Jumaat, 1 Mei 2015

14 Cara Nak Tahu Jantina Anak Lelaki Atau Perempuan Sebelum Scan - Just For Fun!

Meneka jantina anak adalah satu perkara yang seronok dan mendebarkan untuk di lalui baik oleh si ibu, ayah, atau si comel kakak dan abang yang tak sabar-sabar menanti kelahiran si kecil.

Bila dah teka jantina, sibuklah pula nak cari nama yang sesuai. Ada yang dah konfiden babynya girl alih-alih bila scan nampak pula yang 'itu'. Teringat saya dulu sampai ke hari bersalin, dah turun tanda pun masih main teka-teka jantina lagi. :D


Mesti ibu ayah tak sabar-sabar ni nak tahu, apa 'hint' yang baby dalam perut ibu tu lelaki atau perempuan kan? Jom tengok...

1. Mengidam / teringin (craving)



Mengidam atau craving ini selalunya disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon.

Jika ibu craving makanan manis, itu tanda bayinya perempuan.
Jika ibu craving makanan masin, itu tanda bayinya lelaki.

2. Loya, muntah (morning sickness)



Jika bayi lelaki, ibu hanya akan mengalami sedikit rasa loya dan muntah-muntah.

Jika bayi perempuan, ibu akan mengalami morning sickness yang agak teruk.

3. Benjolan perut (bump position)




Jika benjolan perut agak ke bawah, kemungkinan bayi lelaki.

Jika benjolan agak menonjol dan menaik, kemungkinan bayi perempuan

4. Kalendar China




Carta kelahiran China yang berusia lebih 700 tahun dulu masih boleh digunakan untuk menentukan jantina bayi.

Selalunya pengiraan dibuat berdasarkan tarikh konsepsi berlaku.

5. Kadar degupan jantung

Degupan jantung bayi 140bpm ke atas, kemungkinan bayi perempuan.

Degupan jantung bayi 140bpm ke bawah, kemungkinan bayi lelaki.

6. Jerawat!

Adakah ibu 'diserang' jerawat dan masalah kulit semasa mengandung?

Masalah kulit yang teruk semasa mengandung boleh jadi petanda anda akan dapat bayi perempuan! (kerana di katakan bayi perempuan 'mencuri' kecantikan ibunya...LOL)

7. Ujian cincin



Ambil cincin kahwin anda, dan ikat pada tali yang panjang, pegangnya supaya tergantung diatas perut ibu. perhatikan cara ia bergerak.

Jika ia berpusing, kemungkinan bayi lelaki.

Jika ia bergerak ke depan, kebelakang, kemungkinan bayi perempuan.

8. Keseimbangan

Jika ibu lebih tenang, sopan santun, maka itu bayi perempuan.

Jika ibu kelam kabut, dan kalut kemungkinan itu bayi lelaki!

9. Tunjukkan tanganmu



Bayangkan saya bercakap dengan ibu face-to-face. Kemudian saya minta ibu tunjukkan tangan ibu. Ibu pun angkat tangan.

Jika ibu halakan bahagian tapak tangan kepada ke atas, itu tandanya bayi ibu lelaki.

Jika terbalik, kemungkinan ia perempuan.

10. Mimpi

Pernahkah ibu bermimpi tentang bayi dalam kandungan sama ada lelaki atau perempuan?

Jika ibu bermimpi bayi lelaki, kemungkinan bayi ibu sebenarnya perempuan!

Dan begitu juga sebaliknya.

11. Bentuk payudara

Kelenjar mamari ibu mungkin boleh jadi petanda.

Jika payudara sebelah kanan lebih besar berbanding kiri, kemungkinan bayi itu lelaki.

Jika sebaliknya, maka kemungkinan bayi itu perempuan.

12. Jangkaan abang atau kakak



Orang tua-tua kata, selalunya anak-anak akan boleh tunjukkan sama ada bayi di dalam perut ibu itu lelaki atau perempuan.

Jika anak lelaki lebih berminat dengan 'baby bump' ibu, maka kemungkinan bayi itu perempuan.

Jika anak perempuan yang lebih berminat dengan perut ibu, maka kemungkinan bayi itu lelaki.

13. Makan bawang putih

Ibu perlu kunyah sedikit bawang putih. Selepas beberapa jam, hidu baunya.

Jika bau bawang putih agak kuat pada kulit ibu, maka itu bayi lelaki.

Jika tiada bau kemungkinan itu bayi perempuan.

14. Petunjuk kunci



Jatuhkan kunci. Dengan cepat-cepat ambil kunci itu, dan lihat bahagian mana yang ibu pegang.

Jika bahagian bulat (kepala kunci) kemungkinan itu bayi lelaki.

Jika bahagian hujung kunci yang satu lagi, kemungkinan ia bayi perempuan.

Apapun yang berlaku, ibu dan ayah jangan terlalu taksub. Ini hanya ramalan dan sekadar suka-suka.

Apapun jantina bayi, terimalah dengan perasaan seronok dan gembira! Anak-anak tetap anugerah dan amanah dari Allah, dan Allah sudah sediakan rezeki untuk setiap mereka :))

*********

Ingin dapatkan Set Ibu Mengandung Premium yang buat ibu cergas, ceria, sihat dan positif selalu??



Hubungi:

~Suhaila Budin~
012-9645614
ID:868994



Tiada ulasan:

Catat Ulasan