Search Here!

TESTIMONI: Batuk Sembuh Dengan Vivix

/ Januari 16, 2019

[ ESCAPE FROM THE DEATH ]

Kalau tengok Vivix ni, memang satu peristiwa saya tak boleh lupa.

"AWAK NI SUSPEK TB"

Masa tu baru 26 tahun. Masa tu baru 2 bulan kahwin. Masa tu jugak rasa macam, sampai sini saja ke nyawa aku?

Tak tergambar sangat, lemah sangat langkah saya masa tu. Macam mana saya stuck tak tahu nak buat apa.

Berapa malam saya tak tidur lena. Satu, sebab batuk yang berterusan. Dua, sebab takut mati.

Saya ambil keputusan, kongsi cerita dengan geng-geng Shaklee saya. Saya ingat lagi, Neni Siti Ayu Zuati Jafri terus suggest Vivix.

Masa tu tak fikir apa, terus order. Botol Vivix sampai dekat rumah masa saya tengah sibuk majlis resepsi sebelah suami, abang Gdex call bagitau parcel dah sampai.

Dua kesan saya dapat lepas minum Vivix,

1. Kahak terus keluar dengan banyak dan kerap.
2. Tidur lebih lena.

Terus tak jumpa doktor ambil result 😂 (saya pergi jalani semua test yang doktor arahkan tau).

Alhamdulillah, ikhtiar supplements premium untuk kebaikan diri sendiri. Tapi tapi tapi, sila jangan skip ubat doktor semata-mata nak makan Vivix tau! Dua-dua kena makan sebab ubat doktor merawat, supplements topup apa yang kurang.

Bila kita dah sakit, kita tak peduli dah supplements tu mahal ke apa ke. Apa yang kita peduli, nak cepat sihat walau dengan berapa kos sekali pun.

Kan?

Sebab itu, saya sentiasa ambil vitamin dari masa sihat lagi, sebagai langkah mencegah sakit.

Mencegah itu lebih baik dari mengubati, kan?

Asyrafiah Sabri
Pernah disuspek TB

Order Vivix : www.wasap.my/60129645614


[ ESCAPE FROM THE DEATH ]

Kalau tengok Vivix ni, memang satu peristiwa saya tak boleh lupa.

"AWAK NI SUSPEK TB"

Masa tu baru 26 tahun. Masa tu baru 2 bulan kahwin. Masa tu jugak rasa macam, sampai sini saja ke nyawa aku?

Tak tergambar sangat, lemah sangat langkah saya masa tu. Macam mana saya stuck tak tahu nak buat apa.

Berapa malam saya tak tidur lena. Satu, sebab batuk yang berterusan. Dua, sebab takut mati.

Saya ambil keputusan, kongsi cerita dengan geng-geng Shaklee saya. Saya ingat lagi, Neni Siti Ayu Zuati Jafri terus suggest Vivix.

Masa tu tak fikir apa, terus order. Botol Vivix sampai dekat rumah masa saya tengah sibuk majlis resepsi sebelah suami, abang Gdex call bagitau parcel dah sampai.

Dua kesan saya dapat lepas minum Vivix,

1. Kahak terus keluar dengan banyak dan kerap.
2. Tidur lebih lena.

Terus tak jumpa doktor ambil result 😂 (saya pergi jalani semua test yang doktor arahkan tau).

Alhamdulillah, ikhtiar supplements premium untuk kebaikan diri sendiri. Tapi tapi tapi, sila jangan skip ubat doktor semata-mata nak makan Vivix tau! Dua-dua kena makan sebab ubat doktor merawat, supplements topup apa yang kurang.

Bila kita dah sakit, kita tak peduli dah supplements tu mahal ke apa ke. Apa yang kita peduli, nak cepat sihat walau dengan berapa kos sekali pun.

Kan?

Sebab itu, saya sentiasa ambil vitamin dari masa sihat lagi, sebagai langkah mencegah sakit.

Mencegah itu lebih baik dari mengubati, kan?

Asyrafiah Sabri
Pernah disuspek TB

Order Vivix : www.wasap.my/60129645614

Continue Reading

makanan mengecutkan cyst
Kredit foto: facebook.com/hamidarshat45
Siapa yang tak cuak kalau tengah sihat-sihat tiba-tiba doktor sahkan kita ada ketumbuhan seperti cyst dan fibroid. 

Bagi wanita benda macam ni sangatlah menakutkan sebab ia boleh menjejaskan kesuburan wanita dan ada yang gagal hamil kerananya. Nauzubillah.

Syukurlah dengan kepakaran dan teknologi perubatan hari ini, banyak ketumbuhan seperti cyst dan fibroid dapat dibuang dan pesakit berjaya hamil.

Tugas kita sebagai wanita sudah tentunya kena menjaga kesihatan sistem reproduktif kita. Jika ada mengesan sesuatu yang tak kena, jangan berlengah, segera jumpa doktor.


Biasanya cyst atau fibroid boleh dikesan pada peringkat awal lagi. Jadi sebelum ia membesar, ada baiknya kita berusaha untuk hilangkan atau sekurang-kurangnya mengecutkan ketumbuhan tersebut.

Di sini saya senaraikan makanan yang bagus dan amat membantu untuk mengecutkan cyst dan fibroid seperti saranan doktor pakar.

Makanan -makanan ini juga berfungsi untuk mengawal dan mengimbangi hormon estrogen-progesteron dalam badan kita.

1. Buah delima
2. Brokoli
3. Kobis dan bunga kobis
4. Sawi dan bayam
5. Minyak zaitun (extra virgin olive oil)
6. Cendawan butang
7. Cendawan shitake
8. Biji anggur (grape seed)
9. Chia seed
10. Organic oats
11. Buahan sitrus (lemon, limau nipis, limau bali)
makanan mengecutkan cyst
buahan sitrus yang bagus di amalkan kerana mengandungi tinggi antioksidan

12. Vitamin C
13. Bawang merah dan putih
14. Kunyit
15. Algae (spirulina / chlorella)
16. Minyak kelapa dara
17. Daun kucai
18. Berry (blackberry, blackcurrant, mulberi)
19. Minyak ikan
20. Lobak merah
21. Keledek 
22. Kekacang
23. Teh hijau tanpa gula
24. Avocado
25. Kurma
26. Makanan fermented seperti tempe, budu, kimchi, yogurt

Sekarang anda sedikit lega kan.

Banyak juga makanan seharian kita yang mampu membantu mengecutkan cyst dan fibroid.

Tapi...

Jika salah cara memasak dan pengambilannya pun tak guna juga.

Cara terbaik penyediaan makanan ialah:

1. Rebus atau steam (kukus)

2. Bakar

3. Makan mentah dan segar

Makanan bergoreng pula perlulah dielakkan!


Apabila cara memasak sudah betul, kena kurangkan pula kemasukan bahan-bahan toksin dalam badan kita. Elakkan juga makanan ini kerana ia mampu mengaktifkan cyst dan menghuru-harakan hormon estrogen kita.

1. Makanan terproses

2. Makanan di awet

3. Makanan dalam tin 

4. Makanan segera

5. Junk food (jajan, makanan ringan)

6. Fast food dan instant food

7. Minuman soda (bergas, berkarbonat)

8. Ayam

9. Daging

10. Semua jenis gula termasuk gula tersembunyi

11. Lemak haiwan

12. Coklat

13. Produk soya GMO

Paling utama ialah, sentiasa amalkan cara hidup sihat, jaga pemakanan, dapatkan berat badan ideal, dan amalkan suplemen dengan betul.

InsyaAllah, bukan saja badan akan sihat tetapi kesuburan juga turut meningkat.

makanan mengecutkan cyst

* Ini bukanlah nasihat perubatan, cuma perkongsian untuk cara hidup yang lebih sihat. Sila jumpa dan berbincang dengan doktor masing-masing ya. =)

Sekiranya berminat untuk berikhtiar sihat dengan suplemen Shaklee, boleh hubungi saya:

-Puan Suhaila-

Pengedar & Konsultasi Nutrisi Shaklee

Whatsapp (klik)>> www.wasap.my/60129645614

ID: 868994

Nadia berusia awal 30-an. Sejak beberapa bulan yang lalu, Nadia perasan haidnya mula tidak teratur. Ada masa cepat, ada masa lambat. Kadangkala haidnya sedikit sangat tak seperti selalunya.

Bulan lepas, darah haid keluar terlalu sedikit. Nadia mula risau.

Segera dia berjumpa doktor untuk buat pemeriksaan. Doktor pula kata itu hanya masalah hormon tak seimbang.

Nadia tak puas hati. Dia ke hospital pula. Apabila doktor buat ultrasound scan, doktor menemui beberapa ketulan cyst yang saiznya agak besar.

Tahulah sekarang apakah punca haid Nadia sebegitu rupa.

vivix untuk cyst

PCOS (polycystic ovary sindrom) atau kita selalu sebut cyst adalah masalah sistem endokrin yang sangat kerap terjadi kepada wanita terutama pada usia reproduktif.

Antara gejala pengidap PCOS sering alami ialah:

  • ovarian cyst
  • period tak teratur
  • jerawat
  • rambut gugur dan menipis
  • berat badan naik
Tiada sebab jelas bagaimana PCOS boleh berlaku tapi saintis percaya ia ada kaitan dengan rintangan insulin dan regulasi hormon.

Nak rawat PCOS perlukan banyak usaha sama ada daripada diri sendiri dan rawatan hospital. Jumpa doktor dan berbincanglah dengan mereka rawatan bagaimana yang boleh mereka beri.

Bagaimana Rawat PCOS Secara Semulajadi?

Ubah pemakanan

Banyak perkara yang perlu diubah dalam diet harian kita. 

1. Berhenti makan makanan terproses, makanan sejuk beku, berpengawet, yang boleh menyumbang kepada berlakunya inflamasi pada sel dan menyebabkan rintangan insulin.

2. Jauhi makanan yang ada gula atau perasa tambahan, hormon dan aditif. 

Sebaliknya banyakkan makan makanan sebenar seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh yang tidak diproses, kekacang atau legum. 

Pilih makanan yang organik, bebas pengawet dan perasa tambahan supaya sistem endokrin boleh berjalan dengan lancar untuk mengawal gula darah.

3. Seimbangkan karbohidrat dan protein

Karbohidrat dan protein kedua-duanya memberi impak kepada tenaga dan paras hormon kita. Pengambilan makanan berprotein akan ransang tubuh kita hasilkan insulin.

Makanan yang tidak diproses serta tinggi karbo pula boleh memperbaiki sensitiviti insulin.

Dapatkan sumber protein yang baik seperti protein tumbuhan. Protein tumbuhan (seperti soya) mengandungi hormon yang lebih baik berbanding hormon yang terdapat dalam sumber haiwan.

4. Tambah makanan yang bersifat anti-inflamasi

PCOS adalah keradangan sel. Jadi, makan makanan yang bersifat anti-inflamasi dapat membantu mengurangkan gejala PCOS.

Contoh makanan tinggi bahan anti-radang ialah Omega 3, Omega 6 dan vitamin C.

5. Tingkatkan pengambilan zat besi

Sesetengah wanita PCOS alami period yang terlalu banyak. Ini boleh menyebabkan anemia. 

Banyakkan makan sumber makanan yang kaya zat besi seperti telur, bayam, brokoli.

6. Kurangkan atau berhenti minum kafein

Pengambilan kafein ada kaitan dengan perubahan pada paras estrogen dan tingkahlaku hormon.

Berhenti minum minuman seperti kopi, teh, milo, air berkarbonat dan banyak lagi.

7. Ambil probiotik

Probiotik bukan saja baik untuk sistem penghadaman, malah dikatakan dapat membantu merawat PCOS. Ia mengurangkan inflamasi sel dan mengawal hormon seks seperti androgen dan estrogen. 

Anda boleh ambil suplemen probiotik atau makan makanan probiotik seperti kimchi, dadih, yogurt, susu kultur (pilih yang rendah gula), budu, cencalok, belacan atau makanan yang diperam. 

Turunkan berat badan

Berat badan berlebihan menyebabkan sel mengeluarkan banyak bahan inflamasi. Jika kita turunkan berat badan, kita akan memperbaiki masalah rintangan insulin, period lebih teratur, oleh risiko yang berkait dengan PCOS dapat dikurangkan.

Bersenam

Senaman bagus untuk mengekalkan berat badan sihat juga dapat mengeluarkan hormon gembira. Namun begitu senaman berlebihan juga menyebabkan sel kita mengalami 'trauma'.

Balancekan senaman, lakukan senaman yang tidak terlalu berat seperti yoga, pilates, berenang, berbasikal, berjoging dan aerobik ringan.

Tidur mencukupi

Tidur dapat mengurangkan stress dan membantu regulasi hormon kortisol untuk seimbangkan hormon kita. Tidur yang terganggu atau kurang tidur boleh sebabkan timbunan toksin dan menerukkan gejala PCOS.

Oleh itu cubalah untuk:
  • tidur 6-8 jam sehari
  • masa tidur yang tetap
  • elakkan makanan yang berlemak atau kafein sebelum tidur
Kurangkan tekanan dan stress

Menurunkan stress boleh meransang kortisol. Stress boleh menyebabkan badan kita mengeluarkan toksin berlebihan dan ia boleh berkumpul dan merosakkan sel. 

Cubalah tenangkan diri, kawal stress, kawal emosi, sentiasa berfikiran positif dan jika perlu ambil sumplemen B Complex yang bersifat penenang.

Jauhi xenoestrogen atau endocrin disruptors

vivix shaklee untuk pcos

Xenoestrogen adalah bahan kimia yang boleh mengganggu dan merosakkan tindakbalas hormon semulajadi.

Ia mampu mimik kepada hormon sebenar lalu menyebabkan kekeliruan kepada sistem reproduktif kita. Ini boleh meninggikan risiko PCOS.

Bahan-bahan ini sebenarnya terdapat dengan sangat banyak disekeliling kita dan boleh jadi kita menggunakannya setiap hari. Ini termasuklah:
  • makanan dalam tin
  • sabun pencuci
  • alat mekap
  • skincare
  • dioksin
  • phtalates
  • pestisid dalam buah dan sayur
  • BPA dalam perkakas
  • glycol ethers dan sebagainya lagi.
Seboleh-bolehnya minimakan penggunaan atau lebih baik carilah yang organik dan bebas bahan-bahan berbahaya tersebut.

Jangan risau jika mempunyai cyst atau PCOS. Jumpa doktor dan berbincanglah tentang rawatan yang sesuai. Begitu juga jika anda ingin mengambil apa-apa suplemen atau rawatan alternatif.

Perkara asas perlu dilakukan terlebih dahulu jika mahu sembuh. 

Semoga anda diberi kesihatan yang baik dan dapat segera sembuhkan PCOS. 

-Puan Suhaila-

Pengedar & Konsultasi Nutrisi Shaklee

Whatsapp (klik) >> www.wasap.my/60129645614

ID: 868994

Minuman susu soya begitu sinonim dengan kecantikan kulit.

Teringat pula saya zaman sekolah dulu, ada seseorang pesan pada saya supaya banyak-banyak minum susu soya. Mentang-mentang masa sekolah dulu kulit gelap dan kelam je. Haha.

Lama lepas tu baru saya tahu soya sebenarnya bagus untuk kulit. Saya memang peminat air soya dari dulu.

Saya minum je soya pasar malam ke, soya dalam tin ke, soya dalam kotak ke, janji soya. Tau fu fa tu pun saya suka. Tempe tu, iskk semua sedaplah.

soya ESP shaklee

Korang mesti nak tahu apa bagusnya minum air soya ni untuk kulit.

Haa meh saya nak share.

1. Ramai tak tahu, soya adalah sumber protein sama seperti daging, ayam, ikan cuma ia daripada tumbuhan. Sesiapa yang vegetarian tu, eloklah ambik sumber protein berasaskan soya ni.

Jadi, soya bekalkan banyak nutrien yang bagus kepada sel kulit kita seperti asid amino.

2. Soya adalah agen anti-penuaan. Whoa! Susu soya sangat bagus untuk meningkatkan paras kolagen dalam badan. Apabila usia kita meningkat, production kolagen dalam badan kita makin menurun secara semulajadi.

Oleh itu, pengambilan soya yang konsisten dapat meningkatkan semula penghasilan kolagen, buat kulit kita lebih tegang dan licin.

Susu soya pun boleh sapu di kulit sebagai masker!

3. Soya juga bantu melembapkan kulit, makna kata, dia bantu menghidratkan kulit kita jadi kering terutama yang mana kulit memang jenis kering-kering tu.

Kulit kering akan buat wajah kita nampak kelam, kusam, tak bermaya dan nampak tua. Lagipun kulit kering akan mudah gatal dan luka jika digaru.

So penting untuk kita kekalkan kelembapan kulit kalau nak kulit cantik.

soya ESP shaklee


4. Susu soya juga adalah exfoliator yang sangat baik. Dah, mende apa pulak exfoliator tu?

Exfoliator ni macam 'pencuci' kepada sel kulit yang rosak dan lama. Kulit kita ni ada kitaran dia. Sampai masa dia akan rosak dan mati. Sel yang dah rosak dan mati tu kenalah buang.

Bila badan kita tak cukup nutrien, proses penggantian kulit ni jadi slow dan lembap. Terhegeh-hegeh gitu.

Bila minum soya, proses pembaharuan dan penggantian kulit tu berjalan dengan lancar dan smooth aje.

INGAT! Protein berfungsi untuk bina sel.

5. Sinaran matahari? Tidakkkkk!

Percaya tak susu soya juga mempunyai khasiat melindungi kulit kita daripada kerosakan akibat sinar UV matahari. Tahu kan sinar UV ni sangat bahaya.

Kita dah pakai produk skincare yang bagus, tapi sel di dalam kita tak bagi nutrien penting, pun tak guna juga.

Minumlah susu soya untuk kurangkan inflamasi, keradangan serta kerosakan kulit dari dalam untuk dapat kulit yang lebih radian, gebu dan berseri.

6. Susu soya juga mampu mengurang dan menghapus jerawat.

Ini sangat terbukti ke atas diri saya sendiri. Bila lama tinggal minum soya, jerawat pun kemain rancak berpesta atas muka.

Kawan-kawan saya yang minum dan amalkan soya pun jelas terbukti kulit diorang cantik, berseri dan takde jerawat. Seketul dua tu biasalah kan.

Soya ada phytoestrogen yang mengimbangi hormon estrogen berlebihan dalam badan. Hormon estrogen tinggi, jerawat mudah naik. So kita kurangkan effect hormon estrogen tu dengan minum soya. =)

Jadi, kalau korang semua nak kulit yang cantik bersih, berseri, anjal dan nampak gebu, wajib amalkan soya setiap hari.

Cuma...

Bukan semua soya boleh diminum. Pilih soya yang bebas GMO, serta di tanam secara organik seperti soya pilihan saya dan kawan-kawan ini.

soya ESP shaklee

Bila-bila pun boleh minum. Ikutlah timing korang sendiri.

ESP ni harganya RM161.25 secanister. Sekiranya teringin nak cuba, bolehlah contact akak.

Nak order sendiri guna kad kredit, klik:


-Puan Suhaila-

Whatsapp klik >> www.wasap.my/60129645614

ID: 868994

Orang kata, jika ada bisnes tapi tidak ada marketing online, itu bukan bisnes namanya.

Ada juga yang kata, guna Facebook paling senang nak buat duit.

Benar ke?


Siapa-siapa pun boleh guna Facebook, tapi jika salah caranya, bukan sahaja duit tak masuk, silap-silap follower pun boleh lari!

Nak tahu teknik marketing guna Facebook yang terbukti dapat menarik ramai follower seterusnya berjaya buat sale?

Nak belajar tip and trick personal branding supaya orang seronok nak jadi follower kita dan sanggup serahkan duit seperti dipukau?


Nak belajar bagaimana nak 'position'kan diri kita dengan betul di Facebook supaya orang nampak kita macam pakar berpengalaman dalam bidang yang berkaitan dengan bisnes kita?

Anda boleh belajar secara online dengan membeli ebook yang di tulis khas oleh pakar online marketing dan personal branding yang mempunyai hampir 200,000 pengikut di Facebook!

Cuma klik gambar ini, dan terus buat pembelian ebook anda dengan harga yang sangat berbaloi!


Cuma berharga RM145 namun anda akan mendapat ilmu berlian seperti:

  • Bagaimana mendapatkan banyak likers di page bisnes anda
  • Bagaimana nak buat konten menarik, kontroversi dan viral
  • Bagaimana mengurus senarai rakan di Facebook wall
  • Bagaimana nak bangunkan tribe dan mengumpulkan followers
serta banyak lagi topik yang WOW dan mengejutkan, serta sangat praktikal.

Beli ebook ini sekarang, ramai yang dah milikinya dan dah mula panaskan enjin bisnes masing-masing.

Semua tak sabar nak jadi lebih famous di tahun 2019 ini termasuklah anda.

Tempah sekarang!




Baru-baru ini saya bertemu dengan jiran saya.

Dia mengadu sakit pada pergelangan tangan terutamanya apabila cuba mengangkat benda berat.

Masa di kampung, apabila terkena air sejuk kolah ketika mandi, dia menjerit sebab kesakitan.

Katanya lagi, dia cuma pergi berurut saja tapi sakit tu tak hilang pun. Cuma lega seketika tapi lepas tu jadi balik.

Ini adalah sebahagian daripada gejala-gejala yang di hidapi oleh mereka yang mengalami sindrom Carpal Tunnel (Terowong Carpal).

cara hilangkan kebas tangan

Sindrom Carpal Tunnel ni adalah masalah yang biasa dihidapi oleh mereka yang banyak menggunakan tangan dalam aktiviti harian contohnya banyak menggunakan komputer, banyak menggunakan pisau, banyak buat kerja-kerja mengait, menulis, menjahit dan sebagainya.

Seolah-olah tangan kita lenguh bila terlalu lama buat aktiviti macam tu.

Sindrom ni berlaku disebabkan tendon atau ligamen carpal pada pergelangan tangan membengkak, lalu memberi tekanan pada saraf di bahagian tersebut.

Selain gejala di atas tu, mereka yang mengidap Carpal Tunnel ni akan mengalami:
  • rasa sakit
  • kebas
  • berasa di cucuk-cucuk
  • sakit pada waktu malam
  • sukar memegang barang
  • lemah pada ibu jari
Cara Rawat Dan Cegah Sindrom Carpal Tunnel

1. Betulkan posisi


Contohnya bila kita menaip, pastikan kedudukan komputer, badan serta tangan dalam keadaan selesa. Jika memotong sesuatu di dapur, tinggikan sedikit kedudukan badan.

2. Rehat sekejap semasa buat kerja

Setiap 10-20 minit, rehatkan pergelangan tangan dengan lakukan senaman mudah selama 5 minit untuk kurangkan tekanan pada tangan atau cukup sekadar tak buat apa-apa. 

3. Metabolik sindrom


Penyelidik mendapati mereka yang ada sindrom metabolik iaitu: tinggi kolesterol, tinggi tekanan darah, tinggi trigliserida, obesiti, serta ada diabetes lebih mudah mengalami Carpal Tunnel ini. 

Dapatkan rawatan hospital jika ada masalah sindrom metabolik.

4. Senaman untuk tangan dan pergelangan tangan 

Rujuk video di bawah dan amalkan senaman ini apabila dirasakan perlu.


5. Nutrisi

Antara zat nutrisi yang bagus untuk saraf yang sihat ialah vitamin B6, Omega 3 dan kalsium serta magnesium.


Banyakkan ambil makanan yang kaya dengan zat ini. 

Suplemen Terbaik Untuk Rawat Kebas Sakit Saraf

set kebas shaklee

Set Saraf ini antara set yang terlaris. Ia terdiri daripada:

B Complex - lengkap dengan 8 jenis vitamin B, bertindak sebagai penenang dan pelega kepada saraf.

Omega Guard- sumber minyak ikan tulen yang membekalkan Omega 3 serta 7 rangkaian asid lemak seperti DHA, ALA, EPA yang membantu melancarkan peredaran darah, mencegah salur darah daripada tersumbat, serta bersifat antiradang.

Ostematrix- sumber kalsium, magnesium dan vitamin D ini pula sangat penting untuk pengawalan saraf dan pengecutan otot, mencegah serta memperbaiki masalah kebas serta kejang.

Sindrom Carpal Tunnel, kebas, kejang, salah urat, terkehel, kesemunya memerlukan zat nutrisi penting ini supaya ia dapat berjalan dengan lancar. Ia seperti 'arus elektrik' yang sangat diperlukan untuk menghidupkan mesin.

Jangan biarkan Carpal Tunnel mengganggu kehidupan seharian kita. Makin lama dibiarkan, makin teruk pula jadinya nanti.

Jika keadaan terlalu teruk, segera dapatkan rawatan, dan bantu pemulihan dengan suplemen Shaklee.

Sekiranya berminat untuk mendapatkan set ini, hubungi saya:

-Puan Suhaila-

Pengedar & Konsultasi Nutrisi Shaklee

Whatsapp klik >> www.wasap.my/60129645614

ID: 868994

Ibu hamil dan loya serta muntah memang tak dapat di pisahkan.

Sama jugalah dengan akak.

Akak mengandung 4 orang anak, cuma anak yang kedua je akak tak muntah. Loya sikit-sikit tu ada lah.

Punca utama kenapa kita selalu berasa loya dan muntah masa di awal-awal kehamilan ini ialah tak lain tak bukan sebab perubahan hormon.

Hormon hcG (hormon chorionic gonadotrophin) di hasilkan dengan banyak di awal mengandung dan ia akan bertindakbalas dengan badan kita.

Badan kita baru nak tolerate dengan perubahan tu.

pregnant shaklee

Akak dulu muntah dengan teruk waktu petang membawa ke malam. Muntah habis-habisan tau. Habis muntah perut pun lapo balik hahaha.

Masa akak mengandung anak ke 4, akak tak lalu nak makan dinner terutama lauk yang jenis tumis dan gulai ni. Kembang tekak. Tapi akak duk gila makan benjo.

Kebetulan jiran depan rumah buka gerai burger masa tu. Boleh kata dalam seminggu tu 3 atau 4 kali juga akak dinner dengan benjo.

Tapi ibu-ibu jangan risau. Ramai doktor berpendapat, morning sickness tu tandanya janin kita berkembang dengan baik.

Eh, ibu yang tak loya atau tak muntah janganlah rasa offended pula. Syukur alhamdulillah, ibu tak alami apa yang diorang alami.

Doktor juga berpendapat, morning sickness ni adalah cara semulajadi badan kita bertindakbalas untuk mengelakkan kita termakan benda-benda yang boleh merosakkan janin kita.

"Ada cara terbaik nak hilangkan rasa loya dan muntah ni? Tak boleh tahan la akak..."

Ya, pastilah ada caranya.

1. Elakkan punca-punca yang menyebabkan kita rasa loya nak muntah tu

Kalau tak boleh masak, jangan masak.

Tak boleh bau badan suami, duduklah jauh-jauh.

Tak boleh bau badan sendiri, sembur perfume banyak-banyak.

2. Jangan biarkan perut kosong berangin

Ini pun punca utama rasa loya dan mual tu. Masalahnya, asal makan je muntah. Habis camno?

Makanlah apa-apa makanan yang kita lalu nak makan. Kalau lalu makan buah je, makanlah buah. Kalau boleh makan biskut, alas perut dengan biskut.

Nak kurangkan angin, boleh cuba Peppermint Ginger ni.

perut berangin
Harganya cuma RM47.50 dan ia membantu buang angin dan kurangkan rasa loya dalam perut.

3. Pastikan minum banyak air

Bila kita kerap muntah, banyak air akan hilang daripada badan. Ganti balik dengan minum air kosong. Kalau tak dapat nak minum, cuba makan buah yang tinggi kandungan air macam buah tembikai.

4. Nak makan asam boleh ke?

Dulu akak tak tahu, akak makan je. Lama lepastu baru akak tahu asam atau jeruk ni sangat tak bagus untuk kita sebab ia mengandungi tinggi gula, garam, pengawet, pewarna dan perasa walapun ia di hasilkan dari buah atau telah dikeringkan.

Jadi, korang boleh gantikan asam dengan Chewable Vitamin C ni.

vitamin c shaklee

Rasa dia masam-masam dan of courselah jauh lebih sihat. Anak akak pun suka ni. Diorang buat macam gegula je.

Korang boleh kemam vitamin C ni bila-bila masa je.

Harga seperti tertera di situ, RM51.25 sahaja.

5. Ambil vitamin B Complex 

Vitamin B complex sangat penting dan wajib ibu hamil makan. Ia bantu tambah darah dan paling penting mencegah kerosakan saraf tunjang baby kita.

Dalam vitamin B Complex ada vitamin B6 yang dapat membantu kurangkan loya dan mual ibu-ibu.

The struggle is real. Akak faham sebab akak sendiri dah rasa.

Namun, kalau keadaan korang sangat teruk, asyik muntah berterusan sampai lembik badan, segera ke hospital ya.

Itu mungkin tanda ibu mengalami masalah yang lebih serius seperti dehidrasi atau mungkin juga hiperemesis gravidarum.

Semoga ibu-ibu semua menjalani tempoh mengandung yang tenang dan lancar. Enjoy your pregnancy Ok!

Jika nak dapatkan vitamin untuk kurangkan loya dan muntah tu, atau juga set prenatal Shaklee, hubungi akak:

Puan Suhaila

Whatsapp (klik)>> www.wasap.my/60129645614

ID: 868994

Alhamdulillah, hujung minggu baru ni, akak berkesempatan buat keropok lekor sendiri.

Jiran sebelah bagi ikan selayang banyak sangat sampai nak makan pun dah tak lalu. Nak masak apa pun tak tau dah. Budak-budak dalam rumah ni bukannya makan pun.

Tiba-tiba tercetus dalam kepala akak ni ilham untuk buat keropok lekor.

Akak pun apa lagi, cepat-cepat search resepi dekat fb. Akak jumpa banyak juga resepi, cara buatnya lebih kurang je, cuma tolak tambah bahan yang kita tak mau guna.


Dengan excitednya akak bagitahu suami, dia pun semangat juga pi cari bahan. hihihi..

So, inilah akak share resepinya dengan korang.

Nanti musim ikan murah,  atau tiba-tiba ikan jatuh dari langit, bolehla korang buat keropok sendiri. Lebih terjamin kebersihan dan kesihatannya gitew.

Resepi Keropok Lekor Homemade

Bahan:

Ikan fresh (tak kisah nak guna ikan apa. Kembung boleh, selayang boleh)
Tepung ubi kayu
Garam
Gula
Serbuk lada sulah
Serbuk penaik sikit (taknak tak payah)

Cara buat, follow gambar di bawah ni:


1. Ambil isi ikan. Isinya saja tau, tulang semua buang. Akak nasihatkan korang pakai ikan yang tak banyak tulang, so takde lah jenuh sangat sampai sakit jari jemari kau mengutil tulang ikan tu.


2. Basuh bersih-bersih isi ikan tu, then masukkan dalam mesin pengisar (blender). Masukkan sedikit air sejuk peti. Akak tak tau sebab apa, akak follow je resepi ni. Korang jangan derhaka, nanti tak jadi baru hang taww.


3. Ok, ni tepung ubi dengan lada sulah yang akak guna. Kau jangan tanya kenapa akak pakai brand ni, kan akak cakap laki akak yang beli bahan tadi. Demi menghormati perasaan dia, pakai je lah.


4. Ini lah hasil kisaran isi ikan tadi. Kental aje. Kau jangan bayang berlebih-lebih pulak. Akak cepuk kang.

5. Ok, isi ikan yang dah dikisar ni masukkan dalam besen. Kemudian masukkan segala bahan yang lain tu. Tepung tu masuk sikit-sikit tau. Jangan pergi tuang semua.

Tepung tu agak-agak je mungkin dalam 2 cawan lebih. Semuanya depend kepada banyak mana ikan kau guna. Akak tak sukat pun, akak guna gerak hati dan gerak iman.

6. Sudah sebati dan sekata semua bahan, mulakanlah proses menggentel menjadikan bentuk panjang begini. Masa ni, adunan memang lembik dan melekat-lekat.

Tak mau bagi lekat, caranya gunakan tepung ubi tu.


7. Faham ke akak tulis ni. Alah, kalau buat kuih terap2 kan kita buh tepung tak bagi melekat, camtulah. Asal melekat je, sapu tepung ubi.

8. Gentelkan jadi memanjang macam dalam gambar akak ni. Besaq mana, panjang mana, ikut angpalah noks.


9. Sesambil kau menggentel, boleh dah rebus air dalam periuk sampai dia menggelegak, baru masukkan keropok yang dah siap di gentel tadi.

10. Tunggu keropok tu terapung, baru cedok dan toskan dalam penapis.


11. Beginilah rupanya keropok kita yang dah siap di rebus. Kalau nak makan, boleh makan je terus. Kalau nak goreng, potonglah kecik-kecik goreng macam biasa.

Senang kan?

Akak pun ingat susah buat keropok. Rupanya senang je. Susah sikit tang mengutil tulang ikan tu jelah.

Lepas ni korang dah boleh ambik order. Jual mahal pun tak pe sebab ikan mahal. Hukhuk..

Selamat Mencuba!


Masalah perut buncit adalah masalah yang paling kerap mengganggu tak kira lelaki atau wanita terutamanya jika dah berkahwin dan mempunyai anak.

Kenapa?

Saya dah tulis dalam entry yang lepas >> Bahaya Lemak Berlebihan Di Kawasan Perut.

Masalahnya, perut buncit ni susah sangat nak kempis.

Dah buat macam-macam cara, tapi tak kempis-kempis juga. Terfikir je nak pergi buat rawatan sedut lemak tetapi memikirkan kos dan side effect yang mungkin di tanggung, terus tak jadi.

set kurus shaklee

Hmmm...

Kalau begitu, mungkin anda ada melakukan kesilapan ini. Sebab itu susah sangat buncit perut nak hilang.

Jom tengok apakah kesilapan itu.

#1. Boleh kempis dalam masa yang singkat

Adalah mustahil lemak yang tersimpan sejak bertahun-tahun boleh hilang dalam masa yang sekejap saja. Letakkan target yang sesuai, contohnya, dalam masa sebulan, saya akan kurangkan 5 inci pada saiz pinggang saya.

Ya, target biar realistik. Yang penting kita buat dengan cara yang selamat.

#2. Kadar metabolisme rendah

Apabila umur makin meningkat, kadar metabolik menjadi perlahan. Namun begitu tidak bermakna ia akan kekal begitu. Untuk naikkan metabolisme, banyakkan bersenam dan amalkan gaya hidup aktif.

#3. Melakukan senaman yang salah

Ayyoo..bersenam sudah, rupanya salah! Senaman kardio seperti berlari, tidak akan membantu. Lakukan juga senaman yang meningkatkan keupayaan otot seperti 'weight training' atau 'strength training'.

Ini kerana, untuk membakar lemak, kita perlukan otot. Otot akan membakar lebih banyak kalori berbanding lemak.

Mulai hari ni, amalkan senaman di bawah ini.


Jika selepas 3 minggu tiada perubahan, fokus kepada senaman yang lebih berat lagi.

#4. Tak jaga makan

Elok dah kita makan buah dan sayur semua, tapi masalahnya dalam masa sama kita turut makan makanan berkalori tinggi seperti makanan segera dan makanan terproses.

Contoh makanan terproses ialah roti, biskut, kerepek, jajan, cip dan semua makanan segera. Semua makanan ini menggalakkan pengeluaran bahan inflamatori. Jadi memang sah perut kita takkan kempis.

#5. Tak pantang gula

Inilah satu sebab yang buat seseorang susah betul nak kempiskan perut. Kita selalu kalah dengan godaan daripada minuman dan makanan enak-enak.

Bila kita buat jus, biasanya kita buang ekstrak fiber, dan cuma dapatkan jusnya. Sedangkan gula itulah penyebab lemak di perut lebih menebal.

Mulai hari ini, berhenti ambil minuman manis, dan minumlah cuma air kosong. Perlahan-lahan cuba kurangkan pula mengambil makanan berkarbohidrat tinggi.

Jika terasa nak makan benda manis, kunyahlah sebiji epal, sepotong tembikai atau buahan seperti blueberi atau strawberi.

Sekarang kita tahu apa punca yang menyebabkan perut kita susah sangat nak kempis.

Oh ye, perlu diingat, lemak yang ingin kita buang ini ialah lemak viseral (atau juga di panggil lemak intra-abdomen) sebab lemak ini yang berada di sekeliling organ-organ penting badan kita.

Jadi, dah tahu apa kita nak target kan?

Saya ulang semula:

  • biar lambat asal selamat
  • tingkatkan metabolisme
  • jaga pemakanan (ikut saranan suku-suku-separuh)
  • buat senaman yang betul (fokus untuk bina otot)
  • pantang gula
Semoga anda mencapai berat badan yang diidamkan, semoga dapat kembali shape zaman muda remaja dulu dan semoga kita terus sihat sampai tua.

InsyaAllah Mudah-mudahan.

Sekiranya berminat nak dapatkan suplemen Shaklee yang membantu boost metabolisme dan bantu kempiskan perut, hubungi saya:

Puan Suhaila
Whatsapp (klik) >> www.wasap.my/60129645614
ID: 868994

Cuba ambil pita pengukur dan ukur saiz pinggang anda iaitu ukur lilit sekeliling perut dengan ketinggian lebih kurang sama dengan pusat.

Jika ia melebihi 31.5 bagi perempuan atau 37.5 bagi lelaki, maka anda perlu berhati-hati.

Saiz pinggang yang besar, atau senang cakap 'perut buncit' agak berbahaya walaupun berat badan masih dalam kategori normal.


Ini kerana di situ ada lemak yang padat tersimpan sama ada di dalam atau diluar (mengelilingi) organ.

Apa punca hingga pinggang boleh membuncit sebegitu rupa?

Punca utama ialah makanan tinggi kalori di sertai dengan kurangnya senaman. Pendek kata, hidup kita ni tidak aktif secara fizikal, kita banyak duduk.

Sudah la begitu, hidup pula penuh dengan stress dan tekanan. Terutama bagi wanita. Hormon stress; kortisol akan mengarahkan badan kita untuk menyimpan lemak di sekitar abdomen.

Kenapa lemak berlebihan di kawasan perut ini bahaya?

Ok, mari saya ceritakan satu per satu.

1. Apabila kita makan makanan tinggi kalori, di tambah dengan tidak bersenam serta tekanan,  kesemua faktor ini akan memaksa badan kita menyimpan lemak di sekitar organ seperti hati, pankreas, jantung, dan organ dalaman yang lain.

2. Lemak yang tersimpan ini akan 'mengepam' asid lemak bebas serta bahan inflamatori (penyebab keradangan sel) ke dalam salur darah, iaitu 'highway' yang menghantar darah daripada bahagian bawah abdomen menuju ke organ hati, pankreas, dan organ lain.

3. Asid lemak bebas ini pula akan menyebabkan organ hati  menghasilkan lebih banyak kolesterol LDL (kolesterol jahat) dan cuma sedikit kolesterol HDL (kolesterol baik), gula darah akan naik, kurang adiponectin (hormon yang mengawal selera dan gula darah).

Akhirnya, seseorang itu akan berisiko mendapat penyakit jantung dan diabetes.

4. Bahan inflamatori (bahan radang) yang dilepaskan pula akan menggalakkan pertumbuhan plak pada dinding arteri, menaikkan tekanan darah dan menjadikan darah lebih cepat membeku - punca serangan jantung.

Bahan ini juga menyebabkan sel kita rintang kepada insulin, yang lama-kelamaan turut menyumbang kepada penyakit kronik daripada Alzheimer hinggalah kepada kanser.

Lemak di kawasan lain seperti punggung, peha, lengan atau di bawah kulit tidaklah berbahaya seperti lemak di pinggang ini.

set kurus shaklee
Antara dua jantung


Lemak di kawasan abdomen ini berupaya menyebabkan penyakit yang kita takuti seperti kencing manis, tekanan darah tinggi, serangan jantung, strok, kanser kolon, dan masalah memori. 

Jadi, apa yang perlu di lakukan? 

Turunkanlah berat badan, hilangkan buncit di bahagian perut tu.

1. Makan banyak sumber tumbuhan seperti buah, sayur, bijirin gandum dan sumber lemak tak tepu.

2. Bersenam paling kurang 30 minit sehari.

3. Kurangkan stress, cari masa untuk rileks dan bertenang setiap hari.  (Solat 5 waktu dengan khusyuk + doa adalah sumber ketenangan abadi)

4. Mula ambil suplemen kerana ia sebenarnya sangat-sangat membantu meningkatkan kualiti kesihatan kita. Makesure pilih suplemen semulajadi. =)


Wallahua'lam.

Sales (jualan) dengan orang bisnes memang tak dapat dipisahkan.

Kalau takde sales, bisnes boleh jatuh atau lingkup.

Sales yang banyak adalah nadi sesuatu bisnes baik bisnes itu kecil-kecilan, atau juga bisnes gergasi.

Bagi peniaga online, ada ketikanya sales menurun, dan agak sendu. Bila keadaan berlarutan dengan sangat lama, memang boleh buat kita down dan akhirnya give up nak berbisnes lagi.


Gambar ihsan Google

Satu perkara yang perlu kita tahu, bila berbisnes, grafnya akan sentiasa turun naik. Ia tak akan terus naik atau terus turun, dan tidak juga mendatar.

Namun begitu apabila graf mula menurun, ramai yang tak mampu bertahan lagi.

Ok, so apa kita nak buat untuk mendapatkan sales yang lebat dan berbondong-bondong?

#1. Tukar strategi

Cuba buat apa yang selama ini kita tak pernah buat. Contohnya kita buat bisnes online, asyik promot secara online je, apa kata buat secara offline pula.

Print flyers banyak-banyak dan edarkan kepada sesiapa yang kita jumpa.

Begitu juga bila kita ada kedai fizikal, tapi tak ramai pelanggan, hebahkanlah bisnes kita di media sosial. Buat sesuatu bagi viral. Hah, pasti pelanggan dari serata ceruk akan datang cari kedai kita.

Contoh lain, kita tak pernah buat Facebook Live, apa kata beranikan diri buat facebook live dan tunjukkan diri anda yang sebenar.

#2. Follow up semula pelanggan lama

Kita dah ada database pelanggan. Kenapa tak gunakannya untuk dapatkan sales. Bila follow up tu, jangan jadi robot atau kaku sangat.

Sapa-sapa dulu, tanya khabar.

AWAS! Sesetengah orang tak suka seller terlalu ramah. So, pandai-pandailah kita jaga had ye. 

#3. Konsisten dengan apa yang kita dah buat sebelum ni

Kita takde sales, bukan sebab orang tak nak membeli, tapi kita yang dah berhenti buat marketing atas alasan 'penat' buat benda yang sama.

Hello, tu KFC, McD, Maggie dalam tv tak penat-penat pun buat iklan. Betul tak?

#4. Cari prospek yang baru

Kat mana nak cari? Pasaran online ni terlalu luas. Kita aje yang tepu kepala nak fikir.

Cuba dapatkan prospek baru melalui:

  • grup-grup facebook yang berlambak tu
  • instagram
  • twitter
  • blog
Belajarlah macam mana nak dapatkan prospek dari kesemua medium ni. Ramai guru-guru bisnes online yang boleh tunjukkan jalan kepada anda. Pergi cari diorang.

#5. Lazimi amalan menjemput rezeki

Biarlah orang nak kata kita tak ikhlas ke apa ke, buat je. Allah dah janji dalam Al-Quran, Dia akan beri rezeki bila kita bertaqwa.

Sometimes, inilah cara Allah nak panggil kita balik dekat pada DIA. Orang lain apa tahu?

Walaupun pada awalnya kita penat buat dan seolah-olah takde hasil, jangan risau, buat je. 

Antara amalan yang anda boleh lakukan (dengan istiqomah) ialah:
  • Solat awal waktu
  • Tahajjud
  • Solat Dhuha 4 rakaat (2 salam)
  • Istighfar 100-1000kali  (ikut kemampuan)
  • Selawat 100 kali
  • Subhanallahhi wabihamdih, subhanallahil adziim 100kali
  • Ya Wahhab 1000 kali
  • Baca Al-Quran setiap hari
  • Baca surah Yaasin setiap pagi
  • Baca Al-Fatihah 41 kali setiap pagi
  • Baca surah Al-Waqiah setiap malam
  • Baca surah Al-Mulk setiap malam
  • Bagi lelaki, lazimkan berjemaah di masjid setiap kali waktu solat
Wahhh, banyaknya nak kena buat.

Ya, memang banyak. Ikutkan banyak lagi. Anda tak perlu buat semua. Pilih-pilihlah yang mana rasa sesuai dengan keadaan dan masa kita, dan buat setiap hari sampai mati.


Tak dinafikan, kadang timbul rasa malas nak beramal. Lawan rasa malas itu dan kuatkan mujahadah.

Kita nak bisnes, nak kaya bukan setakat di dunia je. Ye tak? Kita nak sampai ke akhirat sana.

Kalau tak buat sekarang, bila lagi? Percayalah, berbisnes dengan Allah takkan rugi.

#6. Sentiasa senyum, happy, positif dan ceria

Rezeki susah nak masuk bila hati kita tak senang, asyik nak marah, rasa berdendam dan sebagainya.

Tukarlah semua perasaan tu kepada yang lebih baik. Maafkan sesiapa yang buat salah dengan kita.

#7. Sentiasa gembirakan orang yang kita sayang

Terutama pasangan, anak-anak, ibu dan ayah kita. Bisnes memang boleh buat kita stress, tapi janganlah sampai libatkan orang lain juga.

Kita marah anak-anak yang masih kecil sebab ganggu kita nak buat kerja (padahal bukan buat apa pun).  Hadapi dengan tenang insyaAllah semua masalah akan hilang.

Rasanya anda dah faham apa nak kena buat kan?

Saya doakan anda sentiasa di murahkan rezeki, dan dapat sales berbondong-bondong seperti yang diinginkan. Amiinn.

Wallahua'lam.