Isnin, 21 September 2015

Set Bersalin Banyakkan Susu Badan Dan Bantu Turunkan Jaundice

Satu isu yang sering ibu-ibu alami lepas bersalin ni ialah, susu badan kurang sedangkan dalam masa yang sama baby mengalami jaundice atau bacaan demam kuning yang agak tinggi.

Bila susu badan tak keluar-keluar atau keluar dalam jumlah yang sikit, kuning baby pula makin tinggi sampai misi kata kalau naik lagi kena tahan wad. Ibu pun mulalah menggelabah dan panik.

Dah la stress susu tak banyak, stress dengan baby lagi. Misi pulak asyik cakap bagi susu ibu banyak-banyak pada baby. Aduh, nak nangis rasa!


Ada beberapa perkara yang ibu perlu tahu mengenai hal ini.

1. Susu ibu sebenanrnya bukan tiada, tapi cuma kurang ransangan. Perut bayi baru lahir hanya sebesar buah ceri. Dia memang tak perlukan susu dalam jumlah yang banyak. Susu yang ibu ada biasanya cukup untuk saiz perutnya yang kecil itu.

2. Payudara mungkin tersumbat dan itulah yang menyebabkan susu tidak dapat dikeluarkan. Cuci dan bersihkan payudara, tuam,  kerap picit atau urut supaya susu dapat keluar dengan lancar.

3. Susu ibu mungkin kurang akibat lekapan mulut bayi yang salah dan dia tidak menghisap dengan betul.

4. Jika anak kuning, amat perlu susukan bayi dengan kerap supaya pergerakan usus bayi lancar dan dapat mengeluarkan najis yang mengandungi bilirubin.

5. Walaupun ibu panik, diingatkan untuk tidak memberi bayi minum selain susu ibu, termasuklah air kosong. Ini kerana sistem penghadaman bayi belum lagi sempurna dan hanya susu ibu yang terbaik untuk keadaan usus dan perut bayi baru lahir.

6. Kemungkinan juga ibu ada mengambil makanan yang mengganggu pengeluaran susu ibu atau makanan yang menyebabkan kuning naik lagi tinggi contohnya seperti herba dan jamu. Biasanya doktor atau misi akan nasihatkan kita untuk berhentikan makan makanan ni semua.

7. Pengambilan air kosong seharusnya tidak di abaikan. Walaupun ibu sedang berpantang, minumlah dalam kuantiti yang sedikit tapi kerap.

Sebenarnya kualiti susu ibu sangat bergantung kepada apa yang kita makan. Jika ibu kurang mengambil makanan berkhasiat, berpantang dengan cara yang terlampau atau strict sangat, kurang minum air, memang boleh buat susu merudum.

Bila badan tak cukup zat, kita jadi lemah, sakit, lesu, dan stress hinggalah susu badan pun tak nak keluar. Sebab tu kena makan makanan yang baik dan berkhasiat.

Pilihan set berpantang juga perlu diberi perhatian. Selain mengamalkan cara berpantang tradisional, ambillah juga vitamin dan suplemen yang baik.

Pilihan saya? Dah tentu Set Bersalin Shaklee...

Alhamdulillah, dengan izin Allah badan bukan saja sihat, luka bersalin cepat baik dan susu badan pun banyak hingga bengkak-bengkak dan yang paling best walaupun anak saya kuning, kuningnya cepat turun dan takdelah sampai kena tahan wad.

Sekarang baby pun dah setahun, susu badan pun masih meriah lagi.


Pemakanan yang baik semasa berpantang, amat penting untuk kesihatan ibu dan dalam masa sama dapat menghasilkan susu ibu yang banyak dan berkualiti.

Kalau ibu nak saya bantu pilih vitamin yang mana elok di ambil masa berpantang ni, jangan segan silu hubungi saya;

~ Suhaila Budin~
012-9645614
emel: butik.annajah@gmail.com
ID: 868994



Tiada ulasan:

Catat Ulasan