OMEGA 3 KURANGKAN SAKIT SENDI, GOUT DAN ARTHRITIS

Salam sejahtera...

Hari ni MS nak cerita tentang omega 3 dan sendi. Al maklum promo Omega bulan ni. Omega 3 ada banyak sangat fungsi termasuk memelihara kesihatan jantung, peredaran darah, untuk orang hamil, asthma, anti-penuaan, untuk fungsi otak termasuk juga untuk sendi seperti arhtritis, gout, rheumatoid arthtritis, osteoarthtritis dan sakit sakit sendi biasa.

Entry ni khusus untuk sakit sendi seperti tajuk di atas sahaja.

Apakah persamaan kepada ketiga-tiga penyakit di atas?

Ya, ia menyebabkan pembengkakan sendi dan adakalanya menjadi terlalu sakit hingga sukar berjalan.

Apa kaitan Omega 3 dengan fungsi sendi?

Omega 3 mengandungi asid lemak perlu (EFA- essentials fatty acid) seperti EPA dan DHA. EPA dan DHA adalah blok binaan yang tubuh kita perlukan untuk menghasilkan resolvins.

Resolvins bekerja dalam darah untuk menghasilkan protein yang mempunyai komponen anti-radang dan mengurangkan kesan pembengkakan.

Tubuh kita TIDAK BOLEH menghasilkan sendiri resolvins dan ia HANYA boleh didapati melalui pemakanan sama ada makanan kaya Omega 3 atau suplemen.

Banyak kajian khususnya dari Universiti luar negara contohnya Universiti Bristol yang menemui pesakit osteoarthtritis yang mengamalkan Omega 3 dapat mengurangkan kesakitan. Ini kerana, Omega 3 memperlahankan kehilangan kolagen, iaitu sejenis protein yang bertanggungjawab kepada kesihatan tisu penghubung (kartilaj/ tulang rawan). Apabila kartilaj ini berkurang, tulang akan bergesel bersama dan menyebabkan kesakitan.

Paras asid lemak Omega 3 ini akan melarut dalam tisu rawan, oleh itu ia boleh mencegah kemusnahanenzim yang membentuk tisu rawan.

Sumber Omega 3 yang biasa didapati?

Ikan lautan sejuk (seperti tuna, salmon, hering, makerel, sardin dsb), flaxseed, kekacang seperti walnut, biji labu, dan sayuran hijau seperti brokoli dan bayam.

Omega Guard Shaklee


Bersumberkan ikan lautan sejuk. Minyak ikan yang terbaik yang mengandungi EPA, DHA, ALA, dan banyak lagi asid lemak perlu. Ia tiga kali lebih tumpat dari minyak hati ikan (biasa dikenali sebagai liver oil), paling tulen di dunia dengan gred farmaseutikal.

Dapatkan juga Omega Guard di dalam set penjagaan sendi dan tulang dengan gabungan Advanced Joint Health Tablet (AJHT) dan Ostematrix Shaklee yang terbaik!

Konsultasi istimewa berterusan percuma atau sebarang pertanyaan, cepat-cepat hubungi:

Suhaila 013-2369434
WhatsApp: 012-9645614
fb/ su.annajah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan