TIPS DAN CARA PILIH VITAMIN UNTUK KANAK-KANAK

Assalamualaikum, salam ceria bersama anak-anak tersayang!

Ke mana agaknya anda membawa anak-anak sewaktu cuti hujung minggu macam ni ye? Shopping complex? Waterpark? Tengok wayang? Atau duduk di rumah saja bersantai melayan kerenah anak-anak yang semakin lincah? Apapun aktiviti anda, pastikan keselamatan mereka didahulukan.


Apa yang saya nak share hari ni bukanlah tentang keselamatan anak-anak kita kerana saya pasti kita sebagai ibu bapa sangat berhati-hati dengan persekitaran yang berkemungkinan mendatangkan kecederaan lebih-lebih lagi kemalangan kecil yang tak di sangka-sangka.

Sebagaimana kita bimbangkan keselamatan mereka, ibu bapa juga patut fikirkan kesihatan mereka terutamanya apabila berada di luar rumah. Ini kerana, persekitaran kita kian terancam akibat pencemaran, kuman dan mikrob yang semakin bersifat 'moden' dan penularan virus yang tidak dapat dikesan oleh mata.

Ya, kita ingin anak-anak kita bebas meneroka alam semulajadi, belajar dari persekitaran dan pengalaman, namun kita WAJIB menyediakan tubuh mereka dengan ketahanan semulajadi juga. Saya percaya ramai ibu bapa yang sedar akan hal ini, sebab itu ibu bapa sanggup memperuntukkan belanja besar setiap bulan bagi kesihatan anak-anak tersayang dengan membeli makanan tambahan dan vitamin di kedai -kedai ubat dan farmasi berjenama atau tidak.

Persoalannya, sejauh mana anda yakin vitamin tersebut SELAMAT?? Saya pula yakin kita membeli vitamin / makanan tambahan itu melalui iklan di televisyen. KAN?? (sebab saya dulu pun begitu)... Tanpa mempedulikan kesan sampingan, tanpa kajian terperinci, asalkan rasanya sedap, mahal (sebab selalu dalam fikiran kita vitamin yang mahal memang bagus), lalu kita pun memaksa anak kita makan setiap hari dengan penuh keyakinan. Yakin itu betul, tetapi yakin pada produk yang salah amat menakutkan!

Sebab apa ibu bapa perlu cerewet dengan vitamin untuk anak-anak?

 1. Sebab terlalu banyak vitamin sintetik berada di pasaran, dari murah hinggalah yang mahal
 2. Sebab tiada kajian klinikal dan bukti saintifik
 3. Sebab memilih vitamin yang salah boleh memudaratkan kesihatan
 4. Sebab nutrisi yang terkandung di dalam sesuatu vitamin mungkin salah (penipuan label)
 5. Sebab tiada jaminan vitamin itu berkesan atau tidak
 6. Sebab ibu bapa MESTI pilih yang TERBAIK untuk anak anda!
Kesihatan anak-anak bukan boleh di jual beli. Berapa ramai ibu bapa yang gundah gulana memikirkan setiap bulan anak diserang demam, selesema, batuk, alahan, dan jangkitan2 yang kadang2 sama sekali tidak terfikir oleh kita.

Jadi, vitamin yang bagaimana boleh diberikan kepada anak kita?
 1. Pilih vitamin yang diperakui HALAL 
 2. Pilih vitamin yang terbukti secara saintifik dan telah melalui ujian-ujian klinikal 
 3. Pilih vitamin yang terbukti berkesan (melalui ujian klinikal itu tadi)
 4. Pilih vitamin yang bersumber semulajadi iaitu bebas racun, kimia dan mutu sumbernya di kawal ketat
 5. Pilih vitamin yang selamat 
 6. Pilih vitamin yang mempunyai harga berpatutan dengan nilai nutrisinya
Jika anda mementingkan kesihatan anak anda, pilihlah vitamin atau makanan tambahan yang menepati kesemua ciri-ciri di atas. 

Ingat, kesihatan anak anda di tangan anda. Memberi yang terbaik adalah tanggungjawab anda!

MENCARI VITAMIN SEMULAJADI YANG MENEPATI KRITERIA DI ATAS? HUBUNGI SAYA;

CALL/SMS SUHAILA 013-2369434, EMEL butik.annajah@gmail.com, facebook.com/su.annajah, facebook page Saya Mahu Sihat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan