badan ni macam orang kampung janji suami kita support kita habis-habisan.

Eh makcik tu tak tau ke susu ibu ni sunnah? Banyak sangat kebaikan susu ibu ni. Nanti kalau akak senaraikan terkedu pulak makcik tu.

So ibu-ibu kuatkan semangat ok. Akak sendiri ada masa-masanya terasa nak give up juga. Tapi day by day tak sedor aje dah 2 tahun.

Kalian pun pasti boleh! InsyaAllah.

Kaksu,
013-2369434


Assalamualaikum wbt.

Nak bersawang dah blog lama tak menulis. Mana nak kejar kan. Facebook lagi, IG lagi, Youtbe lagi...ececeh..macam la kau artis khenn 😋.

Hari ni akak nak share story mengenai anak akak, Ammar.

Hujung minggu lepas kami balik kampung. Pahang cuti lama sempena pertabalan Agong sekali dengan birthday Tuanku 31 Ogos tu.
Dapat lima hari cuti. Dah macam balik raya pulak.

Dah la musim buah. Sakan la kami makan durian dengan rambutan.

Entah macam mana, lepas balik dari pekan sari Jerantut hari Ahad tu, Ammar cirit birit dan muntah-muntah.

Biasa kalau keracunan makanan, sehari dua je dah ok.

Tapi budak Ammar ni dah 4 hari tak baik-baik. Asal makan muntah. Asal makan je muntah. Cirit birit hari pertama tu je.

Makanya hari ke 4 tu kitorang dah balik Kuantan dan terus bawak dia pergi klinik.


Doc ambik darah. Tengok-tengok dia punya sel darah putih tinggi.

Doktor cakap kalau muntah biasanya serangan virus je. Tapi ini bakteria. Doktor kena la bagi antibiotik dan beberapa jenis ubat lagi. Dapat juga MC dua hari.


Doktor cakap kalau muntah lagi lepas ni, kena admit hospital la...kena masukkan antibiotik ikut drip.

So hari ni dah hari ke 6. Semalam macam ok sikit. Hari ni ada muntah juga sikit2 lagi.

Tengok kalau esok masih muntah memang kena ke hospital juga la jawabnya.

Tuan puan kalau ada anak yang muntah2 dengan kerap dan berhari-berhari segeralah bawak ke klinik atau hospital.

Doktor nasihatkan juga supaya:

🍇 Minum banyakkkkkk air kosong
🍇 Makan makanan berkhasiat
🍇 Makan buah, bubur

Dalam kes Ammar ni akak bg juga dia suplemen Vivix, vitamin C. Benda dah ada kan. Makan je lah.

Mudah-mudahan dapat bantu badan dia lawan kuman bakteria.

Ok la itu je nak story. Jumpa lagi 🤗




Bila Anak Muntah-Muntah

by on Ogos 02, 2019
Assalamualaikum wbt. Nak bersawang dah blog lama tak menulis. Mana nak kejar kan. Facebook lagi, IG lagi, Youtbe lagi...ececeh..macam la k...
Assalamualaikum wbt.

Akak nak share satu cerita. Sebenarnya akak baru beberapa hari sembuh daripada kena gegata.

Gegata nama melayu atau istilah mediknya urtikaria. Selain gegata ada juga yang menggelarnya sopak garam atau lapar garam.

Sejujurnya inilah pengalaman pertama akak kena gegata teruk macam ni.

Dulu-dulu masa kecik kalau kena pun sebab terkena ulat bulu. Terus naik gatal macam dalam gambar ni. Tapi takde la lama.


Gegata yang akak kena baru ni sampai 4 hari 4 malam kau! 😭😭 Memang tak boleh tido sebab dia punya merenyam Tuhan je yang tau. Macam nak garu pakai garfu.

Tak pasti berpunca daripada apa. Mungkin virus yang sama yang buat akak selsema. Akak baca dalam web KKM, selsema pun boleh buat gegata.

Nak kata salah makan takde pulak makan yang pelik2 sangat. Seafood pun macam biasa je.

Paling banyak kena gatal tu dekat kawasan lengan, dan dari peha ke kaki. Muka dan badan ada sikit-sikit.

Mulanya risau juga takut tak hilang berbulan2 jenuh akak. Akak baca kalau kurang dari 6 minggu di panggil gegata akut. Kalau lebih dari 6 minggu gegata kronik.

Alangkan 4 hari dah tak tahan lagi nak sampai 6 minggu. Tapi memang ada pun orang yang kena gegata ni sampai berbulan-bulan. Kesian kan.

Yang buat akak lagi pening tu, hero akak sorang pun kena juga tapi dia dua malam je. Dia memang ada elergik dan pernah jadi sebab masa tu dia terkena debunga dari rumput yang baru di potong masa dia umur dalam 3 tahun dulu. Rasanya ada akak cerita dalam blog ni.

Jadi apa yang kami buat untuk ringankan kegatalan tersebut?

1. Lumur dengan krim Herbal Blend. Alhamdulillah krim sejuk ni memang bantu kontrol kegatalan sangat.

2. Makan vitamin C. Kebetulan masa tu vitamin C dewasa akak punya dah habis. Akak pun bedal vitamin C chewable budak2 ni. Tapi tak puas la sbb sebiji cuma 100mg vit c aje.

3. Makan Omega Guard Shaklee. Omega ni fish oil, memang bersifat anti-radang. Kitorang makan jelah benda dah ada.

4. Minum air zam-zam.

5. Banyakkan minum air kosong

Gegata atau urtikaria ni berpunca dari banyak benda samaada dalaman atau faktor luaran.

Doktor pula kata, alahan semua ni berpunca daripada masalah 'angin' atau senang kata perut/usus beemasalah.

Setiap orang pula, trigger factor dia tak sama. So kalau betul2 nak tahu kena jumpa pakar kulit dan buat ujian.

Syukurlah gegata akak dah baik. Terbayang juga kalau jadi berterusan ni camanelah nak hidup dengan tenang.

Korang yang ada kena gegata dah lama sangat tu akak harap cepat sembuh dan jumpa penawar yang sesuai dan serasi.

Jika nak try Shaklee, boleh je contact akak. Akak akan cadangkan suplemen yang sesuai.

InsyaAllah. Semoga terus sihat!

Puan Subaila .
013-2369434

Pengalaman Kena Gegata

by on Julai 01, 2019
Assalamualaikum wbt. Akak nak share satu cerita. Sebenarnya akak baru beberapa hari sembuh daripada kena gegata. Gegata nama melayu atau...