Khamis, 20 Jun 2013

BAGAIMANA RAWAT DEMAM CHICKEN POX / CENGKERING DENGAN SHAKLEE

Betul ke chicken pox dalam bahasa Melayunya cengkering? Betul kot no, bukan demam campak.

Minggu lepas, lebih kurang 11 hb 6 2013, lepas mandikan Aqil, (1 tahun 11 bulan) asben perasan dekat ari2 dia ada timbul  dua bintik berair..besar jugak.. Saya ingatkan semut gigit, pastu saya sapu herbal blend shaklee.. hehe.

Lepas tu esoknya timbul lagi banyak di seluruh badan. Ayok tak tahu! Sah chicken pox ni! Saya syak berjangkit dengan sepupu dia, ziyad (1 tahun). Ziyad ada datang masa kitorang pindah masuk rumah ni tapi kejadian berlaku 2 minggu yang lalu.

Kebetulan pulak jiran sebelah rumah anak2 dia semua 4 orang pun sedang mengalami chicken pox. Tapi kami tak pernah pergi rumah dia. Tak tahulah pulak macam mana virus tu berjangkit.

Jom belajar sikit apa itu chicken pox sebelum saya bg petua bagaimana ia boleh kering dalam masa 6 hari.

Chicken pox terjadi akibat jangkitan virus varicella zoster. Ia memang satu penyakit yang mudah berjangkit.

Ciri-cirinya:
Bintik besar/ kecil berair, gatal, dan  kebanyakannya sembuh tanpa meninggalkan parut kekal. Ia selalu tumbuh di seluruh badan termasuk muka, kepala, tangan, kaki, dimana saja diseluruh badan malah boleh jadi di dalam mulut juga.

Bagaimana ia berjangkit?
Ia berjangkit melalui sentuhan terus, pesakit batuk atau bersin. Biasanya lepas dua hari virus berjangkit, bintil mula kelihatan. Semasa bintik sedang pesat membangun inilah ia mudah berjangkit dan sebaik sahaja ia kering, risiko jangkitan berkurangan. Keadaan bintik pesat membangun ini selalunya mengambil masa 6 hari (paling lama 2 minggu ada juga 1 bulan)

Simptom lain:
Demam, muntah dan loya, hilang selera makan, gatal dan tidak selesa, sakit otot dan sakit kepala. Simptom juga berbeza antara individu. (Anak saya hanya mengalami kegatalan dan panas badan yg ala suam2 kuku je)

Jangkitan pada ibu hamil
Ibu hamil (dalam usia 6 bulan pertama kehamilan) yang terkena virus ini, boleh menjangkiti fetus dalam kandungan. Pada trimester ketiga pula, ibu akan menderita adverse effect kepada jangkitan ini. Jika ibu hamil ada mengambil immunisasi atau pernah terkena sebelum ini, antibodi yang terhasil boleh dipindahkan kepada fetus melalui placenta. Jadi, ibu dan fetus tidak akan terjangkit virus tersebut.

Sebenarnya agak bahaya jika ibu hamil terkena jangkitan virus ini dan ia boleh membawa komplikasi lebih teruk khususnya kepada bayi dalam kandungan.

Rawatan dan pencegahan
1. Jika boleh kuarantin mereka yang terkena virus daripada bercampur dengan orang yang sihat
2. Asingkan juga pakaian, mainan dan apa saja yg dikhuatiri terkena pesakit
3. Mandikan pesakit dua kali sehari
4. Potong kuku untuk mengelakkan luka semasa menggaru
5. Pastikan kebersihan persekitaran rumah
6. Virus ini mudah dimusnahkan hanya dengan detergent dan haba panas

Bagaimana saya merawat chicken pox dengan Shaklee

Saya memang berikan anak saya makan vitamin C chewable setiap hari untuk kesihatan sistem imun beliau. Dan semasa kejadian sy tambahkan dos kepada 2 biji. Rasanya ini memang sangat2 membantu kerana beliau tidak mengalami simptom2 yg sukar.

Boleh juga berikan anak yg sakit Nutriferon dan Meal Shakes untuk mempercepatkan pemulihan.

Saya mandikan beliau dengan Basic H Shaklee 2 kali sehari. Basic H membantu membunuh kuman, virus dan bakteria dan ia sangat bebas bahan kimia berbahaya dan tidak merengsakan.

Pakaian aqil diasingkan dan direndam dalam air panas dahulu sebelum dibasuh.

Jadi nasihat saya, simpan dirumah sekurang2nya natural 1st aid Nutriferon dan pencuci natural serbaguna Basic H untuk mencegah jangkitan virus dan bakteria.

Mencegah lebih baik daripada merawat!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan