Jumaat, 7 November 2014

Khasiat Minyak Ikan Kepada Kesihatan

Hari tu masa MS blockwalking, tersinggah ke satu blog apa entah lupa pulak namanya. Dia cerita pasal minyak ikan.

Dia mengalami sakit macam takde tenaga, selalu penat, selalu selesema dan demam. Doktor sarankan dia ambil minyak ikan. Lepas amalkan minyak ikan tu, dia rasa lebih sihat dan jarang sakit. Alhamdulillah...

Tapi yang MS rasa tak seronok ialah dia ambil tu minyak bersumberkan hati ikan which is not so good berbanding minyak daripada flesh fish yakni isi ikan. Sebab? Nanti MS cerita.

Rupanya ikan dan minyak ikan ni banyak khasiatnya. Al-Quran pun sebut Allah jadikan hidupan laut untuk kita ambil manfaat. Cuba buka terjemahan Al-Quran surah An-Nahl ayat 14 dan surah Al-Faathir ayat 12.

Ikan adalah sumber protein yang baik. Ikan seperti salmon kaya dengan asid lemak yang baik untuk jantung dan peredaran darah. Begitu juga minyak ikan. Ia kaya dengan asid lemak Omega 3 yang badan kita sangat perlukan.

Beruntunglah mereka yang suka makan ikan terutama ikan dari air masin.

Ok, jom kita tengok apa fungsi minyak ikan.

1. Ia memberi tenaga, melancarkan peredaran darah dalam badan dan menghalang pembekuan darah.

2. Merendahkan kolesterol,mengawal tekanan darah tinggi, mengurangkan risiko sakit jantung

3. Membantu turunkan berat badan, kawal obesiti

4. Kuatkan sistem imun, membantu penyakit yang berkaitan dengan alahan seperti eczema, psoriasis, lelah (asthma).

5. Baik untuk perkembangan otak terutama bayi, kanak-kanak, dan pelajar. Ia bantu fokus dalam pelajaran serta kuatkan memori.

6. Memelihara penglihatan, pendengaran dan mencegah migrain.

7. Mencegah dan melawan kanser

8. Baik untuk sendi

9. Kurangkan tekanan dan stabilkan emosi termasuk pada kanak-kanak hiperaktif dan autisme.

10. Mengimbangi perubahan hormon pada lelaki dan wanita, mencantikkan kulit.

Haa best kan manfaatnya? Seperti yang MS bagitahu awal-awal tadi, seeloknya kita ambil minyak ikan dari isi ikan sebab minyak dari hati ikan (liver oil) mengandungi toksik kerana hati ialah tempat proses bahan2 toksik.

Selain tu, kena makan minyak ikan yang ada semua tujuh jenis asid lemak Omega 3 seperti DHA, EPA, dan ALA. Barulah ia berfungsi secara menyeluruh.

Sekarang ni banyak minyak ikan di pasaran tidak di proses secara betul. Habis hilang khasiat dan nilai nutrisi silap-silap logam bahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik pun masih ada. Sebab tu kena cari minyak ikan yang betul-betul tulen. Ingat nak sihat tapi penyakit yang dapat kan. Nauzubillah.

So, nak minyak ikan yang tulen, insyaAllah boleh hubungi MS seperti no. di bawah:

Suhaila
SMS: 013-2369434
WhatsApp: 012-9645614
fb: Su AnNajah
emel: butik.annajah@gmail.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan