Khamis, 2 Mac 2017

5 Petua Tambah Susu Badan Dengan Cepat Lepas Bersalin

Satu perkara yang mengganggu fikiran dan emosi ibu lepas bersalin ni ialah masalah susu badan.

Betul tak? Sama ada susu terlebih banyak, susu terlalu kurang, susu tak cukup, susu kering langsung, bayi tak mau menyusu, bayi tak pandai menghisap dan sebagainya.

Menyusu selepas bersalin, nampak mudah. Tapi tak semudah yang disangka. Kalau benar terlalu mudah, takkan ada masalah ibu stress lalu meroyan sebab masalah diatas. Jangan main-main!

Naluri seorang ibu, dia memang nak susukan bayi dia. Seboleh-boleh dia akan ajar juga bayi menghisap sampai pandai. Namun begitu, tak semuanya berjaya.


Antara sebab utama ialah susu badan kurang atau tak mau keluar.

Jadi hari ni Ciksu nak kongsi beberapa petua dan tips macam mana nak bagi susu badan keluar dengan lancar dan cukup untuk bayi lepas bersalin.

Percayalah, bila dengar bunyi tegukkan susu tu, Allah bahagianya rasa! Satu kejayaan besar. Inilah yang ciksu rasa dulu.

1. Sedia mental awal-awal

Yakni sebelum bersalin lagi, pastikan kita memang nekad nak susukan bayi dengan susu ibu. By hook or by crook lah orang kata.

Bila kita dah set awal-awal ni, insyaAllah mudahlah sikit kita nak menghadapi halangan yang bakal mendatang nanti. Ibaratnya, orang cakap la apa pun, aku tak peduli. Aku nak bagi anak susu ibu jugak. Gitu.

2. Sedia fizikal

Badan ibu sendiri kena sihat dan kuat. Kalau sakit situ sana sini, memang takde mood nak susukan bayi. Ya lah, dengan sakit bersalin tak habis lagi, nak bergerak susah, rengat lagi, sakit pinggang lagi, dengan tak cukup tidurnya, kalau tak kuat iman memang biar je anak tu situ. huhuh..

Pastikan ibu sihat dan kuat dengan makan makanan berkhasiat semasa mengandung. Nutrisi mesti cukup. Nak Set Mengandung Shaklee pun boleh hubungi Ciksu ye.

3. Bersihkan puting payudara

Masuk trimester ketiga, puting payudara akan tersumbat semacam 'berdaki'. Ini sebab daripada kolostrum dan susu yang mula dihasilkan oleh payudara kita. Payudara kita pun pandai juga prepare siap-siap nak susukan baby nanti.

Rajin-rajinlah bersihkan supaya nanti bila nak susukan bayi, ia tak tersumbat. Tidaklah masa tu baru kalut nak cuci semua. Baby dah melalak, kita pulak stress susu takmo keluar sebab tersumbat.

4. Bengkak susu

Bila susu susah nak keluar, lama-lama ia jadi bengkak. Payudara akan sakit dan keras. Memang sakit sangat. Payudara sakit, satu badan boleh sakit.

Bila terasa susu banyak, pam. Jika tersumbat atau nampak macam susu susah nak keluar, buat urutan dengan menghala ke bahagian puting.

Ada juga yang sarankan guna sikat. Pun boleh.

Bila puting melecet atau berdarah, boleh sapukan krim. Puting berdarah ni akibat tersumbat juga. Susu nak keluar tapi tak boleh keluar. Baby sedut dengan kuat, akhirnya ia jadi luka. Memang pedih sangat.

Ciksu syorkan ibu guna krim Herbal Blend Shaklee atau krim Bepanthen yang boleh beli di farmasi. Krim ni selamat untuk bayi.


5. Suplemen milkbooster

Tak boleh menidakkan kepentingan suplemen ni. Sesetengah orang memang sangat perlukannya. Termasuk Ciksu sendiri. Kita sendiri je yang kenal badan kita kan.

Ada orang, dah macam-macam cara buat tapi susu tak nak keluar juga. Jadi Ciksu sarankan ibu mencuba Set Berpantang Shaklee. Set ni dua dalam satu. Set Breastfeeding pun inilah juga.

Set ni lengkap dengan semua nutrisi yang diperlukan oleh ibu lepas bersalin. Badan kuat bertenaga, kurang stress, bantu cepatkan pemulihan luka dalaman dan luaran, dan selamat untuk bayi.


Dalam set ni ada Set Breastfeeding Bajet yang ramai ibu suka iaitu ESP dan Alfalfa.

Di bawah ni testimoni terbaru rakan Ciksu yang baru je bersalin. Beliau memang makan Shaklee dah lama, tapi ini kali pertama mengandung, bersalin dan berpantang dengan Shaklee.

Masa nak check-in hospital, beliau memang angkut siap-siap segala mak nenek vitamin ni. Jom baca pengalaman beliau.


Kita yang membaca ni tumpang seronok dengar. Best sangat rasa. Sampai diri sendiri pulak tak sabar nak bersalin dan makan Alfalfa. Ehh =D

Lepas bersalin kena happy. Tak mau sedih-sedih, tak mau stress. Sebab tu kena makan Shaklee. Nutrisi Shaklee amat-amat membantu kita jadi lebih sihat, positif dan ceria. Barulah susu pun keluar dengan lancar, baby pun gebu-gebu je.

Nak tau kena cubalah sendiri! Ibu yang tak lama lagi nak bersalin tu, jom dapatkan Set Berpantang Shaklee Premium ni, mesti tak menyesal. Hubungi:

-Puan Suhaila-

012-9645614

Shaklee Malaysia
ID:868994

Tiada ulasan:

Catat Ulasan