Apa Itu Skor Apgar Yang Dicatat Selepas Kelahiran Bayi Anda

/ Ogos 16, 2017
Selepas bersalin, antara hobi saya ialah membelek-belek buku pink untuk tengok maklumat yang doktor catit di belakang buku.

Setiap kali terpandang bahagian skor Apgar tu, hati mesti tertanya-tanya, benda apa skor Apgar ni? Bunyi dekat macam agar-agar. Adakah jumlah cecair yang keluar sekali dengan baby? Saya meneka-neka sendiri.

Eh, sebagai ibu, mestilah saya nak tahu segala benda mengenai anak saya. Ibu lain pun begitu. Ye kan?

Hinggalah pada suatu hari, saya baca buku mengenai kesihatan bayi, berjumlah saya dengan maksud skor Apgar tu.


Skor Apgar ni asalnya diilhamkan oleh seorang pakar paediatrik Amerika, Dr. Virginia Apgar. Tujuannya ialah beliau nak ada satu standard untuk kenalpasti serta memantau keadaan bayi kita lepas lahir.

Keluar je bayi daripada perut kita, doktor akan cek dan berikan skor tertentu dalam tempoh 1 minit hingga 5 minit untuk mengesan kalau-kalau ada kelainan pada bayi kita.

Ada 5 elemen yang akan di periksa iaitu:

  • pernafasan (breathing)
  • kadar denyutan jantung (heart rate)
  • warna kulit
  • pergerakan otot (muscle tone)
  • refleks
Setiap elemen tu akan diberi sama ada 0,1, atau 2 skor.

Maksimum skor pada seorang bayi ialah 10. Skor normal biasanya antara 7-10 manakala jika skor kurang daripada 5, bayi tersebut akan diberi bantuan oksigen untuk bantu pernafasannya.

Jadinya, bukan saja-saja doktor nak bagi markah. Ini semua ada kaitan dengan keupayaan bayi kita untuk bernafas dan mendapat bekalan oksigen mencukupi.

Bahaya taw bila oksigen tak cukup.

Jika bayi kita kekurangan oksigen, mereka akan susah nak bernafas, degupan jantung akan jadi rendah, manakala kulit bayi akan berwarna biru atau pucat.

Sekarang ibu dah tau kan?

Takpe, bukan kita yang susah-susah nak kena kira skor. Doktor yang buat semua. 

Buat ibu yang dah nak bersalin, semoga selamat hendaknya. Pada yang dah bersalin, saya ucapkan tahniah!

Jika mencari set bersalin Shaklee , boleh hubungi saya =)


012-9645614

Shaklee Malaysia

ID:868994

Selepas bersalin, antara hobi saya ialah membelek-belek buku pink untuk tengok maklumat yang doktor catit di belakang buku.

Setiap kali terpandang bahagian skor Apgar tu, hati mesti tertanya-tanya, benda apa skor Apgar ni? Bunyi dekat macam agar-agar. Adakah jumlah cecair yang keluar sekali dengan baby? Saya meneka-neka sendiri.

Eh, sebagai ibu, mestilah saya nak tahu segala benda mengenai anak saya. Ibu lain pun begitu. Ye kan?

Hinggalah pada suatu hari, saya baca buku mengenai kesihatan bayi, berjumlah saya dengan maksud skor Apgar tu.


Skor Apgar ni asalnya diilhamkan oleh seorang pakar paediatrik Amerika, Dr. Virginia Apgar. Tujuannya ialah beliau nak ada satu standard untuk kenalpasti serta memantau keadaan bayi kita lepas lahir.

Keluar je bayi daripada perut kita, doktor akan cek dan berikan skor tertentu dalam tempoh 1 minit hingga 5 minit untuk mengesan kalau-kalau ada kelainan pada bayi kita.

Ada 5 elemen yang akan di periksa iaitu:

  • pernafasan (breathing)
  • kadar denyutan jantung (heart rate)
  • warna kulit
  • pergerakan otot (muscle tone)
  • refleks
Setiap elemen tu akan diberi sama ada 0,1, atau 2 skor.

Maksimum skor pada seorang bayi ialah 10. Skor normal biasanya antara 7-10 manakala jika skor kurang daripada 5, bayi tersebut akan diberi bantuan oksigen untuk bantu pernafasannya.

Jadinya, bukan saja-saja doktor nak bagi markah. Ini semua ada kaitan dengan keupayaan bayi kita untuk bernafas dan mendapat bekalan oksigen mencukupi.

Bahaya taw bila oksigen tak cukup.

Jika bayi kita kekurangan oksigen, mereka akan susah nak bernafas, degupan jantung akan jadi rendah, manakala kulit bayi akan berwarna biru atau pucat.

Sekarang ibu dah tau kan?

Takpe, bukan kita yang susah-susah nak kena kira skor. Doktor yang buat semua. 

Buat ibu yang dah nak bersalin, semoga selamat hendaknya. Pada yang dah bersalin, saya ucapkan tahniah!

Jika mencari set bersalin Shaklee , boleh hubungi saya =)


012-9645614

Shaklee Malaysia

ID:868994

Continue Reading
Sejak berjaya menyusukan anak-anak sehingga berusia dua tahun, ya saya menjadi seorang yang pro-breastfeeding. Saya fikir semua ibu memang mampu menyusukan bayi cuma perlukan sedikit usaha terutama di awal-awal kelahiran.

Namun begitu saya tidaklah pula memandang rendah terhadap ibu-ibu yang menyusukan anak dengan susu formula. Pasti ada sebab mereka berbuat begitu.

Saya ada kenalan, seorang jururawat. Baru-baru ini beliau bersalin anak pertama dan anaknya mendapat jaundis dan terpaksa bermalam di hospital. Walaupun anaknya telah diletak bawah 2 lampu, masih tiada tanda kuningnya akan turun.


Jururawat dan sister yang bertugas di wad tersebut memaksa beliau kerap menyusukan anaknya dengan susu ibu. Setelah puas berusaha tetapi susu seakan tidak mahu keluar.

Sister yang bertugas sempat memarahi beliau kerana menurutnya, takkan seorang jururawat tak boleh tunjuk contoh yang baik pada orang awam (berkenaan menyusukan anak dengan susu ibu di awal kelahiran).

Kenalan saya dah nak menangis. Sudahlah stress  kuning anak tak turun-turun, susu pula tak mahu keluar, tiba-tiba dimarahi pula oleh seorang sister. Mujur saja ada jururawat lain menenangkannya.

Setelah sister itu pulang, pada malam harinya, gigih kenalan saya itu bangun malam  setiap dua jam dan bancuhkan susu formula untuk anaknya. Alhamdulillah, kuningnya semakin turun.

Saya belajar sesuatu daripada cerita tersebut.

Pertama, memang ada keadaan di mana susu ibu tidak mahu keluar atau terlalu sedikit. Ibu baru bersalin, anak pertama pula tu dah tentulah sangat kekok nak susukan bayi. Alangkan ibu beranak ramai pun ada yang belum pandai susukan bayi selepas kelahiran.

Sewajarnya kita tetap bagi sokongan kepada ibu tersebut.

Kedua, nyawa bayi lebih penting. Ada keadaan di mana bayi mengalami dehidrasi kronik akibat tidak dapat minum. Ya, saya baca kisah benar ini dari blog seorang ibu malang. Anaknya meninggal dunia kerana tidak dapat minum! Beliau menyesal kerana tidak memberi setitik pun susu formula.

Baca kisahnya disini.

Ibu-ibu, usaha sungguh-sungguh untuk beri anak susu. Ransang pengeluaran susu dengan sebaiknya. Lakukan urutan, bersihkan puting yang tersumbat, jangan rasa tertekan dan tetap suakan payudara kepada bayi biar dia belajar menyusu.

Setelah habis semua ikhtiar, jika susu masih tak mahu keluar, barulah berikan susu formula, itu pun sekadar untuk mengenyangkannya sahaja.

Dehidrasi terutamanya kepada bayi baru lahir sangat bahaya. Sentiasa pantau keadaan bayi dan segera ke hospital jika ada tanda dehidrasi berlaku.

7 Tanda Bayi Mengalami Dehidrasi

#1. Menangis tidak berhenti

Tanda awal bahawa bayi anda lapar dan dia tidak mendapat susu secukupnya. Namun begitu, bukan semua tangisan bayi adalah tanda mereka lapar.

#2. Tiada atau kurang lampin basah

Bayi baru lahir secara normalnya akan mengotorkan sekurang-kurangnya 6 lampin setiap hari.

#3. Bayi lemah dan lesu

Akibat tidak dapat minum, bayi tidak ada tenaga dan seolah-olah penat. Bayi kemungkinan banyak tidur.

#4. Berat badan merosot

Adalah normal berat bayi menurun sedikit selepas beberapa hari kelahiran kerana berat air telah berkurang. Jika berat bayi menurun terus-menerus, segera beritahu jururawat.

#5. Bibir kering dan menangis tanpa air mata

Keadaan ini juga selalunya normal bagi bayi baru lahir.

#6. Mata tenggelam (sunken eyes)

Pernah tengok wajah orang yang sesat di hutan beberapa hari tak makan? Sangat kurus kan. Begitu juga dengan bayi yang mengalami dehidrasi kronik. Ubun-ubun bayi juga akan tenggelam dan tidak rata.

#7. Kulit berkedut

Tangan serta kaki juga berwarna pucat dan sejuk.

Memang ada keadaan dimana ibu tidak dapat mengeluarkan susu (mungkin fizikal ibu yang ada kelainan) dan begitu juga dengan bayi yang tidak dapat menyusu dengan baik (tongue tie dan sebagainya).

Jika mendapati bayi ada masalah menyusu, tidak dapat minum dengan baik, segera berjumpa dengan pakar laktasi dan doktor anda.

Semoga kita dapat mengelakkan tragedi yang tidak diingini daripada berlaku.

Mama Su,
Mak anak 4, 2 fully bf, 1 sedang. Alhamdulillah.
Set Bersalin atau Set Berpantang sudah menjadi satu keperluan wajib bagi ibu-ibu zaman sekarang. Di pasaran pun ada terlalu banyak set bersalin yang boleh dipilih yang mana ibu hanya perlu menyesuaikan dengan bajet sahaja.

Apabila memilih set bersalin, perkara yang mesti ibu pertimbangkan ialah sama ada:

1. Berbaloikah dengan nilai wang yang di keluarkan

2. Sejauh mana produk itu selamat untuk ibu apatah lagi bayi

3. Dapatkah produk itu membantu penyusuan susu ibu

4. Adakah produk itu benar-benar membantu pemulihan ibu dari segi dalaman dan luaran


Jika mengikut tradisi kita orang Melayu ni, amalan berpantang sangatlah ketat kerana mengikut kepercayaan orang dulu-dulu, jika tidak betul-betul berpantang, badan akan mudah sakit. Jika tidak di masa muda, mungkin di masa tua.

Dari sudut perubatan pula, tempoh berpantang adalah tempoh di mana badan perlukan rehat yang cukup untuk proses pemulihan sama ada ibu bersalin normal atau ceaserean. Berpantang juga adalah untuk memastikan luka jahitan cepat sembuh dan memberi masa kepada badan untuk kembali segar, bertenaga selepas melalui tempoh hamil yang agak lama.

Jadi, pemilihan set bersalin atau berpantang mesti memenuhi keperluan seperti yang disebutkan di atas. Selain set bersalin yang berupa jamu, barut, tungku, herba, satu keperluan yang sering ibu terlupa ialah keperluan nutrisi yang lengkap.

Semasa berpantang, banyak sangat pantang larang terhadap makanan sehingga kita sendiri takut-takut nak makan bimbang 'masuk angin', 'sejuk', atau 'bentan'. Oleh itu kita sering abaikan zat yang badan sangat perlukan untuk pemulihan seperti protein, karbohidrat, lemak, vitamin serta mineral.

Inilah sebab utama kenapa Set Bersalin Shaklee selalu menjadi pilihan kerana walaupun berpantang, ibu masih boleh mendapatkan zat dan nutrisi yang badan sangat perlukan.


10 Faedah Dan Kelebihan Set Bersalin (Postnatal) Shaklee Dari Sudut Perubatan

1. Protein membekalkan tenaga kepada tubuh badan serta menggalakkan penghasilan susu ibu.

2. Vitamin dan mineral seperti zat besi yang membantu badan membina sel darah merah dan mencegah anemia.

3. Asid lemak Omega 3 membantu melancarkan peredaran darah, mencegah darah beku, dan menggalakkan sistem imun yang sihat. Omega juga membantu badan cepat kurus!

4. Vitamin C mempercepatkan penyembuhan luka dalaman dan luaran, luka episiotomi dan czer.

5. Kalsium membekalkan tenaga, mengurangkan sakit-sakit badan, sakit pinggang dan urat.

6. Magnesium membantu pergerakan usus yang sihat, dengan itu mencegah sembelit.

7. Alfalfa Complex bertindak sebagai penggalak susu, sebagai jamu yang membantu menguatkan faraj dan peranakan, membuang angin serta mencegah sembelit.

8. B Complex untuk penghasilan tenaga, anti-stress, membina darah 

9. Set ini secara keseluruhannya akan membantu menguatkan sistem imun ibu dan bayi serta menggalakkan pembinaan sel badan yang sihat.

10. Set ini juga membantu kecantikan kulit, serta mengembalikan fungsi normal hormon yang merudum selepas bersalin, menambah keserian wajah selepas bersalin.

Perlu diingat, pengambilan suplemen TIDAK menggantikan pemakanan seimbang. Walaupun mengambil set ini, ibu harus memakan makanan yang berkhasiat yang lengkap seperti nasi, lauk, sayur dan buah yang mencukupi.

Alhamdulillah, Set Bersalin Shaklee ni memang pilihan saya sewaktu berpantangkan anak ketiga dan keempat di samping turut mengamalkan amalan berpantang tradisional turun temurun.

Ramai ibu-ibu di Malaysia mengakui kesan positif setelah mengamalkan Set Bersalin Shaklee ni. Paling best, ia boleh di amalkan walaupun setelah habis berpantang juga.

Jika ibu-ibu turut nak merasa kesan positif dengan nutrisi yang betul, jom dapatkan Set Bersalin Shaklee ini. Ibu boleh hubungi saya bila-bila masa atau boleh order sendiri secara online.



012-9645614

Shaklee Malaysia
ID:868994

*Set ini mendapat kelulusan KKLIU 0597/2017
*Sila rujuk doktor atau bidan sebelum mengambil sebarang suplemen
*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, atau mencegah sebarang penyakit


Dari dulu lagi ibu berpantang sering di momokkkan supaya jangan minum air terlalu banyak lepas bersalin. Katanya akan buat faraj jadi lecak, boleh sebabkan kentut vagina, perut menggeleber dan macam-macam lagi.

Tiada bukti saintifik mengenai perkara di atas. Bahkan kekurangan air pada ibu lepas bersalin amatlah di takuti dan boleh menyebabkan kematian!

Saya dulu pun memang percaya pada kata-kata tersebut. Tapi, masa berpantang anak ke-empat kira-kira tiga bulan yang lalu (ketika entry ini di tulis), saya mengikut kata badan saya sendiri. Saya memang perlukan banyak air!


Bahaya sebenarnya bila badan kekurangan air ni, nak-nak lagi lepas kita bersalin. Tanda awal yang kita tak minum banyak air ialah kita berasa terlalu haus serta sakit kepala.

1. Sebanyak 2/3 kandungan badan kita ni ialah air. Begitu pentingnya air sebab tubuh kita akan berfungsi dengan normal apabila bendalir badan mencukupi.

Apabila lepas bersalin, badan kita memang bekerja keras untuk proses pemulihan. Jadi kita mesti bantu dengan memberinya air yang mencukupi.

2. Air sangat penting untuk penghasilan susu ibu. Jika susu kurang di hasilkan, maka dibimbangi bayi pula akan mengalami dehidrasi, akan kerap menangis dan tidak membesar dengan baik.

3. Sembelit paling di takuti oleh ibu berpantang. Maka banyakkanlah minum air supaya proses penghadaman menjadi lancar dan sembelit dapat di elakkan.

4. Air juga membantu mengimbangi kepekatan gula dan garam dalam darah. Kekurangan air akan beri kesan besar dan mungkin boleh menyebabkan kerosakan organ seperti buah pinggang dan jantung.

5. Air sangat membantu melancarkan peredaran darah dan mencegah darah beku yang menyebabkan jantung berhenti berfungsi. Sekarang dah banyak kes di mana ibu lepas bersalin meninggal dunia akibat pembentukan darah beku yang menyebabkan jantung berhenti berfungsi secara tiba-tiba.

6. Penat dan mengantuk kerana darah beroksigen tidak dapat di edarkan ke seluruh badan dengan sempurna.

7. Kekejangan otot terutamanya otot kaki. Sendi-sendi badan boleh berasa kebas dan sakit.

8. Demam

9. Pernafasan dan degupan jantung menjadi laju

10. Tidak sedarkan diri apabila dehidrasi sudah menjadi terlalu kronik.

Dehidrasi yang kronik boleh menyebabkan kerosakan organ seperti buah pinggang, masalah usus, boleh menyebabkan kerosakan hati, sendi, saraf dan otot. Amat menakutkan bukan?

Sebelum badan beri isyarat kita kekurangan air, maka konsistenlah minum 8-12 gelas sehari.

  • Elakkan minuman sejuk dan berais
  • Minum sikit-sikit tapi kerap
  • Elakkan kafein 
  • Boleh minum minuman isotonik asalkan ia tidak mengandungi gula tambahan

Ini yang saya amalkan masa berpantang hari tu. Air tu memang kena habiskan dalam masa sehari. Ada lagi tambah dengan air milo, air suam 2 gelas lepas makan nasi. Letak dalam botol tu senang nak angkut ke mana-mana.

Vitamin-vitamin tu memang wajiblah untuk bagi tenaga, untuk baik pulih badan dan nak bagi senang membuang, luka cepat baik, kurangkan stress sama. Vitamin semua ni ada dalam Set Postnatal Shaklee.

Pada ibu-ibu yang sedang berpantang atau yang nak bersalin tak lama lagi tu, jangan takut untuk minum banyak air. Minum air suam. Air tu bukannya direct turun ke faraj (takde sangkut paut pun).

Badan akan lebih fresh dan rasa bertenaga jika dapat cukup air. ;)

Mama Anak 4,

012-9645614

Pertama sekali, terima kasih kepada sahabat Facebook saya kerana beri saya idea untuk menulis tajuk ini. Saya sendiri yang minta, sebab entah kenapa terasa buntu pula nak menulis.

Saya ni memang seorang yang agak degil sejak kecil lagi. Kalau saya dah tetap pendirian, orang lain tak boleh ubah. Ini diakui rupanya oleh kakak saya. Pertama kali saya dengar dia mengaku yang saya ni memang seorang yang degil.

Asbab kedegilan saya itu, seringlah saya di marahi oleh emak saya. Ya, emak saya sangat garang. Kalau emak menjerit, boleh bergegar rumah kayu dua tingkat yang kami diami dulu. Masa tu barulah saya kecut perut. Tapi tetap degil. Heheh.


Berbeza pula dengan ayah. Walaupun garang tapi ayah tak pernah marah straight to the point. Selalunya ayah tegas dan perkataan yang ayah guna pun kadangkala boleh merobek hati gadis ini juga.

Oleh sebab sering dimarahi, selalu juga saya kecil hati. Kecil hati pun sekejap saja. Dia emak kita. Lambat laun kita cari emak semula.

Satu hari, saya bersedih sebab kena marah. Waktu itu lebih kurang jam 4 atau 5 petang dan saya sedang tidur. Emak tiada di rumah, masih belum pulang dari kerja. Dalam tidur, saya tiba-tiba terdengar lagu yang berbunyi,

Leterannya dari rasa luhur
Menegur sebelum terlanjur
Itulah yang diwarisi
Pesan ibu terpahat di hati
Beringat-ingatlah berpesan-pesan
Untuk kebaikan
Marah bukan kebencian
Tapi tanda sayang

Engkau semakin dewasa
Berjiwa merdeka
Sedang dia semakin tua
Membilang usia
Di saat kau berjaya
Dia tiada berdaya
Semoga kau tak lupa
Jasa bonda

Terus saya terjaga dari tidur dan mendengar lirik lagu Jasa Bonda yang sangat meruntun jiwa itu sambil menangis. Terus saya terbayang emak saya yang semakin tua itu. Kasihan emak.

Ya, emak atau ayah takkan marah kita tanpa sebab.

1. Emak dan ayah marah kita mungkin sebab tak nak kita susah. Orang tua lebih dahulu makan garam dan kadangkala instinct atau deria keenam mereka selalunya tepat.

Pernah dulu, lepas grad, saya sibuk mencari kerja. Kemudian saya terbaca iklan untuk menjadi guru tadika di Selangor (Saya di Pahang). Berkobar-kobar semangat hingga saya terus telefon nombor dalam iklan tu buat temujanji.

Sebaik letak telefon, saya beritahu emak saya, saya nak jadi cikgu tadika di Selangor. Ada rumah disediakan dan sebagainya. Saya sibuk nak mengemas barang konon-konon esok juga saya akan naik bas ke sana.

Emak saya tiba-tiba menyinga dan cakap tak boleh. Mula-mula saya berdegil dan berkeras. Hampir meletus perang juga. Tapi bila nampak emak memang marah benar dan serius macam nak tembak saya, saya akur sambil muka masam mencuka. =D Kelakar pula bila diingat.

2. Mereka mungkin juga tidak mahu kita terbuat kesilapan yang sama seperti mereka pernah terbuat dulu. Emak dan ayah selalu mahu kita jadi terbaik. Atau sekurang-kurangnya buat yang terbaik.

3. Emak dan ayah mungkin marah sebab kita memang buat perkara yang salah. Boleh jadi salah disisi agama, undang-undang atau norma budaya kita sendiri. Lalu mereka marah sebab mahu kita buat perkara yang betul.

4. Emak dan ayah mungkin terlalu penat atau stress. Mereka bekerja mencari rezeki untuk beri makan kita, penuhi keperluan kita, tetapi kita buat perkara yang mereka tidak gemar, maka cepat saja mereka marah.

5. Emak dan ayah akan marah kalau kita degil dan tak dengar cakap. Di suruh berkali-kali pun tak buat juga. Siapa yang cari pasal?

6. Mereka marah sebab nak disiplinkan kita. Mereka nak kita ikut peraturan yang mereka dah tetapkan. Seperti di sekolah, cikgu akan marah kalau ada murid yang langgar peraturan. Sama halnya di rumah. Emak dan ayahlah guru kita.

7. Emak dan ayah marah, bukan sebab benci. Siapa yang tak sayang anak. Jika kita bersalah, mengaku saja dan minta maaf. Ya, emak ayah marah bukan sebab benci tapi tandanya mereka sangat sayangkan kita.

Jika rasa bersalah, minta maaflah dengan emak dan ayah.
Jika merajuk, sejukkan hati.
Jika dah lama tak menjenguk mereka, baliklah.
Jika marahkan mereka, maafkan kesilapan mereka.
Perhatikan kedut-kedut di wajah dan tangan mereka.


Umur kita tak lama. Jika bukan mereka yang pergi dulu, pasti kita. Kasihan emak dan ayah yang telah terlalu banyak berkorban sejak mengandungkan kita, hingga kita boleh hidup sihat sampai tua sebegini.

Emak dan ayah, keramat hidup kita.

Al-Fatihah untuk mereka yang telah pergi dulu meninggalkan kita. Jadi anak soleh, yang selalu mendoakan mereka.

***********
Terima kasih sahabat Facebook saya. Beliau juga Pengedar Shaklee seperti saya. Klik namanya ini untuk berkenalan dengannya ---> Wahidah Azizan

P/S: Jika berminat nak beli Shaklee atau mendaftar menjadi pengedar, hubungi:


012-9645614

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan berita seorang ibu lepas bersalin yang meninggal sendirian dirumah, hanya ditemani 2 orang bayi kecilnya sahaja.

Pemeriksaan mendapati ibu tersebut mengalami masalah jantung dan paru-paru berair. Barulah kita tahu, penyakit kegagalan jantung selepas bersalin ini semakin meningkat. Saya percaya ramai antara kita yang pernah mendapat suntikan cair darah lepas bersalin kan?

Ia satu prosedur yang wajib diikuti untuk ibu berisiko bagi mengelakkan kejadian tragis seperti ini berlaku.

Masa mengandung, memang ada perubahan dalam sistem kardiovaskular kita. Ye la, placenta perlukan darah, bayi kita pun perlukan darah beroksigen untuk menyokong pertumbuhannya.


Namun begitu, dalam beberapa keadaan, jantung ibu akan jadi lemah dan salur darah akan membesar. Ini di namakan Peripartum cardiomyopathy. Paling teruk selalunya ia berlaku apabila ibu dah masuk bulan terakhir mengandung dan boleh berlarutan hingga lima bulan lepas bayi di lahirkan.

Cardiomyopathy ialah keadaan penyakit jantung dimana jantung kita tak dapat mengepam dengan baik. Oleh itu, ia akan beri kesan kepada organ lain seperti peparu, hati dan sistem badan yang lain. Ia boleh berlaku pada bila-bila tempoh subur wanita, tapi paling banyak apabila seseorang berusia 30 tahun ke atas.

Saya dulu, lepas bersalin, nyaris juga nak kena suntikan cair darah ni tapi pada masa tu usia belum cukup 35 so doktor kata tak perlu.

Bagi ibu yang sedang hamil, kena lebih banyak berwaspada dengan tahap kesihatan dan perubahan diri masing-masing. Jika mengesyaki ada sesuatu yang tak kena, segera beritahu doktor anda.

Ini ada beberapa simptom yang ibu mesti perhatikan semasa hamil.

1. Rasa lesu, tak bertenaga dan lemah

2. Degupan jantung yang laju  atau berdebar (palpitations)

3. Kerap kencing waktu malam

4. Nafas pendek atau tercungap-cungap seakan 'tak lepas' apabila beraktiviti atau sedang berbaring

5. Bengkak pada buku lali dan sakit pada bahagian sendi

Simptom ini mungkin kelihatan biasa, namun boleh jadi luarbiasa. Oleh itu, jangan terlalu ambil mudah. Ingat, jantung boleh berhenti berfungsi bila-bila masa.

Semasa hamil, darah lebih mudah membeku. Keadaan ini berterusan hingga beberapa minggu lepas bersalin. Apabila darah membeku, ia akan menghalang salur arteri dalam peparu. Keadaan ini pula di panggil Pulmonary embolism. Ini punca kematian  mendadak ibu lepas bersalin.


Jika doktor menyarankan agar kita mendapatkan suntikan cair darah lepas bersalin, maka ikut saja saranan doktor.

Ibu lepas bersalin kena banyak menggerakkan badan terutama kaki (untuk elakkan darah beku), banyak minum air kosong (tidak melebihi 2 liter sehari), makan makanan berkhasiat, dan tidak berpantang secara keterlaluan.

Sementara jantung masih sihat, jagalah kesihatannya selalu.

Dan bagi ibu yang sedang 'berperang' dengan segala kepayahan sewaktu mengandung ini, semoga anda dikurniakan bergunung pahala asbab sabar dengan ujian perlu di lalui. Tak lama lagi, si comel permata hati yang sekian lama di tunggu akan berada dalam pelukan ibu insya-Allah.

Jika ibu berminat mendapatkan Set Prenatal Shaklee, hubungi saya,
*Produk ini tidak betujuan untuk mendiagnos, merawat, mencegah atau mengubat sebarang penyakit. 


-Puan Suhaila-

012-9645614


Sekarang ni banyak sangat suplemen dan makanan kesihatan muncul di pasaran bagai cendawan tumbuh lepas hujan. Ada brand tempatan, ada brand luar negara.

Tengok ajelah iklan-iklan di tv. Belum lagi iklan-iklan di media sosial seperti Facebook dan Instagram.

Apabila terlalu banyak lambakan produk ni, pengguna ada terlalu banyak pilihan sampai tak tahu nak pilih yang mana. End up, ada yang tersalah pilih, lalu termakan produk berbahaya yang merosakkan diri sendiri.

Perlu diketahui, bukan semua produk yang di jual tu selamat walaupun mereka claim ada kelulusan KKM dan bagi testimoni gempak-gempak. Rata-ratanya cuma gimik marketing malah ada yang sanggup curi testimoni produk lain pun.



Suplemen memang satu keperluan zaman sekarang ni. Baca hujahnya di link ini. 3 Hujah Kenapa Perlu Makan Suplemen.

Mungkin atas sebab inilah sambutan pengguna terhadap makanan kesihatan begitu menggalakkan sehingga ia menjadi satu bisnes yang membawa untung besar kepada 'founder'nya hingga ada yang tak ambil berat pun tentang jaminan keselamatan produk mereka. Lepas KKM cukup.

Sebab tu ada terlalu banyak produk yang di tarik semula daripada pasaran.

Di sini saya beri beberapa sebab kenapa saya pilih dan amalkan suplemen Shaklee sudah hampir masuk lima tahun. Mesti ada yang kata sebab saya jual kan?

Sebab lebih penting ialah saya nak bantu anda buat pilihan lebih tepat. Terpulanglah pada anda untuk memilih yang mana akhirnya.

7 Sebab Kenapa Brand Shaklee, Bukan Brand Lain

1. Produk Shaklee di bangunkan oleh saintis terhebat

Produk Shaklee bukan seperti produk kilang OEM yang main bancuh-bancuh dan bubuh je bahan apa kita nak dalam tu.

Antara saintis yang menjadi tunggak kekuatan produk Shaklee ialah:

- Dr. Forrest C. Shaklee iaitu pengasas Shaklee itu sendiri.

- Dr. Yasuhiko Kojima Penerima PhD in Medical Science dari Universiti Tokyo, merupakan saintis pertama di dunia yang discover Interferon. 

- Dr. Elizabeth Blackburn - PhD daripada University Cambridge, pemenang Anugerah Nobel Dalam Perubatan pada 2009 yang mengkaji mengenai telomere.

- Dr. Gladys Block - Professor Emeritus di University Berkeley California yang mengkaji keberkesanan vitamin ke atas manusia dan penemuannya dalam Landmark Study; penyelidikan berimpak tinggi dalam dunia nutrisi.

- Dr. Bruce Daggy - Senior VP untuk R&D Chief Science Office di Shaklee

Jika kita percaya kepada saintis yang buat ubat, kita harus percaya juga kepada yang buat suplemen Shaklee. 

Shaklee mempunyai lebih 100 kertas saintifik, 90 daripadanya di terbitkan dalam terbitan penilaian sejawat. 

Layari healthresource.shaklee.com untuk lampiran lengkap penyelidikan yang di taja oleh Shaklee. 

2. Falsafah syarikat yang jelas serta produk terbaik

Di jamin berkesan, di jamin selamat dan di jamin semulajadi hingga menarik saintis terhebat seperti di atas. Orang hebat dan pakar tidak bekerja untuk duit, tetapi hanya ingin usahanya memberi impak kepada dunia dan manusia. Semakin hebat sesuatu syarikat itu mampu lakukan, semakin hebat pula kualiti talent yang bakal mereka tarik. 

Shaklee melaburkan lebih 300 juta dollar dalam ujian klinikal, pembangunan dan penyelidikan; melalui lebih 100,000 ujian kualiti setiap tahun untuk memastikan ketulenan dan keberkesanan produk. Shaklee jauh melangkaui piawaian industri!

3. Di buktikan dengan sains

Setiap produk Shaklee melalui pelbagai R&D di setiap peringkat dari penanaman tumbuhan hingga kajian keberkesanan sesuatu produk/ vitamin. Bukan asal boleh jual je.

Shaklee jamin produk mereka 100% semulajadi, tiada pengawet, tiada bahan kimia, etc. Sesuai dengan falsafahnya yang “harmony with nature”. Malah, Shaklee menghabiskan ratusan juta USD untuk uji berkali-kali bagi memastikan setiap produk yang dikeluarkan bebas racun, kekal pure/potent & komposisinya tetap stabil semasa sampai kepada pengguna.

4. Ada kajian klinikal oleh pihak ketiga 

Syarikat vitamin sebenarnya tak perlu pun buat ujian klinikal, tidak seperti ubat. Tapi Shaklee tetap buat juga kajian klinikal ke atas setiap produknya. 

Kajian klinikal Shaklee juga di lakukan ke atas manusia, bukan haiwan, bukan tikus.

Dan mereka yang terlibat dengan kajian klinikal tersebut ialah saintis atau penyelidik daripada universiti.




5. Landmark Study oleh pihak ketiga

Jika pandai baca jurnal, boleh ke http://www.landmarkstudy.com

Dipendekkan cerita, Landmark Study ni mengkaji “betul ke multi-vitamin ni ada kesan untuk jangka masa panjang?”. Kajian ini membandingkan orang yang tak makan apa-apa vitamin, orang yang macam vitamin brand popular lain & orang yang makan vitamin Shaklee. Dalam kajian ini, orang yang makan vitamin Shaklee sudah menggunakannya sekurang-kurangnya 20 tahun. Ya, 20 tahun! Malah, banyak yang dah gunakannya selama 30-40 tahun!

Ini yang menarik perhatian Dr Bruce Daggy sampai berhenti kerja di GlaxoSmithKline hanya untuk berkhidmat di Shaklee.

Kalau nak tahu, ini kajian paling bersejarah dalam dunia nutrisi. Sampai sekarang pun, ia masih satu-satunya kajian seumpamanya pernah dilakukan. Melibatkan jumlah peserta yang ramai & untuk tempoh penggunaaan yang sangat lama (sampai 40 tahun tu!). Tambahan pula, kajian ini diterbitkan dalam jurnal antara impact factor tertinggi dalam bidang nutrisi.


6. Pilihan angkasawan

Kehebatan dan keberkesanan produk Shaklee telah menarik perhatian pihak agensi kerajaan seperti NASA.

Kita semua tahu betapa cerewetnya NASA dalam memilih apa-apa bahan, produk atau servis dalam misi mereka. Dalam pada cerewet sebegitu pun, NASA tetap pilih Shaklee untuk membangunkan formula khas untuk bekalan nutrisi angkasawan mereka sampai hari ini. Astro-Ade namanya. Formula khas ini NASA gunakan untuk setiap misi angkasa mereka.

Bukan itu saja, Scott Kelly yang merupakan manusia paling lama pernah menetap di ISS; setahun lamanya, juga konsisten menggunakan produk Shaklee sepanjang berada di sana. Dan vitamin yang mereka gunakan tu (selain Astro Ade) adalah formula vitamin yang sama dengan produk Shaklee di bumi. Kalau lah angkasawan dengan macam-macam ancaman; seperti keadaan tinggi UV, pun terbukti sihat Shaklee, apetah lagi kita yang di bumi kan?


7. Pilihan atlit antarabangsa

Shaklee menjadi pilihan atlit sukan Olimpik, bukan setakat SUKMA atau Sukan Komanwel je. Atlit-atlit ini 'powered by Shaklee' menunjukkan mereka memang benar-benar menggunakan produk Shaklee untuk perform, bukan hanya di bayar untuk bergambar je.

Ada banyak lagi sebab lain kenapa kami semua memilih Shaklee, tapi tak larat nak taip dah. 

Saya dan keluarga saya telah mengamalkan Shaklee hampir lima tahun (semasa entry ini di tulis), sedangkan ramai lagi yang telah mengambil Shaklee melebihi 40 tahun dan ternyata mereka lebih sihat, cergas dan muda!

Ini keputusan ujian darah suami saya yang memang mengamalkan suplemen Shaklee lebih 4 tahun. Baca kisah lanjutnya di SINI. 

Shaklee jamin produknya 100% selamat, berkesan dan semulajadi. 

Jika anda takut nak makan suplemen brand lain,sebab takut rosak buah pinggang dan sebagainya, pilih saja Shaklee!

Nak jadi sebahagian daripada komuniti Shaklee, hubungi saya:



012-9645614

Shaklee Malaysia
ID: 868994

Info: Shaklee Booklet
iReach.my
Setiap hidung mesti mempunyai whitehead atau blackhead. Tak banyak sikit mesti ada punya.

Ciksu teringat, dulu-dulu punya hobi suka sangat cabut whitehead guna pengepit besi. Masa bujang-bujang dengan masa belum ada anak dulu bolehla kau nak mengadap cermin berejam-jam kan.

Dulu hidung encik suami pun jadi mangsa ciksu. Punya takdak kerja. hahaha

Ni anak dah berderet, silap-silap ada yang makan cermin sat lagi huhu.

Whitehead dan blackhead ni, walaupun sikit, tetap tak comey di pandang. Pegang hidung sendiri pun rasa kasar semacam. Geramm je kan rasa nak tenyeh-tenyeh bagi hilang.


Sebenarnya membuang whitehead dan blackhead ni takdelah susah sangat. Kalau betul caranya memang cepat hilang dan susah dia nak muncul balik.

Ok, hari ni Ciksu kongsi 5 cara bagaimana nak hilangkan whitehead dan blackhead yang menghantui hidup korang tu.

#1. Facial steam

Tak payah fikir nak pergi spa. Cukup dengan cara masakkan air dalam periuk hingga mendidih. Tutup api, dah tadahlah muka pada wap panas tu. Hati-hati jangan sampai melecur pula. Buat selama lima minit. Kemudian, lap dengan tuala kering.

Tujuannya untuk buka pori muka kita dan memudahkan kita membuang whitehead yang degil melekat tu.

#2. Oatmeal

Selain bagus untuk kulit kering, oatmeal dapat bantu buang sel kulit mati. Ia akan menyerap lebihan minyak pada wajah dan membuka liang pori.

Caranya sediakan:

2 sudu yogurt plain
1 sudu jus lemon
1 sudu madu
4 sudu serbuk oatmeal

Campurkan kesemua bahan ni dengan sikit air supaya jadi pes. Sapu pada muka dan biar selama 10 minit. Ulang cara ni sekali atau dua kali seminggu.

#3. Jus lemon



Jus lemon kaya dengan antioksidan yang dapat melembapkan wajah, serta membuang minyak berlebihan.

Caranya, ambil putik kapas, celup dalam jus lemon dan sapu pada wajah yang ada whitehead dan blackhead. Biar selama 20 minit, baru basuh muka.

Elok dibuat sebelum kita masuk tidur.

#4. Cuka epal

Ramai yang tak tau, cuka epal sebenarnya sangat bagus untuk kulit. Ia juga bantu melawan pertumbuhan jerawat taw.

Caranya mudah je. Campurkan 1 sudu cuka epal dalam secawan air. Ambil kapas muka, celup dalam campuran tu tadi dan 'dap, dap' je ke muka. Biar selama 10 minit, kemudian boleh basuh seperti biasa.

#5. Kulit kayu manis



Dulu masa sekolah selalu orang asah kulit kayu manis. Sekarang tak payah asah. Beli je serbuk kulit kayu manis tu di kedai.

Kulit kayu manis boleh meransang penghasilan kolagen dan menggalakkan pertumbuhan sel kulit baru.

Caranya, dapatkan 1 sudu  teh gel aloevera, 1sudu teh madu, kemudian masukkan secubit serbuk kulit kayu manis, jadikan pes. Sapulah pada muka dan biarkan selama 15 minit.

Boleh ulang cara ni 2-3 kali seminggu.

Walaupun nampak mudah, tapi rasanya liat juga kita nak buat ye tak. Mau tak Ciksu tunjuk cara yang lagi giler-giler punya senang?

Pakai je Makeup Remover ni!


Nama je Makeup Remover, yang tak pakai mekap pun boleh guna untuk sental whitehead dan blackhead.

Gentle Action Makeup Remover ni memang jadi rebutan sebab ia berkesan dengan cara:
  1. Melicin, melembut, dan menyerikan kulit
  2. Menyingkirkan sel kulit mati dengan menyeluruh tanpa rosakkan kulit
  3. Menyegar dan menegangkan kulit
  4. Rumusan ringan, tidak berminyak dan aroma amattt menyegarkan
Cara nak guna pun senang. Picit dan tonyoh je. Tak ambik masa lama pun.

Ni testimoni pengguna Makeup Remover yang puas hati sangat bila whitehead dan blackhead senang nak hilang.




Best kan?? Wahh tak sabar nak order ni! Berapa ringgit ni?

Murah je... Harganya cuma RM98.75 sahaja. Tahan sehingga berbulan-bulan! Memang berbaloi dan tak menyesallah.

Dah la selamat, berasaskan tumbuhan, dan memang bebas dari bahan kimia terlarang yang boleh merosakkan kulit wajah macam krimkilo tuh.

Jom dapatkan Gentle Action Makeup Remover ni, hubungi Ciksu sekarang!

-Puan Suhaila-

012-9645614

Shaklee Malaysia
ID: 868994


Alhamdulillah...

Syukur, dengan izin Allah, Ciksu selamat melahirkan bayi perempuan pertama (selepas tiga orang bayi lelaki) pada 5 April 2017 yang lalu.

Nak ikutkan, sepatutnya kena induce tepat tarikh due sebab Ciksu ada GDM masa hamil. Mujur saja, hari yang sepatutnya doktor masukkan ubat induce tu, tanda bersalin dah keluar.

Pagi 4 April tu dah turun darah dan ada sikit sakit contraction. Selamat, kalau tak kena induce. Orang kata sakit. Wallahua'lam.

Makanya dari pagi tu sakit sekejap datang sekejap hilang. Lepas buang air boleh pulak sakit tu hilang. Ciksu ni kalau boleh nak beranak cepat je. Sebab dah dua hari tinggal anak kat rumah.

Menjelang petang tu, dah boleh rasa sakit makin kuat. Ciksu bertahan je tak pergi kencing.

Dah malam, masa tu tengok jam nak pukul 11, dalam masa setengah jam, 3-4 kali contraction, terus bagitau misi. Doktor cek dah 6cm, apa lagi, cepat je diorang tolak masuk dewan bersalin.

Alhamdulillah, tepat 1.44 pagi, lahirlah puteri pertama kami. Lega teramat sangat dah keluar seketul tu kan. Lepas tu proses nak keluarkan uri pula.


Entah macam mana, tiba-tiba misi kata uri susah nak keluar. Duduk jauh ke dalam katanya..Ayarkkk.. Dia tekan-tekan perut Ciksu, cuba tarik-tarik tapi takmo keluar. Nada suara tu macam gelabah je. Doc pun tengok jam berapa minit dah ambik masa.

Lepas tu doc pula cuba buat. Kuat juga dia tekan perut Ciksu, tapi uri still tak nak keluar. Dalam kepala otak Ciksu ni dah macam-macam fikir dah. Persoalan demi persoalan melintas dalam kepala.

Kalau uri lekat jadi apa? Kena operate ke? Takkan operate kot? Dah la sakit kat bawah, kang sakit ikut atas pulak.. Cuak giler rasanya.. Doc dengan misi pun dah buat muka cuak. Ciksu apa lagi. Huhu..

Dah lebih 20 minit masa tu, misi cuba lagi sekali. Sambil mulut misi terkumat kamit baca ayat apa tak tau, Ciksu pun duk baca juga doa Nabi Yunus dalam perut ikan tu.

Laailaha illa anta subhanaka inni kuntu minazzolimin

Beberapa minit lepas tu, akhirnya uri pun keluar. Ya Allah lega rasa.

Uri melekat ni bahaya. Tak pernah terfikir sebelum ni sebab jarang dengar. Lagipun ikut doktor, uri melekat ni jarang berlaku.

Selain tumpah darah, uri melekat boleh mengancam nyawa!

Ada beberapa punca yang menyebabkan uri boleh melekat dan kebanyakan ada kaitan dengan rahim seperti uri tu sendiri tertanam pada lapisan otot rahim.

Maklumat lanjut mengenai uri melekat ni boleh rujuk pada tulisan doktor-doktor ye :)

Apapun, pengalaman bersalin kali ni tetap jadi satu kenangan yang tak boleh lupa. huhu.. Sampai rasa takmau beranak lagi dah haha..

Ciksu doakan ibu-ibu yang bakal bersalin tu, semoga selamat dan dipermudahkan semuanya ye. Banyakkan zikir dan doa. InsyaAllah.


Masuk je trimester ketiga, lebih-lebih lagi apabila tarikh jangkaan bersalin semakin menghampiri, setiap ibu dan bakal ibu pasti berdebar-debar.

Mulalah kita sibuk cari maklumat macam mana nak cepatkan kelahiran sebab tak nak kena induce. Betul ke ada teknik semulajadi untuk mempercepatkan kelahiran?

Ya, mungkin ada. Tapi dari sudut perubatan cara terbaik untuk mempercepatkan kelahiran ialah dengan ubat hospital.

Pengalaman Ciksu sendiri, ketiga-tiga anak sebelum ni, Alhamdulillah, sakit contraction memang datang sendiri secara semulajadi tanpa di paksa-paksa.


Anak pertama awal seminggu, anak kedua lewat sehari dari due date, dan anak ketiga awal 4 hari.

Kenapa mesti induce?

Mungkin ramai ibu yang tanya soalan ni kan? Antara sebab seseorang bakal ibu tu kena induce ialah:
  • ada kencing manis semasa hamil
  • ada jangkitan kuman GBS
  • air ketuban kurang
  • sudah melepasi 42 minggu kehamilan
  • bayi kurang bergerak
Sebenarnya, tujuan induce ialah untuk meransang contraction je. Sakitnya sama je macam sakit contraction semulajadi tu.

Bagaimana cara doktor induce?

Mula-mula ibu akan di beri pil hormon prostaglandin atau doktor akan memasukkannya ke dalam vagina berhampiran serviks. Ibu dah boleh rasa contraction pada masa ni.

Jika tidak berhasil, doktor akan menggunakan Pitocin, iaitu sejenis hormon oksitosin sintetik yang akan meransang pengecutan uterus. Pitocin hanya diberikan apabila serviks telah terbuka dan sedia untuk kelahiran. 

Cara semulajadi mempercepatkan kelahiran

Walaupun doktor mengatakan tiada cara yang benar-benar berkesan, tapi apa salahnya jika ibu mencuba asalkan tidak membahayakan nyawa sendiri.

1. Banyakkan berjalan 

Tak semestinya kena tawaf mall. Berjalan dan buat kerja-kerja ringan dirumah juga dah mencukupi.

Ada yang kata banyakkan mencangkung contohnya berjalan itik, atau sekadar mencuci tandas. 

2. Mengadakan hubungan seks yang kerap dengan suami

 Hubungan seks juga akan menyebabkan badan kita mengeluarkan hormon prostaglandin yang dapat meransang pengecutan uterus!

3. Mengambil herba EPO

Herba seperti Evening Primrose Oil mempunyai bahan yang dapat mengeluarkan hormon prostaglandin yang mana akan membantu melembutkan serviks dan bersedia untuk melahirkan. 

Namun begitu, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu jika ibu ingin mengamalkan apa-apa herba sekalipun.

Menanti waktu bersalin, adalah saat-saat yang amat mendebarkan. Ibu akan tertanya-tanya bagaimana pengalaman bersalin kali ini pula. 


Hadapilah dengan tenang. Dan Ciksu doakan semoga semuanya dipermudahkan insyaAllah :)


Ingin dapatkan Set Vitamin Berpantang Shaklee, hubungi:


012-9645614

Shaklee Malaysia

ID: 868994

Hari ni Ciksu ke klinik untuk rawatan bulanan ibu hamil. Oleh sebab sekolah tengah cuti, maka kami angkut semua askar ke klinik.

Kebetulan, anak sulung Ciksu, Ammar mengalami sedikit demam. Pagi tu dia mengadu kat abahnya cakap macam tak larat je. Dah alang-alang ke klinik, abah bawak pergi jumpa doktor terus.

Di pendekkan cerita, doktor kata ada bengkak tonsil sikit dalam tekaknya. Wahh ini pengalaman baru buat kami. Sebelum ni takde lagi anak-anak yang pernah kena bengkak atau jangkitan tonsil.

Akhirnya doktor cuma berikan vitamin C dan paracetamol. Eh, elok je lepas ambik ubat, segar bugar je dia. Ubat tak sempat makan pun. Kalau pagi tadi kemain lembiknya. Ni mesti drama je lebih. hahaha


Apa itu bengkak tonsil

Belakang tekak kita ni, ada sejenis tisu yang di panggil tonsil. Fungsinya untuk tapis kuman-kuman yang mungkin akan masuk ke salur pernafasan kita.

Lagi satu, tonsil juga berfungsi untuk melawan jangkitan kuman.

Pun begitu, kadangkala ia sendiri boleh terjangkit juga. Apabila terlalu banyak bakteria dan virus, tonsil akan membengkak dan menjadi radang. Ini yang di panggil tonsilitis atau jangkitan tonsil.

Selalu yang dapat tonsil ni kanak-kanak. Orang dewasa pun ada juga. Ada yang selalu sangat kena jangkitan tonsil dan ada yang jarang sekali.

Punca dan tanda anak kena tonsilitis

Selalunya, tonsilitis berlaku di sebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus. Antara simptom atau tandanya ialah:
  • tonsil jadi bengkak
  • sakit tekak
  • ada ulser atau blister pada tekak
  • ada selaput keputihan pada tonsil
  • sakit kepala
  • hilang selera makan
  • susah nak menelan
  • kelenjar pada leher bengkak
  • demam
  • susah bernafas
  • loya dan muntah
Kena perhatikanlah keadaan anak kita. Kadang kita tak expect pun anak kena tonsilitis ni. Ye lah, benda jarang atau tak pernah berlaku. Bila dah ada tanda-tanda ni, segera bawa ke klinik untuk dapat rawatan sebab kalau teruk, boleh sampai kena bedah. Sian kat anak.

5 Cara rawat tonsil pada kanak-kanak

Selain makan ubat yang diberi oleh doktor, cara di bawah ni mungkin boleh membantu mengurangkan atau menghilangkan terus tonsilitis anak kita tu.

1. Minum air sejuk


Atau selalunya doktor suruh makan aiskrim. Tujuannya untuk legakan sikit sakit di bahagian tekak tu. 

2. Makan makanan yang lembut


Bila anak takde selera makan sebab sakit tekak, makanan lembut seperti bubur dapat membantu. Anak-anak kena makan dan kena dapat zat yang cukup, kalau tak lagi susah nak baik.

3. Kumur air garam


Bancuh 1 sudu garam dalam air suam, biar larut. Cuba kumur dengan air tersebut, tapi jangan telan pulak. Ulang cara ni banyak kali.

4. Minum jus lemon


Perah jus lemon dalam air suam, tambah sikit madu. Bagi anak minum. Anak Ciksu kalau batuk pun Ciksu buat cara ni je. Takde lemon boleh je ganti dengan jus limau.

5. Jus pudina


Daun pudina terkenal dengan sifat antimikrob yang membantu membunuh bakteria dan virus. Menthol dalam daun pudina ni pun meringankan keradangan dalam tekak.

Caranya:

Didihkan segelas air, masukkan segenggam daun pudina. Tunggu ia menggelegak dan hingga air menjadi separuh. Tapis airnya ke dalam gelas, masukkan sedikit madu dan minum semasa suam.

Boleh juga nak buat kumur-kumur.

Ciksu sendiri ada cara yang lebih mudah. Selain memang anak-anak mengamalkan makan vitamin C, Ciksu juga ada bagi serbuk biji labu Nutriferon.

Kedua-dua ni memang bagus melawan jangkitan kuman, virus dan bakteria pada kami sekeluarga.

Tak kira sakit sebab apa pun, memang ini je ubatnya :) Anak-anak pun bila sendiri rasa tak sihat, terus mintak nak makan 'Feron'. 


Ciksu memang seboleh-bolehnya nak meminimakan pergantungan kepada ubat-ubatan. Kalau terpaksa sangat baru la makan ubat.

Sekiranya berminat mendapatkan Set Tonsil ni, segera hubungi Ciksu ye!

Semoga anak-anak kesayangan kita sentiasa di kurniakan kesihatan yang mantop dalam dunia yang dah tak lagi selamat ni.

-Puan Suhaila-

012-9645614

Shaklee Malaysia

ID: 868994