5 Cara Hilangkan Loya Dan Muntah Semasa Mengandung

Ibu hamil dan loya serta muntah memang tak dapat di pisahkan.

Sama jugalah dengan akak.

Akak mengandung 4 orang anak, cuma anak yang kedua je akak tak muntah. Loya sikit-sikit tu ada lah.

Punca utama kenapa kita selalu berasa loya dan muntah masa di awal-awal kehamilan ini ialah tak lain tak bukan sebab perubahan hormon.

Hormon hcG (hormon chorionic gonadotrophin) di hasilkan dengan banyak di awal mengandung dan ia akan bertindakbalas dengan badan kita.

Badan kita baru nak tolerate dengan perubahan tu.

pregnant shaklee

Akak dulu muntah dengan teruk waktu petang membawa ke malam. Muntah habis-habisan tau. Habis muntah perut pun lapo balik hahaha.

Masa akak mengandung anak ke 4, akak tak lalu nak makan dinner terutama lauk yang jenis tumis dan gulai ni. Kembang tekak. Tapi akak duk gila makan benjo.

Kebetulan jiran depan rumah buka gerai burger masa tu. Boleh kata dalam seminggu tu 3 atau 4 kali juga akak dinner dengan benjo.

Tapi ibu-ibu jangan risau. Ramai doktor berpendapat, morning sickness tu tandanya janin kita berkembang dengan baik.

Eh, ibu yang tak loya atau tak muntah janganlah rasa offended pula. Syukur alhamdulillah, ibu tak alami apa yang diorang alami.

Doktor juga berpendapat, morning sickness ni adalah cara semulajadi badan kita bertindakbalas untuk mengelakkan kita termakan benda-benda yang boleh merosakkan janin kita.

"Ada cara terbaik nak hilangkan rasa loya dan muntah ni? Tak boleh tahan la akak..."

Ya, pastilah ada caranya.

1. Elakkan punca-punca yang menyebabkan kita rasa loya nak muntah tu

Kalau tak boleh masak, jangan masak.

Tak boleh bau badan suami, duduklah jauh-jauh.

Tak boleh bau badan sendiri, sembur perfume banyak-banyak.

2. Jangan biarkan perut kosong berangin

Ini pun punca utama rasa loya dan mual tu. Masalahnya, asal makan je muntah. Habis camno?

Makanlah apa-apa makanan yang kita lalu nak makan. Kalau lalu makan buah je, makanlah buah. Kalau boleh makan biskut, alas perut dengan biskut.

Nak kurangkan angin, boleh cuba Peppermint Ginger ni.

perut berangin
Harganya cuma RM47.50 dan ia membantu buang angin dan kurangkan rasa loya dalam perut.

3. Pastikan minum banyak air

Bila kita kerap muntah, banyak air akan hilang daripada badan. Ganti balik dengan minum air kosong. Kalau tak dapat nak minum, cuba makan buah yang tinggi kandungan air macam buah tembikai.

4. Nak makan asam boleh ke?

Dulu akak tak tahu, akak makan je. Lama lepastu baru akak tahu asam atau jeruk ni sangat tak bagus untuk kita sebab ia mengandungi tinggi gula, garam, pengawet, pewarna dan perasa walapun ia di hasilkan dari buah atau telah dikeringkan.

Jadi, korang boleh gantikan asam dengan Chewable Vitamin C ni.

vitamin c shaklee

Rasa dia masam-masam dan of courselah jauh lebih sihat. Anak akak pun suka ni. Diorang buat macam gegula je.

Korang boleh kemam vitamin C ni bila-bila masa je.

Harga seperti tertera di situ, RM51.25 sahaja.

5. Ambil vitamin B Complex 

Vitamin B complex sangat penting dan wajib ibu hamil makan. Ia bantu tambah darah dan paling penting mencegah kerosakan saraf tunjang baby kita.

Dalam vitamin B Complex ada vitamin B6 yang dapat membantu kurangkan loya dan mual ibu-ibu.

The struggle is real. Akak faham sebab akak sendiri dah rasa.

Namun, kalau keadaan korang sangat teruk, asyik muntah berterusan sampai lembik badan, segera ke hospital ya.

Itu mungkin tanda ibu mengalami masalah yang lebih serius seperti dehidrasi atau mungkin juga hiperemesis gravidarum.

Semoga ibu-ibu semua menjalani tempoh mengandung yang tenang dan lancar. Enjoy your pregnancy Ok!

Jika nak dapatkan vitamin untuk kurangkan loya dan muntah tu, atau juga set prenatal Shaklee, hubungi akak:

Puan Suhaila

Whatsapp (klik)>> www.wasap.my/60129645614

ID: 868994

Tiada ulasan:

Catat Ulasan