SUPLEMEN SHAKLEE BUKAN UBAT

Ramai tersalah faham antara suplemen dengan ubat.

Sebab ramai yang lepas makan suplemen habis sebotol bajet dah sihat walafiat takde apa-apa masalah dan terus stop makan.

Ramai juga yang bila makan beberapa biji, tak nampak kesan then complain vitamin ni tak de kesan.

Suplemen Shaklee bukannya ubat. Harini sakit, malam makan ubat, esok dah hilang sakit. no no no..!

Apa itu suplemen? Atau lebih tepatnya dietary supplement.

Suplemen atau makanan tambahan ialah sesuatu yang membekalkan nutrien kepada tubuh yang mana jika tidak mengambilnya, tubuh tidak mencapai kuantiti yang mencukupi.

Suplemen secara amnya adalah vitamin, mineral, serat, asid lemak dan asid amino juga beberapa bahan yang lain.

Suplemen BUKAN bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Untuk mereka yang seringkali gagal mendapatkan nutrien mencukupi dari diet, suplemen bertujuan mencukupkannya.

Apa itu ubat?

Mengikut Wikipedia, ubat ialah dadah atau bahan yang di ambil untuk mengurangkan simptom atau mengubati penyakit. Ada 2 jenis ubat iaitu OTC (over the counter) dan preskripsi (yang di preskripsi oleh doktor)

Ubat dihasilkan oleh syarikat farmaseutikal. Ada sesetengah dadah telah dipatenkan, yang mana syarikat tersebut memegang hak milik untuk menghasil dan melesenkan sebatian dadah tersebut untuk tempoh masa tertentu. Ubat yang tidak berpaten di panggil ubat generik.

MS tak bleh nak citer lebih lanjut pasal ubat sbb MS bukan arif dan pakar dalam bidang ini. Yang arif pasal ubat ialah ahli farmasi dan juga doktor.

Jadi, kenapa ramai je orang yang sakit-sakit makan suplemen (Shaklee khususnya) dan bukan ubat?

Jawapan saya:

1. Sebab mereka dah letih dan tak larat nak makan ubat, steroid dan segala bagai sedangkan penyakit tak baik-baik jugak.

2. Sebab mereka mahukan kesan penyembuhan semulajadi, bukannya ubat. Ubat semakin di makan semakin meningkat dos yang kita kena makan. Tak caya gi tnya orang sakit kencing manis.

3. Sebab tubuh kita perlukan vitamin, mineral etc untuk kembalikan fungsi normal tubuh. Contoh untuk kesuburan, kami cadangkan pasangan suami isteri makan vitamin/ suplemen. Sebab? Bila tubuh mendapat nutrisi yang mencukupi, segala tindakbalas biokimia yang 'pause', tergendala, mati tu dicetuskan semula.
Contohnya zink komplex. Kita cadangkan suami isteri makan zink kerana zink  sangat diperlukan untuk kesuburan lelaki dan wanita. Baca link zink dan kesuburan lelaki ni.

Kenapa pula ada yang makan suplemen tapi tak berkesan pun?

1. Ia bergantung kepada individu. Janganlah kita expect malam ni makan zink, besok isteri dah hamil. Adoii kalo begitu gayanya beribu2 bayi Shaklee dihasilkan setiap hari.

2. Cek balik gaya pemakanan kita, air cukup tak, jadual makan ikut tak, konsisten makan atau waktu ingat je baru makan?

3. Kemungkinan ia healing crisis. Baca healing crisis kat sini.

4. Kemungkinan tubuh kita memang tak dapat terima/ alergi terhadap produk tersebut. Contoh alfalfa, memang ramai yang mengadu gatal. Selepas 14 hari jika gatal masih berterusan elok berhenti makan alfalfa. Jika tidak teruskan saja. *Healing crisis juga boleh mengambil masa sehingga 6 bulan*

5. Suplemen dikatakan berkesan selepas 4-5 bulan penggunaan. Kalau sebelum2 tu rasa tak berkesan, konsisten lah makan selama 5 -6 bulan.. Kalau takde perubahan jugak, say good bye lah pada supplement tersebut.

Saya dah makan Vitamin E sebotol, kulit pun dah cantik, jadi tak de masalah kalau saya nak berhenti kan?

Memang tak de masalah kalau nak berhenti. Tetapi setelah beberapa ketika, kemungkinan masalah2 lama kembali datang. Sebab? sebab badan kita dah tak dapat nutrisi yg best itu, ia jadilah seperti asal sama sebelum kita makan suplemen.

Contoh Ostematrix (kalsium magnesium) yang penting untuk tulang, gigi, otot, saraf. Bila simpanan kalsium dalam tubuh sudah digunakan, gigi pun patah, sakit urat, mudah terkehel, dan sebagainya.

Bayangkan analogi ini...

Situasi #1.

Negara Malaysia sedang menghadapi pencerobohan oleh pihak asing. Bayangkan kesultanan Sulu. Askar-askar kita sudah bersedia untuk bertempur. Tak semena-mena PM panggil askar dari China untuk lawan dengan penceroboh Sulu. Agak-agak apa jadi dengan askar kita? Balik rumah je gamaknye, skill berperang pun hilang tah ke mana..

Situasi #2.

Negara Malaysia sedang menghadapi penceroboh Sulu lagi. Askar-askar sudah dikerah untuk bertempur, dan mereka bertempur sehabis tenaga.. Sampai habis senapang-senapang, M-16,  peluru  ke hape benda dah guna. Segala strategi, skill perang habis semua keluar. PM pun tambah lagi senjata, untuk memperkuatkan barisan ketenteraan Malaysia. Dan Malaysia pun menang.. Apabila ada penceroboh lagi, askar Malaysia dah yakin, lebih bersemangat untuk bertempur untuk bebaskan Malaysia dari pencerobohan.

Nampak tak perbezaannya??

Penceroboh asing tu seperti bakteria, virus, mikrob, racun, toksin, radikal bebas, bahan kimia, bahan sintetik yang sama sekali bukan daripada tubuh kita.

Askar China seperti ubat. Ia melawan penceroboh, dalam masa yang sama melemahkan sistem pertahanan perumah iaitu kita sendiri.

Senjata tambahan tu seperti suplemen (pastikan ia semulajadi macam Shaklee, kalau tak sama je macam makan penceroboh sintetik). Ia memperkuat sistem pertahanan tubuh kita melawan penceroboh.

Ok, sekarang dah boleh faham kan sebab apa dikatakan suplemen Shaklee bukannya ubat. Tapi ramai juga yg panggil ia sebagai 'ubat' kerana sifatnya mampu 'memulihkan' penyakit.

Ada apa-apa nak argue dengan MS boleh emel ke butik.annajah@gmail.com atau pm di facebook Su AnNajah.

MS jumpa gambar ni di yahoo image. Sumber TIDAK DINYATAKAN.  Kemungkinan fakta adalah tidak benar.

Nak senjata tambahan semulajadi?? Hubungi:

Suhaila 013-2369434
fb page/ SayaMahuSihat

2 ulasan:

  1. Cayalah Su. Best entry ni. Gaya penulisan yg santai, mudah difahami, ada unsur2 humor, dan analogi yg mula2 rasa pelik.. tapi sudahnya "aah lah, memang iye pun".. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha thanx kak zefa.. analogi pelik2 ni dapat idea dr dr.zubaidi..kikikii

      Padam