Sabtu, 28 Februari 2015

Petua Merawat Demam Denggi Serta Saranan Pakar Nutrisi

Sekarang ni terlalu banyak kes denggi dilaporkan malah ada satu kawasan perumahan tu mencecah 20 kes denggi dalam sebulan. Terkejut saya dengar!

Bahaya juga jika tak betul-betul jaga kebersihan di sekitar rumah kita. Kalau boleh semua tempat pembiakan nyamuk tu dimusnahkan.

Masalahnya, bila kita dah berjaga-jaga, orang lain pulak buat hal. Tiba-tiba ada pemaju membangunkan kawasan rumah, jadi banyak bekas-bekas terbiar macam tu je menakung air. Tu belum masuk rumah terbengkalai lagi yang bukan je jadi sarang nyamuk, tapi dah macam-macam sarang dah.

Awasilah juga anak-anak kita yang pergi bermain petang-petang hari tu. Pakaikan baju lengan panjang, atau sapu insect repellent seperti krim Herbal Blend untuk elakkan gigitan nyamuk.

Simptom serangan virus denggi
Petua Merawat Demam Denggi

Ok, disini saya nak kongsikan beberapa petua yang boleh dicuba untuk merawat denggi.

1. Sup Ketam

Walaupun tiada bukti saintifik menunjukkan sup ketam mampu menaikkan platlet, tiada salahnya mencuba. Nikmati sup ketam (berserta supnya) kerana ketam mengandungi protein. Tapi awas dengan kolesterol yang terdapat di dalamnya.

2. Jus daun betik

Cara menyediakan jus daun betik seperti dalam gambar di bawah:


3. Jus oren

Jus oren kaya dengan vitamin C dengan itu membantu tubuh menghasilkan antibodi serta mempercepatkan penyembuhan.

4. Jus delima

Jus delima dikatakan dapat membantu meningkatkan bacaan platlet darah yang merudum akibat serangan virus denggi.

Sebenarnya, yang amat penting semasa dilanda demam denggi ialah mengambil cukup cecair dan elakkan penyahhidratan. 

Kita kena minum banyak air kosong, dan elakkan berlaku kekeringan. Selain tu ambil vitamin yang boleh meningkatkan tahap imun badan kita.

Lagi baik kita amalkan sebelum terkena, atau jika dah terkena mulakan pengambilan nutrisi yang berkhasiat sejak dari awal lagi.

Apa pula kata pakar nutrisi ni ya? Sebenarnya, apa kita kena buat kalau dah terkena denggi??


Nak Rawat Demam Denggi Tanpa Ubat? Ini Membantu... from iReach HD on Vimeo.

1. Minum air kosong yang banyak

2. Elak makanan berlemak, tinggi garam, herba, pedas dan masin

3. Tingkatkan sistem imun -makan buah yang kaya vitamin C untuk bantu tambah darah

4. Protein untuk tingkatkan tenaga badan

Set Demam Denggi

Seperti yang disarankan pakar nutrisi itu tadi, kita mesti mengambil 4 nutrisi penting iaitu Performance Drink, Sustained Release Vitamin C, Nutriferon, dan ESP. 


Setiap produk dalam set ni ada fungsinya tersendiri untuk merawat demam denggi.

Performance Drink:
Tinggi iron untuk elak cecair badan hilang

Nutriferon:
Bantu sel darah putih bunuh virus

ESP:
Sumber protein yang juga bantu bagi tenaga dan tingkatkan sistem imun badan.

Vitamin C:
Bantu tingkatkan imun, bantu sel darah putih musnahkan virus denggi dalam badan

Satu set ini berharga RM506.25. Anda boleh dapatkan dengan harga ahli jika terus mendaftar ahli dengan bayaran sebanyak RM68.90 (tidak termasuk kos penghantaran).

Cepat sihat dengan nutrisi Shaklee!

Testimoni 1: 

Testimoni 2:

Testimoni 3:

Bagus amalkan set immune booster ni dari awal lagi iaitu sebelum terkena denggi lagi. Barulah akan lebih cepat sihat, :) InsyaAllah

Kita tak nak perkara yang tidak diingini berlaku kan?

Sebarang pertanyaan atau pembelian Set Demam Denggi ni,  boleh hubungi saya;

~Suhaila Budin~
012-9645614
ID: 868994
Pengedar Shaklee Malaysia

Tiada ulasan:

Catat Ulasan