Khamis, 8 Jun 2017

7 Sebab Saya Pilih Suplemen Brand Shaklee, Bukan Brand Lain

Sekarang ni banyak sangat suplemen dan makanan kesihatan muncul di pasaran bagai cendawan tumbuh lepas hujan. Ada brand tempatan, ada brand luar negara.

Tengok ajelah iklan-iklan di tv. Belum lagi iklan-iklan di media sosial seperti Facebook dan Instagram.

Apabila terlalu banyak lambakan produk ni, pengguna ada terlalu banyak pilihan sampai tak tahu nak pilih yang mana. End up, ada yang tersalah pilih, lalu termakan produk berbahaya yang merosakkan diri sendiri.

Perlu diketahui, bukan semua produk yang di jual tu selamat walaupun mereka claim ada kelulusan KKM dan bagi testimoni gempak-gempak. Rata-ratanya cuma gimik marketing malah ada yang sanggup curi testimoni produk lain pun.



Suplemen memang satu keperluan zaman sekarang ni. Baca hujahnya di link ini. 3 Hujah Kenapa Perlu Makan Suplemen.

Mungkin atas sebab inilah sambutan pengguna terhadap makanan kesihatan begitu menggalakkan sehingga ia menjadi satu bisnes yang membawa untung besar kepada 'founder'nya hingga ada yang tak ambil berat pun tentang jaminan keselamatan produk mereka. Lepas KKM cukup.

Sebab tu ada terlalu banyak produk yang di tarik semula daripada pasaran.

Di sini saya beri beberapa sebab kenapa saya pilih dan amalkan suplemen Shaklee sudah hampir masuk lima tahun. Mesti ada yang kata sebab saya jual kan?

Sebab lebih penting ialah saya nak bantu anda buat pilihan lebih tepat. Terpulanglah pada anda untuk memilih yang mana akhirnya.

7 Sebab Kenapa Brand Shaklee, Bukan Brand Lain

1. Produk Shaklee di bangunkan oleh saintis terhebat

Produk Shaklee bukan seperti produk kilang OEM yang main bancuh-bancuh dan bubuh je bahan apa kita nak dalam tu.

Antara saintis yang menjadi tunggak kekuatan produk Shaklee ialah:

- Dr. Forrest C. Shaklee iaitu pengasas Shaklee itu sendiri.

- Dr. Yasuhiko Kojima Penerima PhD in Medical Science dari Universiti Tokyo, merupakan saintis pertama di dunia yang discover Interferon. 

- Dr. Elizabeth Blackburn - PhD daripada University Cambridge, pemenang Anugerah Nobel Dalam Perubatan pada 2009 yang mengkaji mengenai telomere.

- Dr. Gladys Block - Professor Emeritus di University Berkeley California yang mengkaji keberkesanan vitamin ke atas manusia dan penemuannya dalam Landmark Study; penyelidikan berimpak tinggi dalam dunia nutrisi.

- Dr. Bruce Daggy - Senior VP untuk R&D Chief Science Office di Shaklee

Jika kita percaya kepada saintis yang buat ubat, kita harus percaya juga kepada yang buat suplemen Shaklee. 

Shaklee mempunyai lebih 100 kertas saintifik, 90 daripadanya di terbitkan dalam terbitan penilaian sejawat. 

Layari healthresource.shaklee.com untuk lampiran lengkap penyelidikan yang di taja oleh Shaklee. 

2. Falsafah syarikat yang jelas serta produk terbaik

Di jamin berkesan, di jamin selamat dan di jamin semulajadi hingga menarik saintis terhebat seperti di atas. Orang hebat dan pakar tidak bekerja untuk duit, tetapi hanya ingin usahanya memberi impak kepada dunia dan manusia. Semakin hebat sesuatu syarikat itu mampu lakukan, semakin hebat pula kualiti talent yang bakal mereka tarik. 

Shaklee melaburkan lebih 300 juta dollar dalam ujian klinikal, pembangunan dan penyelidikan; melalui lebih 100,000 ujian kualiti setiap tahun untuk memastikan ketulenan dan keberkesanan produk. Shaklee jauh melangkaui piawaian industri!

3. Di buktikan dengan sains

Setiap produk Shaklee melalui pelbagai R&D di setiap peringkat dari penanaman tumbuhan hingga kajian keberkesanan sesuatu produk/ vitamin. Bukan asal boleh jual je.

Shaklee jamin produk mereka 100% semulajadi, tiada pengawet, tiada bahan kimia, etc. Sesuai dengan falsafahnya yang “harmony with nature”. Malah, Shaklee menghabiskan ratusan juta USD untuk uji berkali-kali bagi memastikan setiap produk yang dikeluarkan bebas racun, kekal pure/potent & komposisinya tetap stabil semasa sampai kepada pengguna.

4. Ada kajian klinikal oleh pihak ketiga 

Syarikat vitamin sebenarnya tak perlu pun buat ujian klinikal, tidak seperti ubat. Tapi Shaklee tetap buat juga kajian klinikal ke atas setiap produknya. 

Kajian klinikal Shaklee juga di lakukan ke atas manusia, bukan haiwan, bukan tikus.

Dan mereka yang terlibat dengan kajian klinikal tersebut ialah saintis atau penyelidik daripada universiti.




5. Landmark Study oleh pihak ketiga

Jika pandai baca jurnal, boleh ke http://www.landmarkstudy.com

Dipendekkan cerita, Landmark Study ni mengkaji “betul ke multi-vitamin ni ada kesan untuk jangka masa panjang?”. Kajian ini membandingkan orang yang tak makan apa-apa vitamin, orang yang macam vitamin brand popular lain & orang yang makan vitamin Shaklee. Dalam kajian ini, orang yang makan vitamin Shaklee sudah menggunakannya sekurang-kurangnya 20 tahun. Ya, 20 tahun! Malah, banyak yang dah gunakannya selama 30-40 tahun!

Ini yang menarik perhatian Dr Bruce Daggy sampai berhenti kerja di GlaxoSmithKline hanya untuk berkhidmat di Shaklee.

Kalau nak tahu, ini kajian paling bersejarah dalam dunia nutrisi. Sampai sekarang pun, ia masih satu-satunya kajian seumpamanya pernah dilakukan. Melibatkan jumlah peserta yang ramai & untuk tempoh penggunaaan yang sangat lama (sampai 40 tahun tu!). Tambahan pula, kajian ini diterbitkan dalam jurnal antara impact factor tertinggi dalam bidang nutrisi.


6. Pilihan angkasawan

Kehebatan dan keberkesanan produk Shaklee telah menarik perhatian pihak agensi kerajaan seperti NASA.

Kita semua tahu betapa cerewetnya NASA dalam memilih apa-apa bahan, produk atau servis dalam misi mereka. Dalam pada cerewet sebegitu pun, NASA tetap pilih Shaklee untuk membangunkan formula khas untuk bekalan nutrisi angkasawan mereka sampai hari ini. Astro-Ade namanya. Formula khas ini NASA gunakan untuk setiap misi angkasa mereka.

Bukan itu saja, Scott Kelly yang merupakan manusia paling lama pernah menetap di ISS; setahun lamanya, juga konsisten menggunakan produk Shaklee sepanjang berada di sana. Dan vitamin yang mereka gunakan tu (selain Astro Ade) adalah formula vitamin yang sama dengan produk Shaklee di bumi. Kalau lah angkasawan dengan macam-macam ancaman; seperti keadaan tinggi UV, pun terbukti sihat Shaklee, apetah lagi kita yang di bumi kan?


7. Pilihan atlit antarabangsa

Shaklee menjadi pilihan atlit sukan Olimpik, bukan setakat SUKMA atau Sukan Komanwel je. Atlit-atlit ini 'powered by Shaklee' menunjukkan mereka memang benar-benar menggunakan produk Shaklee untuk perform, bukan hanya di bayar untuk bergambar je.

Ada banyak lagi sebab lain kenapa kami semua memilih Shaklee, tapi tak larat nak taip dah. 

Saya dan keluarga saya telah mengamalkan Shaklee hampir lima tahun (semasa entry ini di tulis), sedangkan ramai lagi yang telah mengambil Shaklee melebihi 40 tahun dan ternyata mereka lebih sihat, cergas dan muda!

Ini keputusan ujian darah suami saya yang memang mengamalkan suplemen Shaklee lebih 4 tahun. Baca kisah lanjutnya di SINI. 

Shaklee jamin produknya 100% selamat, berkesan dan semulajadi. 

Jika anda takut nak makan suplemen brand lain,sebab takut rosak buah pinggang dan sebagainya, pilih saja Shaklee!

Nak jadi sebahagian daripada komuniti Shaklee, hubungi saya:



012-9645614

Shaklee Malaysia
ID: 868994

Info: Shaklee Booklet
iReach.my

Selasa, 25 April 2017

5 Cara Mudah Hilangkan Whitehead Dan Blackhead Di Rumah

Setiap hidung mesti mempunyai whitehead atau blackhead. Tak banyak sikit mesti ada punya.

Ciksu teringat, dulu-dulu punya hobi suka sangat cabut whitehead guna pengepit besi. Masa bujang-bujang dengan masa belum ada anak dulu bolehla kau nak mengadap cermin berejam-jam kan.

Dulu hidung encik suami pun jadi mangsa ciksu. Punya takdak kerja. hahaha

Ni anak dah berderet, silap-silap ada yang makan cermin sat lagi huhu.

Whitehead dan blackhead ni, walaupun sikit, tetap tak comey di pandang. Pegang hidung sendiri pun rasa kasar semacam. Geramm je kan rasa nak tenyeh-tenyeh bagi hilang.


Sebenarnya membuang whitehead dan blackhead ni takdelah susah sangat. Kalau betul caranya memang cepat hilang dan susah dia nak muncul balik.

Ok, hari ni Ciksu kongsi 5 cara bagaimana nak hilangkan whitehead dan blackhead yang menghantui hidup korang tu.

#1. Facial steam

Tak payah fikir nak pergi spa. Cukup dengan cara masakkan air dalam periuk hingga mendidih. Tutup api, dah tadahlah muka pada wap panas tu. Hati-hati jangan sampai melecur pula. Buat selama lima minit. Kemudian, lap dengan tuala kering.

Tujuannya untuk buka pori muka kita dan memudahkan kita membuang whitehead yang degil melekat tu.

#2. Oatmeal

Selain bagus untuk kulit kering, oatmeal dapat bantu buang sel kulit mati. Ia akan menyerap lebihan minyak pada wajah dan membuka liang pori.

Caranya sediakan:

2 sudu yogurt plain
1 sudu jus lemon
1 sudu madu
4 sudu serbuk oatmeal

Campurkan kesemua bahan ni dengan sikit air supaya jadi pes. Sapu pada muka dan biar selama 10 minit. Ulang cara ni sekali atau dua kali seminggu.

#3. Jus lemon



Jus lemon kaya dengan antioksidan yang dapat melembapkan wajah, serta membuang minyak berlebihan.

Caranya, ambil putik kapas, celup dalam jus lemon dan sapu pada wajah yang ada whitehead dan blackhead. Biar selama 20 minit, baru basuh muka.

Elok dibuat sebelum kita masuk tidur.

#4. Cuka epal

Ramai yang tak tau, cuka epal sebenarnya sangat bagus untuk kulit. Ia juga bantu melawan pertumbuhan jerawat taw.

Caranya mudah je. Campurkan 1 sudu cuka epal dalam secawan air. Ambil kapas muka, celup dalam campuran tu tadi dan 'dap, dap' je ke muka. Biar selama 10 minit, kemudian boleh basuh seperti biasa.

#5. Kulit kayu manis



Dulu masa sekolah selalu orang asah kulit kayu manis. Sekarang tak payah asah. Beli je serbuk kulit kayu manis tu di kedai.

Kulit kayu manis boleh meransang penghasilan kolagen dan menggalakkan pertumbuhan sel kulit baru.

Caranya, dapatkan 1 sudu  teh gel aloevera, 1sudu teh madu, kemudian masukkan secubit serbuk kulit kayu manis, jadikan pes. Sapulah pada muka dan biarkan selama 15 minit.

Boleh ulang cara ni 2-3 kali seminggu.

Walaupun nampak mudah, tapi rasanya liat juga kita nak buat ye tak. Mau tak Ciksu tunjuk cara yang lagi giler-giler punya senang?

Pakai je Makeup Remover ni!


Nama je Makeup Remover, yang tak pakai mekap pun boleh guna untuk sental whitehead dan blackhead.

Gentle Action Makeup Remover ni memang jadi rebutan sebab ia berkesan dengan cara:
  1. Melicin, melembut, dan menyerikan kulit
  2. Menyingkirkan sel kulit mati dengan menyeluruh tanpa rosakkan kulit
  3. Menyegar dan menegangkan kulit
  4. Rumusan ringan, tidak berminyak dan aroma amattt menyegarkan
Cara nak guna pun senang. Picit dan tonyoh je. Tak ambik masa lama pun.

Ni testimoni pengguna Makeup Remover yang puas hati sangat bila whitehead dan blackhead senang nak hilang.




Best kan?? Wahh tak sabar nak order ni! Berapa ringgit ni?

Murah je... Harganya cuma RM98.75 sahaja. Tahan sehingga berbulan-bulan! Memang berbaloi dan tak menyesallah.

Dah la selamat, berasaskan tumbuhan, dan memang bebas dari bahan kimia terlarang yang boleh merosakkan kulit wajah macam krimkilo tuh.

Jom dapatkan Gentle Action Makeup Remover ni, hubungi Ciksu sekarang!

-Puan Suhaila-

012-9645614

Shaklee Malaysia
ID: 868994


Sabtu, 22 April 2017

Uri Nyaris Melekat - Pengalaman Bersalin Tak Boleh Lupa

Alhamdulillah...

Syukur, dengan izin Allah, Ciksu selamat melahirkan bayi perempuan pertama (selepas tiga orang bayi lelaki) pada 5 April 2017 yang lalu.

