Search Here!

GLA Complex Atasi Masalah Haid Tidak Teratur / Haid Tak Keluar

Hai semua! Semoga sihat sejahtera hendaknya, InsyaAllah.

Ramai yang mengalami masalah haid tak teratur dan haid tak keluar tetapi tidak hamil.

Anda perlu pastikan dulu sama ada anda betul-betul tidak hamil dengan melakukan ujian air kencing sendiri (Urine Pregnancy Test).


Sebenarnya, ada banyak sebab kenapa haid boleh jadi lewat malah langsung tidak keluar. Antara punca-puncanya ialah:

1. Tekanan

Tekanan (fizikal atau mental) boleh mempengaruhi pengeluaran hormon dan kitar haid kita. Bila berada dalam keadaan tertekan, badan akan mengeluarkan hormon stress yang akan mengganggu hormon kesuburan dan menjejaskan kitar haid kita.

2. Masalah kesihatan

Contohnya demam, selsema, serangan virus, pembedahan atau penyakit yang memerlukan rawatan intensif kadangkala boleh mengganggu kitar haid kita.

3. Ubatan

Sama ada ubat hospital, jamu atau ubatan/rawatan tradisional.

4. Hormon prolaktin berlebihan

Hormon prolaktin berlebihan menghalang pengeluaran telur, menyebabkan haid lewat berbulan-bulan.

5. Menyusu badan

Penyusuan susu ibu secara eksklusif boleh menjadi faktor kenapa haid anda lewat berbulan-bulan.

6. Masalah tiroid

Penyakit tiroid ditandai dengan rasa panas, berdebar2 dan kurus mendadak. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami masalah tiroid dan haid anda lewat.

7. Gemuk

Lemak berlebihan boleh mengganggu keseimbangan hormon kerana ia menjadi tempat simpanan hormon estrogen. Estrogen berlebihan pula menyebabkan haid lewat. Cuba kurangkan berat badan sehingga 10% bermula sekarang!

8. Terlalu kurus

Tidak cukup lemak juga boleh jadi masalah. Makanlah lebih banyak untuk naikkan sedikit berat badan.

9. Tersilap kira

Haid yang normal adalah dalam anggaran 21-35 hari. Lebih 40% wanita gagal mengingat tarikh haid menyebabkan mereka merasa haid menjadi lewat.

10. Menopos

Haid yang semakin sedikit dan semakin jarang setiap bulan adalah tanda awal menopos bagi wanita berusia 40 tahun ke atas. Jalani pemeriksaan doktor dan lakukan pap smear untuk mengesan jika terdapat masalah pada pangkal rahim.

11. Alat pencegah hamil

Contohnya seperti implanon atau depo-provera boleh menyebabkan haid lewat. Alat pencegah hamil memang menghalang ovulasi dan kedatangan haid. Jadi tak perlu risau!

*kredit

Haid lewat, tidak teratur malah langsung tidak keluar memang merunsingkan. Baru-baru ini, dua orang sahabat saya mengadu masalah yang sama.

Adik N mempunyai bayi berusia 1 tahun, haid terakhir pada bulan Februari. Dia mengadu kitar haidnya selalu tidak teratur selain masalah jerawat yang mengganggunya.

Sahabat saya yang seorang lagi , nama M mempunyai masalah berat badan, dan haid yang tidak keluar. Mengikut ceritanya, telur tak keluar di ovari, itu yang menyebabkan beliau susah datang haid. Setiap bulan beliau akan makan ubat yang doktor bekalkan, baru haid keluar.

Apa yang saya cadangkan??

Untuk adik N saya cadangkan GLA dan Alfalfa Complex untuk merawat masalah jerawat akibat hormon dan masalah haidnya.

Untuk sahabat saya M saya cadangkan GLA, Alfalfa dan Lecithin untuk masalah berat badan dan jerawat.

Alhamdulillah, tidak lama selepas itu, kedua-duanya memberi feedback yang memuaskan.*Nama-nama pelanggan saya terpaksa dikaburkan untuk menjaga eksklusiviti mereka.

Bagaimana Shaklee membantu??


GLA Complex Shaklee daripada ekstrak minyak bunga borage yang mengandungi 2 kali ganda Gamma linolenik acid (GLA), 3 kali lebih dari segi bioavailabiliti, 3 kali lebih berkesan daripada EPO (evening primrose oil) yang di jual di pasaran. Setiap kapsul mengandungi lebih 300mg GLA di mana ianya sumber terbaik Omega-6. Digabungkan dengan minyak sunflower dan vitamin E yang meningkatkan kestabilannya. Bioavailabilitinya terbukti secara klinikal mampu menyerap dan mengadun ke dalam sel dan tisu.

Ia membantu:
-mengawal selia hormon estrogen dan testosteron
-memperbaiki simptom PMS seperti sengugut, mood swing, dan sakit payudara
-membentuk prostaglandin yang membantu mengawal selia hormon lelaki dan wanita
-memperbaiki simptom perubahan hormon semasa menopous dan andropous

Harga: RM91.25 (60tab)


Alfalfa Complex dari tumbuhan alfalfa (medicago sativa), dikenali sebagai Raja Segala Tumbuhan yang sememangnya kaya nutrisi, vitamin, mineral dan zat galian. Ia juga kaya protein, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia.

Alfalfa membantu:
-menurunkan keasidan tubuh
-menyahtoksin dengan mencuci hati, darah, usus
-menghapuskan lemak dan memecahkan kolesterol yang menghalang peredaran darah
-mengawal selia hormon
-memperbaiki kesihatan organ peranakan

Harga: Alfalfa (S) -RM53.75
             Alfalfa (L) -RM97.50


Masalah haid tak teratur akan menyukarkan kita merancang kehamilan. Baik yang sudah atau masih belum memiliki cahaya mata. Kitar haid adalah aset wanita yang paling berharga. Jaga ia baik-baik kerana disitu punca seorang umat bakal di lahirkan!

Pembelian melalui MS layak mendapat konsultasi eksklusif berterusan PERCUMA! Hubungi:

iR Suhaila (868994)
SMS: 013-2369434
Whatsapp: 012-9645614
fb: Su AnNajah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan