Khasiat Al-Manna / Gum Arabic Kepada Anak Yang Mudah Demam, Batuk Dan Selesema

Semakin banyak keluhan kedengaran daripada ibu bapa zaman sekarang ni yang mengatakan bahawa anak mudah terkena serangan penyakit, selsema, batuk berkahak, demam, eczema dan semput.

Penyakit tu pulak seolah-olah susah betul nak baik. Dah makan ubat, ambil nebulizer, siap warded lagi. Tapi hal yang sama berlaku berulang-ulang. Sampai penat dan fed-up asyik keluar masuk hospital. Betul tak?

Ada ibu tertanya-tanya kenapa anak-anak zaman sekarang ni banyak penyakit? Salah pemakanan ke atau persekitaran?

Sebenarnya punca anak-anak kita mudah diserang penyakit ialah sebab gabungan kesemua termasuk, pemakanan, persekitaran tercemar, tekanan, serta tubuh badan anak itu sendiri.

Selain mengurangkan pendedahan kepada persekitaran tercemar, walaupun dalam rumah sendiri,(sebenarnya dalam rumah lagi tinggi pencemaran berbanding di luar) ibu bapa wajib menitik beratkan pengambilan makanan berkhasiat, berkualiti, semulajadi, serta bebas bahan kimia seperti air kosong, buah-buahan, sayur-sayuran, vitamin dan suplemen.

Al-Manna Kaya Nutrisi Yang Menguatkan Sistem Imun


Al-manna yang juga dikenali sebagai gum arabic atau gum acacia adalah berasal dari pokok acasia yang terdapat di Timur Tengah. Ia telah digunakan secara meluas dalam bidang farmaseutikal, perubatan, dan industri kerana mempunyai khasiat yang pelbagai.

Gum acasia ini mengandungi pelbagai zat seperti asid amino, mineral kalsium, zat galian, elektrolit serta kandungan prebiotik yang tinggi hingga 85%.

Antara kebaikan dan khasiat al-manna atau gum  acasia yang telah di catatkan ialah:

1. Meningkatkan sistem imun (immune booster)
2. Menggalakkan kesihatan dan kepadatan tulang
3. Mengurangkan aras lemak trigliserida dalam darah
4. Mengekalkan berat badan ideal
5. Menambah selera makan serta menggalakkan pertumbuhan normal
6. Meningkatkan bakteria baik dalam usus iaitu probiotik
7. Mengurangkan masalah penghadaman dan sembelit
8. Mengurangkan pembengkakan dalam dinding usus
9. Melindungi tisu kolon daripada kerosakan termasuk ulser dan kanser
10. Meningkatkan kadar serapan zat nutrisi daripada makanan

Perlu diingat, al-manna bukanlah satu-satunya penyelesaian kepada masalah kesihatan anak kita. Sekurang-kurangnya kita bantu menguatkan sistem imun dan pertahanan badan mereka untuk melawan jangkitan.

Paling utama, berikan makanan berkhasiat dan lengkap seperti dalam piramid makanan iaitu protein, lemak, karbohidrat, vitamin, galian dan mineral. Beri anak minum banyak air kosong, makan buah dan sayur, masak sendiri di rumah, dan berikan suplemen yang sesuai.

Buat ibu yang ingin mendapatkan khasiat al-manna atau gum acasia ini, boleh cuba Meal-Shakes.

Meal Shakes lengkap dengan protein, asid amino, vitamin dan mineral termasuk khasiat al-manna yang sangat diperlukan oleh kanak-kanak membesar.

Hubungi:

~Suhaila Budin~
012-9645614
ID: 868994

Tiada ulasan:

Catat Ulasan