Nak ikutkan, sepatutnya kena induce tepat tarikh due sebab Ciksu ada GDM masa hamil. Mujur saja, hari yang sepatutnya doktor masukkan ubat induce tu, tanda bersalin dah keluar.

Pagi 4 April tu dah turun darah dan ada sikit sakit contraction. Selamat, kalau tak kena induce. Orang kata sakit. Wallahua'lam.

Makanya dari pagi tu sakit sekejap datang sekejap hilang. Lepas buang air boleh pulak sakit tu hilang. Ciksu ni kalau boleh nak beranak cepat je. Sebab dah dua hari tinggal anak kat rumah.

Menjelang petang tu, dah boleh rasa sakit makin kuat. Ciksu bertahan je tak pergi kencing.

Dah malam, masa tu tengok jam nak pukul 11, dalam masa setengah jam, 3-4 kali contraction, terus bagitau misi. Doktor cek dah 6cm, apa lagi, cepat je diorang tolak masuk dewan bersalin.

Alhamdulillah, tepat 1.44 pagi, lahirlah puteri pertama kami. Lega teramat sangat dah keluar seketul tu kan. Lepas tu proses nak keluarkan uri pula.


Entah macam mana, tiba-tiba misi kata uri susah nak keluar. Duduk jauh ke dalam katanya..Ayarkkk.. Dia tekan-tekan perut Ciksu, cuba tarik-tarik tapi takmo keluar. Nada suara tu macam gelabah je. Doc pun tengok jam berapa minit dah ambik masa.

Lepas tu doc pula cuba buat. Kuat juga dia tekan perut Ciksu, tapi uri still tak nak keluar. Dalam kepala otak Ciksu ni dah macam-macam fikir dah. Persoalan demi persoalan melintas dalam kepala.

Kalau uri lekat jadi apa? Kena operate ke? Takkan operate kot? Dah la sakit kat bawah, kang sakit ikut atas pulak.. Cuak giler rasanya.. Doc dengan misi pun dah buat muka cuak. Ciksu apa lagi. Huhu..

Dah lebih 20 minit masa tu, misi cuba lagi sekali. Sambil mulut misi terkumat kamit baca ayat apa tak tau, Ciksu pun duk baca juga doa Nabi Yunus dalam perut ikan tu.

Laailaha illa anta subhanaka inni kuntu minazzolimin

Beberapa minit lepas tu, akhirnya uri pun keluar. Ya Allah lega rasa.

Uri melekat ni bahaya. Tak pernah terfikir sebelum ni sebab jarang dengar. Lagipun ikut doktor, uri melekat ni jarang berlaku.

Selain tumpah darah, uri melekat boleh mengancam nyawa!

Ada beberapa punca yang menyebabkan uri boleh melekat dan kebanyakan ada kaitan dengan rahim seperti uri tu sendiri tertanam pada lapisan otot rahim.

Maklumat lanjut mengenai uri melekat ni boleh rujuk pada tulisan doktor-doktor ye :)

Apapun, pengalaman bersalin kali ni tetap jadi satu kenangan yang tak boleh lupa. huhu.. Sampai rasa takmau beranak lagi dah haha..

Ciksu doakan ibu-ibu yang bakal bersalin tu, semoga selamat dan dipermudahkan semuanya ye. Banyakkan zikir dan doa. InsyaAllah.


Selasa, 28 Mac 2017

Induce Kelahiran. Apa Yang Ibu Perlu Tahu

Masuk je trimester ketiga, lebih-lebih lagi apabila tarikh jangkaan bersalin semakin menghampiri, setiap ibu dan bakal ibu pasti berdebar-debar.

Mulalah kita sibuk cari maklumat macam mana nak cepatkan kelahiran sebab tak nak kena induce. Betul ke ada teknik semulajadi untuk mempercepatkan kelahiran?

Ya, mungkin ada. Tapi dari sudut perubatan cara terbaik untuk mempercepatkan kelahiran ialah dengan ubat hospital.

Pengalaman Ciksu sendiri, ketiga-tiga anak sebelum ni, Alhamdulillah, sakit contraction memang datang sendiri secara semulajadi tanpa di paksa-paksa.


Anak pertama awal seminggu, anak kedua lewat sehari dari due date, dan anak ketiga awal 4 hari.

Kenapa mesti induce?

Mungkin ramai ibu yang tanya soalan ni kan? Antara sebab seseorang bakal ibu tu kena induce ialah:
  • ada kencing manis semasa hamil
  • ada jangkitan kuman GBS
  • air ketuban kurang
  • sudah melepasi 42 minggu kehamilan
  • bayi kurang bergerak
Sebenarnya, tujuan induce ialah untuk meransang contraction je. Sakitnya sama je macam sakit contraction semulajadi tu.

Bagaimana cara doktor induce?

Mula-mula ibu akan di beri pil hormon prostaglandin atau doktor akan memasukkannya ke dalam vagina berhampiran serviks. Ibu dah boleh rasa contraction pada masa ni.

Jika tidak berhasil, doktor akan menggunakan Pitocin, iaitu sejenis hormon oksitosin sintetik yang akan meransang pengecutan uterus. Pitocin hanya diberikan apabila serviks telah terbuka dan sedia untuk kelahiran. 

Cara semulajadi mempercepatkan kelahiran

Walaupun doktor mengatakan tiada cara yang benar-benar berkesan, tapi apa salahnya jika ibu mencuba asalkan tidak membahayakan nyawa sendiri.

1. Banyakkan berjalan 

Tak semestinya kena tawaf mall. Berjalan dan buat kerja-kerja ringan dirumah juga dah mencukupi.

Ada yang kata banyakkan mencangkung contohnya berjalan itik, atau sekadar mencuci tandas. 

2. Mengadakan hubungan seks yang kerap dengan suami

 Hubungan seks juga akan menyebabkan badan kita mengeluarkan hormon prostaglandin yang dapat meransang pengecutan uterus!

3. Mengambil herba EPO

Herba seperti Evening Primrose Oil mempunyai bahan yang dapat mengeluarkan hormon prostaglandin yang mana akan membantu melembutkan serviks dan bersedia untuk melahirkan. 

Namun begitu, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu jika ibu ingin mengamalkan apa-apa herba sekalipun.

Menanti waktu bersalin, adalah saat-saat yang amat mendebarkan. Ibu akan tertanya-tanya bagaimana pengalaman bersalin kali ini pula. 


Hadapilah dengan tenang. Dan Ciksu doakan semoga semuanya dipermudahkan insyaAllah :)


Ingin dapatkan Set Vitamin Berpantang Shaklee, hubungi:


012-9645614

Shaklee Malaysia

ID: 868994

Khamis, 23 Mac 2017

5 Cara Rawat Tonsil Pada Kanak-Kanak

Hari ni Ciksu ke klinik untuk rawatan bulanan ibu hamil. Oleh sebab sekolah tengah cuti, maka kami angkut semua askar ke klinik.

Kebetulan, anak sulung Ciksu, Ammar mengalami sedikit demam. Pagi tu dia mengadu kat abahnya cakap macam tak larat je. Dah alang-alang ke klinik, abah bawak pergi jumpa doktor terus.

Di pendekkan cerita, doktor kata ada bengkak tonsil sikit dalam tekaknya. Wahh ini pengalaman baru buat kami. Sebelum ni takde lagi anak-anak yang pernah kena bengkak atau jangkitan tonsil.

Akhirnya doktor cuma berikan vitamin C dan paracetamol. Eh, elok je lepas ambik ubat, segar bugar je dia. Ubat tak sempat makan pun. Kalau pagi tadi kemain lembiknya. Ni mesti drama je lebih. hahaha


Apa itu bengkak tonsil

Belakang tekak kita ni, ada sejenis tisu yang di panggil tonsil. Fungsinya untuk tapis kuman-kuman yang mungkin akan masuk ke salur pernafasan kita.

Lagi satu, tonsil juga berfungsi untuk melawan jangkitan kuman.

Pun begitu, kadangkala ia sendiri boleh terjangkit juga. Apabila terlalu banyak bakteria dan virus, tonsil akan membengkak dan menjadi radang. Ini yang di panggil tonsilitis atau jangkitan tonsil.

Selalu yang dapat tonsil ni kanak-kanak. Orang dewasa pun ada juga. Ada yang selalu sangat kena jangkitan tonsil dan ada yang jarang sekali.

Punca dan tanda anak kena tonsilitis

Selalunya, tonsilitis berlaku di sebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus. Antara simptom atau tandanya ialah:
  • tonsil jadi bengkak
  • sakit tekak
  • ada ulser atau blister pada tekak
  • ada selaput keputihan pada tonsil
  • sakit kepala
  • hilang selera makan
  • susah nak menelan
  • kelenjar pada leher bengkak
  • demam
  • susah bernafas
  • loya dan muntah
Kena perhatikanlah keadaan anak kita. Kadang kita tak expect pun anak kena tonsilitis ni. Ye lah, benda jarang atau tak pernah berlaku. Bila dah ada tanda-tanda ni, segera bawa ke klinik untuk dapat rawatan sebab kalau teruk, boleh sampai kena bedah. Sian kat anak.

5 Cara rawat tonsil pada kanak-kanak

Selain makan ubat yang diberi oleh doktor, cara di bawah ni mungkin boleh membantu mengurangkan atau menghilangkan terus tonsilitis anak kita tu.

1. Minum air sejuk


Atau selalunya doktor suruh makan aiskrim. Tujuannya untuk legakan sikit sakit di bahagian tekak tu. 

2. Makan makanan yang lembut


Bila anak takde selera makan sebab sakit tekak, makanan lembut seperti bubur dapat membantu. Anak-anak kena makan dan kena dapat zat yang cukup, kalau tak lagi susah nak baik.

3. Kumur air garam


Bancuh 1 sudu garam dalam air suam, biar larut. Cuba kumur dengan air tersebut, tapi jangan telan pulak. Ulang cara ni banyak kali.

4. Minum jus lemon


Perah jus lemon dalam air suam, tambah sikit madu. Bagi anak minum. Anak Ciksu kalau batuk pun Ciksu buat cara ni je. Takde lemon boleh je ganti dengan jus limau.

5. Jus pudina


Daun pudina terkenal dengan sifat antimikrob yang membantu membunuh bakteria dan virus. Menthol dalam daun pudina ni pun meringankan keradangan dalam tekak.

Caranya:

Didihkan segelas air, masukkan segenggam daun pudina. Tunggu ia menggelegak dan hingga air menjadi separuh. Tapis airnya ke dalam gelas, masukkan sedikit madu dan minum semasa suam.

Boleh juga nak buat kumur-kumur.

Ciksu sendiri ada cara yang lebih mudah. Selain memang anak-anak mengamalkan makan vitamin C, Ciksu juga ada bagi serbuk biji labu Nutriferon.

Kedua-dua ni memang bagus melawan jangkitan kuman, virus dan bakteria pada kami sekeluarga.

Tak kira sakit sebab apa pun, memang ini je ubatnya :) Anak-anak pun bila sendiri rasa tak sihat, terus mintak nak makan 'Feron'. 


Ciksu memang seboleh-bolehnya nak meminimakan pergantungan kepada ubat-ubatan. Kalau terpaksa sangat baru la makan ubat.

Sekiranya berminat mendapatkan Set Tonsil ni, segera hubungi Ciksu ye!

Semoga anak-anak kesayangan kita sentiasa di kurniakan kesihatan yang mantop dalam dunia yang dah tak lagi selamat ni.

-Puan Suhaila-

012-9645614

Shaklee Malaysia

ID: 868994


Ahad, 12 Mac 2017

3 Tanda-Tanda Bersalin Dah Dekat. Dah Sedia?

Cerita pasal bersalin ni tak pernah tak nerves. Automatik la kepala otak pun membayangkan situasi cemas dalam bilik bersalin.

Bagi ibu yang pertama kali nak lalui saat ini, mesti tak boleh nak imagine apa yang akan berlaku nanti kan. Apa-apa pun jangan panik, jangan takut dan rileks je. Semuanya insyaAllah akan under control.

Lagi pun ibu dah banyak buat research, dah banyak baca kan. Sedikit sebanyak ianya akan membantu untuk ibu tenang dan bersedia nanti. Perasaan takut tu normal la. Ciksu yang dah beranak ramai ni pun masih takut lagi. Hiii


Tanda-tanda awal nak bersalin ni, sebenarnya berbeza antara individu. Macam Ciksu, ketiga-tiga anak sebelum ni di tandai dengan keluar lendir bercampur darah dulu.

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

Macam anak pertama, bila keluar darah tu, ciksu pun panik la. Terus pergi hospital. Bila doktor cek jalan, baru 1 cm, jadi dia suruh balik dulu. Masa tu memang takde rasa sakit apa pun.

Dah balik, beberapa hari lepas tu keluar lagi lendir campur darah. Pergi hospital lagi. Masa ni baru kena tahan.

Untuk pengetahuan ibu, untuk lahirkan anak pertama, kita kena tunggu sampai laluan terbuka 10cm taw. Dan ikut kata nurse masa tu, biasanya dalam masa 1 jam, hanya 1cm je bukaan. Jadi boleh kira sendiri berapa jam yang diperlukan sebelum betul-betul boleh meneran. Itu kalau benar dia bukak 1cm sejam.

Macam Ciksu sendiri hampir 24 jam! Serius trauma bila ingat semula. Bila kena tahan wad petang tu, malam tu dah rasa sakit sangat. Memang tak boleh tidur. Kekiri salah, kekanan salah, menelentang salah. Semua sakit.

Pagi esok, bila nurse cek, baru 3cm. Huwaaa!! Nak nangis rasa. Memang lama Ciksu tunggu nak boleh sampai 10cm tu. Contraction kuat giler sampai Ciksu dah meneran-meneran dah sambil duduk masa tu.

Dalam jam 3 petang, masa tu ada sedara mara datang, maklong Ciksu ni bidan mengurut orang bersalin, dia tengok Ciksu macam teruk sangat je, dia bagitau la misi. Misi cek dah 7cm.

Terus dia suruh naik atas katil. Tu pun belum boleh beranak lagi, walau pun diri ni dah rasa macam dah tak tahan sangat nak terkeluar tapi tak keluar-keluar. Lama jugak la menahan contraction, siap misi tu boleh sembang-sembang lagi sesama dia. Huhu..

Dalam jam 4 lebih gitu, mula proses perjuangan yang sebenar. Suami pun baru sampai dari Melaka, elok-elok memang dah nak beranak sangat dah. Berpeluh-peluh, dengan menggunakan sisa tenaga yang masih ada, akhirnya! Ya Allah syukur keluar zuriat yang pertama.

Lepas tu segala sakit-sakit tadi totally hilang! Akibat meneran yang banyak sangat tadi tu, koyakan agak banyak. Dah kena naik ambulan pulak, tukar hospital. Doktor hospital situ tak boleh nak jahit.

Jahit pun berejam. Lolll! Seksa taw. Ini cerita 9 tahun dulu. Si sulung pun dah darjah 3. Dah handsome boy sekarang.

Pengalaman Bersalin Anak Kedua

Pun sama, masih di tandai dengan keluar lendir darah. Ada contraction manja-manja jam 4pagi. Ciksu dah tak boleh tidur sebab takut. Terbayang pulak pengalaman bersalin yang pertama dulu. Jam 8pagi terus ke hospital.

Jam 12 tengah hari, dah rasa contraction makin kuat. Jam 1 lebih terus masuk labor room. Masa misi tolak dengan kerusi roda tu memang dah bergenang air mata. Dia punya takut tu tak tau nak cakap. Takut sesangat. Fobia trauma semua ada.

Dah baring atas katil tu pun lama juga nak tunggu dia betul-betul nak keluar tu. Jam 2.52 baru dia keluar. Alhamdulillah.

Pengalaman Bersalin Anak Ketiga

Contraction manja-manja waktu Subuh juga, ada lendir campur darah. Menjelang siang, eh hilang pulak sakit-sakit pagi tadi. Berdebar juga dah. Tunggu punya tunggu, punya tunggu, dah malam baru rasa sakit.

Ciksu bertahan dulu, tunggu anak dua orang tidur. Kang sibuk nak mengikut pulak. Dah la abahnya takde, pergi interview di Penang. Adik dan mak yang hantar pergi hospital dalam jam 11 malam macam tu.

Bila cek, dah 4 cm. Tak lama pastu doktor sorang lagi cek dah 5 cm, terus dia suruh masuk bilik bersalin. Lepas doktor cek baru la terasa contraction tu kuat dan kerap.

Akhirnya tepat jam 1.37 pagi, keluarlah zuriat yang ketiga. Syukur Alhamdulillah.

Bila ingat-ingat pengalaman bersalin memanglah akan buat kita rasa serik nak beranak lagi. Tapi perempuan kan. Dah hilang sakit tu tetibe mengandung balik. Huuu..

Perempuan sememangnya 'never give up!' haha.

Bila cerita dengan kekawan, pergi melawat rakan yang baru bersalin, macam-macam pengalaman sebenarnya. Macam ciksu cakap tadi lah, setiap orang tu tak sama tanda-tanda bersalinnya.

Jadi, ibu kena alert dengan perubahan-perubahan yang berlaku.

Ok, jom tengok tiga tanda utama anda sememangnya dah dekat nak bersalin ni.

1. Pecah air ketuban

Selalunya air ketuban akan dipecahkan oleh doktor sewaktu proses kelahiran dah sangat dekat. Namun begitu ada juga yang wanita mengalami pecah air ketuban dulu secara tiba-tiba.

Jika terasa ada air sudah keluar, jangan berlengah, terus capai beg dan segera ke hospital.

2. Keluar darah dan lendir

Darah dan lendir ni adalah mukus daripada uterus kita. Bila keluar darah ni tak semestinya kita akan rasa sakit terus. Bila tak sakit biasanya doktor akan suruh kita balik atau berehat dulu hingga terasa sakit.

3. Sakit contraction

Sakit contraction ni ibu sendiri boleh rasa dan tau. Sakit manja-manja tu kita akan rasa macam denyut-denyut sikit di bahagian peranakan dan ari-ari.

Lama-kelamaan sakit ni akan semakin kuat dan kerap. Kena tengok jam berapa minit sekali kita rasa sakit. Kalau makin kerap tu maknanya memang dah dekat sangat la tu.

Sebenarnya, semakin kuat, kerap dan lama tempoh contraction, semakin besar laluan akan terbuka. Jadi, sakit bersalin ni sebenarnya nak mudahkan kita keluarkan baby.

Oleh itu, janganlah di tanya kenapa nak bersalin mesti melalui sakit-sakit contraction ni semua. Sesetengah orang je yang memang tak rasa sakit pun tapi tau-tau nak meneran je.

Ciksu harap, ibu dah dapat gambaran sedikit sebanyak bagaimana nak hadapi waktu dan saat-saat nak melahirkan tu.

Walaupun ibu rasa takut, tapi berfikirlah positif dan hadapi dengan tenang. Tarik nafas, dan ingat yang tak lama lagi kita akan peluk dan dakap baby comel kita. Tak lama pun. Cayok ibu!

Jika ibu berminat nak dapatkan Set Berpantang Shaklee, boleh saje hubungi Ciksu bila-bila masa.


Ciksu doakan semoga semuanya dipermudahkan nanti. InsyaAllah.

-Puan Suhaila-

012-9645614

Shaklee Malaysia
ID:868994

Sabtu, 4 Mac 2017

6 Cara Mengurangkan Sakit Ari-Ari Dan Peranakan Lepas Bersalin

Sesetengah ibu yang baru saja melahirkan bayi akan merasai satu sensasi sakit seakan sengugut pada bahagian rahim. Ada yang sakitnya sesekali menyerang, ada yang pula yang berlarutan hingga semalaman atau lebih.

Dalam istilah perubatan, kekejangan atau krem peranakan selepas bersalin ni dikenali sebagai afterbirth pains atau afterpains. Sakit ini sebenarnya adalah disebabkan berlakunya pengecutan uterus kita, iaitu ia mengecut untuk kembali semula ke bentuk dan lokasi asalnya. Proses ini di panggil 'involution'.

Ibu yang beranak pertama selalunya tak rasa keadaan ini. Tapi bila anak dah masuk, dua, tiga dan seterusnya, sakit ini akan menjadi semakin teruk. Ini kerana, bila anak pertama tu, otot uterus kita tu masih lagi kuat dan masih lagi berada dalam keadaan yang 'ketat'.


Bila anak dah dua, tiga, otot tu semakin longgar dan tindakan pengecutannya itu agak kuat.

Ada juga ibu yang rasa sakit ni semasa dia menyusukan bayi.

Apabila bayi menghisap puting ibu, badan akan melepaskan hormon oksitosin yang mana akan turut meransang pengecutan uterus. Keadaan ini sebenarnya tak bahaya pun. Ia sebenarnya bagus sebab rahim ibu akan cepat kecut, serta dapat mencegah kehilangan darah yang terlalu banyak.

Mengikut Ensiklopedia Perbidanan Melayu pula, sakit ini dinamakan rengat.

Rengat berlaku di sebabkan pergerakan darah bantal di dalam rahim yang masih mentah dan bengkak. Darah yang tidak dikeluarkan dengan sempurna itu tinggal dalam bentuk ketulan dan bergerak disekitar rahim.

Menurut ensiklopedia ini lagi, jika ibu diserang rengat, itu bermakna satu petanda bahawa ibu diserang pukulan darah angin merian.

Sejauh mana kebenarannya tidaklah diketahui.

Namun begitu, apabila kekejangan atau rengat ini berlaku, ibu boleh melalukan beberapa cara untuk meringankannya.

1. Sapu minyak urut berherba yang panas di seluruh bahagian badan ibu sehingga ke kaki.

2. Bertungku dengan batu atau tuam dengan uncang herba

3. Minum air rebusan herba dengan madu lebah

4. Baring meniarap dan letakkan bantal di bawah perut


5. Mengurut

6. Berbarut dengan ramuan herba (biasanya dibuat oleh bidan)

Jika sakit rengat ini masih berlarutan sehingga beberapa hari, atau menjadi semakin teruk, segera berjumpa doktor kerana boleh jadi ia petanda masalah lebih serius yang memerlukan rawatan perubatan.

Otot rahim cepat mengecut adalah satu perkara yang baik. Jadi, ibu janganlah risau sangat. Amalkanlah cara di atas tu.

Selain itu, ibu boleh juga mencuba Ostematrix, B Complex dan Alfalfa Complex Shaklee untuk membantu mengurangkan rasa kejang dan krem perut tersebut.

Berminat dengan produk Shaklee ni, boleh segera hubungi Ciksu:

-Puan Suhaila-

012-9645614

Shaklee Malaysia
ID:868994

Khamis, 2 Mac 2017

5 Petua Tambah Susu Badan Dengan Cepat Lepas Bersalin

Satu perkara yang mengganggu fikiran dan emosi ibu lepas bersalin ni ialah masalah susu badan.

Betul tak? Sama ada susu terlebih banyak, susu terlalu kurang, susu tak cukup, susu kering langsung, bayi tak mau menyusu, bayi tak pandai menghisap dan sebagainya.

Menyusu selepas bersalin, nampak mudah. Tapi tak semudah yang disangka. Kalau benar terlalu mudah, takkan ada masalah ibu stress lalu meroyan sebab masalah diatas. Jangan main-main!

Naluri seorang ibu, dia memang nak susukan bayi dia. Seboleh-boleh dia akan ajar juga bayi menghisap sampai pandai. Namun begitu, tak semuanya berjaya.


Antara sebab utama ialah susu badan kurang atau tak mau keluar.

Jadi hari ni Ciksu nak kongsi beberapa petua dan tips macam mana nak bagi susu badan keluar dengan lancar dan cukup untuk bayi lepas bersalin.

Percayalah, bila dengar bunyi tegukkan susu tu, Allah bahagianya rasa! Satu kejayaan besar. Inilah yang ciksu rasa dulu.

1. Sedia mental awal-awal

Yakni sebelum bersalin lagi, pastikan kita memang nekad nak susukan bayi dengan susu ibu. By hook or by crook lah orang kata.

Bila kita dah set awal-awal ni, insyaAllah mudahlah sikit kita nak menghadapi halangan yang bakal mendatang nanti. Ibaratnya, orang cakap la apa pun, aku tak peduli. Aku nak bagi anak susu ibu jugak. Gitu.

2. Sedia fizikal

Badan ibu sendiri kena sihat dan kuat. Kalau sakit situ sana sini, memang takde mood nak susukan bayi. Ya lah, dengan sakit bersalin tak habis lagi, nak bergerak susah, rengat lagi, sakit pinggang lagi, dengan tak cukup tidurnya, kalau tak kuat iman memang biar je anak tu situ. huhuh..

Pastikan ibu sihat dan kuat dengan makan makanan berkhasiat semasa mengandung. Nutrisi mesti cukup. Nak Set Mengandung Shaklee pun boleh hubungi Ciksu ye.

3. Bersihkan puting payudara

Masuk trimester ketiga, puting payudara akan tersumbat semacam 'berdaki'. Ini sebab daripada kolostrum dan susu yang mula dihasilkan oleh payudara kita. Payudara kita pun pandai juga prepare siap-siap nak susukan baby nanti.

Rajin-rajinlah bersihkan supaya nanti bila nak susukan bayi, ia tak tersumbat. Tidaklah masa tu baru kalut nak cuci semua. Baby dah melalak, kita pulak stress susu takmo keluar sebab tersumbat.

4. Bengkak susu

Bila susu susah nak keluar, lama-lama ia jadi bengkak. Payudara akan sakit dan keras. Memang sakit sangat. Payudara sakit, satu badan boleh sakit.

Bila terasa susu banyak, pam. Jika tersumbat atau nampak macam susu susah nak keluar, buat urutan dengan menghala ke bahagian puting.

Ada juga yang sarankan guna sikat. Pun boleh.

Bila puting melecet atau berdarah, boleh sapukan krim. Puting berdarah ni akibat tersumbat juga. Susu nak keluar tapi tak boleh keluar. Baby sedut dengan kuat, akhirnya ia jadi luka. Memang pedih sangat.

Ciksu syorkan ibu guna krim Herbal Blend Shaklee atau krim Bepanthen yang boleh beli di farmasi. Krim ni selamat untuk bayi.


5. Suplemen milkbooster

Tak boleh menidakkan kepentingan suplemen ni. Sesetengah orang memang sangat perlukannya. Termasuk Ciksu sendiri. Kita sendiri je yang kenal badan kita kan.

Ada orang, dah macam-macam cara buat tapi susu tak nak keluar juga. Jadi Ciksu sarankan ibu mencuba Set Berpantang Shaklee. Set ni dua dalam satu. Set Breastfeeding pun inilah juga.

Set ni lengkap dengan semua nutrisi yang diperlukan oleh ibu lepas bersalin. Badan kuat bertenaga, kurang stress, bantu cepatkan pemulihan luka dalaman dan luaran, dan selamat untuk bayi.


Dalam set ni ada Set Breastfeeding Bajet yang ramai ibu suka iaitu ESP dan Alfalfa.

Di bawah ni testimoni terbaru rakan Ciksu yang baru je bersalin. Beliau memang makan Shaklee dah lama, tapi ini kali pertama mengandung, bersalin dan berpantang dengan Shaklee.

Masa nak check-in hospital, beliau memang angkut siap-siap segala mak nenek vitamin ni. Jom baca pengalaman beliau.


Kita yang membaca ni tumpang seronok dengar. Best sangat rasa. Sampai diri sendiri pulak tak sabar nak bersalin dan makan Alfalfa. Ehh =D

Lepas bersalin kena happy. Tak mau sedih-sedih, tak mau stress. Sebab tu kena makan Shaklee. Nutrisi Shaklee amat-amat membantu kita jadi lebih sihat, positif dan ceria. Barulah susu pun keluar dengan lancar, baby pun gebu-gebu je.

Nak tau kena cubalah sendiri! Ibu yang tak lama lagi nak bersalin tu, jom dapatkan Set Berpantang Shaklee Premium ni, mesti tak menyesal. Hubungi:

-Puan Suhaila-

012-9645614

Shaklee Malaysia
ID:868994

Jumaat, 17 Februari 2017

Cara Kurangkan Sakit Otot Peranakan (Pelvik) Semasa Hamil Trimester Ketiga

Banyak benar komplikasi ibu mengandung ni. Tak boleh silap sikit, macam-macam penyakit yang datang.

Terlebih makan gula, jadi kencing manis, tak kawal stress jadi darah tinggi, tak cukup zat besi hemoglobin  jadi rendah, tak cukup vitamin C gusi asyik berdarah je, tak cukup zat yang lain jadi kaki bengkak, krem, sakit pinggang, sakit gigi, sembelit dan macam-macam lagi.

Dalam banyak-banyak peringkat hidup, masa mengandung ni la peringkat yang ibu kena jaga-jaga. Sebab kalau dah sakit masa mengandung, tak mustahil akan membawa ke lepas bersalin, dan risiko yang sama akan berlaku kepada kehamilan seterusnya, lebih-lebih lagi jika kita tak cukup vitamin.


Antara nutrisi yang sangat penting semasa hamil ialah pengambilan kalsium.

Ramai ibu tak suka minum susu. Bahkan lagi ramai yang tak ambil berat pun mengenai kepentingan kalsium masa mengandung.

Antara masalah yang kerap berlaku semasa hamil akibat daripada kekurangan kalsium ialah:

  • sembelit yang membawa kepada buasir jika tidak di rawat
  • sakit pinggang dan belakang yang kronik
  • sakit gigi
  • pra-eklampsia akibat tekanan darah terlalu tinggi
  • sakit urat / sendi / tulang
  • sakit otot peranakan (pelvik) atau juga dikenali sebagai SPD (symphysis pubis disfuncition)
Namun begitu, kekurangan kalsium masa hamil bukan sahaja buat ibu tak selesa masa mengandung, tapi juga ketika nak bersalin nanti.

Menurut Dr. Delilah Ahmad, Pakar O&G Pusat Perubatan Sime Darby dalam Harian Kosmo semalam berkata, pengambilan kalsium dapat menurangkan komplikasi semasa bersalin iaitu:
  • kesejukan dan kekejangan kaki semasa nak bersalin
  • membantu otot rehat semasa kontraksi
Dr. Delilah juga memberitahu, kesan kekurangan kalsium paling ketara berlaku khususnya di akhir tempoh kehamilan yakni memasuki trimester ketiga.

Masa awal mengandung atau di tengah trimester kedua, kita mungkin tak rasa apa-apa lagi, tapi bila dah masuk trimester ketiga, haa barulah rasa segala kesan kekurangan kalsium.

Baby dalam perut nak membesar, memang dia akan 'sedut' banyak kalsium daripada ibu. Kalau ibu sendiri tak cukup kalsium, rasakanlah penangannya.

Sakit Otot Peranakan Semasa Hamil Trimester Ketiga, SPD

Pasti semua orang pernah melaluinya. Namun begitu, bukan semua kehamilan kita akan rasa sakit macam ni. Biasanya kehamilan kali pertama tak rasa sangat. Masuk mengandung kali kedua dan seterusnya, barulah terasa.

Macam Ciksu dulu masa mengandungkan Fawwaz. Ada masa-masanya akan rasa sakit pada pangkal peha atau celah kelangkang terutamanya ketika berjalan. Macam kejutan elektrik gitu. Lagi dekat nak bersalin lagi kerap ia berlaku sampai rasa takut nak berjalan.

Ada banyak lagi simptom SPD ni. Boleh baca lanjut di website babycenter.com.my ni.

Yang Ciksu nak cerita hari ni mengenai sakit otot pelvik di mana kita rasa nak macam nak beranak sangat. Ni pun salah satu simptom SPD juga. 

Sakit ni berlaku sebab otot pelvik kita sakit dan tak kuat nak menahan tekanan kepala bayi. Maklumlah, baby dah besar, kepala dah turun ke bawah.  Graviti makin kuat. Sakit ni amat terasa apabila kita dalam keadaan mencangkung/ duduk kemudian nak bangun.

Ini bukan kisah siapa-siapa, tapi pengalaman diri sendiri. :D

Jadi apa ciksu buat? Jom baca testimoni ni.



Ini pengalaman benar ya. Sebelum ni tak de pun rasa sakit otot pelvik macam tu. Tiba-tiba masa tak makan Ostematrix tu yang terasa otot sakit sampai terfikir, eh nak beranak dah ke aku ni? Risau la juga sebab barang baby tak prepare satu apa pun lagi.

Tapi, lepas makan Ostematrix tu, eh elok pula takde rasa sakit-sakit otot bawah tu dah. Serius!

Ciksu memang mengesyorkan sangat setiap ibu hamil makan Ostematrix ni. Jadikan amalan sampai tua kalau tak mau kena macam-macam penyakit akibat kekurangan kalsium. (Kalsium banyak sangat fungsi dalam badan kita ni taw)

Sebotol ni memang tahan untuk sebulan kalau makan sorang, kalau kongsi ngan encik asben dia jadi setengah bulan je huhu.

Harga sebotol RM61 (120 biji)

Harga promosi beli 6 percuma 1 = RM366
Harga promosi beli 2 diskaun 5% = RM115.90 
(*semua harga tidak termasuk kos pos)

Kitorang memang dah 5 tahun amalkan Ostematrix ni. Memang banyak sangat kebaikan yang kitorang dah rasa. Mak mertua ciksu pun peminat setia taw. Tak pernah miss makan dah bertahun-tahun.

Jika berminat mendapatkan Ostematrix ni, boleh hubungi ciksu segera ye;

-Puan Suhaila-

012-9645614

Shaklee Malaysia
ID:868994

COD: Kuantan, Beserah Balok, Gebeng

Khamis, 16 Februari 2017

3 Hujah Kenapa Perlu Makan Suplemen

Selalu sangat baca orang kata,

"Aku tak percaya suplemen ni. Kau jaga je makan elok-elok, makan organik-organik, garam organik, gula organik, mesti sihat punya."

"Aku dah bersenam sokmo, siap masuk larian bagai lagi. Makan pun aku jaga. Aku tak merokok. Buat apa aku nak makan suplemen?"

Dan macam-macam lagilah.


Ciksu dulu pun gitu gak. Tak ambil port langsung pasal suplemen-suplemen bagai ni. Tapi, bila dah start mengandung beranak, haa masa tu baru kau tau...Ye lah, bila mengandung misi kan bagi suplemen a.k.a vitamin yang 4 sekawan tu. Tu pun bukan faham sangat tujuan apa. Misi suruh makan kita makan je lah!

Itu kalau mengandung, habis yang tak mengandung ni?

Persoalannya sekarang, perlu ke makan suplemen???

Fakta #1

-> Harga ikan kembong yg fresh ~RM11/kg. Habis frozen pun ~RM8/kg
-> Harga daging lembu fresh ~RM28/kg. Habis import pun ~RM16/kg
-> Harga daging kambing lagi lah mahal ~RM33/kg. Tu pun import, belum yang local punya
(Sumber website FAMA: http://bit.ly/20JuiZC)

Dalam banyak-banyak daging, ayam daging lah sumber protein paling murah; ~RM6.80/kg. Sebab tu kebanyakan daripada kita makan lagi banyak daging ayam daripada daging-daging lain.

Tapi tahu tak apa masalah ayam daging zaman sekarang ni?

Hakikatnya, hampir semua ayam daging yang kita dok makan ni disuntik hormon supaya cepat besar & berat pun lebih besar daripada dulu. Kerana, penternak nak ayam-ayam yang diorang jual ni lebih cepat besar supaya lebih banyak & lebih cepat untung. Kalau tak suntik, ayam-ayam ni akan jadi lambat besar sampai bisnes penternakan diorang tak balik modal.

Jaga lah makan macam mana pun, kita pasti akan makan daging-daging ayam ni jugak.

Dan sebab majoriti kita makan banyak daging ayam, bayangkan berapa banyak bahan kimia yang dah masuk badan kita SELAMA INI…???


Fakta #2

Dulu-dulu nak tuai padi 2 kali setahun je boleh. Sekarang, 4kali! Teknologi jadi makin maju sampai kita boleh percepatkan & gandakan tuaian. Namun, tahu tak apa kesan sampingan disebaliknya?

Masa padi hanya boleh dituai 2kali je setahun dulu, tanah-tanah sawah tu cukup masa nak kembalikan nutrisi-nutrisi tanah yang dah hilang tu. Jadi, padi-padi yang terhasil masa tu bukan takat boleh buat kita kenyang je, tapi juga boleh bagi cukup nutrisi.

Tapi bila dah sampai 4kali setahun, tanah tak cukup masa nak kembalikan nutrisi-nutrisi tanah. Baru kembalikan separuh nutrisi kita dah tuai. Akibatnya, walaupun hasil tuaian padi naik 2kali ganda tapi nutrisi yang terkandung dalam setiap biji beras yang kita makan tu makin kurang.

Petani kena buat macam ni sebab diorang pun nak untung jugak. Ye lah, dok kampung pun nak jugak pakai kereta, nak jugak jalan-jalan luar negara, etc.

Begitu jugalah pada apa-apa jenis tanaman pun; sayur sawi, sayur kangkung, buah tembikai, buah durian, etc. Walaupun kita rasa macam banyak makan buah/sayur, tapi nutrisinya dah jauh lebih berkurang.

Nah, ini belum masuk buah-buah yang harganya murah-murah tu banyak guna macam-macam pestisid, racun & bahan kimia. Contohnya, buah tembikai ada yang disuntik warna merah supaya isinya nampak sedap sangat. durian pulak direndam pewarna kuning/hijau bagi nampak asyik dan sebagainya….


Fakta #3

Majoriti orang Malaysia memang tak pernah bersenam pun sepanjang minggu lepas & pasti kekal malas nak bersenam 7-hari akan datang. Paling-paling pun nak sedapkan hati “lipat baju bergunung-gunung tu kira bersenam lah tu” atau “hari-hari sapu/mop lantai peluh jugak tau”.

Ya peluh, tapi berapa sen je lah kalori yang terbakar kalau takat seterika baju sekolah anak-anak tu? Dan bandingkan lah pulak dengan berapa pinggan nasik lauk ayam yang kita dah telan hari tu? Belum masuk air manis, teh tarik madu special, kari kepala ikan terlajak laris, sup kambing super-power atau menu extra kalori macam roti canai bagai tau.

Segelintir yang rajin bersenam pulak suka buat kat outdoor, fresh air katanya. Tambahan pula, nak bersenam kat Gymnasium mahal, dekat RM200 gak sebulan. Lepas minyak pergi-balik kerja jugak tu.

Namun, tahu tak ada macam-macam asap beracun kat udara kita sekarang ni? Asap kilang, asap jerebu & asap kereta. Lagi-lagi lah majoriti kita duduk dekat kawasan pekan/bandar sebab nak dekat dengan tempat kerja.

Tak payah susah-susah sangat fikir. Isteri yang asyik terdedah dengan asap rokok suami pun boleh kena kanser (ini mmg dah ada kes, bukan takat teori je). Apatah lagi kita rakyat marhaen yang pasti terdedah dengan asap kereta setiap hari? Dan memang kajian membuktikan udara kita yang tercemar ni adalah punca macam-macam penyakit pernafasan sekarang yang boleh membawa kematian.


Vitamin / Suplemen bukan lagi pilihan, tapi KEPERLUAN utama zaman sekarang ni!

Kesimpulannya,

1. Kalau kita cukup bersenam sekalipun perlukan vitamin sebagai pendinding (tingkatkan imunisasi badan) lawan macam-macam penyakit. Shaklee ada nutriferon untuk ini.


2. Dah cukup makanan seimbang pun perlukan vitamin untuk detox macam-macam benda tak elok yang kita terpaksa telan selama ni. Shaklee ada DTX & Set Detox juga.


3.  Hari-hari makan sayur/salad/buah pun perlukan vitamin untuk cukupkan nutrisi yang makin berkurangan dalam hasil tanaman. Shaklee ada semua vitamin yang ada dalam buah tu.

Pendek kata, vitamin bukan lagi pilihan. Kita semua, keluarga kita & orang lain pun sangat-sangat perlukan vitamin.

Tambahan pula, kita dah tak hidup zaman atok/nenek kita yang suci murni tu. Kita sedang hidup di zaman pengilang, petani & penternak yang sanggup buat apa saja nak untung banyok. 


Lebih parah, situasi ni akan jadi makin teruk sebab semua pun tak sanggup nak:

-> belanja lebih nak tapis asap kereta sampai bersih,
-> biar ayam-ayam tu membesar secara normal, biar kecik pun
-> kurangkan hasil tanaman supaya nutrisi tanah kembali pulih

Tak sanggup, tak sanggup, tak sanggup!

Jadi, kita lah yang kena sihatkan diri sendiri dengan tak tinggal makan vitamin-vitamin ni.

Tapi ingat jugak, bukan lah maksudnya kalau makan vitamin ni tak mati-mati. Dah makan vitamin pun kita takkan boleh lawan kuasa Allah/Tuhan. Cuma vitamin ni lah 'insuran' yang kita ada supaya risiko nak kena apa-apa penyakit tu jadi lebih rendah.

Daripada diserang sakit jantung esok lusa kalau skip atau tak makan vitamin, kepada kot nak kena stoke pun lagi 10-20 tahun lagi kalau makan vitamin; ok sangat dah tu. Sempatlah kita nak tunaikan tanggungjawab jaga anak-anak, mak/ayah, adik-beradik & paling penting TAUBAT secukupnya sebelum pergi meninggalkan dunia yg fana ini untuk selama-lamanya….


So nak beli vitamin?? Hubungi je Ciksu ye ;)

-Puan Suhaila-

012-9645614

Shaklee Malaysia
ID:868994