EKSTRAK BABI DALAM PRODUK SHAKLEE?

Salam Maulidur Rasul 12 RabiulAwwal 1434H..

Hari ni saya happy dan hari2 insya Allah saya akan happy, sebab hidup ini singkat, rugi jika tidak happy, so jom kita happy walau sebesar mana masalah yg kita ada.. Sebab bukan kita je yg ada masalah (kambing, lembu, kucing, ikan jerung pun ada masalah..eh!)

Ok lah.. back to our topic. Lagi-lagi isu ekstrak babi ni kan? Sikit-sikit babi. Nak maki orang, babi. Nak marah sebab tersepak batu, babi. Nak marah bos, pun babi. Nak marah kucing berak, pun babi jugak. Kucing punya najis, babi dapat nama.

Soalannya, betul ke dalam produk Shaklee ada esktrak babi? Adakah kami semua pengedar2 Shaklee yang Muslim ini menjual produk babi dan memberi makan orang-orang Islam lain dengan bahan yang mengandungi ekstrak babi? Jahil sangatkah kami hingga tergamak menjual produk ekstrak babi untuk cari duit yang halal? Bodoh sangatkah kami sampai lupa nak cek sama ada kami jual ni benda haram ke halal?

Sememangnya tiada langsung ekstrak babi dalam produk Shaklee! TIADA LANGSUNG DAN TIADA KENA MENGENA DENGAN BABI! titik.

Kapsul Lecithin Shaklee sememangnya daripada "bovine gelatin". Iaitu gelatin HALAL daripada lembu yang telah disembelih secara halal mengikut syarak. Bovine ialah lembu. Porcine ialah pork (iaitu babi).

Emel daripada ISA kepada sahabat kami: (bukan daripada Shaklee Canada yang tiada kena mengena dengan Malaysia)

RE: Shaklee USA
Sent: Wednesday, January 16, 2013 5:43am
To: IMATULIZAH BINTI IBRAHIM

Assalamualaikum, sister,

Than you for your email below and we appreciate your diligence in investigating the source of the Halal product you use.

Yes, the certificate in your possession is a genuine ISA HALAL CERTIFICATE, though it expired Dec. 31 2012. The 2013 annual certificate has not yet been issued but I can confirmed that Shaklee is continuing to produce a line of Halal products, including lecithin, omega and vitamin E.

Banner Pharmacaps Canada is no longer the softgel supplier for Shaklee's products and have since ceased Halal productions. Shaklee is now using a different supplier who is already producing a Halal line of softgels for Malaysia and with whom ISA is currently working to complete the official Halal certification process.

I hope that this answers your question and alleviates your concerns. Please feel free to contact us at any time with future questions or concerns.

Salaams,

Alida Selim,
Halal Services Coordinator

Islamic Services of America (I.S.A)
"Your Visa to the global Halal Market Since 1975"

I.S.A
PO BOX 521
Cedar Rapids, IOWA
www.isahalal.org
Tel: (319) 362 0480 Ext: 1160

(gigih menyalin balik semua ayat termasuk adress sebab laptop problem tak boleh nak upload gambar print screen emel, jadi hargai usaha saya menulis ni ye :P)

Cukuplah menggunakan dan memburuk-burukkan babi, apa lagi memburuk-burukkan produk halal yang telah banyak membantu kesihatan ramai orang. Beli Lecithin Shaklee daripada pengedar Shaklee di Malaysia, bukan beli dari pengedar Canada.

Jika masih ragu-ragu sila emel sendiri ke : islamicservices@isahalal.org

Baca lanjut: Shaklee dijamin Halal

3 ulasan:

  1. biasalah tu bila produk nie dh dapat smbutan ramai ada je yg busuk hati buat cerita2 sensitif macam nie kan..tak baik betul!

    BalasPadam
  2. produk klu dh fofular mula la org buat cerita mcm2 kan

    BalasPadam
  3. tu la..makin byk cite, makin fofular shaklee.. hehehe..

    BalasPadam