Rabu, 20 Mac 2013

RESEPI: PUDING TRIFLE

BAHAN2:
1. Swiss roll perisa pandan (kaler hijau)- potong dan susun cantik2 dalam bekas
2. Sekotak serbuk jeli warna merah
3. Setin susu cair
4. 2 sudu tepung kastard
5. Buahan koktel

A) Campur setin susu cair + 2 sudu tepung kastard + 2 sudu gula putih + sirap koktel (manis ikut suka)
-masak diatas api sederhana, kacau selalu hingga menjadi pekat

B) Masak serbuk kristal jeli (ikut arahan pada kotak)

Cara:
1. Tuang bancuhan kastard  (A) tadi di atas susunan swiss roll
2. Tabur buahan koktel atas lapisan kastard
3. Tuang bancuhan serbuk jeli (B)
4. Sejukkan
5. Hidangkan

**untuk lebih sihat, gunakan buah buahan segar yang dipotong halus-halus dan sirap buatan sendiri yang kurang manis :)

 Puding trifle lapisan ke-3 lapisan buah




Puding trifle
lapisan ke-4 lapisan jeli


*Gambar lapisan ke-3: original from my camera
*Gambar lapisan ke-4: dari internet (berzaman try upload gambar yg original tak lepas2, nape entah..last2 daku copy from internet padan muka! btw thankx kepada sumber gambar www.mqdelights.com ;)

Ok, nak cite.. sebenarnya mengikut cerita gambar di atas adalah kali kedua sy buat puding ni.. 1st masa family abang ipar dan biras datang rumah..Kali kedua ni buat sebab ada jamuan makan ngn jiran2, so decide bawak puding je senang..

Rezeki datang bergolek, kebetulan ada sorang jiran nak kahwinkan anak dia, so dia tempah lah puding ni untuk buat makan pengantin dan keluarga belah pengantin perempuan (anak dia lelaki)..hehehe.. gambar yg tu duk dalam henpon suami pulak...adoii.

ala-ala macam ni la, tp yg ni dari tenet gak (credit photo: alyeaakmalia.blogspot.com)



haa yang ni pulak untuk keluarga pengantin...ala-ala jugak (credit: yummycatering.blogspot.com)

So...ideanya di sini, kalau korang nak cari sumber kewangan sampingan apa kata cuba try test buat dan jual puding niiiiiiiii je.. InsyaAllah mendapat sambutan.

Hiasan tu buat la ikut kretiviti...kalo buntu gugel je gambo kompem dapat idea best. ;) Selamat mencuba!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan