10 CARA SIHATKAN RAMBUT DAN KURANGKAN RAMBUT GUGUR

Anda mengalami masalah botak? Rambut gugur? Rambut rosak? Kebotakan  adalah faktor genetik tetapi dengan mengambil nutrien yang baik, ia memainkan peranan dalam pertumbuhan rambut.

Anda boleh pakai syampu juga.. (eh tapi pastikan syampu tu plant base kalau tak anda bakal menghadapi masalah akibat bahan kimia berbahaya dalam syampu)

1. Protein
Sebab rambut diperbuat daripada rantaian protein. Kurang protein boleh sebabkan rambut gugur.

2. Vitamin C
Vitamin C penting untuk rambut sihat. Buah-buahan yang kaya vitamin C seperti oren dan lemon atau juga suplemen vitamin C boleh diamalkan. Boleh juga basuh rambut dengan limau nipis..(petua orang dolu2).

3. Vitamin B
Vitamin B penting untuk pertumbuhan rambut. Biotin dan Vitamin B kompleks diperlukan untuk pertumbuhan rambut. Vitamin B3 membantu meningkatkan peredaran darah ke kulit kepala, oleh itu menggalakkan pertumbuhan rambut. Amalkan Vitamin B complex Shaklee yang lengkap dengan lapan jenis vitamin B.

4. Zat besi
Mineral zat besi membantu meningkatkan peredaran darah ke kulit kepala. Makanlah makanan kaya zat besi seperti aprikot dan kismis.

5. Air mencukupi
Sesuku bahagian pangkal rambut terdiri daripada air. Minum 4-8 gelas sehari untuk kekal terhidrat dan menumbuhkan rambut yg sihat.

6. Kurangkan minuman beralkohol
Minuman alkohol mengurangkan pertumbuhan rambut.

7. Hormon
Hormon sangat mempengaruhi pertumbuhan rambut. Kemerosotan hormon semasa peningkatan usia akan memperlahankan pertumbuhan rambut. Mempertingkatkan hormon bermakna mempertingkatkan pertumbuhan rambut. GLA Complex Shaklee boleh membantu anda.

8. Vitamin E
Vitamin E sangat penting untuk pertumbuhan rambut. Ia menggalakkan peredaran darah di kulit kepala. Anda juga boleh menyapu vitamin E untuk melembapkan rambut dan memberinya sinar..

9. Berhenti merokok
Merokok mengurangkan aliran darah ke kepala. Berhenti merokok supaya aliran darah menjadi lancar.

10. Vitamin A
Vitamin A makanan rambut sihat. Vitamin A membantu rambut lebih bersinar kerana ia membantu sistesis lemak dalam folikel rambut dan menjadi pemacu rambut sihat. Makanan mengandungi vitamin A ialah telur dan lobak merah..Anda boleh cuba Carotomax Shaklee yang kaya beta carotena dan bagus untuk mata juga ;))

Tiada ulasan:

Catat Ulasan