Sabtu, 17 Ogos 2013

APA BEZA VITAMIN SEMULAJADI DAN VITAMIN SINTETIK

Ok, dulu dah pernah tulis entry bertajuk Vitamin Semulajadi VS Vitamin Sintetik. 

Kali ni nak cerita lebih jelas dan tak berapa saintifik sangat supaya kita boleh faham.

Sekarang ni banyak betul orang jual vitamin. Industri vitamin dan makanan tambahan memberikan pulangan lumayan. Nak cepat kaya boleh la buat produk jenama sendiri. Pegi je contact tuan kilang yang sediakan perkhidmatan mengilang dan membuat jenama. Tapi jaga-jaga, kualiti hampes, pengguna sakit, korang yang kena saman. Berani kau nak main2 ngan nyawa orang??



Cara mengenal vitamin sintetik:

1. Buat eksperimen sendiri di rumah. Larutkan vitamin/ pil korang ke dalam air pada suhu bilik je. Tengok berapa lama masa yang pil tu ambil untuk melarut. Kalau amek masa yang lama, that's mean pil korang sintetik. Lepas tu pulak, dah la dia tak melarut, dia punya kaler je yang keluar. Itulah juga pewarna sintetik. Dah dua kali sintetik korang makan.

2. Khusus untuk vitamin E. Vitamin E semulajadi diekstrak daripada minyak sayuran dan ia selalunya dalam bentuk "d-alpha-tocopherol". Vitamin E sintetik di tulis sebagai "dl-alpha-tocopherol". Sama tapi tak serupa. Sila cek balik botol vitamin E korang.

3. Vitamin sintetik selalu bekerja lebih baik dalam masa yang singkat. Ini antara sebab orang suka vitamin sintetik juga. Sebab dia mcm ubat, sakit--makan ubat--sihat. (pastu sakit balik-makan ubat balik-sihat balik). Tapi jangan tersalah faham pula bagaimana vitamin dan ubat berfungsi. Boleh baca entry bertajuk Suplemen Vs Ubatan, Mana Satu Pilihan Anda.

4. Vitamin sintetik mudah didapati, kadang2 diberi percuma oleh misi hospital. Ops!

Sebenarnya memang agak susah nak kenal sama ada vitamin tu sintetik atau semulajadi. Semuanya perlu penjelasan biokimia. Kang lagi fenin. Yang pasti vitamin sintetik lebih murah sebab pembuatannya tak libatkan kos mendapatkan sumber bahan mentah semulajadi dan pengilangan berteknologi canggih.

Vitamin semulajadi ni dia berfungsi macam kita makan the raw food, contohnya buat oren. Dalam sebijik buah oren lengkap vitamin c serta ko-faktor, ko-enzim, etc. Itu lah badan kita perlukan. Bukan macam vitamin sintetik, kalau vitamin C cuma vitamin C semata, takde bioflavonoid dan sebagainya.

Bahaya sangat ke makan vitamin sintetik?

Kalau tanya saya, saya cakap bahaya! Seperti juga ubat! Kalaulah kita boleh pegi kilang buat vitamin sintetik tu dan tengok sendiri dari A sampai Z dah sah2 kita kerat leher sendiri. haha..berani? Baca link ini pulak Kesan Buruk Vitamin Sintetik Terbongkar!

Kalau tanya pendapat orang yang kaki suplemen, mesti dia dapat rasa perbezaan makan vitamin yang semulajadi dan vitamin sintetik. Apa lagi yang kerap makan ubat hospital tu kan?

Ada sorang kawan saya yang ada migrain, tiap kali sakit macam nak pecah kepala, macam nak hempuk2 ke dinding. Tapi lepas makan vitamin Shaklee sangat banyak perubahan yang beliau rasakan. Migrain dah sangat berkurang, malah sekarang dah tak ambil sebarang ubatan hospital. Beliau memang tahu bahayanya makan ubat sintetik sebab beliau pun ahli farmasi.

Alhamdulillah kini ramai orang dah sedar kepentingan makan vitamin yang selamat, tiada kesan sampingan (healing crisis adalah), terbukti secara klinikal, semulajadi dan Halal seperti Shaklee.

natural from nature..Subhanallah

Ingat natural, ingat Shaklee..

Mulakan hidup sihat dan dapatkan vitamin semulajadi Shaklee. Jom sembang-sembang tentang vitamin dengan menghubungi:

Suhaila 013-2369434
fb Su Annajah
page/ Saya Mahu Sihat
emel: butik.annajah@gmail.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan