Ahad, 16 Ogos 2015

Checklist 14 Tugas Dan Peranan Suami Semasa Isteri Berpantang

Kemarin dah membebel pasal suami yang pentingkan diri sendiri je di saat isteri sedang sakit berpantang. Sampai isteri tu sikit lagi nak meroyan tengok perangai suami yang macam takde perasaan dan takde apa-apa berlaku.

Tiba-tiba ada pulak suami tanya,

"Habih tu ce habaq apa tugas yang ceq sebagai suami kena buat? Ceq tak taw nih. Ni first time ceq jaga baby dan isteri sendiri!"

Lepas melahirkan adalah satu tempoh yang memenatkan bagi seorang wanita. Dia sangat lemah keseluruhan tubuhnya termasuk fizikal, mental dan rohani.


Inilah saat di mana dia sangat perlukan sokongan dan bantuan orang-orang disekelilingnya sama ada suami atau ibubapanya sendiri.

Haa ni dia senarai tugas-tugas yang suami kena buat sepanjang isteri berpantang.

1. Buatkan sarapan untuk isteri

Bukan suruh jadi masterchef. Cuma bancuhkan milo dan bakar roti sebagai sarapan pagi isteri. Kira celik mata tu terus hidangkan sarapan untuk isteri.

2. Sediakan air panas atau air rebusan daun / herba untuk isteri mandi

Paling simple rebus je daun pandan, serai wangi atau daun sembong. Di galakkan mandi air panas atau rebusan dedaun ni selama seminggu hingga dua minggu lepas bersalin.

3. Tolong mandikan bayi

Jika tak mendapat bantuan daripada ibu/ ibu mertua, cuba-cubalah si ayah belajar untuk mandikan baby. Gunakan air suam dan jangan mandi pada waktu terlalu awal pagi atau terlalu lewat petang.

4. Tolong uruskan anak-anak yang lain

Anak-anak, kalau dia dapat adik baru, dia mula buat perangai. Meragam, asyik nak menangis dan serba tak kena. Dia rasa seolah-olah kasih-sayang daripada ibu dan ayahnya beralih arah. Sementara si ibu fokus dengan baby, ayah tolong uruskan keperluan anak, bawa dia berjalan, sukakan hatinya, bergurau atau bermain dengannya. Bukan hanya menonton tv 24 jam atau bersuka ria dengan kawan-kawan hingga akhirnya isteri yang sakit tu yang 'berperang' dengan anak.

5. Tolong isteri menguruskan diri

Pergerakan isteri sangat terbatas. Nak bangun dari tidur pun ambil masa sampai lima minit kadang tu. Nak angkat kaki sendiri pun tak mampu sebab tekanan pada urat pinggang dan pelvik.

Jadi suami tolong pakaikan stokin, tolong jadi tongkat untuk dia bangun atau duduk. tolong pakaikan barut, tolong selimut.

Simple je kan. Takkan itu pun nak berkira.

6. Tolong masak

Mungkin ada pasangan yang berpantang dirumah sendiri, dan malas nak menyusahkan ibu bapa. Jadi suami tolong sediakan makanan tengah hari untuk isteri.

Nasi panas, ikan salmon bakar, sup sayur, dan beberapa potong buah. Kalau tak tahu nak buat apa sangat, goreng je ikan talang dan tumbuk lada hitam. Huhu... Kalau google pun berlambak resepi berpantang boleh buat.

7. Tolong uruskan rumah

Misalnya sapu sampah, kemas mainan anak, basuh kain, jemur dan angkat kain. Tak hilang pun kejantanan kalau buat semua ni.

8. Tanya kalau isteri perlukan apa-apa

Kalau nak tahu, ibu menyusu ni cepat haus dan lapar. Sediakan makanan macam roti atau biskut kering, air kosong dan air panas berhampiran isteri.

9. Bakar tungku

Jangan tanya-tanya. Ambil je tungku, bakar dan letakkan berhampiran isteri. Lagi bagus kalau suami tolong angkat-angkatkan tungku yang berat tu supaya mudah isteri bertungku.

10. Sediakan vitamin dan set berpantang

Hospital akan bekalkan vitamin untuk keperluan ibu berpantang. Tujuannya untuk ibu rasa segar, bertenaga, dan tambah darah. Atau lagi istimewa beri isteri makan Set Berpantang Kekasihku Premium supaya isteri kuat, luka cepat baik, selamat untuk baby dan suami pun boleh makan sekali.

11. Gembirakan hati isteri

Cubalah buat-buat lawak, atau dengar isteri bercerita, dengar dia merungut untuk tenangkan hatinya.

12. Tenangkan baby yang menangis

Ada masa baby ni suka nangis kan. Dah bagi susu pun dia nangis lagi. Cubalah dukung baby tu, buaikan perlahan-lahan. Atau kalau rasa baby kembung, ambil minyak telon, sapu pada perut, belakang badan, labu betis dan kaki bayi sambil buat urutan perlahan.

13. Cukur rambut bayi

Boleh dilakukan pada hari ke-7 selepas kelahiran. Sunat dicukur rambut, di beri nama dan di lakukan akikah terhadapnya.

14. Carikan bidan mengurut

Kalau boleh, carikanlah bidan yang mampu mengurut, atau arif mengenai amalan berpantang lepas bersalin. Ada bidan yang boleh sediakan air panas untuk mandi, sediakan tungku, mandikan isteri, bertangas dan pakaikan barut lengkap. Mungkin bayarannya agak mahal. Ikutlah kemampuan masing-masing.

Sebenarnya, bukanlah susah sangat nak jaga isteri berpantang ni. Lagipun, bukan lama sangat kan? Dua minggu hingga sebulan je. Itupun bukan tiap-tiap tahun.

Sesekali memanjakan isteri, apa salahnya. Sedap sama-sama, biarlah sakit pun sama-sama. Tak gitu?

Tahniah dan syabas kepada semua suami-suami hebat yang bertanggung-jawab terhadap isteri kesayangan mereka!

Suami bijak, rumahtangga bahagia. InsyaAllah.

****************************

~Suhaila Budin~
012-9645614
ID: 868994

Tiada ulasan:

Catat Ulasan