Makan Dalam Talam Cara Terbaik Pupuk Kasih Sayang Antara Anak-Anak

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni kita out of topik la sikit ye.. Asyik cerita pasal bisnes je, jom keluar dari tempurung jap. Hari tu MS ada tulis pasal tajuk Grup Mak Tak Marah Anak dalam Facebook kan? (kalau ada yang baca la) haha. Grup yang sangat best terutama untuk mak-mak yang garang macam MS ni..

Panduan dan tips dalam tu, bila diingat-ingat insyaAllah boleh bagi cool down sikit time tengah naik angin dengan anak. Kesian anak kan?

Ok antara satu tips yang best yang di kongsi oleh rakan grup ialah amalan makan berjemaah atau lebih tepat lagi makan dalam talam. Amalan sunnah yang semakin di lupakan kan? Tapi rasanya anak-anak yang belajar sekolah agama masih praktikkan amalan ni kot. Ataupun dekat masjid-masjid. MS tak pasti sebab jarang nampak amalan ni dihidupkan dalam masyarakat.

Makan dalam talam mampu pupuk sifat kasih sayang antara adik-beradik -kredit foto Ummi Zubari
Buat ibu atau bapa yang ada masalah anak selalu bergaduh, bertengkar, bermasam muka, bercakaran, ber'smack-down' cuba praktikkan amalan makan dalam talam ni. MS pun teringin nak ajar anak-anak makan macam ni, tapi kenalah beli talamnya dulu. Hii..

Apa agaknya hikmah makan bersama-sama dalam talam ni ye?

1. Memupuk sifat kasih-sayang antara adik beradik

2. Adik-beradik belajar berkongsi. Selalu kan anak-anak ni suka berebut mainan. Dengan cara ni mungkin boleh latih mereka untuk berkongsi apa saja yang mereka ada

3. Mengeratkan ukhuwah antara mereka sebab bila makan sama-sama ni, mereka saling bercerita dan saling mendengar antara satu sama lain

4. Saling tolong-menolong dalam menghabiskan makanan

5. Mereka belajar untuk menghargai orang lain dan tak mementingkan diri sendiri. Iaitu dengan wujudnya sifat kebersamaan antara mereka.

6. Mengelakkan pembaziran.

7. Tidak makan terlalu banyak. Perasan tak bila makan ramai-ramai macam ni, kita akan cepat kenyang. Jadi sesuailah dengan saranan nabi suruh kita makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. Jadi mak-mak tak perlu nak hidangkan makanan terlalu banyak.

Amalan makan berjemaah ni juga boleh dipraktikkan oleh seluruh ahli keluarga termasuk suami isteri. Suami suap isteri, isteri suap suami, kan manis gitu. Anak-anak pun boleh suap mak dan ayah sekali kan?

Jom beli talam dan praktikkan amalan makan berjemaah bermula dari keluarga kita dulu.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan